Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Sindromul Barre-Liège

Expert medical al articolului

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.06.2019

Boala care apare pe solul compresiei terminațiilor nervoase situate în jurul arterei vertebrale se numește sindromul Barre-Liège. Pentru prima dată, patologia a fost descrisă în secolul trecut: în acel moment sa numit "migrenă cervicală", deoarece unul dintre principalele simptome ale bolii este durerea unilaterală a tipului de migrenă.

Cauze sindromul Barre-Liège

Cauzele bolii sunt considerate a fi o leziune a 1-3 vertebre din regiunea cervicală, ceea ce duce la transmiterea capetelor otrăvitoare ale nervilor spinali. Ca o consecință, circulația sanguină și fluxul limfatic sunt perturbate în această zonă.

Ca urmare a proceselor patologice de mai sus, se formează umflarea țesuturilor, ceea ce sporește suplimentar compresia nervilor. În același timp, artera vertebrală este comprimată, ceea ce duce la agravarea circulației cervicale și cerebrale.

Comună cauzeaza sindromul Leu-Barre, procesele inflamatorii sunt considerate în învelișul subarahnoidiene, limfa umflate ganglionilor regiunii cervicale, ateroscleroză arterială sau comprimarea arterei vertebrale.

trusted-source[1], [2], [3]

Patogeneza

Patogeneza sindromului constă, în plus față de comprimarea terminațiilor nervului spinal, în implicarea sistemului nervos autonom asociat cu al doilea și al treilea nerv de col uterin în procesul patologic. Ca urmare, se stabilește un deficit persistent de circulație regională, atât în zona afectată cât și în nervii cranieni din zona podului și ale cerebelului.

trusted-source[4], [5], [6]

Simptome sindromul Barre-Liège

Primele semne ale sindromului sunt destul de specifice și reprezintă o durere constantă în cap, adesea o natură pulsantă. Durerea este localizată la nivelul gâtului și occipitului, uneori apucând spatele capului. În multe cazuri, această afecțiune este asociată cu o migrenă comună, ceea ce explică numele de lungă durată al sindromului Barre-Liège - "migrenă cervicală".

Variantele clinice ale sindromului pot fi împărțite în etape:

 • Stadiul funcțional este însoțit de o durere de cap cu simptome autonome, incluzând disfuncția vizuală cohlevă și celulară. Acest lucru se manifestă prin amețeli paroxisme (instabilitate), pierderea auzului, apariția "muștei" înaintea ochilor, senzația unui corp străin în ochi.
 • Stadiul organic se caracterizează prin apariția semnelor de tulburare tranzitorie și hemodinamică:
  • amețeli, dispepsie, atacuri de greață;
  • atacurile ischemice cu mișcări ale capului, care durează până la 10 minute.

Formulare

În funcție de simptomele clinice, este, de asemenea, posibilă identificarea anumitor tipuri de sindrom Barre-Liège.

 • Sindromul simpatic pre-sanitar al lui Barre-Lieu are dureri la nivelul gâtului și gâtului, ceea ce poate da regiunii frontale. Durerea se intensifică dimineața după trezire (senzația de "pernă incomodă"), după o lungă plimbare, călătorii de transport, efort fizic. Natura durerii este pulsatorie, furnicături. Adesea, afecțiunea este agravată de tulburările vizuale și vestibulare.
 • migrena bazilară - este o consecință, nu de compresie și de spasm al arterei vertebrale, care se manifestă brusc dureri de cap paroxistică cu vărsături, amețeli și leșin, urmat.
 • Manifestările sindromului vestibulohohlearnogo sunt:
  • zgomot în urechi;
  • modificarea intensității durerii la mișcarea capului;
  • deteriorarea percepției vorbind liniștit;
  • amețeli.
 • Sindromul oftalmic, în primul rând, se caracterizează prin afectarea funcției vizuale (pâlpâirea, pierderea câmpurilor vizuale, percepția vizuală afectată). În plus, există semne de inflamare a conjunctivului, cum ar fi lacrimi, roșeață a ochilor.
 • Sindromul vegetativ apare în asociere cu alte sindroame menționate anterior. Se caracterizează prin senzații de cădere de temperatură, transpirații, tulburări de somn și adormire, manifestări ale pielii.
 • Sindromul atacurilor ischemice tranzitorii se manifestă prin tulburări paroxistice sub formă de greață, frustrare a conștiinței și discursului, disfagie, diplopie.
 • Sindromul sincopal-vertebral este o tulburare bruscă circulatorie care afectează funcționarea sistemului nervos autonom. Una dintre trăsăturile caracteristice - o scurtă ușoară cu o mișcare ascuțită a capului.
 • Sindromul de atacuri episodice picătură asociate cu deteriorarea fluxului de sange in cortexul caudal, care este un semn de paralizie tranzitorie non-durabile a brațelor și picioarelor, după înclinarea spre spate a capului.

