^

Sănătate

Abuzul auditiv

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Afectarea auzului este o scădere a capacității unei persoane de a captura sunete de mediu în volum parțial sau total. Unele scăderi în abilitatea de a percepe și de a înțelege sunetele se numește surzenie, iar pierderea totală a auzului este surzenie.

Pierderea auzului este împărțită în neurosensor, conductiv și mixt. Surzenia, cum ar fi surditatea, are o natură înnăscută și dobândită.

Sunetele sunt unde sonore care diferă în frecvență și amplitudine. Tulburările de auz de natură parțială se manifestă prin imposibilitatea de a percepe anumite frecvențe sau de a diferenția sunetele cu amplitudine scăzută.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Cauzele insuficienței auzului

Cauzele pierderii auzului sunt de natură diferită:

 1. Bolile infecțioase de natura acută pe care mama copilului le-a fost expusă în timpul sarcinii, care includ gripa, rubeola, parotita epidemică. Tensiunea arterială ridicată la mamă în timpul perioadei intrauterine a copilului poate, de asemenea, să provoace o încălcare a auzului său.
 2. Abuzul mamei în timpul sarcinii medicamente (în special, diuretice de ansă, aminoglicozidele, streptomicina, gentomitsinom), alcool sau narcotice.
 3. Traumele de naștere de altă natură și deformări diferite ale nașterii:
  • greutatea copilului este mai mică de un kilogram și jumătate;
  • nașteri care au început înainte de treizeci și două săptămâni;
  • insuficiența oxigenului în timpul nașterii sau retenția prelungită a respirației după naștere;
  • deteriorarea copilului în timpul nașterii de natură mecanică.
 4. Dificultăți de auz ereditare (genetice).
 5. Bolile infecțioase care au fost transferate de copil în perioada de vârstă fragedă, și anume meningita, encefalita, rujeola, rubeola, oreion, gripa și așa mai departe.
 6. Anumite boli, care includ boala Meniere, otoscleroza, neuroma acustice, sindromul Möbius, multiple artrogrippoz congenital poate provoca perturbări sau pierderea auzului.
 7. Complicațiile proceselor inflamatorii cronice ale urechii (otita) sunt, de asemenea, afectate de auz.
 8. Expunerea constantă la zgomot pentru o perioadă lungă de timp poate duce la pierderea auzului, în special la frecvențe înalte.
 9. Leziuni acustice, și anume prezența în zonele de lovituri și explozii bruște.
 10. Consecințele accidentelor și diferitelor accidente pot fi afectarea auzului.
 11. Chimioterapia amânată poate cauza, de asemenea, o scădere a auzului.
 12. Modificări de vârstă la care melcul și sistemul auditiv central sunt susceptibile. Mai mult, aceste procese pot trece neobservate după treizeci de ani.

trusted-source[5], [6], [7]

Afecțiune auditivă dobândită

Afecțiunile auditive dobândite sunt disfuncții auditive care pot apărea la orice vârstă sub influența următorilor factori:

 • Consecințele bolilor de natură infecțioasă, și anume meningita, rujeola, oreionul.
 • Procesele cronice infecțioase în urechi, care cauzează nu numai tulburări de auz, ci și, în unele cazuri, boli care pun viața în pericol, cum ar fi abscesul cerebral sau meningita.
 • Otita mediană medie, care determină acumularea de lichid în urechea medie.
 • Utilizarea medicamentelor ototoxice în scopuri terapeutice, și anume antibiotice și medicamente antimalarice.
 • Există leziuni ale capului sau ale urechii.
 • Impactul unui zgomot puternic de natură bruscă sau prelungită - interacțiunea cu echipamente zgomotoase, muzică puternică și alte sunete excesiv de puternice, precum și explozii și explozii.
 • Degenerarea celulelor senzoriale care apar datorită schimbărilor legate de vârstă.
 • Prezența ceară de urechi, precum și a oricăror corpuri străine în canalul auditiv extern. Astfel de probleme cu auzul sunt ușor de corectat prin curățarea canalului auditiv din astfel de substanțe.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Tulburări de auz la otită

Otita este o boală inflamatorie a diferitelor părți ale urechii, care este însoțită de febră, intoxicație și durere severă. În unele cazuri, otita produce daune auditive permanente sau temporare.

Otita din urechea medie a formei cronice este cauza principală a problemelor auditive în copilărie.

Otita la copii și adulți este uneori însoțită de afectarea țesuturilor urechii externe și mijlocii. Infecția cu otită externă devine leziuni ale pielii mici, care se formează după deteriorarea cochiliei auditive a urechii externe. Astfel de modificări apar din cauza unor deformări mecanice, precum și a arsurilor chimice și termice. Agenții cauzatori ai bolii, în acest caz, sunt stafilococi și streptococi, precum Pseudomonas aeruginosa, Proteus și așa mai departe. În același timp, unele boli, inclusiv diabet zaharat, gută, hipovitaminoză și alte tulburări metabolice, pot fi factori care provoacă otită externă.

