^

Sănătate

Verificați percepția culorilor și percepția culorilor: cum să treceți

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Omul - una dintre puținele ființe vii, care a avut norocul să vadă lumea în toată diversitatea culorilor sale. Dar, din păcate, nu toată lumea vede obiectele din jur în același mod. Există un procent mic de oameni, mai ales bărbați, a căror percepție a culorilor este oarecum diferită de cea a majorității. Astfel de oameni se numesc colorblind și dacă în viața lor nu interferează cu particularitatea viziunii lor (mulți nu suspectează pentru o lungă perioadă de respingere), pot apărea unele probleme atunci când aleg o procesiune și să treacă o tablă medicală. Lucrul este că sferele de activitate, legate de riscul pentru viața altora, necesită o recunoaștere corectă a culorilor. Vorbim despre astfel de profesii ca un medic, un șofer cu motor, un mecanic, un pilot, un marinar, în care unul dintre elementele de selecție profesională verifică percepția culorilor. Probleme cu implementarea activității de muncă pot apărea în culori orb și în industria textilă, design de peisaje și interioare, lucrul cu reactivi chimici etc.

Culoare neînțelegere

Faptul că nu toți oamenii pot vedea același lucru în aceeași culoare, oamenii de știință au vorbit la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când John Dalton în scrierile sale a descris povestea familiei sale, în care el și cei doi frați au fost încălcări ale percepției de culoare roșie. El însuși a aflat despre această viziune particulară deja la vârsta adultă. Merită să spunem că D. Dalton încă mai cunoștea culori, dar nu vedea obiecte în alb și negru. Doar percepția sa despre culori era oarecum diferită de cea tradițională.

Din acea vreme, patologia vederii, în care o persoană vede culorile în mod diferit, a ajuns să fie numită orbire de culoare. Mulți dintre noi sunt obișnuiți să luăm în considerare persoanele colorblind care percep doar tonuri alb-negru. Aceasta nu este în întregime corectă, deoarece orbirea colorată este un concept generalizat, în cadrul căruia există mai multe grupuri de persoane distinse de percepția culorilor.

Omul discerne culori datorită structurii speciale a organului său de viziune, în partea centrală a retinei, a cărui receptori sunt sensibili la lumina cu o anumită lungime de undă. Acești receptori sunt numiți conuri. Ochiul unei persoane sănătoase conține 3 grupe de conuri cu un pigment proteic specific, sensibil la culoarea roșie (până la 570 nm), verde (până la 544 nm) sau albastră (până la 443 nm).

Dacă o persoană are în ochii lui toate cele 3 tipuri de conuri în cantitate suficientă, atunci el vede lumea ca fiind naturală, fără a distorsiona culorile disponibile. Persoanele cu viziune normală conform terminologiei științifice se numesc trichromați. Viziunea lor distinge trei culori de bază și culori suplimentare, formate prin amestecarea nuanțelor de bază.

Dacă o persoană nu are conuri de una dintre culorile (verde, albastru, roșu), imaginea este distorsionată, iar ceea ce vedem, de exemplu, în albastru, poate vedea roșu sau galben. Acești oameni sunt numiți dicromați.

În mediul dicromatilor există deja o împărțire în grupuri, în funcție de conurile ce culoare lipsesc în ochii pacienților. Persoanele cu o lipsă de receptori care sunt sensibile la culoarea verde sunt numite deuteranopi. Cei care nu au un pigment albastru sunt denumiți tritani. Dacă în organele de viziune nu există conuri cu un pigment roșu, este vorba de protanopie.

Până în prezent, era vorba de lipsa conurilor unui anumit pigment. Dar o anumită parte a oamenilor au toate cele trei tipuri de conuri, dar percepția lor de culoare este oarecum diferită de cea tradițională. Cauza acestei afecțiuni este deficitul conurilor unuia dintre pigmenți (sunt prezenți, dar în cantitate insuficientă). În acest caz, nu vorbim despre Daltonism în adevăratul sens al cuvântului, ci despre trichromația anormală, în care percepția culorilor este slăbită. Cu un deficit de conuri în roșu, vorbesc despre protanomalie, cu lipsa de albastru sau verde - respectiv, despre tritanomalie și deuteranomalia.

