^
A
A
A

Cum să ghiciți cu exactitate data scadenței?

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

15 June 2021, 09:00

Experții au propus o nouă metodă de diagnostic care ajută la determinarea datei nașterii cu precizie maximă.

Pentru a calcula când o femeie însărcinată ar trebui să aibă un copil, medicii folosesc informațiile culese dintr-o ecografie și se bazează, de asemenea, pe data ultimei sale menstruații. Această dată oferă o idee aproximativă despre momentul în care ar fi putut să apară concepția. Ecografia vă permite, de asemenea, să comparați perioada cu gradul de dezvoltare intrauterină a viitorului bebeluș.

Cu toate acestea, în ciuda calculelor logice utilizate, eroarea rămâne în continuare considerabilă: eroarea poate dura până la 5 săptămâni. Mulți specialiști folosesc în plus alți indicatori, cum ar fi lungimea colului uterin. Cu toate acestea, această metodă nu „funcționează” întotdeauna.

Reprezentanții Universității Stanford s-au angajat să rezolve această problemă folosind un test de sânge. Au realizat un studiu care a implicat câteva zeci de femei însărcinate care se aflau în al doilea trimestru de sarcină . În timpul experimentului, oamenii de știință au luat de mai multe ori sângele femeilor pentru analiză - au fost evaluate nivelurile diferiților markeri biologici, proteine, substanțe care au apărut ca urmare a proceselor metabolice. Rezultatele au fost apoi comparate cu cele găsite în ziua în care participanții la studiu au început să nască.

Ca rezultat al lucrării, oamenii de știință au reușit să izoleze 45 de componente moleculare care pot indica abordarea debutului travaliului. Apoi, cercetătorii și-au verificat din nou ipotezele examinând analizele a încă zece mame însărcinate. Într-adevăr, a fost posibil să se prevadă data scadenței în aproximativ trei săptămâni.

Poate că singurul dezavantaj al acestei metode este că analizele trebuie efectuate în mod repetat și cel puțin de mai multe ori pe parcursul întregii perioade de gestație. La urma urmei, specialiștii ar trebui să determine dinamica moleculelor izolate. De exemplu, nivelul hormonului placentar 17-hidroxiprogesteron este indicativ: creșterea sa accentuată sugerează că este mai mult timp pentru o femeie să se pregătească pentru naștere. Un indicator similar este concentrația crescută a proteinei imune IL-1R4 - așa-numitul receptor de tip IV pentru interleukină-1. O creștere a acestei valori indică faptul că forța de muncă va începe în aproximativ o lună.

În prezent, oamenii de știință încearcă să îmbunătățească și să clarifice lista indicatorilor de diagnostic, pentru a determina frecvența și frecvența prelevării de sânge pentru analiză. Experții indică un punct important: în acest fel, este posibil să se determine nu numai momentul nașterii normale, ci și data travaliului prematur. Abilitatea de a se pregăti din timp pentru nașterea prematură a unui copil este o altă șansă pentru un astfel de copil să supraviețuiască.

Materialele sunt prezentate pe pagina TheScientist

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.