^

Potasiu

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Potasiul (K) este foarte important pentru organism. Potasiul este conținut în pereții celulelor și capilarelor; ficatul, glandele endocrine, celulele nervoase nu pot funcționa normal, cu lipsa acesteia. Știați că potasiul este conținut în 50% din toate fluidele corporale?

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Ce trebuie să știți despre potasiu

Potasiul, împreună cu clorul (Cl) și sodiul (Na), este elementul, nevoia pentru care este mai mare în corpul nostru. Cantitatea de potasiu este de 250 g, din care numai 3 g fac parte din fluidele extracelulare. Potasiul este elementul principal în produsele vegetale.

Nevoia de potasiu în fiecare zi

În fiecare zi, alături de alimente, ar trebui să consumăm 3 până la 5 g de potasiu.

În ce condiții crește nevoia de potasiu?

Cu activitate fizică puternică și sport, merită să crească cantitatea de potasiu care intră în organism cu alimente. Dacă luați diuretice sau aveți transpirații severe (acestea pot duce la pierderea potasiului), atunci ar trebui să consumați mai multe alimente care conțin potasiu.

Calități utile de potasiu atunci când sunt expuse corpului

Potasiul cu ajutorul clorului (Cl) si a sodiului (Na) este implicat in mentinerea echilibrului sarii celulelor, asigura un echilibru al fluidelor in celulele si tesuturile corpului, mentine presiunea osmotica normala in celule. Potasiul are un efect alcalin în menținerea echilibrului acido-bazic împreună cu sodiu (Na), magneziu (Mg) și calciu (Ca).

Cu o lipsă de potasiu, glucoza nu poate fi transformată în energie, astfel încât mușchii să se oprească și să înghețe, provocând astfel paralizia completă.

Datorită potasiului, ritmul cardiac, reglarea presiunii, trecerea normală a impulsului nervos și reducerea tuturor grupurilor musculare sunt controlate. Cu ajutorul acestuia, lichidele sunt eliminate din organism, asigură lipsa depresiilor, furnizează oxigen celulelor creierului, elimină toxinele și protejează împotriva accidentelor vasculare cerebrale. Rolul potasiului in organism este aproape nepretuit!

În toate procesele organismului, potasiul participă împreună cu sodiu (Na) sau mai degrabă într-o singură combinație (antagonist de sodiu), iar pentru ca organismul să fie complet sănătos, raportul lor ar trebui să fie 1: 2. Dacă aveți o cantitate crescută de sodiu, atunci efectul său rău poate fi slăbit prin administrarea unei cantități suplimentare de potasiu.

Potrivit de potasiu

Potasiul este perfect absorbit prin pereții stomacului și intestinelor și este excretat în urină. Potasiul este practic același lucru cu cel consumat.

Semne de lipsă de potasiu în organism

Cu un aport insuficient de potasiu, pot apărea scurgeri, somnolență și apatie. Din cauza încălcării funcțiilor musculare, oamenii au adesea convulsii, simt slăbiciune musculară. Ritmul inimii poate fi de asemenea pierdut, din cauza căruia există o aritmie. Vărsăturile frecvente și constipația reprezintă un semn clar al lipsei de potasiu în organism. Potrivit statisticilor, probabilitatea de deces în accident vascular cerebral la bărbați crește de 3 ori, dacă nivelul de potasiu din organism este scăzut.

Semnele unei suprapuneri de potasiu

Semnele clare de potasiu în exces în organism includ: furie, tulburări ale inimii, pierderea sensibilității la nivelul extremităților, urinare crescută. Ca și în cazul unei deficiențe și cu o suprasolicitare a potasiului, poate apărea o aritmie.

Ce afectează conținutul de potasiu în organism?

Când gătiți sau înmuiați produse în apă, potasiul se deplasează la acesta. Dacă în viitor această apă nu este folosită, atunci împreună cu ea tot potasiul este pierdut.

De ce există o suprapundă de potasiu în organism?

Formarea de potasiu în exces în organism este atunci când activitatea rinichilor sau suprarenale, care conduc la excesul de potasiu în urină. Dacă o persoană utilizează medicamente care conțin potasiu sau utilizează un înlocuitor pentru sare de masă, el poate avea o suprapunere de potasiu.

De ce există un deficit de potasiu?

Deficitul de potasiu poate apărea odată cu administrarea de medicamente care conțin sodiu, precum și cu aportul excesiv de sare de masă. Motivul pentru deficitul de potasiu poate servi ca consumul de produse alimentare care conțin exclusiv sodiu (Na) și ignorând produsele care conțin potasiu.

În cazul gătirii necorespunzătoare, potasiul poate fi de asemenea pierdut. Folosirea hormonilor pentru cortexul suprarenalian, ierburi diuretice și preparate pot reduce semnificativ nivelul de potasiu din organism și, prin urmare, pot crește nivelul de sodiu (Na).

Cafeaua promovează retragerea de potasiu din organism, așa că, dacă îl mănânci adesea, faceți probleme pentru a vă furniza potasiu suplimentar. Alcoolul este, de asemenea, inclus în lista de "substanțe care produc potasiu". Stresurile au proprietatea de a amâna sodiu (Na), iar cantitatea de potasiu din organism - reduce.

Alimente bogate în potasiu

Toată lumea iubește dulciurile, dar nu toată lumea știe că dulciurile, cum ar fi caise uscate, stafide sau prune sunt foarte bogate în potasiu (de la 860 la 1700 mg). Acestea sunt combinate cu nuci: nucul conține 474 mg de potasiu, arahide - 658 mg, casheuri - 553 mg, migdale - 748 mg, cedru - 628 mg. Cartofii obișnuiți conțin aproximativ 568 mg potasiu și muștar - până la 608 mg. Toate aceste produse merită folosite pentru a menține echilibrul de potasiu în organism.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Interacțiunea dintre potasiu și alte elemente 

Dacă creșteți aportul de potasiu, se va produce mai mult sodiu (Na). Cu o deficiență de magneziu (Mg), absorbția de potasiu poate fi afectată.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.