În absența conurilor sensibili la culoare, o persoană nu poate discerne culorile și vede numai nuanțe de alb și negru (achromatopsie). Aceeași imagine este formată și în acei oameni ai căror organ de viziune conține conuri de o singură culoare (con monocromasia). În acest caz, o persoană poate vedea numai nuanțe de culori verzi, roșii sau albastre, în funcție de tipul de conuri disponibile. Ambele grupuri de persoane sunt unite prin numele monocromat.

Această patologie este rară, cu toate acestea, are cel mai mare impact negativ asupra vieții unei persoane, limitându-și sever posibilitățile profesionale. Monocromatele au probleme nu numai cu alegerea unei profesii, ci și cu obținerea drepturilor de a conduce o mașină, deoarece au în mod natural dificultăți în recunoașterea culorilor semnalului unui semafor.

Cel mai adesea există persoane cu o încălcare a percepției culorilor roșu și verde. Potrivit statisticilor, această patologie este diagnosticată la 8 bărbați din 100. În rândul femeilor, orbirea cu culoare este considerată o rară incidență (1 din 200).

Pentru a da vina pe oameni cu percepție defectuoasă în patologia lor este imposibilă, pentru că în majoritatea cazurilor este congenitală (mutația genetică a cromozomului X sau schimbările în cromozomul 7). Este adevărat că există un anumit procent de oameni a căror patologie este considerată dobândită și afectează în principal un ochi. Violarea percepției culorilor în acest caz poate fi temporară sau permanentă și este asociată cu modificările legate de vârstă (tulburarea lentilei la vârstnici), medicația (efectele secundare) și unele traume oculare.

Orice ar fi fost, dacă în viața de zi cu zi oamenii cu anomalii de percepție a culorii sunt mai mult sau mai puțin neted, atunci profesional, totul nu este atât de roz. Nu este absolut nimic că o comisie medicală când candidează la un loc de muncă în unele specialități implică verificarea percepției culorii. La emiterea permiselor de conducere se efectuează o procedură identică.

Dacă, sub tricromatică anormală, există posibilitatea de a obține drepturi, există totuși o anumită condiție - nevoia de a purta culori corective pentru lentile sau pentru ochelari. Dacă o persoană nu face distincția între culorile roșu și verde, atunci problemele încep. Dar chiar și după ce a obținut dreptul de a conduce un autovehicul din categoria A sau B, omul blind blind nu se poate angaja profesional în transportul pasagerilor.

Da, legile în acest sens diferă de la o țară la alta. În Europa, de exemplu, nu există astfel de limitări în emiterea drepturilor, deoarece chiar și monocromat, după o anumită pregătire, este capabilă să își amintească locația culorilor luminoase și să respecte regulile. Avem probleme cu asta în țara noastră. Și, deși legile în acest sens sunt în mod constant revizuite, șoferii nu au verificat încă percepția culorilor șoferilor. Și nu este nimic în neregulă cu îngrijirea siguranței ca persoană cu o încălcare a percepției culorilor și a oamenilor din jurul lui (șoferi și pietoni).

Verificarea percepției culorilor

În timpul trecerii comisiei medicale în momentul cand se solicită un loc de muncă (în mod ideal, chiar și în stadiul de admitere în instituția de învățământ a profilului corespunzător), concluzia oftalmologului privind posibilitatea de a desfășura această activitate este obligatorie. În majoritatea cazurilor, este suficient să se verifice acuitatea vizuală. Cu toate acestea, există activități care necesită un studiu mai atent al caracteristicilor viziunii, dintre care una este percepția culorilor.

Chiar și pentru obținerea drepturilor cu toate modificările posibile în compoziția medicilor pentru alte profesii, concluzia unui oftalmolog are încă un rol important.

Verificarea percepției culorii este efectuată de oculist într-o cameră special amenajată, cu iluminare bună, care nu distorsionează culorile percepute de ochi. Lumina este una dintre cele mai importante condiții, deoarece afectează precizia rezultatelor studiului. Conform adnotării la tabelele lui Rabkin, iluminarea camerei ar trebui să fie de cel puțin 200 lux (în mod ideal 300-500 lux). Este mai bine dacă este o lumină naturală din fereastră, dar puteți folosi și lumini fluorescente. Lumina naturală inadecvată sau lumina artificială convențională poate distorsiona rezultatele studiului, schimbând percepția gama de culori a ochiului uman.