trusted-source[7], [8]

Complicații și consecințe

Dacă o boală, cum ar fi sindromul Barre-Liège, nu răspunde la tratament sau este analfabet, pot apărea următoarele consecințe negative:

 • Tulburări ale circulației sângelui în anumite zone ale creierului. Această complicație se manifestă mai întâi ca un atac ischemic temporar, care apoi intră într-un accident vascular cerebral cu toată deteriorarea condiției.
 • Leșin, tulburări de coordonare, pierderea eficienței și incapacitatea de a vă întreține singuri. Ca rezultat - handicap.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Diagnostice sindromul Barre-Liège

Diagnosticul se bazează, de obicei, pe informațiile primite de medic, pe baza plângerilor pacientului și a examinării neurologice externe. Adesea, medicul descoperă tensiunea musculară a gâtului, probleme cu mișcările capului, durere la apăsarea primei și celei de-a doua vertebre a colului uterin.

În plus față de cele de mai sus, este posibilă desfășurarea altor activități de diagnosticare.

 • Instrumente diagnostice:
  • Difracția cu raze X în diferite proeminențe face posibilă detectarea anomaliilor în articulația atlanto-occipitală, precum și alți factori care provoacă comprimarea arterei vertebrale;
  • metoda de dopplerografie - vă permite să evaluați gradul de deteriorare a alimentării cu sânge a vaselor de sânge;
  • RMN-ul creierului - ajută la determinarea cauzei ischemiei și localizarea precisă a locului compresiei vasculare.

Analizele de sânge sau de urină (teste de laborator) cu sindromul Barre-Liège sunt puțin informative.

Ce trebuie să examinăm?

Diagnostic diferentiat

Diagnosticul diferențial se efectuează cu o migrenă obișnuită , sindromul Meniere și osteochondroza cervicală.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Cine să contactați?

Tratament sindromul Barre-Liège

Tratamentul sindromului Barre-Liège nu poate fi unilateral. Schema terapeutică complexă este desemnată ținând cont de vârsta pacientului, de gradul de boală și de caracteristicile individuale ale pacientului.

Pentru a preveni dezvoltarea ischemiei, măsurile medicale sunt îndreptate mai întâi spre eliminarea compresiei și tulburărilor circulatorii.

Pe baza rezultatelor diagnosticului, medicul poate elabora un regim de tratament care utilizează mai multe metode diferite.

Medicamentele sunt prescrise pentru a elimina cauza sindromului Barre-Liège și a atenua starea pacientului. De regulă, prescrise analgezice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum și medicamente care îmbunătățesc alimentarea cu sânge a creierului.

Dozare

Efecte secundare

Instrucțiuni speciale

Ketorol

Luați 10 mg până la 4 ori pe zi. Durata de primire - nu mai mult de 5 zile.

Diaree, gastrită și ulcer gastric, durere în rinichi, pierderea auzului, tinitus, creșterea tensiunii arteriale, anemie.

Nu poate fi utilizat pentru a trata copiii sub 16 ani.

Perfectat

Luați 1-2 comprimate de până la 3 ori pe zi, dar nu mai mult de 5 zile la rând.

