^

Cum afectează fosforul sănătatea umană?

, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Fosforul este un mineral important care există în fiecare celulă a corpului pentru a-și îndeplini funcțiile normale. Cea mai mare parte a fosforului din organism este ca fosfatul (PO 4). Aproximativ 85% din fosforul organismului se găsește în oase. Cum afectează fosforul sănătatea umană?

Fosfor și efectul asupra corpului uman

Ca și calciu, fosforul este cel mai abundent mineral din organism. Aceste două substanțe nutritive importante cooperează îndeaproape pentru sănătatea oaselor și a dinților puternici. Aproximativ 85% din fosfor din organism se găsește în oase și dinți, dar este, de asemenea, prezent în celule și țesuturi în tot corpul.

Fosforul ajută la filtrarea deșeurilor în rinichi și joacă un rol important în modul în care organismul folosește energie. De asemenea, ajută la reducerea durerii musculare după un antrenament intens. Fosforul este esențial pentru creșterea, repararea și "repararea" tuturor țesuturilor și celulelor, precum și pentru producerea de blocuri de construcție genetică, ADN și ARN. Fosforul este, de asemenea, necesar pentru a ajuta la echilibrarea și utilizarea altor vitamine și minerale, inclusiv vitamina D, iod, magneziu și zinc.

Utilizarea fosforului pentru tratament

 • Fosfații (fosfor) sunt utilizați în clinică pentru tratamentul următoarelor boli
 • Hipofosfatemie, nivel scăzut de fosfor în organism
 • Hipercalcemie, niveluri ridicate de calciu în sânge
 • Calciu în baza pietrelor de rinichi

Aceste maladii necesită o examinare obligatorie a medicului.

Fosfații sunt, de asemenea, utilizați în clisme, ca un laxativ. Majoritatea oamenilor primesc o cantitate mare de fosfor în dietă. Uneori sportivii folosesc suplimente de fosfat înainte de competiție sau antrenamente grele pentru a ajuta la reducerea durerii musculare și la reducerea oboselii, deși nu este clar cât de mult ajută sau îmbunătățește performanța.

Fosfor în dietă

Majoritatea oamenilor primesc o cantitate mare de fosfor în dietă. Suplimentele minerale cu fosfor se găsesc în lapte, boabe și alimente bogate în proteine. Unele afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, foametea, alcoolismul, pot duce la scăderea nivelului de fosfor din organism.

Același lucru se aplică și condițiilor care împiedică persoanele să absoarbă substanțe nutritive, cum ar fi boala Crohn și boala celiacă. Unele medicamente pot determina o scădere a nivelului de fosfor, inclusiv unele antiacide și diuretice (diuretice).

Asimilarea fosforului

Fosforul este absorbit mai eficient decât calciul. Aproape 70 la suta din fosfor este absorbit din intestin, cu toate că aceste rate sunt dependente de activitatea de vitamina D și de calciu și hormon paratiroidian (PTH), care regleaza metabolismul calciului si fosforului. Cea mai mare parte a fosforului este depozitată în oase, se duce ușor în dinți, iar restul este conținut în celule și țesuturi. O mulțime de fosfor este în celulele roșii din sânge. În plasmă, fosforul conține aproximativ 3,5 mg. (3,5 mg fosfor în 100 ml de plasmă), iar cantitatea totală de fosfor din sânge este de 30-40 mg.

În organism, nivelul acestui mineral este reglementat de rinichi, care sunt, de asemenea, influențați de PTH. Absorbția fosforului poate fi redusă prin antiacide, fier, aluminiu sau magneziu, care pot forma fosfați insolubili care sunt excretați cu fecale. Cofeina determină o creștere a producției de fosfor de către rinichi.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Surse alimentare de fosfor

Surse alimentare de fosfor

Produsele bogate în proteine, cum ar fi carnea, păsările de curte, peștele, ouăle, produsele lactate, nucile și legumele, sunt o bună sursă de fosfor. Alte surse includ boabe întregi, cartofi, fructe uscate, usturoi și băuturi alcoolice.

