^

Sisteme de protecție ale tractului gastro-intestinal

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Teoria unei alimentații adecvate acordă o importanță deosebită sistemelor care protejează corpul de penetrarea diferitelor substanțe nocive în mediul său intern. Consumul de nutrienți în tractul gastro-intestinal ar trebui să fie luat în considerare nu numai ca o modalitate de reumplere a energiei și a materialelor plastice, ci și ca o agresiune alergică și toxică. Intr-adevar, nutritia este asociata cu pericolul penetrarii in mediul intern al corpului a diferitelor tipuri de antigene si substante toxice. Numai datorită unui sistem complex de protecție, aspectele negative ale nutriției sunt efectiv neutralizate.

Mai întâi de toate, trebuie remarcat un sistem care este denumit în continuare mecanic sau pasiv. Prin aceasta se înțelege permeabilitate limitată a mucoasei tractului gastro-intestinal pentru moleculele solubile cu o greutate relativ mică moleculară (mai puțin de 300-500) și impermeabilitate la polimeri, care includ proteine, mucopolizaharide și alte substanțe cu proprietăți antigenice. Cu toate acestea, celulele sistemului digestiv în timpul dezvoltării postnatale se caracterizează prin endocitoză, facilitând intrarea în mediul intern al macromoleculelor și antigeni străini. Există dovezi că celulele tractului gastrointestinal organismelor adulte sunt, de asemenea, capabile să absoarbă molecule mari, inclusiv nedigerat. Astfel de procese sunt desemnate de domnul Volkheimer drept o perforație. În plus, trecerea alimentelor prin tractul gastrointestinal al unei cantități semnificative de acizi grași volatili, unele dintre ele sugand provoca efecte toxice, și altele - efectul iritant local. În ceea ce privește xenobioticelor, formarea și absorbția în tractul gastrointestinal, variază în funcție de compoziția și proprietățile contaminării alimentelor.

Există alte câteva mecanisme care împiedică intrarea substanțelor toxice și a antigenilor din mediul enteric în mediul intern, dintre care două sunt cele de transformare. Un astfel de mecanism este asociat cu glicocaliza, care este impenetrabilă pentru multe molecule mari. Excepțiile sunt molecule care suferă hidroliză prin enzimele (amilază pancreatică, lipază, proteaze) adsorbite în structurile glicocalicice. În acest sens, contactul cu reacțiile alergice și toxice ale moleculelor nesatisfăcute cu membrana celulară este împiedicat și moleculele supuse hidrolizei își pierd proprietățile antigenice și toxice.

Un alt mecanism de transformare este cauzat de sisteme enzimatice localizate pe membrana apicală a celulelor intestinale și descompunerea oligomerilor până la monomeri capabili de absorbție. Astfel, sistemele enzimatice ale membranei glicocalice și a lipoproteinei servesc ca o barieră care împiedică intrarea și contactul moleculelor mari cu membrana celulelor intestinale. Un rol important îl pot juca peptidazele intracelulare, considerate de noi ca o barieră suplimentară și ca un mecanism de protecție împotriva compușilor fiziologic activi.

Pentru a înțelege mecanismele de protecție, este important ca mucoasa umană a intestinului subțire uman să conțină mai mult de 400.000 celule plasmatice pe 1 mm. În plus, aproximativ 1 milion de limfocite au fost detectate pe 1 cm 2 din mucoasa intestinală. În mod normal, jejunul conține 6 până la 40 de limfocite la 100 de celule epiteliale. Aceasta înseamnă că în intestinul subțire, pe lângă stratul epitelial care separă mediile enterale și interne ale corpului, există încă un strat puternic de leucocite.

Sistemul imun intestinal face parte din sistemul imunitar al organismului și constă din mai multe compartimente diferite. Limfocitele acestor compartimente au multe asemănări cu limfocitele non-intestinale, dar au și caracteristici unice. În acest caz, populațiile de limfocite diferite ale intestinului subțire interacționează datorită migrării limfocitelor de la un compartiment la altul.

Țesutul limfatic al intestinului subțire este de aproximativ 25% din întreaga mucoasă intestinală. Acesta este prezentat sub formă de clustere în patch-uri Payer și laminei propria (noduli limfatici individuale) și populație dispersată de limfocite, care sunt localizate în epiteliul și lamina propria. Mucoasa intestinului subțire conține macrofage, T-, B- și M-celule, celule intraepiteliale, celule țintă, și altele.

