^

Sănătate

Urinalysis

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Un test de urină general este un studiu efectuat într-un laborator special și atribuit unui pacient în procesul de diagnosticare a unei boli. Analiza urinei constă în următoarele etape:

 • Studiu organoleptic - include analiza cantității de urină, culoare, miros, spumă și transparență.
 • Analiza fizico-chimică a urinei - face posibilă determinarea greutății specifice și a nivelului de aciditate al urinei.
 • Analiza biochimică a urinei se efectuează pentru a detecta proteinele în urină.
 • Analiza microscopică a urinei vă permite să determinați gradul de prezență a globulelor roșii și a leucocitelor.

Și anume datele obținute din analiza urinei, folosite pentru detectarea nefropatiei cronice, în special în care apar latente, și, de asemenea, permite evaluarea activității și, în realizarea dinamicii, rata progresiei leziunilor renale și răspunsul la terapie.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Colectarea de urină

Examinați porțiunea medie a urinei de dimineață. Microscopia trebuie efectuată în cel mult 2 ore după colectarea urinei. Dacă nu este posibilă microscopia imediată, urina trebuie depozitată la temperaturi scăzute pentru a preveni creșterea bacteriilor și liza elementelor celulare (eritrocite, celule albe, cilindri). Pentru a menține integritatea celulelor roșii și a leucocitelor, urina alcalină deliberat este acidificată. Dacă este imposibil să se respecte regulile de colectare a urinei, de exemplu la pacienții cu deficiență de conștiență, se recomandă efectuarea unei cateterizări a vezicii urinare.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Cum pot face un test de urină?

Urina de dimineață este de obicei luată pentru analiză. Înainte de golirea vezicii, trebuie să efectuați în mod necesar o procedură de igienă intimă folosind săpun. Urina trebuie drenată într-un recipient din plastic, care este vândut într-o farmacie. Analizele de urină se efectuează de obicei în cel mult o oră și jumătate după colectarea urinei. Înainte de a face o analiză de urină, este interzisă administrarea de medicamente, deoarece aceasta poate afecta rezultatele și urina nu trebuie lăsată la temperaturi sub zero.

Analiza urinei de către Nechiporenko

Analiza urinei dezvaluie nechyporenko proceselor inflamatorii care apar la nivelul tractului urinar si pentru a determina nivelurile de leucocite, eritrocite și cilindri. În mod normal, sunt permise următorii indicatori: leucocite - până la 2000 ml la bărbați și până la 4000 ml la femei; eritrocite - până la 1000 ml; cilindri - până la 20 ml. Înainte de a trece urina, trebuie să se pregătească mai întâi un recipient din plastic uscat, care trebuie apoi să colecteze aproximativ 200 ml dimineața urină (cel puțin o sută cincizeci de mililitri). Analiza urinei se efectuează după cum urmează: urina colectată este agitat, apoi retras ușor într-un tub de testare, care este de câteva minute se centrifughează, apoi partea superioară a urinei este colectat, iar in vitro lăsați un 1 mililitru de urina cu sediment, care este bine amestecate și plasat într-o celulă specială, apoi conta numărul leucocite, eritrocite și cilindri.

Analiza de urină în timpul sarcinii

La începutul sarcinii, femeile trebuie să ia teste de urină aproape în fiecare săptămână. Sistemul uro-genital al unei femei gravide este expusă de două ori sarcina, deoarece in timpul sarcinii, nu numai că mărește uter, dar există compresie a rinichilor, vezicii urinare, asociată cu creșterea și poziția fătului. Prin urmare, livrarea de urină în timpul sarcinii este o procedură obișnuită obligatorie. Pentru femeile gravide, o cantitate mică de proteine în urină poate fi normă, deși nu există proteină în urină în starea obișnuită. Dacă în urina unei femei gravide se găsește mai mult de trei sute de mg de proteine, poate semnală patologii ale rinichilor, inclusiv cele cronice, care ar putea deveni mai grave în timpul sarcinii. În astfel de cazuri, este prescris tratamentul inpatient. Proteinuria (proteina din urină), care apare în a 32-a săptămână de sarcină, poate semnala apariția nefropatiei, însoțită de creșterea tensiunii arteriale, funcționarea defectuoasă a placentei. În urina femeilor gravide, se găsesc deseori diferite bacterii. Bacteriuria poate provoca dezvoltarea pielonefritei, care poate provoca o amenințare la nașterea prematură. O importanță deosebită este analiza urinei cu bacteriurie asimptomatice, deoarece numai în acest fel se pot descoperi patologii ascunse. În urina femeilor gravide nu ar trebui să existe leucocite, iar tulburările sistemului genito-urinar pot fi indicate de un nivel ridicat al conținutului de sare. Dacă s-au detectat corpuri cetone în urina unei femei însărcinate, acest lucru poate indica dezvoltarea toxicozei. Cu o lipsă de potasiu, precum și cu toxicoză în urină, nivelul de aciditate poate fi redus. Analiza urinei în timpul sarcinii include examinarea culorii și a transparenței, a densității, a epiteliului, a bilirubinei, a eritrocitelor și a conținutului cilindrilor. În cazul în care se obțin rezultate nefavorabile, sunt prescrise teste suplimentare de urină - conform metodei lui Nechiporenko, precum și bacasul de urină etc.