Deoarece fosforul face parte din toate celulele, este ușor să găsiți alimente, în special de origine animală, care pot asigura corpului cu fosfor. Majoritatea produselor proteice sunt alimente bogate în fosfor. Carnea, peștele, puiul, curcanul, laptele, brânza și ouăle conțin cantitățile sale semnificative. Cele mai multe carne roșii și păsări de curte conțin mult mai mult fosfor decât calciu, de 10 până la 20 de ori mai mult, în timp ce peștele conține de obicei circa 2 sau 3 ori mai mult fosfor decât calciu. Produsele lactate conțin un raport echilibrat de calciu-fosfor.

Semințele și nucile conțin, de asemenea, niveluri ridicate de fosfor (deși conțin mult mai puțin calciu) ca boabe întregi, drojdie de bere, germeni de grâu și tărâțe. Cele mai multe fructe și legume conțin anumite doze de fosfor și pot contribui la echilibrarea raportului dintre fosfor și calciu într-o dietă sănătoasă.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Simptomele deficitului de fosfor

Simptomele deficitului de fosfor includ pierderea apetitului, anxietate, dureri osoase, oase fragile, articulații rigide, oboseală, respirație intermitentă, iritabilitate, amorțeală, slăbiciune și schimbare în greutate. Copiii au o scădere a creșterii și distrugerii oaselor și a dinților.

Prea mult fosfor din corp generează, de fapt, mai multe temeri decât prea puțin. Excesul de fosfor este cauzat, de obicei, de boala renală sau de faptul că oamenii consumă prea mult fosfor alimentar și nu au suficient calciu dietetic.

Unele studii arată că un aport mai mare de fosfor este asociat cu un risc crescut de boală cardiovasculară. Pe măsură ce crește cantitatea de fosfor, există o mare nevoie de calciu. Un echilibru delicat între calciu și fosfor este necesar pentru densitatea osoasă adecvată și pentru prevenirea osteoporozei.

Forme disponibile de fosfor

Fosforul elementar este o substanță cerată albă sau galbenă care arde la contactul cu aerul. Fosforul este foarte toxic și este utilizat în medicină doar ca tratament homeopat. Din acest motiv, trebuie să luați medicamente cu fosfor numai sub îndrumarea unui specialist calificat. În schimb, profesioniștii din domeniul sănătății pot utiliza unul sau mai mulți dintre următorii fosfați anorganici care nu sunt toxici la dozele normale obișnuite:

 • Dibazic fosfat de potasiu
 • Fosfat de potasiu monosubstituit
 • Dibazic de fosfat de sodiu
 • Fosfat monosodic
 • Trei baze fosfat de sodiu
 • fosfatidilcolina
 • fosfatidilserina

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Doze de fosfor la copii

vârstă mg / zi
Sugari 0 - 6 luni 100
Copii 7-12 luni 175
Copii 1-3 ani 460
Copii 4-8 ani 500
Copii de 9 - 18 ani 1250

 Doze de fosfor pentru adulți

Adulți de 19 ani și peste 700 mg
Femeile gravide și care alăptează sub vârsta de 18 ani 1250 mg
Femeile gravide și care alăptează de 19 ani și peste 700 mg

trusted-source[27], [28], [29], [30]

 Fosfor pentru persoanele în vârstă (cu vârsta de 51 ani și peste)

În prezent, nu există dovezi că doza de fosfor pentru vârstnici este diferită de dozele de tineri (700 mg / zi). Deși unele suplimente multivitamine / minerale conțin mai mult de 15% din doza zilnică actuală de fosfor, o dietă variată poate oferi cu ușurință o doză adecvată de fosfor pentru majoritatea persoanelor în vârstă.

Conținutul de fosfor

Interacțiunile nutritive ale fosforului cu alte elemente

Fructoză

Cercetarea în Statele Unite pe 11 bărbați adulți au descoperit ca o fructoza dieta bogata (20% din totalul de calorii) a dus la o creștere a vezicii urinare și pierderea de fosfor și foaie de fosfor negativă a acestora (de exemplu, pierderile zilnice de fosfor au fost mai mari decât doza zilnică). Acest efect a fost mai pronunțat atunci când dieta bărbaților a conținut un nivel scăzut de magneziu.

