^

Sănătate

Testul Addis-Kakovsky

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sample Addis Kakovskogo - acesta este un mod foarte vechi, dar eficient de numărare a numărului de celule roșii din sânge - celule roșii din sânge și leucocite cilindru (elemente de proteine formate „lipite“) în urină.

Care este scopul unui astfel de studiu ca testul Addis-Kakovski?

Multe boli au o formă latentă și o persoană adesea nu observă simptomele amenințătoare, trăind doar o ușoară stare de rău. Orice boli latente legate de rinichi și tractul urinar necesită un diagnostic atent, care include în mod obișnuit metodele de numărare a compușilor proteici, a elementelor de formă în urină. Testul Addis-Kakovski este foarte asemănător cu o altă analiză - testul lui Nechiporenko, dar cifrele sunt calculate din materialul colectat pe zi. În această perioadă, puteți vedea dinamica și, cu precizie, puteți determina ce este mai mult în sedimentul de urină - eritrocite sau leucocite.

Istoria dezvoltării metodei este interesantă pentru că în 1910 faimosul doctor al acelei perioade, Kakovsky Anton Fomich, a propus o metodă eficientă de diagnosticare a nefritei.

Kakovsky, în toată cariera sa profesională, a căutat să găsească metode cu adevărat eficiente de tratare a nefropatologiei. Ca un clinician cu experiență, el a sugerat că numărarea elementelor formate în urină colectată este necesară pe parcursul zilei, începând cu dimineața devreme.

O astfel de numărare fracționată a oferit informații mai detaliate și mai exacte despre sedimentarea celulelor. Așa cum se întâmplă adesea, în același timp, de cealaltă parte a planetei, americanul Addis a experimentat și analiza urinei. Și în 1925, bazându-se pe metoda Kakowski, el a îmbunătățit-o puțin. De atunci, laboratorul a început să studieze materialul colectat nu pentru zi, ci pentru zi. Colegii nu au început lupta pentru palmier, deoarece a fost un eveniment eficient de diagnosticare. De atunci, metoda a ajuns să fie numită dublu nume, și anume testul Addis-Kakovski. Aparent, Addis a fost plasat pentru prima oară în funcție de alfabet și nu a urmat cronologia dezvoltării metodologiei.

Cum se face testul Addis-Kakovski?

Urina ar trebui să fie colectată într-o zi, mai puține ori ea se face în decurs de zece ore. O băutură abundentă nu este recomandată, utilizarea lichidului rămâne normală. Singura condiție care este pusă în fața pacientului este, dacă este posibil, să nu urineze noaptea. Testul Addis-Kakovsky presupune un studiu fracțional al materialului, care constă în izolarea urinei în 10-15 minute. În mod normal, aproximativ 4 milioane de celule albe de protecție ale leucocitelor din sânge, nu mai mult de 2 milioane de roșii - de eritrocite și circa 20 000 de compuși - ai cilindrilor ar trebui să iasă cu urină pe zi. Dacă limitele normei sunt depășite într-una din categoriile lor de celule uniforme, acest lucru semnalează despre afecțiunile renale sau bolile infecțioase ale sistemului urinar.

Testul Addis-Kakovsky ajută la identificarea prevalenței eritrocitelor sau a leucocitelor în sedimente. Dacă celulele albe depășesc limitele normale, atunci, cel mai probabil, aceasta este o dovadă de pielonefrită. Leucocitele ajung uneori la șase milioane și aceasta este deja o formă gravă de infecție bacteriană. Eritrocitele, care "traversează" limitele normale, vorbesc despre glomerulonefrită, în astfel de cazuri globulele roșii pot ajunge la 5 milioane.

Sample Addis Kakovskogo - o metodă dovedită pentru întregul secol, care nu lasa medicii, această metodă a ajutat înainte, și continuă să ajute până acum în diagnostic precis.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.