Microscopia sedimentelor urinare

Investigarea elementelor constitutive ale sedimentelor urinare are o mare importanță practică, inclusiv pentru stabilirea nivelului localizării procesului patologic în sistemul urinar. Elementele sedimentului de urină sunt împărțite în organice (elemente celulare, cilindri) și anorganice (cristale de diferite săruri).

Printre elementele organice ale sedimentului de urină, sunt examinate celulele epiteliale, eritrocitele, leucocitele și cilindrii.

Celule epiteliale

Celulele epiteliale se diferențiază în funcție de tipul epiteliului. Celulele epiteliului plat provin din părțile inferioare ale tractului urinar; crescând conținutul lor mai mult de 1-2 în câmpul vizual, în special un număr mare dintre ele indică procese inflamatorii în vezică sau uretra. Sursa celulelor epiteliului cilindric este pelvisul renal și ureterul; o creștere a numărului acestora este observată în cazul pielonefritei și uretritei. Celulele epiteliului tubular renal sunt rotunjite, detectarea lor în complexe cu cilindrii sau în grupe mari demonstrează originea lor renală. Acest tip de celule se găsește în diferite boli ale rinichilor (nefrită tubulointerstițială, glomerulonefrită cronică, inclusiv lupus).

trusted-source[12], [13]

Eritrocite

Eritrocitele se găsesc în sedimentele de urină ale persoanelor sănătoase într-o cantitate de 0-1 în câmpul vizual.

Prezența unei macromemurie la un pacient este judecată printr-o schimbare caracteristică a culorii urinei; pentru ao distinge cu mioglobinuria și hemoglobinuria, există teste speciale ("Hematuria").

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Leucocite

Leukocyturia - o creștere a conținutului de leucocite în sedimentele urinare (norma este 0-1 în câmpul de vedere al microscopului la bărbați și de până la 5-6 la femei). Testele diagnostice diferențiate pentru determinarea populației de leucocite din sedimentele urinare sunt utilizate pentru a determina cu precizie sursa de leucocitrie.

Izolarea leucocitriilor infecțioase, caracteristice multor boli infecțioase și inflamatorii ale sistemului urinar (incluzând pielonefrita). Pe leucocituriei caracterul infecțios poate fi judecat aproximativ prin detectarea bacteriilor urinare de sedimente - Bacteriuria (mai mult de 1x10 5 / ml de urină). În timpul însămânțării, urina are adesea rezultate fals negative, datorită faptului că și încălcările nesemnificative ale regulilor de prelevare și stocare a eșantioanelor afectează acuratețea acestei metode. Leucocitrie aseptică, caracteristică a multor forme de glomerulonefrită cronică, nefropatie analgezică; observate uneori în amiloidoză.

Cilindri

Cilindri sunt formate la conexiune uromukoida Tamm-Horsfall (proteina secretata de la nivelul membrelor ascendente epiteliale Hanle buclă OK), proteinele plasmatice care au trecut membrana glomerulară și componentele specifice (celule, particule de grăsime).

 • Cilindrii hialini constau numai din molecule de proteine, se găsesc în diferite boli ale rinichilor și normale (nu mai mult de 100 în 1 ml de urină).
 • Cilindrii ceară constau din proteine plasmatice și acționează ca un semn al nefropatiei cronice.
 • Buteliile celulare (eritrocite, leucocite) au întotdeauna o origine renală și indică o leziune a parenchimului renal.
 • Cilindrii grași se găsesc cu proteinurie semnificativă, incluzând sindromul nefrotic.
 • Cilindrii bruște sunt un semn al bolii renale.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Elementele anorganice ale sedimentelor urinare constau din cristale de diferite săruri

Detecție cristale de acid uric urinar, oxalat de calciu, urați și fosfați amorfe și tripelfosfatov în sine nu este un semn de afectare renală, trebuie luată în considerare de urină și date clinice.

Prezența în urină a cristalelor de colesterol, cistină, tirozină și leucină indică întotdeauna înfrângerea rinichilor. Colesterolul cristalurii este observat la pacienții cu sindrom nefrotic; cristalele de tirozină și leucină indică leziuni hepatice nefavorabile prognostic.