Manifestări alergice, afectarea funcției renale, colorarea urinei în roz, scăderea tensiunii arteriale.

Nu se utilizează în boli ale rinichilor, sub presiune redusă, dar și pentru tratamentul pacienților cu alcoolism cronic.

Movalis

Alocați o doză de până la 15 mg pe zi.

Anemie, dureri abdominale, dispepsie, disconfort la locul injectării.

Nu utilizați concomitent alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Tsinnarizin

Luați după mese 2 comprimate de trei ori pe zi.

Oboseală, tremurând în mâini și picioare, sete, dispepsie, transpirație crescută, erupții pe piele.

Pe durata tratamentului trebuie aruncat din alcool.

De asemenea, este important să utilizați medicamente care îmbunătățesc procesele energetice din creier și, de asemenea, să atenueze simptomele. În acest scop, se recomandă prescrierea agenților colinergici (de exemplu, gliatilina), a relaxanților musculare (midol), a agenților antimigranți.

Citiți și:

Vitaminele din sindromul Barre-Liège joacă un rol special. Nu este un secret faptul că multe preparate din vitamine stabilizează sistemul nervos și previne stresul. Mai mult, grupul de vitamina B poate normaliza nivelurile serotoninei din organism.

 • Tiamina - într-o oarecare măsură, anestezice, îmbunătățește fluxul sanguin, elimină durerea de cap și iritabilitatea crescută.
 • Riboflavina - reduce frecvența și tăria migrenei. S-a dovedit prin experiență că numai această vitamină poate reduce numărul de convulsii cu aproximativ 35%.
 • Acidul nicotinic - facilitează activitatea sistemului nervos, promovează vasodilatația, facilitează manifestarea sindromului.
 • Pyridoxina - este implicată în reglarea activității creierului, parțial un antidepresiv.
 • Cyanocobalamin - sprijină activitatea întregului sistem nervos.

În plus față de vitamine, funcționarea normală a sistemului nervos și normalizarea tonusului vascular necesită magneziu. Principalele acțiuni ale magneziului - îmbunătățirea proceselor metabolice din creier, vasodilatația, protecția împotriva stresului etc.

Este mai bine să alegeți preparate complexe de vitamine care conțin toate vitaminele și mineralele necesare, pe măsură ce se completează reciproc, ceea ce oferă un efect cumulativ persistent.

Tratamentul fizioterapeutic al sindromului Barre-Liège include:

 • Utilizarea unui guler special de Shantz, care reduce încărcătura din coloana vertebrală sau, mai degrabă, din regiunea cervicală. Gulerul este dimensionat individual;
 • Acupunctura si reflexoterapia ajuta la reducerea durerii, eliminarea ametelor, calmarea pacientului;
 • În plus, sunt prescrise magnetoterapia, electroforeza, terapia diadynamică (curenții lui Bernard), terapia exercițiilor.

Homeopatia este prescrisă numai după determinarea cauzelor exacte ale sindromului Barre-Liège. Numai în acest caz ne putem aștepta la un beneficiu semnificativ din partea medicamentelor.

Cu durere constantă, se recomandă utilizarea diluției C6-C12. Medicamentele iau în cantitate de 6 până la 8 granule de până la 3 ori pe zi. Durata admiterii - până când starea se îmbunătățește.

 • Arnica - ajută la apăsarea durerii, la traumatisme cerebrale și, de asemenea, la durere, în funcție de poziția capului sau starea emoțională.
 • Bryonia - potrivită pentru pacienții cu dureri pulsante și înțepătoare, care sunt însoțite de vărsături și dispepsie.
 • Hamomilla - este utilizat pentru ameliorarea afecțiunii la pacienții care sunt deosebit de sensibili la orice durere.
 • Kokkulyus - poate fi prescris pentru durere în regiunea occipitală, care este combinată cu amețeli și tulburări de somn.
 • Veratrum - va fi eficient pentru dureri care sunt însoțite de pierderea conștiinței, transpirația, mai ales atunci când capul sau torsul sunt înclinate anterior.

