^

Teste hormonale: cortizol, prolactină și proteine

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Cortizolul, prolactina și proteina sunt substanțe foarte importante în testarea hormonală. Este foarte important să știți cât de mult din substanța respectivă este conținută în corpul dvs. Pentru a controla greutatea și bunăstarea în timp. Să vorbim despre asta în detaliu.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Cortizolul și importanța acestuia pentru susținerea echilibrului hormonal

Cortizolul și importanța acestuia pentru susținerea echilibrului hormonal

Cortizolul este un hormon numit hormon de stres. Este produs de glandele suprarenale.

Pentru a determina corect nivelul de cortizol din sânge, trebuie să faceți o analiză a nivelului cortizolului la ora 08.00.

Dacă nivelul cortizolului este prea mare, aceasta poate însemna că aveți stres. Și stresul poate fi din lipsa de somn, lipsa altor hormoni din organism, cu excepția cortizolului, poate fi răspunsul organismului la medicamente, precum și substanțele psihotrope.

Și, desigur, pot fi așa-numitele strese permanente ale gospodăriei: experiențe pentru rude, probleme cu autoritățile, călătorii frecvente și lungi.

Un nivel ridicat de cortizol este de 20 mg / dl.

El poate depune mărturie nu numai despre dislocarea internă și încălcarea regimului vieții, ci și despre bolile complexe.

La rândul său, un nivel scăzut de cortizol în organism poate însemna un stres constant și neîncetat. Nivelurile prea scăzute de cortizol sunt sub 9 mg / dl. Din acest rinichi nu se poate lucra pe deplin, doctorii numesc această stare de epuizare a rinichilor sau insuficiență renală.

Pentru a evita astfel de consecințe, este necesar să verificați în timp nivelul cortizolului din sânge.

Și apropo, dacă ai totul în ordine în organism, atunci greutatea va ține pasul, nu vor mai fi sari.

trusted-source[11], [12]

Prolactina și rolul său în controlul greutății

Prolactina este un hormon care produce o regiune a creierului numita glanda pituitara. Dacă doriți să determinați cu precizie nivelul de prolactină din organism, analiza acestui hormon ar trebui făcută între orele 07.00 și 08.00. Atunci va fi exact.

Ce poate însemna creșterea nivelului de prolactină? Aceasta poate fi o dovadă a unei boli foarte grave - o tumoare hipofizară. Apoi chirurgia este necesară.

Simptomele unei astfel de boli pot fi deteriorarea vederii, creșterea producției de alți hormoni, încălcarea ovulației, defecțiuni în ciclul menstrual. Și, desigur, nejustificate și de neînțeles fără examinări suplimentare creșterea în greutate. Și destul de semnificativ uneori.

Notă: dacă aveți toate aceste manifestări, asigurați-vă că mergeți la endocrinolog pentru a detecta nivelul de prolactină.

Ce se intampla daca mai mult prolactina este normala?

În combinație cu o afectare severă a vederii, va trebui să efectuați imagistica prin rezonanță magnetică a creierului, în special, glanda pituitară - locul unde se produce prolactina, așa cum este prescris de medic.

Medicul va determina cauza și va decide dacă este nevoie de o operație. Poți, în plus față de (sau în loc de) operație, să prescrie un curs de dopamină, care contracarează secreția prea mare de prolactină.

Când ajustați nivelul acestui hormon în sângele dumneavoastră, greutatea se va îmbunătăți - nu este nevoie să aplicați nici un efort titanic pentru ao reduce.

Proteină, care leagă anumiți hormoni sexuali

Trebuie să cunoașteți nivelul de proteine din sânge pentru a avea un controler bun care să lege hormonii sexuali. La urma urmei, acesta este rolul proteinei. El, dacă este necesar (de exemplu, o boală), are capacitatea de a elibera cantitatea potrivită de hormoni sexuali pentru a ajusta echilibrul hormonal în organism.

Dacă procesul de secreție a acestei proteine este încălcat, poate exista o încălcare a echilibrului estrogenului sau a testosteronului, ceea ce duce la disfuncționalități în organism.

Dacă testosteronul este produs mai mult decât de obicei și, în același timp, estradiolul este produs mai puțin decât în mod normal, este posibil să aveți un apetit crescut. Și asta, desigur, nu duce la pierderea în greutate.

În plus, cu acest dezechilibru de hormoni, acumulați mai multe depozite de grăsimi.

Dacă vă întoarceți la timp către un endocrinolog pentru examinare și tratament, acesta va ajuta la reglarea echilibrului materiei proteice în organism, ceea ce înseamnă că greutatea și sănătatea dumneavoastră vor reveni în curând la limite rezonabile.

Ai grijă de tine și fii bine.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.