Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Menarha

Expert medical al articolului

Ginecolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 26.06.2018

Primul ciclu de menstruație, care apare într-o fată în adolescență, se numește menarche. Specialiștii nu pot înțelege încă care este principalul factor etiologic pentru apariția menarchei la orice vârstă. Dar se crede că caracteristicile genetice ale corpului, nutriția adecvată și activitatea fizică acceptabilă sunt principalele motive pentru începutul acestei perioade la timp. Până când vine menarul, adolescenții părăsesc perioada "furtunoasă" a dezvoltării lor, atingând o creștere maximă posibilă.

Ora de debut a menarului

Dacă o fată se dezvoltă normal, prima menarche începe la vârsta de zece și jumătate până la șaisprezece ani și jumătate. În această perioadă, adolescentul atinge "vârsta ginecologică" matură. Primul ciclu lunar spune că corpul fetei a ajuns deja la dezvoltarea sexuală, dar în același timp nu este încă pregătit pentru nașterea copiilor.

Dacă fetița are o menarcă între 12 și 14 ani, aceasta este considerată o dezvoltare normală. La unii adolescenți, prima menstruație poate să rămână în urmă sau să înceapă mai devreme. Depinde de caracteristicile individuale ale corpului ei. Pentru a înțelege ce a cauzat menarchea timpurie, trebuie să contactați un ginecolog pediatru.

Aspectul menarului este puternic influențat de dieta zilnică a unui adolescent. Este foarte important ca fata să primească o masă variată și completă. Menarche poate provoca situații stresante, deci este important să monitorizăm sănătatea emoțională a copilului, iar încărcăturile fizice joacă un rol important.

Statisticile susțin că cel mai adesea menarche începe în toamna-iarnă, adică în lunile reci.

Semnele menarului

Primele semne încep să apară la adolescenți cu una până la două luni înainte de debutul primului ciclu menstrual:

 1. Senzații dureroase care apar în abdomenul inferior. Durerea în abdomen poate avea o intensitate pronunțată sau poate fi abia vizibilă.
 2.  Cu câteva luni înainte de menarche, secreția naturală din vagin poate deveni albă și frecventă.
 3. La fel ca la femeile adulte, fetele pot avea așa-numitul "sindrom premenstrual". În această perioadă, adolescenții au o scădere puternică a forței, frecvente dureri de cap și o stare emoțională în schimbare.

Menarche anterioară

În unele cazuri, la fete, primele semne sexuale apar până la opt ani. Aceasta este considerată o menarche timpurie. Este foarte important să vizitați imediat un specialist în copilărie care va determina de ce primul ciclu menstrual a început atât de devreme.

De regulă, menarchea timpurie apare din cauza funcționării necorespunzătoare a ovarelor, a glandelor suprarenale sau a glandei pituitare. În acest caz, prea mult testosteron și estrogeni sunt eliberați în corpul copilului. În unele cazuri, motivele pot fi:

 1. Caracteristici ecologice.
 2. Situații stresante în viața unui adolescent.
 3. Alimente defecte.

Dacă vorbim despre cauze mai grave de menarche timpuriu, atunci există unele boli grave:

 1. Tumorile din măduva spinării sau din creier sau leziunile lor grave.
 2. Ischemia.
 3. Transferul de meningită sau encefalită.
 4. Activitate adrenală grea.
 5. Bolile genetice (inclusiv sindromul McCune-Albright).
 6. Funcția tiroidiană incorectă.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Mai târziu menarche

Vorbește despre menarche târziu se poate face dacă prima menstruație nu începe într-un adolescent după 16 ani. Dar nu vă faceți griji imediat dacă menarche-ul este întârziat. Acest lucru poate apărea din cauza unei dietă inadecvată, a caracteristicilor individuale ale corpului, a situațiilor stresante, a "ședințelor" pe diete, a ecologiei nefavorabile, a efortului fizic debilitant sau a iritației nervoase.

Cea mai comună cauză a menarchei târzii este greutatea excesiv de redusă a fetei. În cazul în care organismul nu are tesuturi grase, aceasta poate provoca cantitati insuficiente de estrogen. Rețineți că 17% din țesutul adipos este considerată normă.

Mai târziu, menarul poate vorbi și despre boli grave:

 1. Patologia în dezvoltarea funcțională și anatomică a uterului.
 2. Operațiunea defectuoasă a ovarelor.
 3. Tulburarea glandelor endocrine.
 4. Perturbarea glandei pituitare.

