^

Dieta pentru mame care alăptează pentru pierderea în greutate

, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Dieta pentru mamele care alăptează pentru scădere în greutate este o problemă destul de dificilă, deoarece în timpul perioadei de hrănire o femeie trebuie să aibă mai multă grijă de sănătate și de dezvoltarea completă a copilului decât despre simpatia propriei sale figuri. Cu toate acestea, dorința multor mame care alăptează să combine acest proces important cu restaurarea vechilor forme grațioase trezește respectul și merită un răspuns detaliat la întrebarea problematică. Pentru a rezolva problema pierderii de greutate, trebuie să înțelegeți motivele pentru apariția unor kilograme în plus.

trusted-source[1]

Cauzele cresterii in greutate

Dacă o femeie însărcinată nu câștigă în greutate, aceasta nu este, în primul rând, fiziologică și, în al doilea rând, indică o patologie ascunsă în corpul unei mame viitoare. Sarcina provoacă activarea producției de estrogen, care creează "rezerve" de grăsime în zona abdominală - abdomenul, talia, coapsele superioare. Astfel de măsuri asigură amortizarea fătului din diferite leziuni și leziuni externe. Există o teorie care spune că depozitele de grăsimi creează ulterior conținutul caloric corect în laptele matern. Există, de asemenea, o versiune pe care viitoarea mamă câștigă în greutate datorită memoriei genetice din acele vremuri străvechi când alimentele erau limitate și era necesar să se păstreze straturile de energie și grăsimi pentru utilizare ulterioară.

trusted-source[2], [3], [4]

De ce scade greutatea după naștere?

Chiar daca dieta mamelor care alăptează pentru a pierde in greutate va fi compus dietetician de specialitate, și o femeie începe să-i respecte cu strictețe, aceasta nu garantează neutralizarea kilograme și revenirea foștilor proporții în ultima lună.

În plus față de excesul de kilograme, există și problema vergeturilor cutanate și musculare, care necesită timp pentru a restabili forma anterioară, elasticitatea. Dacă luăm în considerare faptul că greutatea a fost acumulată treptat pe întreaga perioadă de gestație, adică nouă luni, este logic să presupunem că procesul normal de scădere a greutății ar trebui să dureze de asemenea cel puțin 7 până la 9 luni. Reducerea greutății în acest mod va fi fiziologică pentru întregul organism, adecvată perioadei de restabilire a echilibrului hormonal și a metabolismului total.

Cum puteți combina îndeplinirea misiunii de hrănire a copilului și aportul minim de calorii în dieta dvs.? 

Primul ajutor în astfel de cazuri este descoperirea miturilor conform cărora alimentația unei femei care alăptează ar trebui să fie mai abundentă și mai calorică decât un meniu obișnuit. Mesele trebuie să fie atât de mari încât să ofere alăptarea completă și să creeze o rezervă de energie în corpul mamei. 

Nutriționiștii au ajuns de multă vreme la opinia comună conform căreia, în primul rând, nutriția ar trebui să fie diversă, fracționată și echilibrată. Grăsimile de origine animală sunt mai bine de exclus, deoarece pot provoca creșterea în greutate, în plus, laptele matern al grasimii este slab absorbit de tractul digestiv nepregătit al copilului. Fragilitatea mâncării este ușor de urmărit, trebuie să mănânci de câte ori hrănirea este asigurată copilului, adică de cel puțin cinci ori pe zi. 

Ajutați-vă să păstrați conținutul caloric de lapte și să nu adăugați greutatea la supele obișnuite, o varietate de care este minunată. Supele umple stomacul, oferind un proces normal de digestie datorită consistenței lichide, plus crearea volumului necesar de lichid pentru lactație, iar conținutul de calorii al acestor feluri de mâncare este foarte scăzut. 

Dieta pentru mamele care alăptează pentru pierderea în greutate implică o cantitate suficientă de lichid. Este bine să beți cel puțin o jumătate de pahar de apă epurată obișnuită înainte de fiecare masă. Apa "începe" procesul de digestie, pregătirea stomacului pentru alimente, creează un sentiment de plenitudine. În plus, această metodă previne constipația, observată adesea la femeile care alăptează. 

Obiceiul de a "mânca" resturile de cartofi din leguminoase, cereale, pe scurt, alăptarea unui copil poate duce la o creștere a caloriilor în dieta zilnică. Unele femei justifică astfel de acțiuni fie prin salvare, fie prin faptul că umple lipsa de vitamine și substanțe nutritive în propriul meniu. Acest lucru este inadecvat, deoarece acest obicei duce la un set lent, dar sigur, de kilograme suplimentare. 

Dieta pentru mamele care alăptează pentru pierderea în greutate este echilibrul dintre grăsimi, proteine și carbohidrați, care ar trebui să fie aproximativ în proporții egale cu o ușoară preferință pentru proteine. Este alimentul din proteine (carne) contribuie la o saturație rapidă, asigură organismului o energie adecvată și conține mult mai puține calorii decât carbohidrații sau grăsimile.

