Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Celulele stem ajută la vindecarea paraliziei

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.05.2018

Experții americani au declarat recent că au reușit să restabilească activitatea motrică la animale cu leziuni ale măduvei spinării - rezultatele cercetărilor pe care le-au publicat într-o publicație științifică. Este demn de remarcat faptul că acest proiect științific este unic, deoarece specialiștii anteriori nu au putut influența procesele de regenerare din măduva spinării, au procedat destul de mult și nu întotdeauna restaurarea a fost completă.

La Universitatea din California, o echipă de neurofiziologi a efectuat experimente la șobolani care aveau măduva spinării deteriorată. În celulele stem de lucru s-au luat baza ca matrice, care au fost ulterior transformate în neuroni ai măduvei spinării. Specialiștii au injectat celulele animalelor paralizate direct în măduva spinării, ca urmare a faptului că integritatea sa a fost restaurată treptat. Observațiile au arătat că celulele introduse în măduva spinării au început să funcționeze cu timpul, în timp ce activitatea lor era complet identică cu celulele inițiale ale creierului. Celulele noi au participat activ la formarea de țesuturi noi, datorită cărora animalele paralizate mai devreme s-ar putea muta din nou.

Șeful proiectului de cercetare, Mark Tushinskogo remarcat faptul că, datorită noii tehnici, în apropiere de specialiști viitoare vor fi capabili de a restabili mobilitatea oamenilor, ceea ce duce la leziuni grave a rămas paralizat și limitată la un scaun cu rotile. Echipa de cercetare a explicat că cea mai importantă parte a funcționării normale a sistemului de propulsie al vertebratelor este tractul corticospinal, o lungă perioadă de timp toate cercetările în acest domeniu sa încheiat cu un eșec, și apoi, în cele din urmă, grupul Tushino a reușit să realizeze un efect pozitiv.

Acum, oamenii de știință intenționează să efectueze experimente pe animale mai mari. De asemenea, echipa de cercetare a afirmat că, în ciuda faptului că primele experimente au avut succes, se întâmplă mereu un factor de șansă, deoarece studiile anterioare, așa cum am menționat deja, nu au putut restabili activitatea motoarelor animalelor de laborator.

Oamenii de știință sunt aproape sigur că tehnica poate fi utilizată pentru a trata oameni, dar inainte de a incepe studiile clinice pentru a confirma tehnicile de siguranță, pentru a studia efectele pe termen lung într - un model animal, și să aleagă cel mai potrivit tip de celule pentru transplant la om. Pentru șobolani, oamenii de știință au ales celule progenitoare neuronale de șobolani și oameni care sunt capabili să se dezvolte în diferite tipuri de celule. După introducerea în maduva spinării animalului, celulele au umplut zonele afectate și au fost asociate cu neuroni întregi, după care a fost restabilită transmisia semnalului și mobilitatea a revenit.

Celulele stem sunt celule imature care sunt prezente în diferite organisme multicelulare, o caracteristică a acestor celule este abilitatea de a se reînnoi și de a forma celule noi și, de asemenea, să se transforme în celule ale diferitelor organe și țesuturi ale corpului. Această abilitate este aceea că oamenii de știință și celulele stem interesate au devenit unul dintre principalele obiective ale cercetării, în special în domeniul medicinei regenerative. 

trusted-source[1], [2], [3]


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.