^

Sănătate

Mijlocul muscular lombar și dureri de spate

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Musculatura ilio-lombară este m. Iliopsoas flexeaza soldul. De asemenea, ușor ajută la rotirea șoldului extern, uneori ajută la ridicarea șoldului. Ajută la îndoirea coloanei vertebrale lombare dacă corpul este înclinat înainte.

  • Început: M. Psoas Major: corpurile vertebrelor XII toracice și I - IV, Procesus costarus I - V ale vertebrelor lombare. M. Iliacus: Fossa iliaca, Spina lliaca anterior inferior
  • Atașament: trocanter minor
  • Inervare: nervii spinali LI - L4 - rr. Musculare ale plexului lombar

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Diagnosticare

La pacientul care se află pe spate, o joncțiune a tendonului muscular și a fibrelor musculare iliace poate fi examinată sub presiune pe peretele lateral al triunghiului femural. Durerea din zona de declanșare din această zonă este de obicei reflectată în partea inferioară a spatelui, în antero-medial coapsa și înghin. Pentru a nu stoarce nervul femural care trece prin suprafața mediană a acestui mușchi atunci când este palpată, este necesar să se retragă ușor coapsa. Pentru a căuta zona de declanșare în al doilea loc posibil, se examinează partea interioară a crestei iliace.

Pacientul trebuie să relaxeze mușchii abdominali. Fingers cercetatorii ajung la suprafața interioară a crestei iliace și a promovat pornind de la osul iliac creasta fata de-a lungul fibrelor musculare peste durere zona de declanșare a acestei localizare se reflectă în principal în partea inferioara a spatelui și regiunea Sacro-iliace.

Palparea indirectă a mușchiului lombar prin peretele abdominal cu performanțe adecvate este destul de eficientă. Vârfurile degetelor sunt situate pe peretele abdominal de-a lungul marginii laterale a mușchiului abdominal rectus la nivelul ombilicului. Presiunea este dorso-medială. În prezența zonelor active de declanșare, este nevoie de un mic efort pentru a atrage răspunsul la durere. Durerea se reflectă în principal în partea inferioară a spatelui. De obicei, tensiunea musculară poate fi simțită numai la pacienții cu un perete abdominal anterior subțire. Când se detectează zonele de declanșare într-unul dintre mușchii ilio-lombari, este necesar să se examineze mușchiul contralateral, deoarece acestea lucrează împreună.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Durerea reflectată

Proiectat ca un model ipsilateral vertical de-a lungul coloanei vertebrale lombare. Se extinde în jos către regiunea sacroiliacă. Adesea, durerea reflectată este localizată în partea superioară a suprafeței mediane anterioare a femurului din aceeași parte. Când palparea zonei de declanșare a părții abdominale a mușchiului ilio-lombar, durerea se reflectă în principal în spate. Atunci când palpând zonele de declanșare în locul în care mușchiul este atașat la micul trohanter, durerea se reflectă atât în spate, cât și în coapsă.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.