Mecanismele imune pot acționa în cavitatea intestinului subțire, pe suprafața sa și în lamina propria. În același timp, limfocitele intestinale se pot răspândi în alte țesuturi și organe, inclusiv glandele mamare, organele genitale feminine, țesutul limfatic bronșic și pot participa la imunitatea lor. Mecanisme de daune care controleaza imunitatea si sensibilitatea sistemului imunitar al intestinului subțire la antigenele pot fi importante în patogeneza unei tulburări imune intestinale locale și în dezvoltarea reacțiilor alergice.

Mecanismele imune și imune pentru a proteja intestinul subțire îl protejează de antigene străine.

In timp ce mucoasa tractului digestiv este un potențial zonă prin care pătrunderea antigenelor și a substanței toxice, eventual, în mediul intern al organismului, aici supranumit are un sistem de protecție eficace, care include atât factorii mecanici (pasive) și active de protecție. În acest caz, sistemele care produc anticorpi și sistemele de imunitate celulară interacționează în intestin. Ar trebui să adaug că funcțiile protectoare ale barierei hepatice este implementată folosind absorbția celulară kupferovyh de substanțe toxice, completate de un sistem de răspunsuri antitoxinică din epiteliul intestinului subțire.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Constatări

Deschiderea legilor generale ale asimilarea de substante nutritive, este la fel de valabil pentru cele mai primitive și organismele cele mai dezvoltate, a condus inevitabil la formarea unei noi teorii evolutive adecvate pentru procesele asimilatori interpretare decât omul motivat nu, ci și alte grupuri de organisme. Teoria unei alimentații adecvate propusă de noi nu este o modificare a teoriei clasice, ci a unei noi teorii cu o axiomatică diferită. În același timp, unul dintre postulatele fundamentale ale teoriei clasice, conform căruia admisia și cheltuielile în corpul nutrienților trebuie să fie echilibrate, acceptă în totalitate noua teorie.

Conform teoriei nutriției echilibrate, produse alimentare, care este o structură foarte organizată și constă din substanțe nutritive, fibre dietetice și, în unele cazuri, produse toxice supuse, caracteristicile fizico-chimice și mecanice tratament enzimatic. Ca rezultat, componentele utile ale alimentelor sunt extrase și transformate în compuși specifici speciilor care sunt absorbiți în intestinul subțire și furnizează energia și necesitățile de plastic ale corpului. (Multe fiziologi si biochimisti a comparat acest proces cu recuperarea componentelor valoroase din minereu.) Din substanțele de balast, unele elemente ale sucurilor digestive, celulele exfoliate ale stratului epitelial al tractului gastrointestinal, precum și o serie de produse ale florei bacteriene vitale nutrienți utilizând parțial și secrete de balast generate , care sunt scoase din corp. Din această schemă de asimilare a alimentelor urmați principiile de calcul al cantității de nutrienți care intră în corp împreună cu alimentele, evaluați meritele sale etc.

Potrivit teoriei, o alimentație adecvată, precum și tranziția de la o stare înfomată la una satisfăcută este cauzată nu numai de nutrienți, ci și de diferiți compuși organici vitali care vin din mediul intestinal în interiorul organismului. Astfel de compuși de reglare sunt în principal hormoni produși de numeroase celule endocrine ale tractului gastrointestinal, care în număr și varietate depășesc întregul sistem endocrin al organismului. Componenții de reglementare includ și factori asemănători hormonilor, cum ar fi derivații alimentari, formați datorită acțiunii enzimelor asupra aparatului digestiv al macroorganismului și a florei bacteriene. În unele cazuri, nu este posibilă trasarea unei linii clare între substanțele toxice și cele toxice, cum ar fi histamina.

În ceea ce privește teoria clasică a microflorei tractului digestiv aprovizionare în organisme monogastrice, inclusiv oameni (dar nu rumegătoare), nici măcar neutru, ci mai degrabă dăunător atribut. Cu pozițiile teoriei nutriție adecvată florei bacteriene ale tractului gastro-intestinal, nu numai la rumegătoare, dar, de asemenea, se pare că, toate sau marea majoritate a organismelor multicelulare - o parte necesară pentru asimilarea alimentelor. Acesta este acum stabilit că activitatea în numeroase organisme alimentare în sistemul digestiv nu este doar extragerea unei scriere partea utilă - nutrienți primari, dar, de asemenea, transformarea diferitelor componente alimentare sub influența microflorei, precum și produsele activității sale de rafinare. Ca urmare, porțiunea neutilizată a nutrienților este transformată într-o parte activă a mediului enteral care are o serie de proprietăți importante.