Mecanismul potențial al acestui efect este lipsa feedback-ului privind inhibarea conversiei fructozelor în ficat. Cu alte cuvinte, fructoza-1-fosfat se acumulează în celule, dar acest compus nu inhibă o enzimă care fosforilează fructoza, care consumă o cantitate mare de fosfat. Acest fenomen este cunoscut sub numele de absorbție de fosfat.

Rezultatele acestui studiu sunt foarte importante, deoarece consumul de fructoză în SUA crește mai repede după introducerea în 1970 a siropului de porumb bogat în fructoză, în timp ce consumul de magneziu a scăzut în ultimul secol.

Calciu și vitamina D

Fosforul este ușor absorbit în intestinul subțire, iar excesul de fosfor este excretat prin rinichi. Reglementarea calciului din sânge și fosfor sunt interconectate prin acțiunea hormonului paratiroidian (PTH) și vitamina D. O mică scădere a nivelului de calciu în sânge (de exemplu, în cazul aportului insuficient de calciu) este percepută de către glandele paratiroide, ceea ce duce la creșterea secreției de hormon paratiroidian (PTH).

Acest hormon stimulează conversia vitaminei D în forma sa activă (calcitriol) în rinichi.

O creștere a nivelului de calcitriol, la rândul său, duce la o creștere a absorbției în intestin a unor oligoelemente, cum ar fi calciu și fosfor. Ambele substanțe - hormonul paratiroidian - PTH - și vitamina D - stimulează resorbția osoasă, ceea ce crește nivelul de țesut osos (calciu și fosfat) din sânge. Deși rezultatele PTH conduc la stimulare și la o scădere a excreției de calciu, aceasta duce la o excreție crescută a fosforului în urină.

Creșterea cantității de urină fosfor este avantajoasă, prin care in nivelul de calciu din sânge scade la normal, deoarece nivelul ridicat de fosfat în sânge inhibă conversia vitaminei D în forma sa activă în rinichi.

Cât de mare este aportul de fosfor nociv pentru sănătatea oaselor?

Unii cercetători sunt îngrijorați de creșterea cantității de fosfați din alimente, care poate fi atribuită acidului fosforic în băuturi răcoritoare și aditivi fosfați într-un număr de produse. Deoarece fosforul nu este atât de puternic reglementat de organism ca și calciu, nivelul fosfatului seric poate crește ușor, cu un conținut ridicat de fosfor, mai ales după consumul de alimente.

Nivelurile ridicate de fosfat în sânge reduce formarea de forme active de vitamina D (calcitriol), în rinichi, reducerea conținutului de calciu din sânge și poate duce la o eliberare crescută a glandelor PTH-paratiroidian. Cu toate acestea, un nivel ridicat de fosfor poate duce, de asemenea, la o scădere a producției de calciu în urină. Nivelurile ridicate de PTH pot avea un efect advers asupra oaselor cu minerale, dar acest efect a fost observat numai la persoanele care au o dietă bogată în fosfor și au un conținut scăzut de calciu.

În plus, nivelurile ridicate de PTH au fost înregistrate în diete cu un conținut scăzut de calciu, dar cu conținut scăzut de fosfor. Într-un studiu recent al femeilor tinere, oamenii de știință nu au descoperit efecte adverse ale unei diete bogate în fosfor (3000 mg / zi). Nu a afectat negativ osul, nivelele hormonale și markerii biochimici ai resorbției osoase, chiar și atunci când aportul de calciu al dietei a fost menținut la aproape 2000 mg / zi.

În prezent, nu există dovezi concludente care să arate că dozele dietetice de fosfor pot afecta negativ densitatea minerală osoasă. Cu toate acestea, înlocuirea băuturilor răcoritoare și a gustărilor care conțin fosfat din lapte și alte alimente bogate în calciu este într-adevăr un pericol grav pentru sănătatea oaselor.

Posibile interacțiuni ale fosforului

Dacă în prezent suferiți un tratament cu oricare dintre următoarele medicamente, nu trebuie să utilizați medicamente fosfatice fără a vă consulta medicul.

Alcool

Alcoolul poate să scurgă fosforul din oase și să determine nivelul scăzut al acestuia în organism.