Sursa de lumină nu ar trebui să se afle în câmpul vizual al cercetătorului, să-l lumineze sau să formeze o strălucire, dacă se utilizează un monitor de computer pentru a afișa tabelele. Este mai bine să plasați sursa de lumină în spatele persoanei cercetate.

În oftalmologie, există 3 metode principale pentru testarea sensibilității la culoare:

  • Metoda spectrală (folosind un dispozitiv special - un anomaloscop echipat cu filtre de culoare).
  • Metoda electrofiziologică, care include:
    • perimetria cromatică (definirea câmpurilor de vizibilitate pentru culorile albe și celelalte);

Electroretinografie - diagnoza computerizată a perturbării muncii conurilor asupra modificărilor biopotențială a retinei și expunerii la aceasta prin raze de lumină.

Această metodă este utilizată pentru patologii oftalmologice suspectate, care pot fi asociate atât cu traumatisme oculare, cât și cu unele boli ale altor sisteme corporale.

  • Metoda policromatică. Această metodă este destul de simplă și nu necesită achiziționarea de dispozitive speciale costisitoare. Cu toate acestea, oferă rezultate precise. O metodă se bazează pe utilizarea tabelelor policromatice. Cele mai frecvent utilizate mese sunt Rubkin și Justov, mai puține ori teste Ishekhar și Shtilling, care sunt similare cu tabelele lui Rubkin.

Simplitatea, ieftinitatea și precizia metodei policromatice o face suficient de atractivă. Această metodă este folosită cel mai frecvent de oftalmologi pentru a verifica percepția culorilor șoferilor și a persoanelor din alte profesii, pentru care o astfel de cercetare ar trebui să fie regulată.

trusted-source[1], [2], [3]

Tabele pentru testarea senzațiilor de culoare

Deci, am aflat că metoda cea mai comună pentru testarea sensibilității culorilor este metoda tabelelor policromatice. Cele mai populare, cunoscute încă din anii 30 ai secolului al XX-lea, sunt  mesele  ofensivei sovietice Efim Borisovici Rabkin.

Prima lor ediție sa născut în 1936. Ultima ediție nouă, pe care oftalmologii o folosește astăzi, a fost publicată în 1971. Carti pentru a verifica percepția culorilor în rândul conducătorilor auto și alte ocupații, în prezent în uz, conține un set de miez (27 bucăți) și de control (22 bucăți) dimensiunea completă tabele (fiecare figură pe o pagină separată), precum și o descriere a acestora, care ajută la aplicați materialul propus și efectuați un diagnostic precis.

Setul principal de tabele este folosit pentru a diagnostica diferitele tipuri ereditare de tulburări de percepție a culorii și a le diferenția de patologiile dobândite, în care percepția culorilor albastre și galbene este perturbată. Setul de carduri de control este utilizat în cazul în care medicul are îndoieli cu privire la fiabilitatea rezultatelor. Este conceput pentru a exclude diagnosticul incorect în caz de exagerare a simptomelor de patologie, simulare a bolii sau, invers, ascunderea tulburărilor de percepție a culorii prin memorarea tabelelor principale și descifrarea lor.

Persoana în timpul testului este, de obicei, așezată pe un scaun cu spatele la sursa de lumină. Masa de încercare de poziționare umplut cu puncte de diferite culori, marimi si culori, de care sunt alocate numere specifice, precum și numărul de forme geometrice simple, este necesar ca la nivelul ochiului de testare, în care distanța față de materialul utilizat trebuie sa viață nu mai puțin de 50 cm și nu mai mult de un metru.

Demonstrarea fiecărui tabel ar trebui să dureze, în mod ideal, aproximativ 5 secunde. Reducerea intervalului nu este necesară. În unele cazuri, timpul de expunere poate fi ușor crescut (de exemplu, atunci când vizualizați 18 și 21 de tabele).

Dacă cercetările efectuate după studiul mesei nu dau un răspuns clar, pentru a clarifica rezultatul, se poate recurge la desenarea unei imagini în imagine cu o perie. Acest lucru se aplică în tabelele 5, 6, 8-10, 15, 19, 21, 22, 27.

Criteriul pentru diagnosticarea trichromasiei este citirea corectă a tuturor celor 27 de tabele. Persoanele cu o violare a vederii roșii numesc corect cifrele și figurile pe 7-8 tabele: № 1, 2, 7, 23-26. Dacă încălcați viziunea verde, răspunsurile corecte sunt 9 tabele: № 1, 2, 8, 9, 12, 23-26.