Pentru organismele complexe, este corect să se presupună că, în sensul metabolic, ele sunt sisteme superorganistice în care gazda interacționează cu o microfloră specifică. Sub acțiunea microflorei se formează nutrienți secundari, care sunt extrem de importanți și, în multe cazuri, necesari. Sursa nutrienților secundari sunt substanțele nutritive din balast implicate în reglarea multor funcții locale ale organismului.

Asimilarea de produse alimentare, conform teoriei clasice a ofertei, a redus la hidroliza enzimatică a structurilor organice complexe și extragerea de elemente simple - substanțe nutritive adecvate. Rezultă un număr de idei fundamentale cu privire la oportunitatea îmbogățirii produselor alimentare, adică, componentele compartimentului care conține substanțele nutritive din balast, precum și utilizarea ca aliment nutrienți gata - produșii de scindare finale adecvate pentru absorbție, sau chiar introducerea sângelui, și așa mai departe .. în contrast, conform teoriei puterii adecvate, există nu numai descompunerea alimentelor, dar, de asemenea, substanțe nutritive și de preparare a substanțelor fiziologic active, datorită expunerii microflorei tractului gastro-intestinal, h substanțe balast. În acest fel, se formează multe vitamine, acizi grași volatili și aminoacizi esențiali necesari, ceea ce afectează în mod semnificativ nevoile organismului de a mânca din exterior. Raportul dintre nutrienții primari și cei secundari poate varia foarte mult, în funcție de specie și de caracteristicile individuale ale microflorei. În plus, împreună cu substanțele nutritive secundare sub influența florei bacteriene, se formează substanțe toxice, în special amine toxice. Activitatea florei bacteriene, care este o componentă obligatorie a organismelor multicelulare, este strâns legată de o serie de trăsături importante ale macroorganismului.

După cum sa menționat în repetate rânduri, dezvoltarea teoriei unei alimentații adecvate se bazează pe modele biologice și evolutive generale, precum și pe realizările unui număr de științe, în special biologie, chimie, fizică și medicină. Într-adevăr, pentru biolog, nu numai "formula", ci și tehnologia oricărui proces este extrem de importantă, deoarece evoluția este în direcția optimizării tehnologiei proceselor biologice. În sistemele biologice, depinde mult de tehnologia proceselor, deoarece eficiența lor ridicată, și uneori chiar posibilitatea, este asociată cu realizarea unor legături intermediare. Eficiența insuficientă a implementării lor sau a interacțiunii lor întrerupe funcționarea sistemului în ansamblu. Această prezentare explică unele diferențe fundamentale între teoriile unei alimentații echilibrate și adecvate. Prima teorie, în esență, este determinată de formula echilibrată a alimentației, al doilea, pe lângă o astfel de formulă, ia în considerare tehnologia nutriției, adică tehnologia proceselor de asimilare a alimentelor de către diferite grupuri de organisme.

În cele din urmă, teoria unei alimentații adecvate este unul dintre elementele centrale ale științei interdisciplinare a trofologiei. Combinând multe secțiuni ale științelor biologice și medicale legate de diverse aspecte ale asimilării sistemelor biologice alimentare de complexitate variabilă (din celulă și a organismului de a ecosistemelor și biosferă), o știință este necesară pentru o înțelegere a unității fundamentale a naturii. De asemenea, este important să se caracterizeze procesele de interacțiune în biosferă pe baza relațiilor trofice, adică, să ia în considerare biosfera ca trofosfery. Dar, mai degrabă decât la, probabil, într-o mai mare măsură formarea de ecologie trofice, și inclusiv teoria de nutriție adecvată este esențială pentru o varietate de stiinte medicale, ca și țesuturi trofice și tulburările sale, diverse probleme de gastroenterologie, aspecte teoretice și aplicative ale științei nutriționale - aceasta de fapt, părți separate, irațional, ale unei probleme comune - problemele de asimilare a alimentelor de către organisme situate la diferite niveluri ale scării evolutive. Această problemă ar trebui să fie luată în considerare din unele poziții unitare pe baza unor opinii mai largi și mai profunde decât înainte.

Astfel, teoria unei alimentații adecvate este, ca să spunem așa, teoria unei alimentații echilibrate, în care au crescut "aripile biologice". Aceasta înseamnă că teoria unei alimentații adecvate este aplicabilă nu numai unei persoane sau unui anumit grup de animale, ci și unei varietăți de specii de animale și, în plus, tuturor grupurilor de organisme.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.