^

Uleioase elemente utile: argint

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Argintul este nu numai un metal excelent pentru lanțuri, cercei și inele, ci și un microelement important pentru corp. Argintul a fost întotdeauna folosit nu numai în ritualuri pentru expulzarea spiritelor rele, ci și pentru expulzarea bolii.

Preparate cu argint

Preparate cu argint

Cele mai populare dintre acestea sunt azotatul de argint și coloizii de argint. Acestea se numesc collargol (primul grup) și protargol (al doilea grup). În compoziția lor, argintul este ca niște particule mici, care sunt dificil de luat în considerare. Dar ele sunt surprinzător de solide.

Argintul este mai greu decât apa, astfel încât să nu cadă pe fundul medicamentului, ci să fie înmulțit cu aditivi speciali care fac lichidul mai omogen.

Preparatele care se utilizează pentru a dilua o soluție de argint conțin albumină, o proteină din ouă. Există o mulțime de argint în ea - până la 75%, restul - aditivi în combinație cu ou alb. Preparatul poate arăta ca o pulbere de culoare albastră.

Este adevărat că nu se întâmplă întotdeauna sub forma unei pulberi. Formele sale sunt diferite: cremă, frecare, unguente, soluții. Aceste medicamente - protargol și kollargolom - au frecvent site-ul inflamației, traumei.

Preparatele cu argint sunt folosite pentru următoarele boli

  • Boli ale ochilor (picături pentru ochi cu argint)
  • Unguente pentru vindecare și dezinfecție a rănilor
  • Unguente și soluții lichide pe bază de argint pentru îndepărtarea inflamației membranelor mucoase
  • Unguente și soluții cu argint pentru a elimina infecțiile purulente la nivelul rănilor
  • Preparate sub formă de soluții și creme pentru tratarea pielii afectate de erizipel

Argintul este bun pentru că luptă împotriva infecțiilor. Această funcție este foarte utilă pentru eliminarea leziunilor cutanate severe.

Argint în dozele corecte

Argint în dozele corecte

Argintul, utilizat în preparate medicale, ajută la combaterea inflamației, reduce probabilitatea de infectare. Dar trebuie să fii atent cu dozajul: dacă argintul este introdus în soluție mai mult decât normal, țesuturile pot fi arse. Pentru tratarea bolilor oculare sau ale pielii, este necesară o soluție de azotat de argint în concentrație de cel mult 2%.

Pentru o soluție de argint, care se administrează pe cale orală, este necesară o concentrare chiar mai mică: până la 0,06%. Chiar și o cantitate mică de argint poate lupta cu inflamație, ulcer gastric, gastrită.

Dacă luați o parte din azotatul de argint și amestecați-l cu două părți de azotat de potasiu, puteți arde cu succes rănile de pe piele.

Apă cu argint: proprietăți utile

De asemenea, această apă vindecă și dezinfectează. Dacă puneți o cantitate foarte mică de argint în apă, aceasta reduce la tăcere creșterea bacteriilor din ea. Apa devine foarte curată și mult mai utilă pentru utilizare. Și aveți nevoie doar de argint - pentru o tonă de apă va fi de ajuns la 30 de grame din acest metal uimitor. Adevărat, va exista un gust ușor de argint.

Dar dacă diluați argintul într-o concentrație puțin mai mare - până la 50 de grame pe tonă - gustul nu va fi auzit deloc, dar apa își păstrează încă proprietățile utile.

Din cauza acestei valoroase proprietăți, argintul este curățat de apă. O astfel de apă este turnată în filtre și răcitoare. Este adevărat că este mai scump decât de obicei.

Pentru piscine, de asemenea, apa este folosită cu doze mici de argint. O astfel de apă este capabilă să distrugă plantele și microorganismele dăunătoare, însă pentru om nu este periculoasă. Pentru a nu depăși dozele de argint, acestea sunt strict controlate, în special pentru curățarea bazinelor.

Cum acționează ionii de argint apă curată?

Ei distrug structura moleculelor de microorganisme dăunătoare și, prin urmare, le neutralizează. Ioniții de argint dezinfectează apa, se conectează cu aminoacizii și astfel sporesc proprietățile lor de purificare.

Foarte bine pentru apa purificatoare ar fi soluțiile de mercur și cupru, dar ele sunt mai dăunătoare organismului uman. Distrugând bacteriile dăunătoare, acestea umple în același timp corpul uman cu toxine și o distrug împreună cu microorganisme rele.

Supradozajul de argint este periculos

Dacă argintul în apă este mai mult decât normal, apa nu mai curăță corpul de toxine și nu luptă împotriva infecțiilor, ci cauzează diverse boli. Sistemul imunitar începe să reacționeze ostil la creșterea concentrațiilor de argint, scăderea imunității și, în locul funcției nobile de combatere a infecțiilor, argintul, dimpotrivă, reduce rezistența la acestea.

Dacă exagerați cu argint, vasele cerebrale se pot extinde prea mult și pot provoca dureri de cap. Același lucru este valabil și pentru vasele măduvei spinării, care pot provoca riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Dozele mai mari de argint pot provoca, de asemenea, perturbarea organelor interne, în special ficatul, tiroida, inima, rinichii. Excesul de doze de argint, de asemenea, perturba funcționarea sistemului nervos. Adevărat, argintul are proprietatea de a fi excretat din corp destul de repede. Dar este mai bine să nu riscați cu doze mari.

Cum supradoza argintii afecteaza pielea?

Pielea sub influența argintului își schimbă umbra de la sănătos la albăstrui palid. Dacă organismul primește în mod constant doze de argint, chiar dacă este mic, dezvoltă o boală, cum ar fi argyria.

Argintul se poate acumula în țesuturile musculare, țesutul osos, creierul, rinichii, ficatul, splina. O persoană care este expusă în mod constant la doze de argint este imediat vizibilă din culoarea albă a pielii, uneori chiar întunecată. Adevărat, acest lucru poate dura mai mulți ani, dar trebuie să fiți atenți la utilizarea nereglementată a medicamentelor cu argint.

Semnele de otrăvire a corpului cu argint sunt foarte lente, însă consecințele sunt ireversibile: este foarte dificil să le neutralizăm mai târziu. O culoare sănătoasă a pielii nu se va întoarce. Deși o persoană nu se simte rău cu otrăvirea cu argint.

Singurul moment pozitiv cu argyria este dezinfectarea corpului și distrugerea infecțiilor.

Înainte de a începe să luați medicamente cu argint, asigurați-vă că consultați medicul pentru a nu depăși dozele.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.