You are here

Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Chihanie

Expert medical al articolului

Otorinolaringolog, chirurg
, Editorul medical
Ultima examinare: 05.10.2018

Printre reflexele neconditionate de la naștere Laid alocate reacție de protecție, cum ar fi strănutul - eliberare necontrolată bruscă puternică a aerului din plamani prin pasajele nazale care se produce după stimularea mucoasei nazale. Singura funcție a acestui reflex vegetativ este de a curăța cavitatea nazală prin îndepărtarea mucusului care conține particule străine sau iritante.

Dar strănutul poate fi un simptom al unui număr de boli și în acest caz este o problemă medicală care are un cod pentru ICD-10 - R06.7.

trusted-source[1]

Cauze cihan

La mucoasa nazală mai multe funcții ale căror performanțe clearance-ul asigurată mukotsilitarnym, sistemul vascular, precum și sistemele de feedback locale la nivelul mucoaselor, inclusiv, reflexe senzoriale și vegetative. Strănut normal apare atunci când anumite interferențe în punerea în aplicare a funcțiilor importante de viață - respirație, și, de fapt, este una dintre manifestările fiziologice ale activității sistemului nervos parasimpatic care caută să mențină o stare stabilă a mediului intern și a sistemului respirator adaptat la modificările temporale.

Stresul este provocat de iritarea receptorilor, care literalmente "umplu" membrana mucoasă a epiteliului ciliar (ciliar) al pasajelor nazale și sinusurilor nasului. Receptorii olfactivi plus analizor (axonii neuronilor prin care semnalul este furnizat prin nervul olfactiv la cortexul prefrontal), este receptorii rece (TRPM8); receptorii peptidici și receptorii tirozinei pentru anastomozele arteriovene (care transportă sângele la sinusurile nasului); receptori histaminici; beta și receptorii alfa-1-adrenergici; receptorii muscarinici (receptorii m-colinergici), etc. Neuronii receptori sunt celule bipolare cu axonii ne-mielinizați pe suprafața bazală.

Semnalul de la acestea este transmis "de-a lungul lanțului", iar arcul reflex al strănutului (adică, secvența de transmisie a semnalului) într-o formă simplificată arată astfel:

  • procese neuron receptor → închidere a nervului olfactiv (I craniană) și nervul trigemen (V craniană) → nucleul spinal ventromedial a nervului trigemen și formarea reticular autonom al trunchiului cerebral → neuronii motori periferici Aferentele somatici nervului facial (VII), glosofaringian (IX), Vagus ( X) → mușchii intercostali și mușchii efectori (faringian, respiratorii și trahee).

Când se atinge valoarea pragului, apare faza eferentă sau respiratorie a strănutului. Primele semne sunt bine cunoscute pentru toată lumea: în adâncurile pasajelor nazale există o gâlhărie (mâncărime, convulsii). Apoi, există o respirație adâncă involuntară intermitentă, cu epiglottisul închis și glottis (spatele limbii se ridică pentru a închide parțial pasajul în cavitatea orală). Datorită volumului excesiv de aer, presiunea pulmonară crește și acest aer - cu participarea unui întreg grup de mușchi - este forțat împins din plămâni prin nas, în timp ce glottisul se lărgește. Deoarece gura nu este închisă complet, o cantitate semnificativă de aer poate scăpa prin ea. Și viteza aerului care iese în timpul strănutului este de așa natură încât particule străine, microbi patogeni și picături de secreție mucoasă "se îndepărtează" din mucoasa nazală. Apoi, aparatul ciliar - cilia epiteliului care alcătuiește cavitatea nazală - este curățat și își îndeplinește mai bine funcțiile.

În același fel, apar și astfel de strănutări ca reacția la o schimbare bruscă a temperaturii aerului (răcire) și a "strănutului solar". Potrivit unor surse, 10% din populația lumii strănută atunci când ies la lumină puternică, în timp ce altele - cel puțin 34%. Și se manifestă ca un reflex irezistibil de strănut de adaptare la lumină după ce a fost în întuneric, care se numea sindromul Achoo (Exodul helioftalmic dominator autosomal). Majoritatea cercetătorilor asociază patogeneza acestui tip de strănut cu faptul că ochii și nasul sunt inervați de un nerv - trigeminal.

trusted-source[2]

Simptome cihan

Simptomele aproape tuturor bolilor respiratorii includ strănutul, strănutul alergic și nasul înfundat sunt aproape principalele semne ale febrei fânului.

Pentru stările de boală în care strănut, nas care curge, și strănut și temperatură sunt simptome majore includ infectii acute virale respiratorii ( de obicei , cauzate de rinovirusuri) si a gripei. Răspunsul la o infectie - strănut cu răceli - cauze , de asemenea , rinoreea (nas care curge, apos), care se transformă rapid într - un nas înfundat gros. În plus rinita, răceala comună este strănut și tuse și dureri în gât, apoi diagnosticat cu acute rinofaringita (sau rinofaringită), în cazuri severe - sinuzita.