Încălcarea viziunii albastre se observă în principal în forma secundară (dobândită) de patologie. Tabelele 23-26, care în situația dată vor avea răspunsuri incorecte, fac posibilă dezvăluirea unei astfel de anomalii.

Pentru categoria de persoane cu trichromasie anormală, tabelele 3, 4, 11, 13, 16-22, 27 au o importanță deosebită. Pentru această patologie, examinatorii au citit corect unul sau mai multe dintre tabelele din lista de mai sus. Și pentru a diferenția protomanomalia de deuteronom, tabelele nr. 7, 9, 11-18, 21 permit.

În setul de carduri de control, trichomii numesc numere, cifre și culori fără erori. Dicromatele pot numi corect doar 10 dintre cele 22 de mese: Nr. 1k, Hk, Un, XIVK, HUK, XVIK, XVIIIK, XIXK, XXK, XXIIK.

Cartea are, de asemenea, instrucțiuni pentru a descifra răspunsurile și o mostră de completare a cărții de studiu.

În cazurile îndoielnice, uneori folosesc ajutorul tabelelor de prag. Principiul lor se bazează pe distincția dintre punctul studiat și saturația minimă a pigmentării, în care culoarea poate fi încă percepută.

Pentru studiu, există 5 tabele cu câmpuri de pigment de 1 cm. Culorile folosite sunt roșu, verde, galben, albastru, gri. 4 tabele cromatice conțin o scală de 30 de câmpuri: de la alb la cel mai saturat de un anumit ton de culoare, 5 tabelul conține o scală achromatică (scală alb-negru). Măști speciale cu o gaură rotundă sunt atașate la mese, eliminând distorsiunea culorilor datorită influenței câmpurilor învecinate.

Studiile privind pragurile de vizibilitate se realizează atât cu iluminare naturală cât și artificială. Fiecare imagine examinată examinează de 3 ori, rezultatul final fiind o medie.

Identic construite și Pragurile de masă Yustovoy. Setul include 12 carduri: numărul 1-4 pentru detectarea încălcărilor de roșu, numărul 5-8 pentru a determina deuteranopia (lipsa de conuri cu pigmenți verzi), numărul 9-11 pentru a identifica pe cei care nu fac distincție între culoarea albastră, numărul 12 - negru - o carte albă pentru citirea textului.

Fiecare card este întins ca o masă și are un număr egal de celule (6 bucăți) pe verticală și orizontală. 10 celule diferă de celelalte în culori și formează un fel de pătrat fără o parte. Sarcina cercetătorului este de a determina de ce parte din piață există o discontinuitate.

Cu cât numărul cardului este mai mare, cu atât este mai mare diferența dintre culoarea textului (pătrat sau litera "P") și celulele aceluiași ton care formează fundalul. Tabelele pentru deuteranopi și protanopi cu număr în creștere au, respectiv, 5, 10, 20 și 30 praguri de diferențiere. Cardurile de la 9 la 11 pentru diagnosticul de tritanopie au praguri de diferențiere de 5, 10 și 15.

Plus studiu prag consideră că este imposibil de a falsifica rezultatele memorizate decodare imagini pe carduri, care răzbunarea este practicată în mediul care doresc să obțineți un permis de conducere, atunci când verificarea se efectuează cu ajutorul tabelelor de percepția culorilor Rabkin. Oamenii pur și simplu nu se gândesc la consecințele unei astfel de falsificări în viitor.

Dar mesele Justova au de asemenea un dezavantaj semnificativ. Calitatea tipăririi afectează în mod semnificativ relevanța rezultatelor. Afișarea incorectă a culorilor în timpul tipăririi a dus la faptul că unele ediții ale tabelelor Justova au dat rezultate false. Utilizarea de imprimare cu jet de cerneală au redus semnificativ numărul de plecări, dar finit prețul de publicare, în acest caz, ar fi mult mai mare, ceea ce ar fi dezavantajoasă în ceea ce privește producția de masă.

Pentru moment, opțiunile cu costuri reduse sunt predominante, realizate cu ajutorul litografiei, a cărui control al calității este foarte îndoielnic. Atât de utilă invenție a fost de fapt ruinată pe viță.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.