Otitei medii cauzate de bolile infecțioase ale nazofaringelui în care microorganismele patologice intră în cavitatea urechii medii prin tubul auditiv. Acestea includ virusurile gripale, paragripale, adenovirus și rinovirus, virusul sincitial respirator și bacterii pnevmomokka, streptococi pyogenic, catarrhalis și Haemophilus influenzae. Copiii mici sunt deosebit de vulnerabile la apariția otitei medii, datorită faptului că tubul auditiv acestea sunt mai scurte și mai largi. Infectarea cu urechea medie, otita medie poate pătrunde, de asemenea, din exterior și din cauza deteriorării sau barotraume mecanice timpanului. Provoac boli si procese cronice infectioase in nazofaringe, amigdalita si anume cronice, sinuzita si adenoids boala.

În cursul otitei externe procesul inflamator incepe in primul rand in straturile superficiale ale auriculei, si apoi se poate dezvolta in tesuturile inconjuratoare si membrana tympanica.

În cursul otitei medii a urechii medii, membrana mucoasă începe să inflameze și produce exudat (un anumit fluid care se eliberează în timpul inflamației țesuturilor). Exudatul poate avea o formă seroasă, care este tipică pentru infecțiile virale sau forma purulentă, care se datorează naturii sale bacteriene. Acumularea de lichid în urechea mijlocie începe să iasă în afară și, în unele cazuri, duce la ruptura sa. Toate caracteristicile de mai sus ale cursului otitei media sunt cauza tulburărilor de auz la persoanele de diferite vârste.

Inflamația severă conduce la o mobilitate redusă a osiciilor auditive, ceea ce determină o scădere a percepției undelor sonore și reprezintă o încălcare a auzului.

Otita, care sunt undertreated și recidivele lor constante provoca cicatrizarea în țesuturile urechii medii, care conduc la o scădere a mobilității ossicles auditive și elasticitatea membranei timpanice. Acest lucru determină surzenie la persoanele de diferite categorii de vârstă. Procesele inflamatorii, care sunt de natură prelungită, pot pătrunde în urechea interioară și pot afecta receptorii auditivi. Astfel de deformări duc la apariția surzilor la pacient.

Simptomele pierderii auzului

Abuzul de auz dobândit într-o cantitate copleșitoare nu se manifestă brusc. Se întâmplă, bineînțeles, că pacientul prezintă o pierdere bruscă de auz, progresând de câteva ore. De obicei, simptomele auzului se dezvoltă de mai mulți ani sau mai mulți ani. În acest caz, primele semne ale pierderii auzului sunt aproape invizibile, iar simptomele au diferențe în diferite categorii de persoane.

Simptomele primare ale pierderii auzului sunt:

 1. Cererile crescute ale pacientului de a repeta din nou cuvintele rostite de interlocutor.
 2. Măriți volumul computerului, al televizorului sau al radioului peste volumul normal.
 3. Există un sentiment că toți oamenii din jur vorbesc neinteligibil și indiscutabil.
 4. A existat un sentiment că unele voci au devenit mai greu de înțeles, mai ales cele înalte - feminine și copilărești.
 5. Tulburare constantă a auzului în timpul conversației și oboseală crescută de a vorbi cu alte persoane.
 6. Terminarea vizitelor la întâlniri de oameni și alte evenimente colective. Acest lucru se aplică și altor evenimente sociale care au dat anterior emoții pozitive.

Simptomele afectării auzului în copilărie includ următoarele:

 • Absența reacției la zgomotele externe, atât în starea obișnuită, cât și în cazul în care sunt purtate de orice activitate - joc, desen și așa mai departe.
 • Lipsa de răspuns la zgomot brusc brusc în timpul somnului sub forma trezirii și continuarea unui somn liniștit.
 • Imposibilitatea de a determina sursa sunetului.
 • Lipsa imitației de sunete.
 • Frecvente infecții ale urechii și inflamații.
 • A văzut probleme de înțelegere a vorbirii oamenilor din jur.
 • Are o întârziere în dezvoltarea discursului sau a inconsecvenței în nivelul parametrilor vârstei de dezvoltare a vorbirii.
 • Lag de la egali cu participarea la jocuri de grup.

Pierderea auditivă congenitală

Deficiențele auditive congenitale sunt astfel de disfuncții ale sistemului auditiv care sunt asociate cu o scădere a auzului sau a pierderii auzului, care se găsește la nașterea unui copil sau la scurt timp după naștere.

Cauzele tulburărilor auditive congenitale includ:

 1. Efectele genetice ereditare.
 2. Caracteristici genetice non-ereditare.
 3. Complicații în timpul sarcinii, care sunt cauzate de mame care au sifilis, rubeolă, oreion și altele.
 4. Greutatea scăzută la naștere a nou-născutului este mai mică de un kilogram și jumătate.
 5. A primit asfixiere în procesul nașterii, adică o lipsă puternică de oxigen.
 6. Utilizarea maternă în timpul sarcinii de medicamente ototoxice, și anume aminoglicozide, diuretice, medicamente antimalarice, medicamente citotoxice.
 7. Amânată de un copil în perioada neonatală, icter sever, care poate provoca daune nervului auditiv la copil.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Deficiențe de auz genetice

Tulburările de auz genetic pot fi clasificate în două categorii:

 • non-sindrom (izolat),
 • sindromic.