Pe lângă infecția cu rinovirus, nazofaringita sau gripa, strănutul la un copil este însoțit de boli infecțioase cum ar fi varicela (varicelă) și rujeola.

Infecțiile fungice ca trageni străine sunt rare și se găsesc de obicei la pacienții cu afectare a funcției imune sau cu cetoacidoză diabetică.

Mancarimi ale nasului si stranut cu alergii - inclusiv acarieni, febra fânului (alergii sezoniere la polen) - o consecință sensibilizare a organismului, ceea ce duce la formarea de hiperreactivitate imune persistente mucoasei nazale. Studiile au aratat ca la pacientii cu rinita alergica, care este însoțită de mâncărime și strănut, a crescut numărul de receptori m colinergic la nivelul mucoasei nazale, iar densitatea beta și a receptorilor alfa-1-adrenergici redus semnificativ. Dar motivul principal care cauzează strănut alergic - eliberarea de histamină, care acționează asupra h1 și h2-receptorii din nas și a nervilor sinus stimulare a congestiei nazale induse de alergie.

Declanșatorul care cauzează stranuturi frecvente la adulți și copii ( în special în primul an de viață), poate fi redus umiditatea in camera (de exemplu, atunci când aparatul de aer condiționat), praf casa, mucegai pe pereți, produse chimice de uz casnic, fumul de tutun, etc. Trebuie avut în vedere faptul că cronice sau stranuturi frecvente în 90% din cazuri sunt asociate cu alergii, si au loc atacuri, chiar și în absența expunerii directe la agenți alergice, ceea ce agravează problema.

O caracteristică caracteristică a rinitei alergice este strănutul dimineața - la trezire. Congestia nazală, secreția apoasă din nas, strănut și lacrimare, mâncărime în ochi (mai ales în seara târzie) sunt de asemenea simptome comune ale acestei patologii. O imagine clinică similară se observă la rinita non-alergică cu sindrom eozinofilie.

Cu toate acestea, după cum a remarcat otolaryngologists, excesul de uscăciune în nas, precum și polipi în cavitatea nazală, de asemenea, provoacă strănut în dimineața.

Și astfel de boli, cum ar fi rinita vasomotorie și rinita atrofică, precum și curbura congenitală sau dobândită a septului nazal provoacă strănutul fără frig.

Mult mai puțin frecvente strănut fără frig apare atunci când stomacul este plin imediat după o masă bogată. Medicii consideră că fenomene precum tulburarea cauzată genetic.

Este de remarcat faptul că strănutul în timpul sarcinii, care se plânge de multe mame viitoare, se datorează tuturor acelorași hormoni, dezvoltarea cărora schimbă în procesul de purtare a unui copil. Faptul este că în mucoasa nazală a femeilor au estrogen receptorilor beta (ERbeta), astfel încât o creștere a sintezei de estrogen în timpul sarcinii și provoacă o reacție a receptorului și, în consecință, o ușoară mâncărime a nasului și strănut. În plus, edemul mucoasei nazale este provocat de progesteron, care crește producția de mucină.

Deoarece multe grupuri musculare sunt tensionate, adesea există o astfel de tulburare ca incontinența atunci când strănut (mai ales dacă vezica este plină în momentul strănutului).

Cauzele iatrogenice ale strănutului includ o varietate de medicamente care irită mucoasa nazală. În primul rând, ele sunt picături-decongestionante pentru nas, cu ajutorul căruia se luptă cu umilința. Sunt urmate în continuare, AINS, beta-blocante, diuretice și antidepresive. La femeile aflate la vârsta fertilă, atacurile strănutului sunt posibile cu utilizarea prelungită a contraceptivelor hormonale.

Complicații și consecințe

Trebuie amintit faptul că efectele și complicațiile opri strănut închiderea gurii și nasului poate deteriora timpanul, și slime (microbi sau particule puroi) din cavitatea nazală poate intra în tubul Eustache care face legătura între nazofaringe la urechea mijlocie și cauza otitelor .

S-au raportat cazuri de ruptură a discurilor intervertebrale cervicale ca rezultat al strănutării severe. Acesta este efectul așa-numit bici, când capul se mișcă înainte și înapoi foarte repede.

Cu câțiva ani în urmă, în presa britanică a relatat moartea în vârstă de 18 de ani, Dean Rice din South Wales, care a strănutat de mai multe ori, el sa prăbușit și niciodată nu recăpătat cunoștința și a murit din cauza sângerări extinse la nivelul creierului, ceea ce a provocat strănut.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Diagnostice cihan

De fapt, diagnosticul de strănut este identificarea cauzei sale. Cu o răceală comună, nu sunt necesare teste, dar când există motive să se suspecteze natura alergică a patologiei, pot fi necesare teste alergice și diagnostic diferențial. Diagnosticul va fi făcut de un alergist.

Rhinoscopia, ca diagnoză instrumentală a stării cavității nazale, este o examinare nazală cu ajutorul oglinzilor speciale nazale și nazofaringiene. Pentru un otolaringolog, o astfel de examinare oferă practic toate informațiile necesare care sunt necesare pentru a pune diagnosticul potrivit și a prescrie un tratament.

trusted-source[11]

Cine să contactați?

