^

Pancreatită ceapă

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Este imposibil să-ți imaginezi că gătești fără ceapă și mulți oameni îl iubesc și sunt doar brute atunci când vine vorba de salon sau borscht. Cu toate acestea, nu orice stare de sănătate vă permite să utilizați această legume. Aceasta se aplică în special persoanelor cu afecțiuni ale pancreasului. Interdicția absolută asupra cepei există în perioada acută de pancreatită, deoarece conține uleiuri esențiale și acizi care cresc sinteza enzimelor pancreatice. Ca rezultat, ei încep să-și descompună propriile țesuturi, exacerbând procesul patologic, ceea ce este inacceptabil. Cursa cronică a bolii în remisiune permite utilizarea acesteia în dietă. Prin urmare, nu este posibil să răspundem la întrebarea dacă se poate folosi ceapa pentru pancreatită.

trusted-source[1]

Beneficiile cepei

Opriți complet ceapa ar fi o greșeală, deoarece Beneficiile acestuia sunt enorme și sunt după cum urmează:

 • glukinina în compoziția sa reduce producția de insulină;
 • datorită phytoncides are loc un efect antibacterian, antiinflamator, anti-fungic;
 • fibrele sale cresc motilitatea intestinala;
 • normalizeaza somnul;
 • furnizează organismului vitamine și minerale;
 • previne atrofia țesutului pancreatic;
 • intareste sistemul imunitar din cauza antioxidantilor.

Tipuri de ceapă

Există multe soiuri de ceapă, variind de la culoarea comestibilă și se termină cu soiuri decorative. În cultura noastră alimentară cel mai folosit este bulbul, păstrăvul, prazul. Modalitățile de a le pregăti sunt, de asemenea, destul de diverse. Luați în considerare impactul individului asupra pancreasului, pre-stipulând că exacerbarea bolii elimină orice ceapă proaspătă:

 • ceapa ceapa fiarta - ceapa adaugata la primele preparate din carne si peste, sosuri, unde este in mod esential fiarta. Acest lucru este posibil în timpul perioadei de atenuare a unui focar de pancreatită, când alte legume sunt permise;
 • ceapa verde cu pancreatita - diferite uleiuri esentiale agresive, ceea ce il face nedorita chiar si cu reducerea inflamatiei. Blanching sau fierbere, el are o sansa in cantitati mici de a fi prezente in feluri de mancare, pentru ca acest lucru reduce cantitatea de ulei. Dacă nu apar consecințe neplăcute, puteți continua să o adăugați la regimul alimentar, deoarece este o sursă de potasiu, acid ascorbic și alte substanțe utile;
 • usturoiul în cazul pancreatitei este ca un condiment, este iubit de mulți, dar compușii săi chimici nu sunt acceptabili pentru un pancreas bolnav, fie în forma sa brută sau prelucrată termic;
 • ceapa tocata cu pancreatita - legumele de coacere minimizeaza impactul negativ asupra organismului si in acelasi timp pastreaza multe dintre proprietatile sale. Doza rezonabilă nu dăunează pancreasului;
 • ceapa coapta pentru pancreatita - i se atribuie rolul de vindecator: manancand un cap coapte in cuptor dimineata inainte de a manca o luna, poti imbunatati semnificativ starea ta.

O alta reteta este asociata cu prepararea siropului de ceapa: ceapa tocata, acoperita cu zahar si introdusa in cuptor pentru a obtine o masa de nuanta bruna (pentru 1 kg de ceapa 2 cani de zahar). O lingură de trei ori pe zi va aduce un efect terapeutic asupra organului bolnav;

 • prazul cu pancreatită este un produs nutrițional validat, care include vitaminele B1, B2, C, E, acid folic, caroten, săruri de magneziu, fier, potasiu, sodiu. Ea are un bun efect urinar și coleretic, previne formarea plăcilor de colesterol, reduce riscul de cancer, are un efect benefic asupra vederii. Cu astfel de caracteristici, este imposibil să se refuze de pancreatită din acesta, ci să se aplice numai după tratament termic, cu excepția prăjirii.

Contraindicații

Ceapa, în majoritate proaspătă, poate dăuna altor patologii, inclusiv organelor digestive: gastrită, ulcer, colită.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7]

Riscuri și posibile complicații

Utilizarea cepei poate crește aciditatea stomacului, poate provoca o creștere a tensiunii arteriale, provoca atacuri de astm.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.