^
A
A
A

Carnea roșie contribuie la dezvoltarea aterosclerozei

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

24 January 2022, 09:00

Prezența cărnii roșii în dietă determină creșterea reproducerii intra-intestinale a bacteriei Emergencia timonensis. Acest microorganism este cunoscut pentru faptul că în procesul metabolizării sale se produce o substanță care contribuie la dezvoltarea patologiilor sistemului cardiovascular. Această informație a fost exprimată de personalul centrului clinic din Cleveland. Ei au publicat rezultatele studiului pe paginile Nature Microbiology.

Vorbim despre rezultatele unei lucrări științifice de lungă durată inițiate cu mai bine de zece ani în urmă. În primele etape ale studiului, oamenii de știință au descoperit unul dintre principalele produse secundare ale prelucrării bacteriene a cărnii roșii și a altor produse de origine animală. S-a dovedit a fi trimetilamină-N-oxid, o substanță care crește foarte mult riscul de a dezvolta patologii cardiovasculare și accidente cerebrovasculare.

În urmă cu aproximativ trei ani, cercetătorii au descoperit că sub influența anumitor procese intra-intestinale, aminoacidul carnitina este transformat în trimetilamină-N-oxid. În prima etapă se formează substanța intermediară γ-butirobetina, care, sub influența microbiomului intestinal, este transformată în trimetilamină, un precursor al trimetilaminei-N-oxidului. După cum explică oamenii de știință, există un număr mare de microorganisme în intestine care pot transforma carnitina în γ-butirobetina, dar nu toată lumea o poate transforma în trimetilamină.

Experții au urmărit relația dintre nivelul de trimetilamină-N-oxid și dezvoltarea patologiilor cardiovasculare. Pentru a aduna dovezi, ei au analizat compoziția microbiomului sângelui și intestinal a 3.000 de participanți, examinându-le în continuare obiceiurile alimentare. S-a constatat că intestinele subiecților care preferă să mănânce carne roșie erau abundente cu microorganisme Emergencia timonensis, care contribuie la transformarea nesigură a γ-butirobetainei în trimetilamină și apoi în trimetilamină-N-oxid. În plus, voluntarii care consumau carne au avut o tendință crescută de a forma plăci aterosclerotice și cheaguri intravasculare. Dar în microbiomul intestinal al persoanelor care aderă la o dietă vegetariană și vegană, aceste microorganisme au fost găsite într-o cantitate minimă, sau au lipsit complet.

Pe măsură ce participanții au trecut la o dietă predominant pe bază de plante, a existat o scădere a numărului de microorganisme intestinale nesigure. Acest lucru indică doar că corectarea obiceiurilor și preferințelor alimentare va ajuta la minimizarea riscurilor de apariție a patologiilor cardiovasculare și a complicațiilor acestor boli. Această descoperire poate fi folosită și ca prevenire a aterosclerozei, atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale și atacurilor de cord.

Detaliile sunt descrise pe pagina sursă NATURE

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.