În sedimentele urinare, se găsesc și bacterii, ciuperci, protozoare și paraziți. Bacteriuria este cea mai semnificativă în combinație cu leucocitria; pentru a clarifica geneza sa, este recomandabil să se efectueze un studiu bacteriologic al urinei. Dintre fungii din sedimentul urinar s-au găsit cel mai adesea reprezentanți ai genului Candida, în special la pacienții cu diabet zaharat sau care primesc terapie imunosupresivă. Uneori se găsesc amoeba; În prezența disuriei, aceasta indică o amoebioză genito-urinară. Detectarea ouălor Schistosoma hematobium indică invazia tractului urinar.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Testul general pentru urină: normal

Culoarea normală a urinei variază de la galben deschis la galben închis. Culoarea galbenă prea intensă indică de obicei o densitate crescută de urină, observată de obicei în timpul deshidratării, urină prea ușoară, dimpotrivă, indică o densitate scăzută. Aceasta înseamnă că există o șansă de insuficiență renală. Orice modificare a culorii urinei de la culoarea roz deschis la cea maro închisă poate fi un indicator al proceselor patologice grave. În același timp, unele medicamente, precum și consumul abundent de sfecla și morcovi, pot afecta colorarea urinei. Dacă analiza a constatat că urina nu este transparentă, acest lucru poate fi explicat prin prezența în ea a bacteriilor, a globulelor roșii, a sărurilor, a grăsimii, a mucusului etc. Dacă urina este agitată, pe ea apare spumă. Dacă spuma este tulbure, abundentă și persistentă, aceasta poate însemna că există proteine în urină. În mod normal, spuma este limpede și rapid solubilă. Dacă nivelul proteic al urinei este mai mare de 0,033 g / l, aceasta este considerată o abatere de la performanța normală.

Interpretarea analizei urinei

Analiza urinei include evaluarea următorilor parametri.

 • Culoare, transparență.
 • Densitatea relativă.
 • Teste chimice:
  • pH;
  • proteine;
  • glucoză;
  • corpuri cetone;
  • hemoglobina (determinată, de regulă, cu o schimbare corespunzătoare a culorii urinei);
  • urobilinogen;
  • Myoglobina (determinată, de regulă, cu o schimbare corespunzătoare a culorii urinei).
 • microscopie:
  • cristale - uree, fosfat, oxalat sau carbonat de calciu, tripolfosfat, cistină, medicină;
  • celulele - leucocite, eritrocite, celule epiteliale tubulare, tract urinar, celule atipice;
  • cilindri - hialine, granulare, eritrocite, leucocitare, epiteliale, ceroase, granulare, lipide;
  • agenți infecțioși - bacterii, ciuperci, paraziți.

Analiza urinei implică determinarea obligatorie a conținutului de proteine, a elementelor celulare (eritrocite, leucocite), a bacteriilor și a altor indicatori. În plus, cu ajutorul metodelor suplimentare de cercetare în urină, sunt detectate forme active de leucocite, precum și conținutul de chemokine, factori de creștere și molecule vasoactive.

Pentru a diagnostica microalbuminuria, se utilizează un test rapid rapid, care permite monitorizarea amplorii acesteia, inclusiv în ambulatoriu.

Culoare și claritate a urinei

Urina proaspăt preluată este, în mod normal, clară. Cauza de turbiditate a urinei se stabilește cu ajutorul testelor suplimentare.

 • Dispariția turbidității după încălzirea urinei la 60 ° C indică un conținut excesiv de uree și acid uric în acesta.
 • Dacă urina devine transparentă după adăugarea a 10% acid acetic, atunci există un exces de fosfați.
 • Cu un exces de oxalați, turbiditatea dispare după adăugarea de acid clorhidric diluat.
 • Dacă există un număr mare de elemente sau mucus în urină, devine transparent numai după filtrare și centrifugare.
 • Rezistent la toate testele calitative și centrifugare, turbiditatea indică bacteriurie.
 • Pe suprafața de urină care conține o cantitate mare de proteine, se formează o spumă persistentă.

