^

Sănătate

Diagnosticul osteocondrozei

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Diagnosticul clinic și funcțional al osteohondroză se bazează pe principiile generale ale cercetării întreprinse în medicină: colectarea de istoricul medical, examenul fizic, palparea, clarificarea naturii și amploarea încălcări ale funcțiilor motorii. In timpul studiului clinic a folosit o varietate de metode specifice de diagnosticare a osteochondrosis :. Instrumentală, radiologice, biochimice, electrofiziologice, biomecanică, etc. În unele cazuri, un singur studiu pacient, chiar și pentru o temeinică, nu oferă o bază suficientă pentru a pune un diagnostic definitiv. În astfel de cazuri, este necesar să se recurgă la studii repetate care vor evalua dinamica procesului patologic, în plus, la momentul re-examinare poate fi simptome noi sau înainte de simptome devin mai strălucitoare puțin vizibile, cu siguranta, dobândi specificitate.

La examinarea pacienților, este necesar să ne amintim integritatea organismului în sensul fiziologic și biomecanic: o încălcare a funcției unui organ poate perturba funcțiile întregului aparat locomotor. De exemplu, scurtarea membrelor inferioare după o fractură va determina în mod inevitabil o înclinare pelviană către membrul rănit, curbura compensatorie (deformare) a coloanei vertebrale, tulburări de mers etc.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Ancheta pacientului

"Cine se întreabă bine, face un diagnostic bun" (Zakharin GA, Botkin SP). Anamneza este o parte importantă a unei examinări cuprinzătoare a pacientului. Culegerea anamnezei este realizată prin chestionarea pacientului, acesta ar trebui să fie ghidată de recomandările definiției OMS a sănătății: „Sănătatea este o stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar absența bolii sau a infirmității.“

Anamneza este construită în conformitate cu un anumit plan. În primul rând, ei colectează o anamneză a bolii, apoi o anamneză a vieții, ținând seama de posibila influență a eredității, a condițiilor sociale și familiale, a pericolelor profesionale.

La elaborarea anamnezei bolii, se clarifică plângerile pacientului, se analizează secvența de apariție și relația dintre semnele individuale ale bolii și dinamica bolii ca întreg. Identificați factorii cauzali și contribuiți la dezvoltarea factorilor de boală. Luați în considerare diagnosticul și tratamentul stabilit anterior, eficacitatea acestuia și toleranța la medicament.

Anamneza vieții oferă un concept mai complet și general despre caracteristicile corpului, care este foarte important în individualizarea tratamentului, precum și pentru prevenirea exacerbărilor. Anamneza poate fi colectată în conformitate cu următoarea schemă:

  • bolile transferate, traume, operațiuni;
  • date biografice generale privind perioadele de viață;
  • ereditate;
  • viața de familie;
  • condițiile de muncă și de viață;
  • obiceiuri proaste.

Fiecare medic poate folosi cele mai potrivite pentru anamneza sa de lucru, caracteristicile cărora depind de specialitatea medicului și a populației de pacienți. Cerințele generale pentru anamneza vieții ar trebui să fie completitudine, sistemică și individualizată.

Atunci când se colectează o anamneză ar trebui să se prevadă posibilitatea ca pacientul să practice cultura fizică sau sportul recreativ. Prin urmare, ar trebui să întrebați pacientul (istoria sport), implicat în activitatea fizică de agrement, dacă el sau sport, succesul său sportiv, dacă deteriorarea sistemului musculo-scheletice (AOD) (în caz afirmativ, în cazul în care cursul tratamentului, eficacitatea sa), toleranța la efort.

Intr-un studiu al pacienților este important să se stabilească un număr de factori, care sunt cunoscute de a contribui la schimbările de dezvoltare pathobiomechanical în ODE: modele de circulație inadecvate de încărcare statică, o sarcină statică adecvată - lung în poziția de capăt; încărcătură dinamică inadecvată sub forma unui efort considerabil sau a unei mișcări jignitoare; pastile de hiperextensie; reacții reflexe nociceptive (viscero-motor, vertebro-motor, artro-motor, senzor-motor); insuficiență motor-trofică în timpul imobilizării.

Pe baza anamnezei colectate, medicul are posibilitatea să compună o imagine inițială a pacientului și a bolii sale și să construiască o ipoteză de lucru. Următoarea examinare atentă a pacientului este efectuată în aspectul acestei ipoteze și permite fie să o confirmați, fie să o respingeți ca incorectă.

Examen clinic

Examinarea clinică a pacientului relevă nu numai tulburări anatomice brute, ci și manifestări subtile, nesemnificative, simptome inițiale ale bolii.

Examinarea pacientului trebuie să fie întotdeauna comparativă. În unele cazuri, o astfel de examinare poate fi efectuată prin compararea cu o parte simetrică sănătoasă a trunchiului și a extremităților. În alte cazuri, este necesar să se compare cu structura normală imaginară a corpului uman datorită prevalenței înfrângerii diviziunilor simetrice, luând în considerare caracteristicile de vârstă ale pacientului. De asemenea, inspecția este importantă deoarece determină evoluția cercetărilor viitoare.

Aparatul locomotor nu reprezintă organe disparate nelegate; organele de susținere și mișcare sunt un sistem funcțional unic, iar abaterile într-o parte sunt în mod inevitabil asociate cu schimbările din alte părți ale trunchiului și ale membrelor care compensează defectul. Compensațiile adaptate sunt strâns legate de activitatea sistemului nervos central și posibilitatea introducerii unor modificări adaptive este asigurată de zona motorie a cortexului cerebral. Acesta din urmă, după cum se știe, este un analizor al stimulilor kinesthetic proprioceptivi proveniți din mușchii, tendoanele și articulațiile scheletice.

Modificările în trunchi și extremități au un anumit efect asupra organelor interne. Prin urmare, pentru a evita greșelile, nu trebuie să se limiteze la examinarea examinând doar un departament afectat.

Este necesar să se facă distincția între examinarea generală și cea specială a pacientului.

Examinarea generală este una dintre principalele metode de examinare a pacientului pentru un medic de orice specialitate. Deși este doar prima etapă a unui examen de diagnostic, acesta poate oferi o imagine de ansamblu a stării generale a pacientului, informații valoroase necesare pentru diagnosticarea bolii și, uneori, pentru determinarea prognosticului bolii. Rezultatele unei examinări generale a pacientului determină, într-o anumită măsură, utilizarea altor metode specifice de cercetare medicală.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.