^

Sănătate

Analiza spermatozoizilor

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Spermograma este o analiză a spermei, în urma căreia se stabilește dacă un om are probleme cu conceperea unui copil. Acest fenomen apare în aproape fiecare treime din perechi care nu pot începe un copil. Pentru aceasta, se fac teste speciale.

Ce includ? Deci, atenție la cantitatea de "materii prime". Ar trebui să fie suficient pentru concepție. Timpul de lichefiere joacă un rol important. Sperma este o substanță groasă de gel, care devine lichidă după 20 de minute după ejaculare. Timpul de lichefiere este perioada de la ejaculare până la transformarea spermei în "materii prime" lichide. Cantitatea de "material" arată câte spermatozoizi sunt prezente într-un mililitru de spermatozoizi dintr-o singură ejaculare. Structura spermei arată ce procent din sperma are o formă normală. Mobilitatea determină, de asemenea, procentul, dar motilitatea spermei normale. Faptul este că spermatozoile mobile pot fi mici. Nivelul de aciditate, leucocite și fructoză este, de asemenea, determinat. Acești indicatori indică dacă sperma normală sau nu.

Aceste teste sunt efectuate dacă un bărbat are probleme de reproducere care au condus la infertilitate. A existat o vasectomie de succes sau o vasectomie reversibilă.

Înainte de a lua testul, trebuie să vă pregătiți. Se recomandă evitarea oricărei activități sexuale cu 2-5 zile înainte de procedură. Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că sperma obținută este maximă. Activitatea sexuală rară poate duce la faptul că sperma va deveni mai puțin activă.

Analiza spermei (lichidul seminal) este necesară pentru a aborda problema abilității subiectului de a produce descendenți. Cauza infertilității la bărbați poate fi o boală a testiculelor, a prostatei, a tulburărilor de conducere ale vaselor deferente, a bolilor și malformațiilor uretrei.

Analiza ejaculatului (sperma) este una dintre metodele de diagnosticare a tulburărilor hormonale în reglarea sistemului reproductiv. Rezultatele normale ale studiului ejaculării în majoritatea cazurilor permit excluderea tulburărilor hormonale ca o cauză a infertilității.

Analiza spermei este o opțiune mai obișnuită pentru audiere, cercetarea calității ejaculatului masculin, care se numește spermogramă. Studiul spermatozoizilor se realizează pentru a determina calitățile fizice și parametrii, precum și pentru a estima volumul. De asemenea, analiza spermatozoizilor implică o evaluare a vâscozității, culorii. Parametrul cel mai important în studiul ejaculării este determinarea activității și a numărului principalilor participanți la fertilizare - spermatozoizi. Analiza spermei poate arăta prezența celulelor străine, pe baza rezultatelor sale, medicul planifică măsuri suplimentare de diagnostic și terapeutice. Într-un cuvânt, informații despre celulele sexuale masculine, proprietățile celulare, parametrii și activitatea, compoziția chimică și calitativă - toate acestea sunt luate în considerare în spermogramă.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

De ce iau analiza spermei?

În primul rând, un astfel de studiu este foarte important pentru cei care încearcă în zadar să umple familia cu un copil. De regulă, o examinare cuprinzătoare este efectuată de o femeie, dar metodele de diagnosticare în studierea stării de sănătate a unui bărbat nu sunt nici mai puțin semnificative. Proprietățile și viteza de mișcare a celor mai activi participanți la fertilizare - spermatozoizii sunt determinați în spermogramă.

De asemenea, analiza spermatozoizilor este importantă pentru diagnosticarea diferitelor tipuri de probleme urologice, atât cronice cât și acute. Trebuie luat în considerare faptul că uneori analiza spermatozoizilor nu este singura procedură de cercetare necesară pentru a afla cauzele bolii. Aceasta este doar o parte din activitățile de diagnosticare.

Cum să luați sperma?

Înainte de a merge la test, trebuie să vă gândiți cum să luați sperma și câte modalități de expunere există. De regulă, trebuie să luați un pahar curat pentru asta. De obicei, în el se produce o erupție, puteți face această procedură atât în clinică cât și acasă, dacă instituția medicală se află în apropiere.

Cea mai obișnuită metodă este masturbarea cu ejaculare într-un pahar. Puteți, de asemenea, să colectați sperma în procesul de contact sexual. În acest caz, este necesar să obțineți penisul de la partener înainte de ejaculare. Ejacularea trebuie făcută într-un pahar curat. Această metodă este utilizată pe scară largă după o vasectomie pentru a verifica prezența spermei.

Pentru colectarea "materiilor prime" este posibil și cu utilizarea unui prezervativ. Dacă un om preferă mijloacele obișnuite de protecție, atunci trebuie să fie curățat cu atenție de lubrifiant. Această substanță ucide spermatozoizii. Există prezervative speciale care nu conțin substanțe care ucid sperma. După ejaculare, trebuie să îndepărtați cu atenție prezervativul, să-l legați cu un nod și să-l puneți într-un recipient.