Urina unei persoane sănătoase este galben-paie, intensitatea culorii depinde de gradul de diluare a acesteia. Urina unui pacient cu insuficiență renală cronică este aproape incoloră. Schimbarea culorii urinei se datorează și prezenței în ea a diferitelor substanțe chimice, inclusiv a medicamentelor și a metaboliților acestora, precum și a puroiului, a sângelui și a limfei.

trusted-source[38]

Cauzele unei modificări a culorii urinei

Culoare

Motiv

Alb

Roșu / roz / maro

Galben / portocaliu

Maro / Negru

Verde, albastru

Limfa, puroi, cristale de fosfat

Eritrocite, hemoglobină, mioglobină, porfirine, levodopa, metildopa, metronidazol, fenacetin, fenolftaleină, coloranți alimentari

Bilirubină, urobilin, preparate de fier, nitrofurantoină, riboflavină, sulfasalazină, rifampicină, fenitoină

Methemoglobina, acidul homogenzitinovaya (cu alcaponurie), melanina (la pacienții cu melanom)

Biliverdin, coloranți (albastru de metilen și indigo carmină), triamterenă, vitamine B, indican, fenol, clorofil, infecție cu Pseudomonas aeruginosa

Culoarea albă albă a urinei se datorează intrării unei cantități mari de limfe sau grăsimi în ea. Excreția masivă a sărurilor de acid uric cauzează urina portocalie (cărămidă) sau maro. Atunci când porfiria urină întunecată atunci când stă în aer.

Este necesară o interpretare corectă a culorii roșii a urinei. Proaspete petele de urină din sânge de culoare roșie, hematurie de origine renală dă urină o formă caracteristică de „balti carne“ - una din glomerulonefrtia semne, inclusiv acute, mioglobina - o culoare roșu-brun. În plus, culoarea roșie a urinei au fost raportate cu utilizarea metildopa, derivații de fenotiazină.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Mirosul urinei

Urina are un miros caracteristic. Schimbarea lui apare în diverse boli, inclusiv în boli metabolice.

Cauzele unei modificări a mirosului de urină

Miros

Motiv

Sweet, putrezirea fructelor

Organe cetone

Ammoniac

Infecția tractului urinar cu bacterii degradante în uree

Plesnevyj

Fenilcetonurie

Sudoare

Prezența acizilor izovalerici sau glutarici în sânge

Rancid grasime

Hipermetioninemia, tirozinemia

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Aciditatea urinei

Reacția la urină variază foarte mult (pH 4,5-8,5). Reacția re-alcalină a urinei evidențiază posibilitatea unei infecții a tractului urinar sau a acidozei tubulare renale.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56]

Densitatea relativă a urinei

Densitatea relativă a urinei la o persoană sănătoasă variază de la 1.002 la 1.030. Acest indicator depinde de dieta și de regimul de admisie a lichidului. Depresia densității relative a urinei este un semn precoce al nefritei tubulointerstițiale și al insuficienței renale cronice. Pentru a determina cu exactitate acest indicator, este necesar să se efectueze procesul Zimnitsky. Cu o creștere a conținutului de proteine în urină cu 4 g / l sau a glucozei cu 2,7 g / l, acest indice crește cu 0,001.

Analiza urinară la copii: transcript

Când urinalysis la copii au reprezentat indicatori precum coloranți, miros, transparență, greutate specifică, gradul de eritrocite și leucocite, prezența proteinei, zaharuri, cetone, săruri, bacterii, mucus. Indicatorii normali sunt absența mirosului atipic în urină și opacizări. Dacă urina are un miros de amoniac, poate semnala o defecțiune la nivelul vezicii urinare. Nivelul acidității din urină a bebelușului variază de la 4,8 la 7,5. Cu diaree, vărsături și prevalența alimentelor din plante și suprasolicitarea fizică în dietă, apare o reacție alcalină. Aciditatea crescută a urinei este observată la o temperatură, diabet sau consumul excesiv de proteine din alimente. Indicatorii normali ai densității urinare sunt dependenți de vârsta de la 1.003-1.025. Proteinele, zahărul, eritrocitele, cilindrii, bacteriile, sărurile și corpurile cetone în urina copilului nu ar trebui să fie. Astfel de componente pot apărea cu tulburări metabolice, rinichi, vezică urinară, sistem endocrin, vărsături, febră, diaree, constipație, suprasolicitare nervoasă, anemie. O creștere a numărului de celule albe din sânge poate să apară în procesele inflamatorii ale sistemului urinar.

Analiza generală a urinei: transcript

Indicatori normali pentru o persoană sănătoasă:

 • Culoare - un galben moderat, nu prea saturat, dar nu prea palid.
 • Transparența este norma.
 • Mirosul este neclar.
 • Aciditate - pH mai mic de 7.
 • Densitatea este de 1.018.
 • Proteina nu este.
 • Corpurile cetone nu sunt.
 • Bilirubina - nu.
 • Urolilinogen - cinci până la zece mg / l.
 • Hemoglobina - nu.
 • Eritrocite - de la zero la trei în câmpul vizual pentru femei, de la zero la unul în câmpul vizual pentru bărbați.
 • Leucocite - de la zero la șase în câmpul vizual la femei, de la zero la trei în câmpul vizual la bărbați.
 • Epiteliu - de la zero la zece în câmpul de vedere.
 • Cilindrii - nu.
 • Sare - nu.
 • Bacterii - nr.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.