^
A
A
A

Ameliorează anxietatea cu Botox

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

20 January 2022, 09:00

Injecțiile cu toxină botulină favorizează relaxarea musculară în zona de injectare și, în general, elimină anxietatea excesivă și reduc riscul de a dezvolta stări depresive.

Ce știm despre Botox, pe lângă faptul că acest medicament specific este folosit pentru a corecta transpirația excesivă și a elimina liniile de expresie? Între timp, toxina botulină este o substanță neurotoxică proteică care este produsă de microorganismele bacteriene. Potrivit oamenilor de știință, aceasta este una dintre cele mai toxice toxine. Blochează eliberarea neurotransmițătorilor în sinapsele dintre neuroni și miocite, ceea ce rupe legătura dintre mușchi și sistemul nervos. Cu toate acestea, injecțiile cu Botox sunt utilizate cu succes atât de cosmetologi, cât și de neuropatologi - în primul rând pentru a relaxa grupurile musculare individuale implicate în formarea ridurilor mimetice sau într-o stare de spasm deformant.

Oamenii de știință încă studiază cele mai probabile efecte secundare asociate cu utilizarea medicamentului. Sunt cunoscute efecte secundare precum relaxarea excesivă a mușchilor, reacțiile inflamatorii, dar cele mai multe dintre aceste fenomene dispar de la sine în decurs de câteva săptămâni.

În noul lor studiu, experții care reprezintă Universitatea din California au început să caute proprietățile benefice ale toxinei botulinice. Ei au efectuat o serie de experimente, ale căror rezultate au fost publicate în două articole pe paginile Rapoartelor științifice. Potrivit oamenilor de știință, neurotoxina reduce riscul de a dezvolta o stare depresivă și ameliorează cu succes anxietatea.

Pe parcursul lucrărilor a fost analizată o bază de date mare, care include informații despre pacienții care au urmat un curs de injecții cu Botox și care au constatat anumite reacții adverse. Injecțiile acestor persoane au fost efectuate pe față, gât, membre - pentru a ameliora spasmul. Spre comparație, s-a făcut o paralelă cu al doilea grup mare de pacienți care au suferit un tratament similar, dar cu alte medicamente. Ca urmare, s-a constatat că la oameni după procedurile Botox, gradul de anxietate nemotivată a scăzut cu aproximativ 25-70%. Cercetătorii clarifică faptul că printre participanții la proiectul nu au existat persoane care au luat anxiolitice sau antidepresive suplimentare.

Deoarece injecțiile au fost efectuate în diferite părți ale corpului și, în același timp, efectul anti-anxietate a fost observat la aproape toți pacienții, nu există nicio îndoială cu privire la implicarea Botoxului. În plus, participanții tratați pentru spasme cu alte medicamente nu au experimentat acest efect anti-anxietate. Trebuie înțeles că cercetările ulterioare privind toxina botulină și efectul acesteia asupra organismului uman nu pot fi evitate. Este foarte posibil ca în curând remediul să fie utilizat în mod activ ca medicament psihotrop.

Mai multe despre studiu puteți citi pe pagina NATURĂ. 

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.