Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Ginecolog

, Editorul medical
Ultima examinare: 01.06.2018

O femeie este un organism unic, cu un mecanism complex care este capabil să poarte fructe și procreare. Dar există situații în care există defecțiuni sau defalcări în acest mecanism. Ce să facem în această situație? Trebuie să alergăm urgent la ginecolog! Cine este acesta? Ce face el? Ce boli sunt tratate de un ginecolog și când trebuie să-i aplic? Vom încerca acum să răspundem la toate aceste întrebări.

trusted-source[1]

Cine este un ginecolog?

Un ginecolog este o specializare suficient de largă a unui doctor care acoperă problemele sistemului reproductiv al femeii. Acesta include zone mai înguste, cum ar fi ginecologul pentru copii, obstetrician-ginecolog, ginecolog-endocrinolog și chirurg pentru ginecologie.

Doctorii ginecologi sunt, de obicei, femei, dar există și bărbați. Există chiar și o opinie puternică potrivit căreia experții de sex masculin sunt mai atenți și atenți la pacienții lor. Dar ce doctor să alegeți este decizia ta personală. Unde mă pot ajuta? Doctorii și ginecologii se află în clinica de femei a policlinicii raionale, departamentelor ginecologice ale spitalelor, spitalelor de maternitate, precum și în clinicile private.

Când trebuie să merg la un ginecolog?

Adesea, femeile merg la ginecolog când sunt complet blocați. Din păcate, până în prezent acest medic cauzează constricție și disconfort la simpla gândire a lui. Dar trebuie să ai grijă de sănătatea ta, de aceea recomandăm să consulți un ginecolog o dată la șase luni, chiar dacă te simți foarte bine. De asemenea, cu un scop preventiv, trebuie să vă adresați acestui specialist în următoarele situații:

 • la începutul primei menstruații complete;
 • după debutul unei vieți sexuale active;
 • 3-4 săptămâni după schimbarea partenerului (pentru a identifica infecțiile ascunse);
 • înainte de căsătorie (pentru a-și evalua sănătatea);
 • la planificarea sarcinii (pentru a identifica infecțiile ascunse și tratamentul la timp);
 • în absența unei sarcini de jumătate de an cu acte sexuale neprotejate (pentru a afla motivul);
 • cu o întârziere în menstruație (cel puțin 7 zile);
 • la vârsta gestațională de 6-8 săptămâni și ulterior la numirea unui medic (pentru înregistrarea și monitorizarea cursului de sarcină);
 • o lună după naștere, avort sau avort spontan.

Urgent, trebuie să contactați un ginecolog dacă:

 • au existat dureri severe în timpul menstruației;
 • au existat dureri în abdomenul inferior sau în spatele inferior;
 • au existat spintecare în mijlocul ciclului, după actul sexual, stresul fizic sau în timpul menopauzei;
 • au existat încălcări ale ciclului menstrual;
 • au fost evacuări abundente cu un miros neplăcut;
 • au existat multe mâncărime, arsuri, înțepături.

Când colectați o anamneză de către un ginecolog, nu trebuie să fiți timizi, deoarece, cu o posibilă boală, ambii parteneri trebuie să fie tratați.

Ce teste trebuie să fac atunci când chem un ginecolog?

La primul apel la ginecolog, medicul colectează o anamneză, umple cardul, ia tampoane pe flora vaginului și numește studii suplimentare. Ce analize, probabil, va fi necesar să se predea în mod repetat cu referire la ginecolog în mod repetat?

 • un test de sânge este comun (pentru a identifica procesul inflamator);
 • Analiza PCR a sângelui (în prezența anticorpilor infecției suspectate: Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia, Trichomonas, Gardnerella, virusul papilloma uman, herpes genital, și altele);
 • secționarea bacteriologică din canalul cervical, uretra și vagin cu o antibioticogramă (pentru detectarea florei patogene și a numărului acesteia);
 • eliminarea din canalul cervical în citologie (pentru a determina gradul de displazie);
 • test de sange pentru hormoni: hormonul foliculostimulant (FSH), hormonul luteinizant (LH), prolactina, progesteron, estrogen, precum și hormoni tiroidieni (de stimulare a tiroidei hormonului - TSH) și a glandelor suprarenale;
 • test de sânge pentru hemostază (pentru a determina factorul de avort spontan);
 • cariotiparea soților (pentru determinarea anomaliilor genetice ale cromozomilor);
 • analiza compatibilității partenerilor (cu infertilitate);
 • testul de sânge pentru markerii cancerului ovarian (pentru definirea tumorilor maligne);
 • teste pentru sifilis, hepatită, HIV (la înscrierea în sarcină).