Tulburările non-syndrome includ pierderea auzului, care nu are alte simptome însoțitoare care sunt moștenite. Astfel de deficiențe de auz apar în 70% din cazurile de surditate din cauza eredității.

Tulburările sunete sindroomice sunt cauzate de o scădere a auzului în combinație cu alți factori, de exemplu, bolile altor organe și sisteme. Anomaliile sindroomice apar în treizeci de cazuri de surzenie din cauza eredității. În practica medicală, există mai mult de patru sute de sindroame diferite, una dintre manifestările cărora este surzenia. Astfel de sindroame includ:

 • Sindromul Usher - tulburări simultane ale sistemelor auditive și vizuale,
 • Sindromul Pendred - în care surzenia este combinată cu hiperplazia glandei tiroide,
 • Sindromul Gervell-Lange-Nilsson provoacă o combinație de surzenie și aritmie cardiacă cu apariția unui interval mai mare de QT,
 • sindromul Waardenburg - descrie încălcarea sistemului auditiv în combinație cu apariția pigmentării.

Dacă luăm în considerare tipul de moștenire a disfuncțiilor auditive, acestea pot fi împărțite în următoarele tipuri:

 1. Autozomal recesiv, care include șaptezeci și opt la sută din cazuri.
 2. Autosomal dominant, care include 20% din cazuri.
 3. X-linked, care include un procent din cazuri.
 4. Mitochondrial, care include un procent din cazuri.

În medicina modernă, au fost identificate mai mult de o sută de gene, care, atunci când sunt mutate, sunt responsabile pentru afectarea auzului. Fiecare populație are propriile mutații specifice care diferă de alte populații. Dar se poate observa cu certitudine că în aproximativ o treime din cazurile de tulburări de auz genetice cauzele unor astfel de transformări negative este mutația genei connexin 26 (GJB2). Racul european este cel mai susceptibil la mutația genetică a lui 35delG.

Tulburări de auz la vârstnici

Majoritatea persoanelor cu deficiențe auditive dobândite sunt vârstnici sau senini. Tulburările de auz la vârstnici sunt asociate cu modificările legate de vârstă, care determină transformări degenerative în organele auditive. Modificările auzului din cauza vârstei se referă la toate părțile sistemului auditiv, începând de la auriculă și terminând cu zona analizorului auditiv în cortexul cerebral.

Surditatea la vârstnici este un proces complex și complex, care este studiat cu atenție de specialiști. Pierderea auzului în vârstă se numește termenul "presbiakusis" și este împărțită în două tipuri:

 • conductoare,
 • neurosenzorial.

Aspectul conductiv al pierderii senile a auzului este cauzat de schimbări în natura degenerativă care apar în urechea medie, precum și de scăderea elasticității țesuturilor craniului.

Tipul senzitiv-neural de pierdere a auzului senil are patru subspecii, cauzate de diverse cauze:

 • senzoriale - cauzate de atrofia celulelor părului organului Corti,
 • neurala - asociată cu o scădere a numărului de celule nervoase prezente în ganglionul spiralat,
 • metabolice - datorită modificărilor atrofice în vasculatură, slăbirea proceselor metabolice în cohlee,
 • Mecanică - asociată cu transformările atrofice ale membranei principale a cohleei.

Unii experți aderă la o clasificare diferită a pierderii auzului senil. Sunt descrise trei tipuri de tulburări ale auzului legate de vârstă:

 • Presbyacusul este o surzenie cauzată de factori interni de natură genetică și fiziologică,
 • sotsiokusiya - surzenie, care este cauzată de factori externi care contribuie la uzura gravă a organelor sistemului auditiv,
 • zgomotul profesional - zgomotul auditiv - tulburarea auzului, care apare sub influența zgomotului industrial puternic la locul de muncă al individului.

Caracteristicile copiilor cu deficiențe de auz

În cazul copiilor cu probleme de auz, există diferențe semnificative în dezvoltarea psihofiziologică și comunicativă. Aceste trăsături ale copiilor cu deficiențe auditive împiedică dezvoltarea acestora cu aceeași viteză ca și colegii și, de asemenea, provoacă probleme în cunoașterea cunoștințelor, aptitudinilor și abilităților vitale.

Afectarea auzului la copii reduce semnificativ calitatea gândirii și a gândirii verbale. În același timp, procesele cognitive și activitatea cognitivă se confruntă, de asemenea, cu un deficit în îmbunătățire și dezvoltare.

