^

Sănătate

A
A
A

Prostatita cronică bacteriană

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Se crede că prostatita cronică bacteriană este o patologie destul de rară: astfel, conform unuia dintre studii, printre 656 pacienți cu simptome de prostatită, doar 7% au avut date care confirmă a doua categorie a bolii. Datele obținute de noi, spre deosebire de acest aviz, indică faptul că majoritatea pacienților cu prostatită cronică bacteriană rămân nediagnosticate dintr-un motiv sau altul; aplicarea diferitelor teste de provocare (masaj, recepție-blocante, enzime de instalare RT pyrogenal administrarea, alergeni, bacterii (PPD) și altele asemenea) îmbunătățește semnificativ diagnosticul de prostatita cronica.

Persistența unui microorganism patogen în prostată poate fi datorată permeabilității slabe a agenților antimicrobieni la țesut și secreției glandei prostatei; în acest caz, se creează o concentrație scăzută în focalizarea inflamatorie, suficientă pentru a inhiba dezvoltarea microflorei bacteriene, dar nu bactericidă. Sub influența tratamentului, urina este sterilizată, durerea și disuria dispar, dar la scurt timp după terminarea cursului tratamentului simptomatologia reia. În plus, pornind ca un proces inflamator-inflamator, continuarea progresiei bolii persistente poate fi susținută de mecanismele autoimune.

Simptomele clinice ale prostatitei cronice de formă infecțioasă sunt variabile. In ciuda faptului ca prostatita cronica poate fi o consecință a forma acută, mulți oameni care suferă de prostatita cronică bacteriană, indicațiile efectuate în trecut, nu sunt prostatita acută. Unele prostatită cronică bacteriană apare malosimptomno, dar majoritatea pacienților se plâng de atestând iritarea infecției tractului urinar (disurie, frecventa urinara, urgenta, nicturie), precum durerea, care este de obicei localizată în pelvis și / sau perineului. Uneori există durere după ejaculare și prezența sângelui în sperma. Frisoanele, febra și alte manifestări de intoxicație nu sunt tipice.

Examinarea fizică și palparea prostatei prin rect, precum și cistoscopia și urografia nu permit să se evidențieze modificări specifice pentru prostatita cronică. Cu microscopia secretului de prostată, se găsește un număr mare de leucocite, dar acest lucru nu este patognomonic pentru prostatita cronică.

Principalul criteriu de diagnosticare este infecția repetată a tractului urinar provocată de același agent patogen și detectarea aceluiași agent patogen în cultura bacteriologică a secreției prostatei. Încă o dată, accentuăm - examinarea rectală și, mai mult, ca masajul de prostată să fie efectuat după analiza urinei, pentru a evita contaminarea acestuia. Titrul de diagnostic este un număr microbian sau o unitate care formează colonii (CFU), depășind 103 / ml. Convingerea este, de asemenea, conținutul de bacterii în secreția de prostată și în cea de-a treia porție de urină, de 10 ori sau mai mult, care o depășesc în a doua porție. Când există dificultăți în obținerea secreției prostatei, puteți utiliza un studiu microscopic și bacteriologic al ejaculării, în care secretul prostatei este de 30-40%.

Microorganismele numarate doar in zeci si sute (KOE, 10 1 -10 2 / ml), de asemenea, nu pot fi ignorate, in special in ceea ce priveste formele cu rezistenta multidrog. Cu toate acestea, să fie conștienți de faptul că nu orice microorganism este însămânțat din secrețiile de prostata poate fi considerată ca un factor etiologic al prostatitei datorită contaminării uretrei microflorei materialului. Prin urmare, accentul se pune pe simptomele clinice ale prostatitei cronice: în cazul în care istoria este nici o indicație de infecții recurente ale tractului urinar, diagnosticul de prostatita cronice bacteriene, potrivit experților de frunte în acest domeniu este incertă.

Una dintre cauzele potențiale de persistență a agentului bacterian și a infecțiilor recurente sunt pietrele de prostată. Pietrele de prostată sunt detectate prin sonografia transrectală la 75% dintre bărbații de vârstă mijlocie și aproape 100% în vârstă. Se crede că factorii care contribuie la formarea lor, sunt obstructia ductal de prostata in timpul hiperplazie sale adenomatoasă si reflux de urina in prostata. Pietre de prostată infectate nu poate fi sterilizat prin terapie medicamentoasă singur, cu toate acestea, atunci când upornotekuschih prostatite cronice bacteriene prezența pietrelor în prostată, uneori recurge la tratament chirurgical - TURP. Trebuie avut în vedere faptul că probabilitatea apariției tuberculozei prostatei, care poate apărea sub masca prostatitei nespecifice, este ridicată. În acest caz, prostatolitiza poate fi confundată cu centrele calcificate de inflamație tuberculoasă în parenchimul de prostată.

Trebuie amintit forme, cum ar fi prostatită gonococice (patogen - N. Gonorrhoeae) și o chiar mai rare cazuri - micotice (asociat cu micoze sistemice) și prostatita parazitare. Excludere aceste forme de prostatită ajutorul metodelor de diagnostic bacteriologice și imunologice, deși prostatită gonococici, dezvoltat datorită infecțiilor uretrale uplink după tratamentul antimicrobian al secrețiilor prostatei însămânțarea poate fi negativ (cultura N. Gonorrhoeae nu poate semănat). Cu toate acestea, pacienții cu antecedente de uretrita gonorrheal, prostatite care precede dezvoltarea, chiar dacă este imposibil de a detecta patogeni tetraciclinele tratament trebuie ținute din urmă [doxiciclină (JUnidoks soljutab)] timp de 3-4 săptămâni.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.