Dacă există o încălcare a funcției endocrine, ginecologul va oferi în mod necesar o trimitere la o consultare cu endocrinologul și cu anomalii genetice la medicul de reproducere.

Ce metode de diagnosticare utilizează un ginecolog?

Prima și cea mai de bază metodă de diagnostic este examinarea ginecologică vizuală. Este produs pe un scaun special, cu ajutorul așa-numitelor "oglinzi" ginecologice. Datorită acestei metode de diagnosticare, un ginecolog poate examina bolile vaginale pentru prezența papiloamelor, a verucilor genitale, a evalua mucoasa vaginală și colul uterin. În acest stadiu, tampoanele sunt luate pentru floră, scuturi citologice și dacă este necesară o biopsie de neoplasme. Se efectuează și alte diagnostice bimanuale. Se efectuează cu o mână, cea de-a doua este situată pe cavitatea abdominală. În examinarea bimanuală, probele sunt examinate, prezența neoplasmelor, chisturile, marchează poziția uterului, dimensiunea și forma acestuia. Ultima etapă finală a examenului ginecologic este examinarea rectovaginală. Constă în studiul organelor reproducătoare feminine prin rect. Un astfel de studiu este efectuat de fete care nu au început viața sexuală, iar femeile după patruzeci de ani (pentru a elimina bolile rectului).

Ce alte metode de diagnostic foloseste un ginecolog?

În cazul unei necesități de examinare ulterioară a pacientului, ginecologul poate prescrie metode de diagnosticare precum:

 • colposcopie - examinarea colului uterin de către un ginecolog, cu ajutorul unui dispozitiv optic special, cu o imagine pe ecran, pentru o examinare mai precisă a prezenței displaziei;
 • Ultrasunete - ecografie ginecologi femei pelvine pentru a diagnostica uterin si extrauterine sarcinii, să stabilească o vârstă gestațională exactă, prezența malformațiilor fetale, dimensiunii ovarelor, prezența chisturi pe ele și stabilirea tipul lor, și multe altele;
 • foliculometrie - examinarea cu ajutorul echipamentului cu ultrasunete a foliculului pacientului înainte și după ovulație, pentru stabilirea datei exacte a ovulației (această procedură este de obicei de trei ori pe zi);
 • hysteroscopie - examinarea suprafeței interioare a uterului pacientului utilizând un dispozitiv cu camera numită histeroscop. În această procedură, este posibil să se ia țesuturi uterine și tumori pentru biopsie;
 • histerosalpingografia (GAS) - diagnosticarea uterului și a permeabilității trompelor uterine prin intermediul unei soluții fluorescente speciale, introdusă prin canalul cervical;
 • diagnosticul de laparoscopie - o operație cavitară efectuată de un chirurg în anestezie generală, folosind un dispozitiv special cu o cameră - un laparoscop. La o laparoscopie examinați organele reproducătoare ale femeii, dacă este necesar, îndepărtați chisturile, spicați disecțiile, restabiliți patența tuburilor uterine și multe altele. Aceeași metodă elimină sarcina ectopică.
 • biopsia și examenul histologic pot fi efectuate prin diverse metode de către un ginecolog. În cadrul acestei proceduri, o bucată de țesut de organe, un neoplasm, un fluid este prelevată și examinată histologic.

Ce face un ginecolog?

Ginecologia, ca ramură a medicinei, a existat înainte de epoca noastră, dar apoi a fost inseparabilă de obstetrică și chirurgie. În Evul Mediu sa produs stagnarea completă în ginecologie și numai în perioada Renașterii doctorii au început să reia cunoștințele despre structura sistemului reproductiv feminin. Înflorirea reală a științei a avut loc în secolul IX-XX.