La copiii cu deficiențe de auz, pot exista alte încălcări, și anume:

 1. Probleme cu funcționarea aparatului vestibular.
 2. Diferite defecte vizuale.
 3. Disfuncția creierului este minimă, ceea ce duce la inhibarea dezvoltării generale a psihicului.
 4. Excesive leziuni cerebrale care cauzează oligofrenie.
 5. Defecte ale sistemelor creierului care duc la apariția paraliziei infantile cerebrale și a altor tulburări de mișcare.
 6. Tulburări în funcționarea zonelor auditive și ale discursului în creier.
 7. Boli ale sistemului nervos central și ale corpului ca întreg, care provoacă boli mintale severe - schizofrenie, psihoză mani-depresivă și așa mai departe.
 8. Boli ale organelor interne de grad sever (inima, rinichii, plămânii, tractul digestiv etc.), care, în general, slăbesc corpul copilului.
 9. Grave neglijare socială și pedagogică.

Există două tipuri de tulburări de auz și copii, care depind de gradul de pierdere a capacității de a percepe și de a procesa sunete:

 • pierderea auzului, care afectează copiii care sunt în dificultate,
 • surditate.

Cu pierderea auzului, se păstrează percepția vorbirii, dar numai cu voce tare, articulată și aproape de ureche. Deși, bineînțeles, capacitățile acestui copil de a comunica vorbind cu ceilalți sunt limitate. Surzenia este diferită prin faptul că percepe anumite tonuri de vorbire fără capacitatea de a percepe și de a distinge discursul însuși.

Diferite tulburări de auz din copilarie duc la inhibarea și denaturarea funcțiilor vorbirii. Dar, în același timp, cercetătorii au remarcat următorul fapt, care, dacă pierderea severă a auzului apare în momentul în care copilul a însușit abilitățile de citire și scriere într-o bună măsură, boala nu duce la defecte în dezvoltarea vorbirii. Cu toate că, în acest caz, a marcat o varietate de tulburări asociate cu pronunția.

Cei mai importanți factori care afectează dezvoltarea discursului copiilor cu dizabilități auditive sunt:

 • Gradul de pierdere a auzului - copiii cu insuficiență auditivă vorbesc mai rău la fel de proastă pe cât auzi.
 • Perioada de vârstă a declanșării unei tulburări patologice a auzului - cu cât mai devreme au apărut defectele auzului, cu atât mai greu este de a deranja vorbirea, până la apariția surzilor.
 • Condițiile de dezvoltare a copilului și prezența unor măsuri corecte psiho-correcționale - măsurile speciale anterioare sunt folosite pentru a dezvolta și menține discursul corect, cu cât eficacitatea este mai mare.
 • Dezvoltarea fizică a caracterului general și a dezvoltării mentale a copilului - se remarcă un discurs mai complet la copiii cu dezvoltare fizică bună, sănătate bună și dezvoltare mentală normală. La copiii cu deficiențe de sănătate (copii pasivi, furiosi) și tulburări mintale, vor exista defecte semnificative în vorbire.

trusted-source[18], [19], [20]

Clasificarea tulburărilor auditive

Afectarea auzului poate fi împărțită în mai multe tipuri:

 • Conductiv - care rezultă din blocarea oricărei calități care apare în urechea exterioară sau mijlocie. În acest caz, sunetul nu poate penetra în mod normal în urechea internă.
 • Neural - se datorează unei pierderi totale a capacității creierului de a percepe și de a procesa impulsurile electrice. În unele cazuri, creierul nu poate descifra corect semnalele recepționate. Aceste tulburări includ "dissincronizarea auditivă" sau "neuropatia".
 • Sensor - apare dacă există disfuncții ale celulelor părului urechii interne. Ca urmare, melcul nu poate să ridice în mod normal sunete.
 • Tulburări asociate senzoriale - în care există disfuncții ale celulelor părului, precum și mari inexactități în percepția și prelucrarea semnalelor creierului de natură sănătoasă. Astfel de încălcări sunt persistente, deoarece este aproape imposibil să se stabilească modul în care un melc și creier participă la pierderea auzului. Cea mai mare dificultate în diagnosticarea corectă este observată la examinarea copiilor mici.
 • Mixte - acestea includ sinteza tulburărilor senzorineuropene și conductive. Cu o astfel de pierdere a auzului, semnalele sonore nu pot fi transmise în mod normal de la urechea exterioară și mijlocul la urechea internă și există perturbări în funcționarea urechii interne, a zonelor creierului și a părților neuronale ale sistemului auditiv.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25]

Clasificarea prejudiciului auditiv Preobrazhensky

În practica modernă, există mai multe clasificări ale tulburărilor auditive. Una dintre cele mai populare este clasificarea tulburărilor auditive de către profesorul BS Preobrazhensky. Se bazează pe nivelul de percepție a vorbirii orale și vorbire orale, șoptit. Studiul perceperii discursului puternic este necesar datorită faptului că el conține elemente de vorbă de șoaptă, și anume, consoane fără voce și părți neimprimate ale cuvântului.