De aceea este necesar să vizitați un ginecolog pentru copii, care va determina ce ar putea fi problema.

Prima menarche

Primul menarche este o situație stresantă pentru fată, dacă nu o pregătești pentru ea în avans. Ciclul menstrual este întotdeauna format treptat, deci părinții au de obicei timp să discute cu fiica lor despre menarche. Nu vă așteptați imediat după prima menstruație, ciclul fetei va fi întotdeauna egal și egal. Organismul se dezvoltă încă, astfel încât întârzierile de mai multe zile nu trebuie să provoace îngrijorare.

Întârzierea menarului

Întârzierea izolată a primului ciclu menstrual este o boală în care fetița are toate semnele de pubertate, dar lunar nu este de patru până la cinci ani.

Există multe motive pentru această întârziere:

 1. Hipogonadismul hipergonadotropic: o patologie care înseamnă că glandele sexuale nu funcționează corect.
 2. Deficiența unor hormoni din organism (inclusiv gonadotropinele).
 3. Eliminarea sângelui din vagin este imposibilă din cauza unui hibrid prea dens.
 4. Malformația organelor genitale interne (ageneză a uterului sau a vaginului).

Amintiți-vă că numai un profesionist poate face un diagnostic corect, astfel încât, dacă există o întârziere puternică în primele luni la un adolescent, asigurați-vă că vizitați ginecologul copiilor.

Întârzierea în menarche poate cauza infertilitate.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34]

Lunar după menarche

După începerea menarului, menstruația vine din nou în 25-28 zile. Acesta este intervalul standard, dar în unele cazuri poate fi mai mult sau mai puțin. Se întâmplă că ciclicitatea după menarche nu este stabilită imediat, astfel încât începerea unei noi menstruații poate fi așteptată chiar două-trei luni. Acest lucru este normal și nu este nevoie să vă faceți griji în zadar.

Primul an după menarche este considerat special în viața fetei. Nu se recomandă efectuarea oricăror operații chirurgicale în această perioadă. De asemenea, încercați să protejați copilul de stres, deoarece acestea pot provoca în viitor probleme grave ale femeilor.

Multe fete înainte de menstruație încep sindromul premenstrual (schimbare de dispoziție, durere abdominală, umflarea toracelui).

Întârziere după menarche

După prima menstruație, fluctuațiile ciclului sunt normele și nu ar trebui să fie speriate nici de copil, nici de părinții săi. Unii factori sunt foarte importanți aici, și anume sănătatea fizică a adolescenților, dieta, exercițiul, stresul. Pentru cei care mănâncă bine și nu au obiceiuri proaste, ciclul aproape imediat devine același.

La adolescenții cu o dezvoltare fizică întârziată a unui sistem imunitar slab, boli cronice, stabilitatea ciclului menstrual după menarche poate fluctua. În acest caz, menstruația poate aduce o mulțime de senzații neplăcute: febră, dureri de cap, dificultăți de respirație, transpirații, dureri în piept și abdomen inferior.

Principalele cauze ale întârzierii după menarche sunt:

 1. Dieta necorespunzătoare - încercați să urmați, astfel încât copilul să nu se așeze pe diete debilitante și, de asemenea, să nu se mănânce.
 2. Exercițiu fizic excesiv - dacă copilul face prea multe sporturi, acest lucru poate duce la întârzieri în lunile.
 3. Aclimatizarea - uneori răcirea sau încălzirea bruscă pot cauza întârzieri.
 4. Subliniază - tensiunea nervoasă afectează adesea negativ sănătatea femeilor, mai ales după prima menarche.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40]

Cum de a provoca menarche?

Dacă nu există motive să întârzieți menarchea, trebuie să contactați imediat un specialist. Faptul este că primele luni nu pot veni din cauza insuficienței hormonale, care trebuie tratată corespunzător. Amintiți-vă că numai un ginecolog profesionist poate să vă sfătuiască cum să induceți menarche fără a deteriora sănătatea unui adolescent.

Dar există recomandări generale care pot fi utilizate fără un medic:

 1. Mâncați regulat și corect.
 2. Stabilizați fundalul emoțional al copilului.
 3. Adere la un stil de viață sănătos.

Foarte des, în cazul în care întârzierea în menarche nu este o consecință a bolilor grave, medicii prescriu Dufaston. Acest medicament ajută la provocarea primei menstruații. Medicamentul conține ingredientul activ ddrodrosterol. Dozajul este prescris de un medic.


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.