Combinația recomandată de produse diferite pentru o zi este după cum urmează: 

  • Proteină - 250-300 g; 
  • Grăsimi (de preferință de origine vegetală) - 100 g;
  • Carbohidrați - 200-250 g; 
  • Nu mai puțin de un litru și jumătate de lichid; 
  • Calciu (brânză de vaci, brânzeturi) - 200-250 g; 
  • Fosfor (pește de mare) - 200 g; 
  • Complex de vitamine (sucuri cu pastă, legume fierte, fructe proaspete, cu excepția fructelor citrice și roșu strălucitor) - până la 500 g.

Există o formulă pentru calcularea ratei de aport de proteine într-o dietă pentru scăderea în greutate a unei femei care alăptează. Trebuie să cântărim și să calculam cantitatea de alimente pentru proteine după cum urmează: 2-3 grame de proteine pe kilogram de greutate. De exemplu, greutatea unei mame care alăptează este de 60 de kilograme, prin urmare, proteinele ar trebui să fie de cel puțin 120 până la 180 de grame. Dacă mama care alăptează dorește să neutralizeze excesul de greutate și să se întoarcă la fostele proporții, atunci o mică scădere a cantității de carbohidrați și să reducă la minimum alimentarea cu proteine. De exemplu, norma carbohidraților este de 250 g, dacă acestea sunt reduse la 150 g, atunci proteina ar trebui să fie de 100 de grame mai mult, respectiv, pe baza greutății de 60 kilograme a unei femei, proteinele pot fi 280 grame.

De asemenea, dieta mamelor care alăptează dieta presupune consumul de cantitati mari de fibre, dar nu și în forma sa brută (poate provoca flatulență și colici), și fierte, coapte sau fierte. Excelent dovedit în calitatea unui produs care promovează scăderea în greutate, varza nu este potrivită pentru meniul mamei care alăptează. Varza obișnuită trebuie înlocuită cu varză colorată, broccoli sau varză de Bruxelles. Aceste tipuri de varza contin un numar mare de oligoelemente si vitamine, de asemenea, nu sunt bogate in calorii, dar fibrele lor sunt mai putin dure si nu provoaca iritatii din tractul digestiv.

Respectați regulile de nutriție fracționată și rezonabilă ajută la păstrarea înregistrărilor speciale - un jurnal de produse alimentare. Această acțiune este utilă nu numai pentru a monitoriza dinamica reducerii greutății proprii, puteți înregistra simultan pentru dvs. și copilul. Cu această tehnică simplă, puteți observa că dieta nu este monotonă, planificați mesele în avans și, prin urmare, cumpărați produse.

Dieta pentru mamele care alăptează pentru pierderea în greutate ar trebui să fie plasată în cadrul a 2000 de calorii pe zi și poate fi după cum urmează: 

  • Dimineata. 15-20 de grame de branza, o cracker sau 50 de grame de fulgi de ovăz, un măr. Alternativ, puteți prepara un ou fiert pentru micul dejun și adăugați o banană. O altă opțiune - 50 de grame de pește fiert și biscuiți. 
  • Ziua: 100-150 de cartofi fierți, 20-25 de grame de brânză, salată din conopidă fiartă și verdeț (nu mai mult de 100 de grame), măr. Opțiunea de a doua - 150-200 de grame de carne fiarta, 100 de grame de frunze de salata tocate, banane. O altă opțiune - 150 de grame de pește de mare fiert sau tocit, cracker, mere. Aceste opțiuni pot fi alternate cu o varietate de supe slate gătite pe apă, cu includerea legumelor și a cărnii fierte sau a peștelui. Supele pot fi consumate până la 500 mililitri. 
  • Seara (nu mai târziu de ora 18.00). Varză de culoare gălbuie sau Bruxelles (150-200 grame), presărată cu brânză rasă (20 grame). Opțiune - o porție de cartofi fierți (150 de grame) cu brânză sau 200 de grame de carne fiartă cu frunze de salată. O altă opțiune - paste din soiuri de grâu tare (150 grame), presate cu brânză rasă și frunze de salată. Este bine să alternezi felurile de mâncare oferite cu o bucată de ficat, îndulcită în lapte sau gătită la grătar (100-150 grame).

Pentru a asigura o dietă variată pentru mamele care alăptează pentru scăderea în greutate, felurile de carne și pește ar trebui să fie alternate cu porii (hrișcă, orez, mei sau ovaz). Volumul de porții din porridge poate fi mărit cu 50 de grame. Pentru a respecta regulile de nutriție fracționară în trei mese principale, puteți bea lichide (apă, sucuri, compoturi), împărțind volumul necesar în 2 litri într-o cantitate uniformă, de exemplu de 10 ori. Astfel, lichidul este consumat în volumul sticlei în 200 mililitri timp de o jumătate de oră înainte de micul dejun, în timpul pauzelor dintre micul dejun și masa de prânz, cu o jumătate de oră înainte de prânz și așa mai departe. Volumul rămas poate fi consumat după o jumătate de oră după cină, la ora 18.00, până la hrănirea ultima noapte.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.