Conform acestei clasificări, există patru grade de afectare a auzului: ușoară, moderată, semnificativă și severă. O diplomă ușoară se caracterizează prin percepția vorbirii vorbite la o distanță de șase până la opt metri și șoptând de la trei la șase metri. Gradul moderat de pierdere a auzului este diagnosticat atunci când limba vorbită este percepută la o distanță de patru până la șase metri, o șoaptă fiind de la unul la trei metri. Un grad semnificativ de tulburări auditive este determinat de înțelegerea limbii vorbite la o distanță de doi până la patru metri și de un discurs șoaptă - de la auricul la un metru. Gradul sever de tulburări auditive este atribuit în cazul înțelegerii limbii vorbite la o distanță de la auricul la doi metri și șoaptă - de la o neînțelegere totală la o discriminare la o distanță de jumătate de metru.

trusted-source[26], [27], [28]

Conductivă și senzorială a auzului

Condițiile de auz conductive sunt caracterizate de o agravare a conducerii de sunete din cauza defectelor din urechea exterioară sau mijlocie. Conductivitatea normală a semnalelor sonore este asigurată numai de funcționarea corectă a canalului urechii, a membranei timpanice și a căștii. În cazul unor încălcări ale organelor menționate anterior, există o scădere parțială a auzului, numită surzenie. Cu pierderea parțială a auzului, există o anumită deteriorare a capacității de a percepe semnalele sonore. Conductiv pierderea auzului vă permite să recunoașteți vorbirea dacă o persoană este în măsură să audă.

Afectările auditive de conducere rezultă din:

 • impasibilitatea canalului auditiv,
 • anomalii în structura și funcționarea urechii medii, și anume membrana timpanică și / sau carierele urechii.

Afectarea auzului la nivel neurosenzorial cauzate de defecte de funcționare a urechii interne (cohlee) sau o compromitere funcționarea corectă a nervului auditiv, sau lipsa de capacitate a anumitor zone ale creierului de a percepe și sunete de proces. În primul caz, se observă o deformare patologică a celulelor părului, care se află în organul corti al cohleei. În al doilea și al treilea cazuri de pierdere de auz neurosenzorială apar din cauza patologiei VIII nerv cranian sau a creierului, care sunt responsabile pentru sistemul auditiv. Atunci când acest lucru este considerat disfuncționalitate zone exclusiv auditive destul de rare ale creierului, care poarta numele de afectare a auzului centrală. În acest caz, pacientul poate auzi în mod normal, dar la o calitate atât de scăzută a sunetului încât nu poate înțelege cuvintele altora.

Tulburările senzoriale ale sistemului auditiv pot duce la surditate de grade diferite - de la scăzut la înalt, precum și la pierderea auzului în întregime. Experții cred că pierderea auzului senzorinural este cel mai adesea cauzată de modificări patologice în funcționarea celulelor cohleare a părului. Astfel de modificări degenerative pot fi congenitale și dobândite. Odată cu transformările dobândite, ele pot fi cauzate de boli infecțioase ale urechilor sau de leziuni ale zgomotului sau de o predispoziție genetică la apariția anomaliilor în sistemul auditiv.

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Încălcarea audiției fonice

Auzirea auditivă este abilitatea de a face distincția între fonemele lingvistice, și anume de a le analiza și de a le sintetiza, ceea ce se exprimă în înțelegerea semnificației cuvântului vorbit într-o anumită limbă. Fonemele sunt cele mai mici unități din care este alcătuită orice limbă; dintre ele sunt componentele structurale ale vorbirii - morfeme, cuvinte, propoziții.

Atunci când percepeți semnalele de vorbire și non-vorbire, există diferențe în funcționarea sistemului auditiv. O audiere non-verbală este abilitatea persoanei de a percepe și procesa sunete nonverbale, și anume tonuri muzicale și diverse zgomote. Vorbirea despre vorbire este abilitatea unei persoane de a percepe și procesa sunetele discursului uman, indigene sau alte limbi. În discursul de vorbire se distinge o audiere fonematică, prin care diferă fonemele și sunetele, responsabile de sarcina semantică a limbajului, că o persoană poate analiza sunete individuale ale cuvintelor, silabelor și cuvintelor.

În copii și adulți se găsesc încălcări ale auzului fonemic. Cauzele încălcării audiției fonice la copii sunt următoarele:

 1. Absența formării imaginilor acustice ale sunetelor individuale, în care fonemele nu pot diferi în sunet, ceea ce determină, atunci când vorbim, înlocuirea unor sunete de către alții. Articularea nu este pe deplin adecvată, deoarece nu toate sunetele pe care un copil le poate pronunța.
 2. În unele cazuri, copilul poate să articuleze toate sunetele, dar, în același timp, el nu știe să facă distincția între sunetele pe care trebuie să le pronunțe. În acest caz, același cuvânt poate fi pronunțat de către copil în diferite moduri, deoarece fonemele sunt amestecate, numite foneme de amestecare sau schimb de sunete.

În caz de tulburări de auz, copilul are o dislazie senzorială, ceea ce înseamnă că este imposibil să se pronunțe corect sunetele. Există trei forme de dyslalia:

 • acustico-fonematic,
 • articulatory-fonematic,
 • articulatoriu-fonetic.

Acustică-fonematic dislalie discurs distins prin defectul de design, cu ajutorul sunetului, care este cauzată de incapacitatea de a procesa pe deplin fonem limba din cauza anomalii în unitatea senzoriale ale sistemului de percepție a vorbirii. În același timp, trebuie remarcat faptul că nu există încălcări ale sistemului auditiv al copilului, adică nu există nici o pierdere a auzului sau surditate.