Ce face ginecologul acum? Totul depinde de o specializare îngustă. De exemplu, ginecolog pediatrică tratează infecții genitale la fete, răspunde la întrebări frecvente ale adolescenților la pubertate, este angajat în conversații preventive despre contracepție și bolile cu transmitere sexuală, dacă este necesar, pentru a regla ciclul menstrual și așa mai departe. Supravegherea implicat obstetrician a femeilor în timpul sarcinii, controalele și înregistrările în procesul de schimb de cărți de creștere și dezvoltare a fătului, este implicat în discuțiile de prevenire cu privire la naștere și a maternității, se consultă cu problemele inerente ale sarcinii, precum și ghidurile atunci când este necesar pentru avort sau de a menține în spital, face avorturi și primește livrare. Ginecolog-endocrinolog găsește problema de dezechilibru hormonal la femei, prescriptori pentru normalizarea lor, conduce discuțiile de prevenire cu privire la fondul hormonal al corpului feminin și așa mai departe. Chirurgul face pentru interventii chirurgicale ginecologice laparoscopica abdominale sau indepartarea de chisturi, tumori, sarcina ectopica, restaurare permeabilitatii trompelor uterine, precum și operația cezariană. Doar ginecologi metoda selectată optimă de contracepție (contraceptive orale, dispozitive intrauterine, calota cervicală) și produc scopul și instalarea acestora.

Ce boli tratează un ginecolog?

Toate bolile pe care medicul le tratează pe un ginecolog pot fi împărțite în trei grupuri extinse condiționate:

 1. Boli ale organelor de reproducere feminine de natură inflamatorie;
 2. Boli ale sistemului reproductiv feminin asociate cu probleme în sistemul endocrin;
 3. Condiții precanceroase și canceroase ale organelor sistemului reproducător.

La bolile inflamatorii ale organelor reproductive se poate atribui:

 • procese purulent-inflamatorii (endometrit, vaginită, colită, adnexită etc.);
 • Boli cu transmitere sexuală (gonoree, candidoză, ureaplasmoză, micoplasmoză, trichomoniasis, chlamydia, sifilis);
 • boli de origine virală (papilomavirus uman, herpes genital, citomegalovirus).

Tulburările endocrinologice ale sistemului reproducător includ:

 • endometrioza (proliferarea pereților endometrului);
 • PCOS (sindromul ovarului polichistic);
 • amenoree (absența menstruației);
 • DMK (sângerare uterină disfuncțională);
 • SII (sindrom de epuizare a ovarelor);
 • hiperandrogenism (conținut crescut de hormoni sexuali masculini);
 • sindrom metabolic (sensibilitate scăzută a organismului la insulină);
 • sindromul adrenogenital (disfuncția producerii hormonilor suprarenali);
 • hipotiroidismul (disfuncția producerii hormonilor tiroidieni).

Condițiile precanceroase și canceroase ale sistemului reproductiv feminin includ:

 • eroziunea și displazia cervicală;
 • neoplasme benigne și maligne ale organelor de reproducere feminine.

Sfaturile unui ginecolog

Pentru a fi interogat la medic-ginecolog este necesar în mod regulat! Dacă nimic nu doare și nimic nu deranjează - nu înseamnă că totul este în ordine. După cum se spune, "este mai bine să perebdet decât să nu aibă un gust prost".

Trebuie să te gândești întotdeauna la sănătatea ta, astfel că sexul protejat preferat cu contraceptive barieră (prezervative, capace de col uterin).

La primele simptome ale bolii (mâncărime, arsură, descărcare cu un miros neplăcut), ar trebui să mergeți imediat la ginecolog. Foarte des, cursul acut al bolii se transformă într-o cronică și practică și chiar nu se deranjează, dar poate provoca inflamație cronică și în cel mai rău caz de infertilitate.

Nu abuzați de seringi, de folosirea antibioticelor și a medicamentelor hormonale. Toate acestea tulbură microflora normală a vaginului și implică o probabilitate crescută de introducere a florei patogene.

Urmăriți starea generală a imunității. Acest lucru va reduce probabilitatea de a contracta boli virale (papilomavirus uman, herpes genital și altele).

Găsește-ți un "ginecolog" al tău. Cu care vă veți simți confortabil, iar vizitele la ea nu se vor transforma în tortură. La urma urmei, ei spun că coaforul, dentistul și ginecologul ar trebui verificate!

Respectând aceste sfaturi simple ale unui ginecolog, veți evita problemele sistemului reproducător.

Este important să știți!

Consultarea cu un ginecolog este necesară pentru majoritatea femeilor. Clinicienii susțin că examinările ginecologice preventive reprezintă o garanție a sănătății. Dar, totuși, există situații în care este nevoie urgentă de o consultare a ginecologului. Citește mai mult...


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.