Dacă un om colectează lichidul seminal la domiciliu, atunci trebuie trimis la clinică în decurs de o oră. Este indicat să nu țineți eșantionul departe de frig, căldură și lumina soarelui. Nu îngheța sperma. Este necesar să observăm faptul că sperma se schimbă aproape în fiecare zi. Prin urmare, este necesar să se ia pentru analiză de 2-3 ori în decurs de 3 luni.

Cum este analiza materialului seminal?

La nivel mondial, toate Health Organization recunoscute recomandă dona analiza lichidului seminal, de exemplu, analiza lichidului seminal după excluderea relației sexuale timp de cel puțin trei zile, cu ajutorul auto-stimulare si de excitare, adică masturbare. În cazul în care contactele sexuale au fost în ajunul spermogramei, atunci poate exista o lipsă de spermă în volum pentru cercetare calitativă. Dacă abstinența înainte de analiză este prea lungă, atunci activitatea celulelor sexuale masculine va fi redusă.

Materialul pentru studiu necesită proaspete, astfel încât analiza spermatozoizilor se realizează în spitale sau în afara spitalelor. Ejaculatul trebuie să fie în stare diluată, în întregime, la domiciliu, colectarea este posibilă numai dacă este rapidă, în termen de o oră de la livrare la laborator. Dacă un om dă o analiză a spermei pe teritoriul său, care este acasă, el trebuie mai întâi să fie stocat cu o capacitate sterilă și, după procedură, să livreze imediat conținutul containerului la clinică.

Cerințele pentru colectarea spermei includ colectarea de material fără utilizarea conservanților - prezervativelor, deoarece contactul dintre gameții masculi și latex poate distorsiona imaginea testelor de laborator.

Introducerea spermei bacteriene

Una dintre metodele de diagnostic, care este adesea folosită pentru a clarifica cauzele infertilității masculine, este însămânțarea bacteriană a spermatozoizilor. Această procedură este atribuită bărbaților în prezența patologiilor inflamatorii ale sistemului genito-urinar. Adesea în paralel cu această procedură, medicul curant recomandă trecerea secretului prostatei.

Acest studiu este destul de simplu. Este necesar să se plaseze sperma în mediul nutritiv, ceea ce va fi cel mai favorabil pentru "creșterea" microorganismelor. Timp de câteva zile este necesar să se mențină o anumită temperatură. Când microorganismele încep să se înmulțească, devine posibil să le examinăm sub microscop. Este ușor să se stabilească numărul lor, rata de creștere, precum și sensibilitatea la antibiotice. Astfel, va fi posibil să alegeți tratamentul optim.

Înainte de analiză, va fi necesar să se pregătească. Ejacularea pentru inocularea bacteriană se colectează exclusiv dimineața într-un recipient steril. În primul rând, omul va trebui să urineze, apoi să-și spele mâinile cu săpun și să facă o procedură de igienă cu organele sexuale. După aceea, penisul și preputul sunt uscate cu o ștergere sterilă. Colectarea ejaculatului se colectează numai prin masturbare. Trebuie remarcat faptul că pereții containerului nu pot fi atinși nici de penis, nici de mâini.

Înainte de a trece sperma într-o cultură bacteriană, un om va trebui să respecte anumite reguli. Deci, să se abțină de la actul sexual cu 5-7 zile înainte de ziua analizei. Refuzați să beți alcool timp de 3-4 zile. Dacă un bărbat ia antibiotice, atunci sperma nu este administrată mai devreme de două săptămâni după întreruperea tratamentului.

Analiza spermatozoizilor este un studiu eficient care ajută la aflarea în timp util a cauzei infertilității și luarea măsurilor terapeutice. De asemenea, analiza spermatozoizilor ajută la diagnosticarea multor afecțiuni masculine, cum ar fi prostatita, infecții, diferite tulburări ale sistemului hormonal, varicocel.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Semen sub microscop

Cum arată sperma sub microscop și ce puteți vedea făcând acest studiu? Să ia în considerare tot ce se întâmplă va trebui să facă o creștere destul de mare în aproximativ 400 de ori. O picătură de material seminal diluat la 30 minute după ejaculare este plasată pe sticlă.

Trebuie remarcat faptul că spermatozoizii pot diferi unul de celălalt. Fiecare dintre ele îndeplinește o anumită funcție. Deci, fertilizarea spermatozoizilor, ele conțin doar unu la sută din ejaculare. Sunt spermatozoizi tineri, energici și "atletici".

Există spermatozoizi - ucigași. Numărul lor depășește 85%. Pe drumul către ou, ei încearcă să avanseze în fața concurenților. În plus, ei pot să distrugă sperma unui alt bărbat, dacă este cazul. Ei au un cap mult mai mult decât alții. Acesta conține substanțe otrăvitoare. Dacă observați acest proces printr-un microscop, veți vedea cum "ucigașii" abordează alte spermatozoizii. În timpul acestui contact, aceștia eliberează substanțe toxice și, prin urmare, își ucid concurentul. Un astfel de spermatozoid poate ucide până la 10 alții.

Există spermatozoizi "berbec". Datorită atacurilor lor, acestea reduc în mod semnificativ pereții oului și îi ajută pe alții să pătrundă în cochilie și, în final, să fertilizeze oul.