Încălcarea audiției fonemice la adulți se datorează leziunilor cerebrale locale, și anume:

 • senzatie de afazie temporala,
 • senzoriale afazie a zonei nucleare a analizorului de sunet.

Cazurile ușoare de afazie temporală senzorială se caracterizează prin înțelegerea cuvintelor individuale sau a expresiilor scurte, în special a celor utilizate zilnic și care se referă la rutina constantă a zilei pacientului. În acest caz, se observă o tulburare a auzului fonemic.

Cazurile severe de afazie senzorială sunt caracterizate de o neînțelegere completă a vorbirii de către o persoană bolnavă, cuvintele încetează să aibă o semnificație pentru el și se transformă într-o combinație de zgomote de neînțeles.

Afazia senzorială, exprimată în înfrângerea zonei nucleare a analizorului de sunet, nu numai că duce la o încălcare a auzului fonemic, dar și la o tulburare de vorbire gravă. Ca rezultat, devine imposibil să distingem sunetele de vorbire orală, adică să înțelegem vorbirea urechilor, precum și alte forme de vorbire. Astfel de pacienți nu au un discurs activ spontan, este dificil să se repete cuvintele pe care le-au auzit, scrisoarea sub dictare și lectură este ruptă. Putem concluziona că din cauza încălcării audiției fonice, întregul sistem de vorbire este transformat patologic. La acești pacienți, se păstrează urechea pentru muzică, precum și articularea.

Afectarea auzului conductiv

Conductivele auz sunt cauzate de imposibilitatea conducerii sale în formă normală prin trecerea auditivă din cauza tulburărilor în urechea exterioară și mijlocie. Caracteristicile pierderii de auz conductive au fost descrise în secțiunile anterioare.

trusted-source[33], [34], [35]

Cine să contactați?

Diagnosticul pierderii auzului

Diagnosticul tulburărilor auditive este efectuat de diverși specialiști - audiologi, audiologi, otorinolaringologi.

Procedura de testare a auzului este după cum urmează:

 • Pacientul, în primul rând, este consultat de un terapeut auditor. Medicul efectuează otoscopie, adică examinarea urechii externe împreună cu membrana timpanică. Scopul acestei examinări este identificarea sau respingerea deteriorărilor mecanice ale canalului urechii și ale membranei timpanice, precum și condițiile patologice ale urechilor. Această procedură nu durează prea mult timp, pe lângă faptul că este absolut nedureroasă.

Este foarte important în timpul inspecției sunt plângeri ale pacientului, care poate descrie o varietate de simptome de pierdere, și anume apariția inteligibilității vorbirii în comunicarea cu alții, apariția tinitus, și așa mai departe de auz.

 • Realizarea audiometriei tonale, în care este necesar să recunoaștem sunete diferite care diferă în frecvență și intensitate. Ca urmare a examinării, apare o audiogramă tonală, care este doar o caracteristică inerentă a unei anumite persoane a percepției auditive.
 • Uneori este necesară efectuarea audiometriei de vorbire, în care se stabilește procentul de cuvinte pe care o persoană le poate discerne la o difuzare diferită a cuvântului lor.

Audiometria tonală și de vorbire se referă la metode subiective de diagnosticare. Există, de asemenea, metode obiective de diagnostic, care includ:

 • Impedanometrie sau tympanometrie, care permite diagnosticarea tulburărilor la nivelul urechii medii. Această metodă vă permite să stabiliți nivelul de mobilitate al membranei timpanice, precum și să confirmați sau să refuzați prezența proceselor patologice în urechea medie.
 • Înregistrarea emisiei otoacoustice evaluează starea celulelor părului, care ajută la stabilirea calității cohleei urechii interioare.
 • Înregistrarea potențialelor electrice evocate determină prezența sau absența afectării nervilor auditivi sau a zonelor cerebrale responsabile de auz. În același timp, schimbările în activitatea electrică a creierului sunt înregistrate pe semnalele audio transmise.

Metodele obiective sunt bune pentru examinarea adulților, copiilor de orice vârstă, inclusiv a nou-născuților.

trusted-source[36], [37], [38], [39]

Tratamentul tulburărilor auditive

Tratamentul pentru pierderea auzului se face folosind următoarele metode:

 1. Numirea medicamentelor.
 2. Utilizarea anumitor metode de vorbire și terapie logopedică.
 3. Exerciții constante de dezvoltare auditivă și de vorbire.
 4. Aplicarea aparatelor auditive.
 5. Utilizarea recomandărilor psihologului pentru stabilizarea psihicului și a sferei emoționale a copilului.

Lucrare logopedică în caz de afectare a auzului

Activitatea logopedică în caz de tulburare a auzului este de o importanță deosebită, deoarece copiii cu disfuncții de vorbire asociate cu pronunția sunt observate la copii cu deficiențe de auz. Terapii de vorbire organizează cursuri în așa fel încât să îmbunătățească articularea copilului și să realizeze o pronunție naturală a cuvintelor și expresiilor. În același timp, diferite metode de terapie logopedică de natură generală sunt utilizate și alese în mod specific, ținând cont de caracteristicile individuale ale copilului.