Antacidy

Antacidele care conțin aluminiu, calciu sau magneziu (de exemplu, Mylanta, Amphojel, Maalox, Riopan și Alternagel) pot lega fosfații în intestin. Dacă utilizați aceste antiacide pe termen lung, acest lucru poate duce la un nivel scăzut de fosfat (hipofosfatemie).

Anticonvulsivante

Anumite medicamente antiepileptice (inclusiv fenobarbitalul și carbamazepina sau Tegretol) poate reduce nivelurile de fosfor și niveluri crescute ale fosfatazei alcaline, o enzima care ajuta la indepartarea fosfatilor din organism.

Acid biliar

Preparatele pe bază de acid biliar scad nivelul colesterolului. Acestea pot reduce absorbția orală a fosfaturilor cu alimente sau suplimente. Suplimentele cu fosfat oral trebuie administrate cu cel puțin 1 oră înainte sau 4 ore după aceste medicamente. Acidul biliar include:

 1. Cholestyramine (Questran)
 2. Colestipololul (Colestid)
 3. corticosteroizi

Corticosteroizii, inclusiv prednisolona sau metilprednisolona (Medrol), cresc nivelul de fosfor în urină.

Insulină

Dozele mari de insulină pot reduce nivelurile de fosfor la persoanele cu cetoacidoză diabetică (o afecțiune cauzată de deficiența insulinei severe).

Potasiu sau diuretice care economisesc potasiul

Utilizarea aditivilor de fosfor împreună cu diuretice care economisesc potasiu sau potasiu poate duce la prea mult potasiu în sânge (hiperkaliemie). Hiperkaliemia poate deveni o problemă gravă, având ca rezultat tulburări ale ritmului cardiac care pot pune viața în pericol (aritmii). Potasiul și diureticele care economisesc potasiul includ:

 • Spironolactone (Aldactone)
 • Triamteren (Dyrenium)
 • Inhibitori ai ACE (un medicament pentru tensiunea arterială)

Aceste medicamente, numite enzime de conversie a angiotensinei (ACE), utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale crescute, pot reduce nivelul de fosfor. Acestea includ:

 1. Benazepril (Lotensin)
 2. Captopril (capota)
 3. Enalipril (Vasotec)
 4. Fosinopril (monopril)
 5. Lisinopril (Zestril, Prinivil)
 6. Quinapril (Accupril)
 7. Ramipril (Altace)

Alte medicamente

Alte medicamente pot, de asemenea, reduce nivelul de fosfor. Acestea includ ciclosporină (utilizată pentru a suprima sistemul imunitar), glicozide cardiace (digoxină sau Lanoxin), heparină (sânge subțierea medicamente) precum și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen sau Advil).

Înlocuitorii de sare, care conțin, de asemenea, niveluri ridicate de potasiu și fosfor, pot duce la o scădere a nivelului lor atunci când sunt utilizate pe termen lung.

Măsuri de precauție

Din cauza efectelor secundare posibile și a interacțiunilor dintre medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală și cele care nu se eliberează pe bază de prescripție medicală, ar trebui să luați suplimente cu ajutorul filosofului numai sub supravegherea unui medic educat.

Prea mult fosfat poate fi toxic pentru organism. Acest lucru poate duce la diaree și calcificarea organelor și a țesuturilor moi și poate afecta capacitatea organismului de a utiliza fier, calciu, magneziu și zinc. Atleții și alte persoane cu activitate fizică mare pot lua suplimente care conțin fosfat, dar ar trebui să facă acest lucru numai ocazional și sub îndrumarea și direcția medicului.

Nutriționiștii recomandă echilibrul de calciu și fosfor în dietă. O dietă tipică occidentală, totuși, conține aproximativ 2 până la 4 ori mai mult fosfor decât calciu. Carnea și păsările de curte conțin 10 până la 20 de ori mai multe băuturi fosforice, calciu și carbogazoase, cum ar fi cola, care conține 500 mg fosfor într-o porție. Când organismul are mai mult fosfor decât calciu, organismul va folosi calciu, care este stocat în oase.

Acest lucru poate provoca osteoporoza (oase fragile), precum și duce la boli ale gingiilor și dinților. Balanța calciului și a fosforului dietetic poate reduce riscul de osteoporoză.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.