Tratament cihan

Expresia „tratamentul strănut“ din punct de vedere medical incorectă, deoarece reflexul neconditionate cura (strănut este un reflex chiar și sub formă de simptome) nu pot, și au nevoie pentru a trata boala care cauzează acest simptom.

În cele mai multe cazuri, pacienții sunt prescrise soluții topice simptomatice - diferite picături și spray-uri pentru nas.

Astfel, cu fenilefrina vasoconstrictor picături Vibrocil dimetindenom și ajuta cu congestie nazală și rinoree și destinate ameliorarea simptomelor secreții nazale si stranut cu orice etiologie (cu excepția rinită atrofică). Adulții și copiii cu vârsta peste șase ani se recomandă să insufle 1-2 picături de medicament în fiecare pasaj nazal de trei ori pe parcursul zilei. De asemenea, există un spray Vibrocil, care se aplică o injecție de trei ori pe zi. Acest remediu nu poate fi utilizat mai mult de o săptămână; poate provoca efecte secundare sub formă de uscăciune și arsură în nas; femeile gravide Vibrocilum este contraindicat (datorită prezenței unui derivat de efedrină în compoziția sa).

Pentru a elimina umflarea mucoasei nazale și pentru a îmbunătăți respirația nazală în timpul vasomotoare sau sinuzită aplicate agent aerosol Rinofluimutsil (doza și metoda de aplicare ca în Vibrocil). Stranutul în timpul sarcinii ei, de asemenea, nu ar trebui să fie tratate ca lista sa de efecte secundare observate ritmului cardiac, creșterea tensiunii arteriale și probleme urinare a crescut.

Medicamente pentru rinită alergică și strănut Aldecin (Beklazone) și Nazonex au, de asemenea, forma unei pulverizări. Acestea conțin corticosteroizi și se utilizează cel mai bine pentru rinita alergică (1-2 injecții pe o nară o dată pe zi). În acest caz, posibilele efecte secundare ale corticosteroizilor includ medicamente cu iritație, mâncărime și uscăciune a nasului, sângerări ale membranei mucoase, precum și utilizarea pe termen lung - perforare a septului nazal.

Cum de a reduce strănutul la un copil - vezi picăturile de la răceala obișnuită pentru copii

Homeopatia utilizează astfel de medicamente sub forma unui spray ca Rhinital și DELUFEN cea recomandată de o injectare de 3-4 ori pe zi (pentru adulți și copii de la 12 ani), în tratamentul rinitei alergice etiologie.

Iar toate tratamentele fizioterapice la domiciliu, la prețuri accesibile și eficiente, spală nasul cu sare.

Tratament alternativ

Dacă strănutul este asociat cu un nas înfundat cu o răceală, tratamentul pe bază de plante poate ajuta la combaterea umflarea mucoasei nazale. În primul rând, sunt inhalări cu aburi de ulei de mentă, eucalipt, ienupăr, care au proprietăți antibacteriene.

În infecții ale tractului respirator superior, urmată de o răceală și strănut, recomandat utilizare decocturi florilor de mușețel, willowherb, elecampane (lingura per 250 ml apă). Puteți bea ceai cu rădăcina de ghimbir, lămâie și miere.

Ei sfătuiesc de două ori pe zi să bea un decoct de semințe de schinduf. Pentru prepararea sa, este suficient să fierbeți două linguri de semințe în 300 ml de apă și să insistați timp de 40-45 de minute.

În plus, curățarea pasajelor nazale este promovată de pasta de usturoi. Este necesar să zdrobiți patru-cinci cuișoare de usturoi într-un recipient și din când în când să inhaleze aroma puternică. Este util să includeți usturoiul brut în dieta dvs., adăugând-o la salate sau sosuri.

În tratamentul simptomelor infecției virale respiratorii, vitaminele, în special acidul ascorbic, ale căror proprietăți antioxidante sunt capabile să controleze producția de histamină, ajută.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Profilaxie

Stranutul persoana bolnavă - cea mai frecventă modalitate de distribuție a infecțiilor bacteriene ale: gripa, rinovirus, rujeolă, oreion, rujeolă, tuberculoza, etc. Prin urmare, strănut de prevenire a infecției cu boala este un avertisment transmis de picături din aer ..

Metodele încercate și testate pentru reducerea riscului de strănut constau în reducerea interacțiunii cu substanțele iritante care provoacă o reacție alergică.

Exemple de metode preventive sunt: respirația profundă la momentul apariției strănutului; ținând respirația cu o ușoară ciupire a nasului timp de câteva secunde.

trusted-source[20], [21], [22], [23]

Este important să știți!

Conceptul de rinită vasomotorie este derivat din numele fibrelor nervoase vegetative care inervază mușchii netede ai arterelor și venelor. Rinita vasomotară este împărțită în fibre nervoase vasoconstrictoare (simpatic) și vasodilatatoare (parasympatic).

Citește mai mult...


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.