^

Sănătate

Potasiul din sânge

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Valorile de referință (normă) ale concentrației de potasiu în ser sunt de 3,5-5 mmol / l (meq / l).

În corpul unei persoane sănătoase, cu o greutate corporală de 70 kg, există 3150 mmol potasiu (45 mmol / kg la bărbați și 35 mmol / kg la femei). Doar 50-60 mmol de potasiu se află în spațiul extracelular, restul cantității sale fiind distribuit în spațiul celular. Aportul zilnic de potasiu este de 60-100 mmoli. Aproape aceeași cantitate este excretată în urină, iar foarte puțin (2%) este excretată cu calorii. În mod normal, rinichiul secretă potasiu cu o rată de până la 6 mmol / (kg.sut). Concentrația de potasiu în ser sanguin - indicator al conținutului total în organism, cu toate acestea, diverși factori pot influența (tulburare CBS a crescut osmolaritate extracelular, deficit de insulina) asupra distribuției sale între celule și fluidul extracelular. Astfel, atunci când pH-ul este deplasat cu 0,1, ar trebui să așteptăm o schimbare a concentrației de potasiu cu 0,1-0,7 mmol / l în direcția opusă.

Potasiul joacă un rol important în procesele de contracție musculară, activitatea inimii, conducerea impulsurilor nervoase, procesele enzimatice și metabolismul.

La evaluarea stării echilibrului electrolitic, sunt importante numai concentrațiile foarte scăzute și foarte mari de potasiu, care depășesc norma. În condiții clinice, hipocalemia este considerată o concentrație de potasiu sub 3,5 mmol / l, hiperkaliemia - peste 5 mmol / l.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Reglarea potasiului în organism

Potasiul este principalul cation intracelular, dar numai 2% din cantitatea totală de potasiu din organism se află în spațiul extracelular. Deoarece cel mai mult potasiu intracelular se găsește în celulele musculare, conținutul total de potasiu din organism este proporțional cu componenta fără greutate corporală. Un adult mediu cântărind 70 kg conține 3500 meq de potasiu.

Potasiul este principalul determinant al osmolalității intracelulare. Raportul de potasiu în ITSZH ETSZH și în mare măsură afectează polarizarea membranelor celulare, care, la rândul său, influențează multe procese celulare, cum ar fi conducerea impulsurilor nervoase și contracția celulelor musculare (inclusiv miocardic). Astfel, schimbări relativ mici în concentrația de potasiu din plasmă pot avea manifestări clinice semnificative.

În absența factorilor responsabili de mișcarea potasiului în interiorul și în afara celulelor, nivelurile de potasiu din plasmă sunt strâns corelate cu conținutul total de potasiu din organism. Având în vedere nivelul constant al pH-ului plasmei, o scădere a concentrației de potasiu în plasmă de la 4 la 3 meq / l indică un deficit general de K 100-200 meq. O scădere a concentrației de potasiu în plasmă de mai puțin de 3 meq / l indică un deficit total de potasiu de 200-400 meq.

Insulina promovează mișcarea de potasiu în celule; prin urmare, nivelurile ridicate de insulină reduc concentrația de potasiu din plasmă. Nivelurile scăzute de insulină, cum ar fi cetoacidoza diabetică, promovează mișcarea de potasiu din celule, crescând astfel concentrația de potasiu în plasmă, uneori chiar și cu un deficit general de potasiu în organism. Agoniștii adrenergici, în special agoniștii selectivi 2, promovează mișcarea de potasiu în celule, în timp ce blocanții și agonistii determină deplasarea potasului din celule. Acidoza metabolică acută determină mișcarea de potasiu din celule, iar alcaloza metabolică acută promovează mișcarea de potasiu în celule. Cu toate acestea, schimbările în HCO din plasmă pot fi mai importante decât o modificare a pH-ului; acidoza cauzată de acumularea de acizi minerali (acidoza hiperclorică) conduce la o creștere a nivelului de potasiu în plasmă. Acidoza metabolică, cauzată de acumularea de acizi organici, nu provoacă hiperkaliemie. Astfel, hiperkaliemia, observată adesea în cetoacidoza diabetică, este cauzată probabil de deficit de insulină, mai degrabă decât de acidoză. Acidoza respiratorie acută și alcaloza dau mai multă atenție concentrației de potasiu din plasmă decât acidoza metabolică și alcaloza. Cu toate acestea, concentrația de potasiu din plasmă trebuie interpretată în contextul nivelului de pH al plasmei (și concentrația de HCO).

Consumul de potasiu din alimente este de aproximativ 40-150 meq / l pe zi. Într-o stare stabilă, pierderile cu fecale reprezintă aproximativ 10% din consum. Excreția în urină contribuie la echilibrul de potasiu. Când aportul de K este crescut (> 150 mEq K pe zi), aproximativ 50% exces de potasiu apare în urină în următoarele câteva ore. Majoritatea reziduurilor trec în spațiul intracelular pentru a reduce creșterea nivelului plasmatic de potasiu. Dacă aportul crescut de potasiu continuă, excreția renală a potasiului crește datorită secreției induse de aldosteron; aldosteronul promovează excreția de potasiu. Probabil, absorbția de potasiu din fecale este sub influența reglementării și poate fi redusă la 50% cu un exces cronic de potasiu.

Când scade cantitatea de potasiu, potasiul intracelular este o rezervă pentru a preveni modificările bruște ale concentrației de potasiu în plasmă. Menținerea potasiului prin rinichi se dezvoltă relativ încet ca răspuns la scăderea aportului de potasiu cu alimente și este mult mai puțin eficientă decât capacitatea rinichilor de a reține Na. Astfel, o scădere a nivelului de potasiu reprezintă o problemă clinică frecventă. Excreția de potasiu în urină de 10 meq / zi reprezintă o retenție aproape maximă a potasiului de către rinichi și sugerează o scădere semnificativă a potasiului.

Acidoza acută perturbează excreția de potasiu, în timp ce acidoza cronică și alcaloza acută pot favoriza excreția de potasiu. Aportul crescut de Na în nefronii distali, care se observă cu un aport ridicat de Na sau cu terapie cu diuretice bucle, promovează excreția de potasiu.

Psevdogipokaliemiya sau niveluri fals scazute de potasiu, observate ocazional la pacienții cu leucemie cronică mielocitară cu suma de mai mult de 105 leucocite / uL, dacă proba este depozitată la temperatura camerei, înainte de prelucrare, datorită captării de potasiu în plasmă leucocite anormale. Acest lucru poate fi evitat prin separarea rapidă a plasmei sau a serului din probele de sânge. Psevdogiperkaliemiya sau niveluri fals crescute ale potasiului seric este observată cel mai frecvent din cauza hemoliza și eliberarea de potasiu intracelular. Pentru a preveni o astfel de eroare, personalul de colectare a sângelui nu ar trebui să ia gardul prea repede cu un ac subțire și, de asemenea, să agită excesiv probele de sânge. Pseudohiperglicemia poate fi de asemenea observată la un nivel de trombocite mai mare de 106 / μl, datorită unui randament crescut de potasiu din trombocite în timpul coagulării. În cazul pseudohypergalemiei, nivelul de potasiu din plasmă (sângele neprotejat), în contrast cu nivelul de potasiu din ser, este normal.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.