LFK în caz de afectare a auzului

Există o serie de exerciții care sunt utilizate în patologia canalului auditiv pentru a îmbunătăți funcționarea acestuia. Acestea includ exerciții speciale pentru respirație, precum și cu limba, fălcile, buzele, zâmbetul și umflarea obrajilor.

Pentru a îmbunătăți acuitatea auzului la copiii surzi, se folosesc exerciții speciale care antrenează calitatea percepției sunetelor.

Tratamentul afecțiunilor auditive fonice

Tratamentul încălcării audiției fonice la copii se desfășoară într-un mod complex:

 • Se folosesc exerciții de terapie logopedică specială care dezvoltă calitatea percepției și a discursului la copii.
 • Se prezintă un masaj logopedic special, care se realizează prin mușchii articulați. Acest masaj se realizează cu ajutorul unor sonde speciale și normalizează tonul mușchilor pentru pronunțarea corectă a sunetelor.
 • reflexoterapie microcurrent - activează zona de voce din cortexul cerebral, care sunt responsabile pentru înțelegerea vorbirii, abilitatea de a structurarea în mod corespunzător propuneri pentru dezvoltarea vocabularului, dicție bună și dorința de contact comunicativ.
 • Exercițiile logaritmice speciale sunt folosite în grupuri și individual.
 • Este prezentată dezvoltarea muzicală generală, care include cântând, antrenarea ritmului ritmic, jocurile muzicale și învățarea de a juca instrumente muzicale.

Ridicarea copiilor cu deficiențe de auz

Educația copiilor cu pierderi de auz este efectuată de părinți, ca reabilitare a copilului. O primă importanță pentru formarea corectă a proceselor mentale și de altă natură, precum și a personalității copilului au primii trei ani de viață. Având în vedere că în acest moment copiii petrec timp cu părinții, comportamentul corect al adulților are o mare importanță pentru corectarea defecțiunilor în dezvoltarea copilului.

Este clar că, în acest caz, preocupările părintești legate de copil necesită mult timp și efort. Dar trebuie remarcat că deseori există cazuri în care părinții unui copil cu deficiențe auditive au reușit să efectueze reabilitarea copilului sub supravegherea unui surdopedagogist experimentat.

Un copil cu deficiențe de auz este important să aibă contact direct cu părinții săi, precum și activități comune. Luminozitatea semnalelor de vorbire în timpul comunicării ar trebui să fie suficientă pentru a asigura înțelegerea discursului de către copil. De asemenea, formarea auditivă constantă și intensă, care sta la baza procesului de reabilitare, este importantă. Trebuie remarcat faptul că un copil cu deficiențe auditive ar trebui să aibă posibilitatea de a comunica nu numai cu părinții săi, ci și cu alte persoane care au auzit în mod obișnuit și în mod obișnuit vorbește.

Învățarea acestor copii ar trebui să aibă loc în conformitate cu recomandările și sub supravegherea surd-psihologilor și surdopedagogilor. În acest caz, părinții trebuie să aplice metode corective, care sunt recomandate de specialiști.

Predarea copiilor cu deficiențe de auz

Instruirea copiilor cu deficiențe auditive ar trebui să se desfășoare în instituții speciale preșcolare și școlare. În aceste instituții, specialiștii competenți vor putea să ofere asistență corecțională corectă, precum și să aplice metodele corecte de predare pentru acești copii. În școlile de masă, copilul va fi asistat de specialiști care lucrează în clase speciale sau grupuri organizate pentru acești copii.

În grădinițele pentru copiii cu pierderi de auz se efectuează lucrări corective cu copiii, de la un an și jumătate până la doi ani. Atenția impact pedagogic este dezvoltarea generală a copilului, și anume caracteristicile sale intelectuale, emoționale-volitive și fizice. În același timp, sunt implicate toate sferele care trebuie dezvoltate în copii obișnuiți, bine auziti.

Procesul educațional al copiilor cu deficiențe auditive este îndreptat spre munca de mare amploare privind dezvoltarea discursului, componenta sa de pronunție, precum și corectarea audientei reziduale și dezvoltarea gândirii verbale și a altor aspecte. Procesul educațional constă în sesiuni individuale și de grup, recitații corale însoțite de muzică. Apoi, lecții sunt adăugate pentru dezvoltarea de vorbire, în care amplificatoare și aparate auditive sunt utilizate.

Alfabetizarea la acești copii începe la vârsta de doi ani. În același timp, lucrarea se realizează în mod intenționat și în mod constant - copiii sunt învățați să citească și să scrie cu litere tipărite. Astfel de metode de predare permit dezvoltarea percepției de vorbire la un nivel complet, precum și nivelul normal de reproducere a vorbirii (ca și în cazul copiilor sănătoși) prin scriere.

