^
A
A
A

S-au descoperit proprietăți suplimentare ale vaccinului BCG

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

23 March 2021, 09:00

Vaccinul, conceput pentru a contracara boala tuberculozei, protejează suplimentar copiii mici de alte infecții neonatale - în special, de leziunile respiratorii, dermatologice, intestinale, reducând în același timp riscul de mortalitate din aceste patologii. Această concluzie a fost făcută de cercetătorii de la London College of Hygiene and Tropical Medicine, o cunoscută universitate de cercetare din Bloomsbury.

Oamenii de știință au studiat peste cinci sute de nou-născuți din Africa de Vest (Uganda), care au fost împărțiți în două grupuri: unul dintre ei a fost vaccinat cu BCG imediat după naștere, iar celălalt o lună și jumătate după naștere. Toți bebelușii au fost observați de medici timp de zece săptămâni, în timp ce au fost înregistrate orice modificări și simptome care au apărut. Toți sugarii au fost supuși testelor de sânge și s-a evaluat gradul de protecție imunitară înnăscută.

Conform rezultatelor unui studiu controlat randomizat orb efectuat la spitalul Entebbe, s-a dovedit că copiii care au primit vaccinul BCG imediat după naștere au fost cu 25% mai puține șanse de a dezvolta boli infecțioase decât copiii care au fost vaccinați ulterior. Diferențele au fost pronunțate în special la sugarii născuți cu greutate subponderală sau alte tulburări congenitale. Oamenii de știință au remarcat faptul că vaccinul proteja copiii nu numai de infecția cu tuberculoză, ci și de alte variații infecțioase - în special, de infecțiile ARVI comune , respiratorii și dermatologice, diareea virală.

După ce bebelușii din grupul nevaccinat au primit, de asemenea, o doză de BCG, rata incidenței în grupurile luate în considerare a devenit aproape aceeași. Adică, apărarea imună la toți copiii a devenit la fel de pregătită. Probabil, vaccinarea are capacitatea de a activa sistemul imunitar, care începe să reziste activ la orice infecție.

Experții observă că acesta este primul astfel de studiu care vizează studierea tuturor patologiilor posibile de care vaccinul împotriva tuberculozei poate proteja. Rezultatele lucrării fac probabil ca introducerea vaccinurilor BCG tuturor nou-născuților să contribuie la reducerea incidenței patologiilor infecțioase neonatale, precum și a mortalității în regiunile cu o morbiditate infecțioasă crescută.

Rezultatele anunțate ale studiului sugerează că vaccinul anti-tuberculoză poate contracara, într-o oarecare măsură, dezvoltarea infecției cu coronavirus în organism, precum și alte leziuni virale noi.

Rezultatele cercetării sunt publicate în Lancet Infectious Diseases .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.