Medicul-homeopat poate numi și alte mijloace care nu sunt prezente în lista oferită de noi. Faptul este că preparatele homeopatice sunt întotdeauna utilizate în funcție de indicații individuale și, pe lângă acestea, pot avea atât proprietăți curative, cât și preventive.

Tratamentul operativ cu sindromul Barre-Liège se utilizează numai dacă există o stricare semnificativă diagnosticată a vaselor, iar tratamentul conservator nu aduce efectul așteptat. Compresia vasculară poate apărea datorită comprimării prin osteofite sau neoplasm patologic. În funcție de cauza acestei afecțiuni, fie osteofita este îndepărtată, fie se resetează tumora.

De asemenea, este posibil să se efectueze simpatectomie - intervenție chirurgicală pentru a elimina o anumită zonă a compartimentului simpatic al sistemului nervos autonom.

Tratament alternativ

Metodele alternative care pot fi utilizate pentru a atenua boala cu sindromul Barre-Liège sunt destul de diverse. De exemplu, puteți recomanda următoarele rețete de medicină alternativă, testate în timp:

 • Aplicați comprese fierbinți pe partea din spate a capului și a gâtului.
 • În fiecare dimineață, practicați un duș de contrast.
 • În timpul unui atac, beți ceai fierbinte cu lămâie.
 • Pentru a efectua un masaj al unui cap cu două mâini, într-o direcție de la un pic la temple.
 • În timpul unui atac, inhalați amestecul de alcool dintr-o soluție de amoniac și alcool de camfor.
 • Aplicați compresele din ceapa crudă crudă în occiput.

Terapia pe bază de plante, de obicei, completează terapia tradițională. Îmbunătățirea stării pacientului poate fi, folosind astfel de variante de rețete:

 • Se prepară perfuzie de 250 ml apă fiartă și 1 linguriță de frunze de menta uscată. Insistați 20 de minute. Beți 1/3 ceașcă de trei ori pe zi timp de o jumătate de oră înainte de mese.
 • Luați lumbago de iarbă (2 lingurițe), turnați 250 ml de apă fierbinte și insistați pentru noapte. Dimineața, filtrează și bea puțin pe tot parcursul zilei.
 • Pregătiți infuzia de flori de copac - 250 ml de apă clocotită pentru 1 lingură. L. Flori. Insistați 30 de minute, filtrați. Beți perfuzie cu miere, 50-75 ml de trei ori pe zi înainte de mese.

trusted-source[20], [21], [22]

Profilaxie

Pentru a preveni apariția sindromului Barre-Liège, se recomandă menținerea stării de sănătate a coloanei vertebrale, deoarece absența afectării coloanei vertebrale garantează practic că boala nu apare.

Este util să faceți exerciții pentru a întări mușchii spatelui, să încercați să mențineți o poziție corectă, să evitați traumele din spate și să mâncați pe deplin.

Alimentele nu trebuie să conțină o cantitate mare de sare, iar echilibrul dintre proteine, lipide și carbohidrați trebuie să fie cât mai ridicat posibil. De asemenea, este importantă prezența în produsele alimentare a unui număr suficient de vitamine și minerale. Toate aceste recomandări vor ajuta la menținerea sănătății discurilor intervertebrale și a întregii coloane vertebrale în ansamblu.

trusted-source[23], [24], [25]

Prognoză

Prognosticul sindromului Barre-Liège depinde de gradul și cauza compresiei arterei vertebrale, precum și de amploarea îngrijirii medicale furnizate.

Cu cea mai nefavorabilă evoluție a evenimentului, pacientul poate deveni invalid.

Dificultatea este că adesea sindromul Barre-Liège nu este recunoscut în timp util. Uneori se pierde timpul prețios și se pot dezvolta complicații nedorite. Prin urmare, este foarte important să contactați medicii la timp și să treceți prin toate etapele de tratament prescrise.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.