Reabilitarea copiilor cu deficiențe de auz

Sarcina principală și surdopsihologov surdopedagogs se ocupă de copii cu pierderea auzului, este dezvăluirea capacităților lor compensatorii și utilizarea datelor pentru rezervele mentale complete pentru a depăși defectele de auz și primirea educația necesară, socializarea deplină și includerea în procesul de activitate profesională.

Activitățile de reabilitare a copiilor cu pierderi de auz trebuie efectuate pe deplin și să înceapă cât mai curând posibil. Acest lucru se datorează faptului că de la vârsta precoce și preșcolară există un decalaj la copiii cu aceste probleme de la colegii lor. Acest lucru se manifestă prin nivelul insuficient de dezvoltare a activităților și prin posibilitatea de a comunica cu adulții. De asemenea, se poate observa că la copiii cu pierdere de auz există o formare incorectă a experienței psihologice individuale, precum și inhibarea maturizării anumitor funcții mentale și abateri semnificative în formarea activității mentale generale.

Pentru reabilitarea reușită a copiilor cu deficiențe de auz, siguranța intelectului și a sferei cognitive, precum și alte sisteme senzoriale și sisteme de reglementare sunt de o importanță deosebită.

În facultatea de pedagogie există un punct de vedere stabil că posibilitățile de reabilitare a copiilor surzi și cu greu de auzit nu au practic granițe. Acest lucru nu depinde de gradul de severitate a defectelor auditive, de diagnosticul precoce al tulburărilor auditive și de aceeași corecție pedagogică și psihologică sunt importante. Cel mai important moment pentru reabilitare este vârsta de naștere până la trei ani.

Momentul principal de corecție este dezvoltarea de vorbire, care ajută la evitarea abaterilor în formarea funcțiilor mentale.

Tratarea deficiențelor de auz

Persoanele cu deficiențe auditive au nevoie de acest tip de activitate profesională, unde este necesară o comunicare minimă cu alte persoane, dependența de vedere, nu de auz, lipsa reacției prompte a comportamentului și a vorbirii.

Lucrul pentru persoanele cu deficiențe auditive poate include următoarele profesii:

 • PC Operator
 • Web Designer
 • programator
 • Specialist al centrelor de service pentru repararea echipamentelor
 • Specialisti in controlul hardware al echipamentelor in intreprinderile industriale
 • contabil
 • arhivist
 • magazioner
 • curățitor
 • portar

trusted-source[40], [41], [42]

Prevenirea tulburărilor auditive

Prevenirea în timp util a pierderii auzului în mai mult de jumătate din cazuri poate duce la pierderea auzului la copil sau la adult.

Măsurile preventive includ următoarele:

 1. Realizarea măsurilor de imunizare împotriva bolilor infecțioase, care includ rujeola, rubeola, oreionul și meningita.
 2. Imunizarea fetelor adolescente și a femeilor de vârstă reproductivă împotriva rubeolei înainte de concepție.
 3. Implementarea procedurilor de diagnosticare cu femeile însărcinate pentru a le exclude de la infecții: sifilis și altele.
 4. Efectuarea unei monitorizări atente a medicului care utilizează medicamente ototoxice; inadmisibilitatea utilizării independente a acestor medicamente fără numirea unui specialist.
 5. Desfășurați un test de auz timpuriu la nou-născuții aflați în situație de risc:
  • având rude apropiate,
  • nascuti cu greutate foarte mica,
  • asfixia afectată la naștere,
  • care a recuperat icter sau meningită în copilărie.
 6. O examinare timpurie vă permite să diagnosticați corect și să începeți în timp util tratamentul adecvat.
 7. Încetarea (sau cel puțin reducerea) expunerii la zgomote puternice prelungite, atât la locul de muncă, cât și la domiciliu. Măsurile preventive la locul de muncă includ utilizarea echipamentului individual de protecție, precum și sensibilizarea lucrătorilor și pericolul unui zgomot excesiv prelungit și elaborarea de legi și reglementări pentru efectele grave ale zgomotului.
 8. Afectarea severă a auzului, precum și pierderea acestuia din cauza otitei medii cronice a urechii medii pot fi prevenite cu ajutorul unui diagnostic în timp util. Examinarea în stadiile incipiente ale bolii ne va permite să aplicăm în timp metode conservatoare sau chirurgicale de tratament, ceea ce va salva auzul pacientului.

Prognoză de tulburări de auz

Prognoza pierderii auzului depinde de gradul de deteriorare a sistemului auditiv, de vârsta pacientului și de stadiul de detectare a anomaliilor în auz. Cu cât anomaliile sistemului auditiv au fost stabilite mai devreme și cu cât vârsta pacientului este mai mică, cu atât sunt mai bine prezicerile pentru restaurarea sau menținerea într-o stare acceptabilă a activității organelor auditive. Cu grade ușoare de afectare a auzului, acest lucru se poate face mult mai ușor decât cu grade severe de insuficiență. De asemenea, deficiențele auzului genetic sunt corecție practic necontrolabilă fără intervenția specială sau purtarea anumitor ajutoare auditive.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.