Spermatozozele sunt "blocante". Ei nu pătrund în cavitatea uterină și în tuburile uterine. Aceste spermatozoizi rămân în cervixul uterului și, prin urmare, împiedică alții să pătrundă în interior. Spermatozoizii de familie pot fi produși în momentele cele mai nefavorabile ale vieții omului, în special în timpul stresului. Acest lucru împiedică concepția. Asta e atât de divers, poate fi sperma unui sex mai puternic.

Sânge în sperma

Hematospermia este una dintre bolile, ca urmare a apariției sângelui în materialul seminal. Adesea, acest simptom nu are nici o importanță. Desigur, în multe cazuri, sângele din materialul seminal produce o impresie serioasă și este îngrijorător.

Uneori apariția sângelui în sperma rămâne necunoscută și acest simptom pare fără semnificație clinică. Dar, în multe cazuri, sângele din sperma indică prezența unei boli grave.

În general, hematospermia apare la bărbații cu vârsta sub 40 de ani. Sângele din materialul seminal poate apărea o singură dată și poate fi repetat periodic. Uneori acest lucru se întâmplă după actul sexual. Dar, cel mai probabil, motivul constă în tractul genital feminin. Prin urmare, unii oameni iau acest fenomen pentru hematospermie.

Prezența sângelui în materialul seminal poate fi asociată cu probleme ale tractului urinar. Prin urmare, pentru a stabili cauza sângerării, este necesară efectuarea unei examinări a rinichilor, a vezicii urinare și a ureterelor. În orice caz, este necesară consultarea medicului curant. Sperma trebuie să fie de culoare normală.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Strânge spermă

Ce pot spune cheagurile despre sperma? Bucățile din ejaculare sub formă de orez sau de aglomerări sub formă de jeleu nu vorbesc deloc despre probleme. Dar dacă schimba culoarea, forma și chiar și un miros, atunci, cel mai probabil, este vorba despre un fel de boală.

În timpul prostatitei, uretritei și pietrelor din prostată, cheagurile pot fi roșiatice sau de culoare maronie. Cu unele boli, pot schimba mirosul și culoarea. Dacă aceste proprietăți sunt semnificativ diferite de cele normale, atunci cel mai probabil vorbim despre boli grave.

Cheagurile de culoare galbena sunt un predicator al prostatitei vezicule. Este necesar să se înțeleagă că frecvența actelor sexuale afectează densitatea materialului seminal. Cu cât devin mai des, cu atât sperma mai lichidă. Cu acte sexuale rare, stagnarea și îngroșarea. Durerea cum poate fi febră mare.

Cu viața sexuală regulată, cheagurile nu sunt deloc normale. Clarify toate dacă în scopul va ajuta bakposev secret de prostată, spermograma și analiza de urină. Dacă există vreo durere în timpul actului sexual și după aceasta, va trebui să faceți ultrasunete. În acest caz, puteți stabili care este problema și de ce sperma a devenit groasă.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Leucocitele din spermatozoizi

Există leucocite în materialul seminal pentru un motiv bun. Cel mai probabil, acest proces este afectat de procesul inflamator din testicul sau din anexele acestuia. Poate să apară și în glanda prostatică și uretra.

Dacă comparați numărul de leucocite din materialul seminal, frotiul din uretra și secreția prostatei, va fi ușor să determinați localizarea procesului inflamator. Tratamentul prostatitei trebuie selectat corect. Desigur, este prescris numai pe baza leucocitelor. Dar există și alți parametri pe care ar trebui să îi acordați atenție. Această cantitate de boabe de lecitină, corpuri de amiloid, prezența microflorei și extinderea veziculelor seminale. Cunoscând astfel de parametri, puteți alege un tratament bun.

Este întotdeauna necesar să se monitorizeze numărul de leucocite. Prin urmare, este necesar să luați testele și să luați examinarea de la doctori tot timpul. Este imposibil să vedem prezența leucocitelor în materialul seminal. Acest lucru sugerează că spermatozoizii trebuie să treacă în mod constant cercetări.

Proteina din materialul seminal

Ce afectează proteina din sperma și de unde vine? Glanda prostatică și veziculele seminale au compuși ai proteinelor în compoziția lor. Acestea sunt distruse instantaneu în timpul ejaculării în aminoacizi prin acțiunea enzimelor.

Printre aminoacizii de bază care sunt secretați de proteine, serina, leucina, glicina, tirozina, acidul glutamic și histidina sunt prezente în plasma seminală. Conținutul mediu de aminoacizi este de aproximativ 0,0125 g / ml.

În plus față de aminoacizi și proteine, plasmă seminală conține un număr mare de amine libere. Acest spermidină, colina, spermina și creatina. Componenta din urmă este cunoscută sub numele de creșterea creatinei, care îmbunătățește activitatea creierului. Creatina într-o concentrație semnificativă este conținută în lichidul seminal. El este în plină reciprocitate cu creatină fosfokinază. Aceasta este o enzimă specifică care este capabilă să-și mențină activitatea pe locurile de plasmă seminală pentru o lungă perioadă de timp. De aceea sperma este sursa multor componente utile.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.