^

Băuturi pentru pancreatită: ce se poate și ce nu?

, Editorul medical
Ultima examinare: 24.04.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Băuturile, ca și alimentele, sunt foarte importante pentru inflamația pancreasului. Partea leului din succesul tratamentului și bunăstarea normală în viitor depinde de dieta corectă, în care există loc pentru departe de toate băuturile. Ambele pot ajuta un organ bolnav și îi pot dăuna. Ce sunt posibile și care sunt imposibile în cazul pancreatitei?

Kvas cu pancreatită

Mulți oameni iubesc această băutură pentru capacitatea de a potoli setea la căldură, gustul excelent, dă vigoare și redă eficiența. În plus, stă la baza unor preparate de vară, precum okroshka noastră preferată. Există multe rețete diferite pentru prepararea sa, inclusiv pâine, fructe uscate, ierburi medicinale, fructe de pădure, fructe, ghimbir, cu adaos de miere. Fiecare dintre ele este util în felul său, conține diverse vitamine și minerale.

Cu toate acestea, cu pancreatită, kvasul este nedorit nu numai în faza acută a bolii, ci și în timpul remisiunii. Acest lucru se explică prin faptul că acizii organici din compoziția sa cresc activitatea enzimelor pancreatice care mănâncă celulele propriului organ, cresc secreția biliară, alcoolul, care se formează în timpul fermentației sale, afectează, de asemenea, negativ țesuturile glandei. Acidul carbonic prezent în băutură provoacă balonare.

Sifon pentru pancreatită

Alcaliile, care includ sifon, sunt cunoscute pentru neutralizarea acizilor. În cazul pancreatitei, această proprietate va servi ca un instrument bun pentru a reduce nivelul de aciditate, a crește rezervele alcaline ale organismului și a restabili echilibrul acido-bazic.

Există chiar și tratamente alternative pentru patologia pancreatică și alte boli cu bicarbonat de sodiu. În farmacii, puteți cumpăra sifon special pentru aceasta sau puteți folosi alimente obișnuite.

Începeți tratamentul cu o doză minimă de o cincime de linguriță, dizolvând-o în 200 ml apă fiartă caldă. Dimineața se beau pe stomacul gol, în alte momente ale zilei cu 30-40 de minute înainte de masă. În absența unei reacții negative, crește treptat doza, ducând-o la o linguriță.

Durata cursului este individuală, este mai bine să consultați un specialist în acest sens. În orice caz, nu ar trebui să „atârnă” mult timp.

Kombucha pentru pancreatită

A fost o vreme când kombucha stătea în aproape fiecare apartament într-un borcan pe fereastră, l-au îngrijit cu atenție, l-au înzestrat cu vecini și cunoscuți. A găsit o astfel de popularitate datorită gustului plăcut revigorant, care amintește de kvas. De fapt, aceasta este o simbioză între bacterii și drojdie, care seamănă în exterior cu o meduză.

Lichidul în care este conținut este bogat în multe vitamine, inclusiv aproape întregul grup B, calciu, iod, zinc și carotenoizi. Băutura este un puternic antioxidant și antibiotic. Cu toate acestea, în cazul pancreatitei, trebuie băut cu precauție extremă, numai în absența exacerbării și în doze mici, deoarece. Are multe zaharuri, există alcool, crește activitatea de producere a enzimelor pancreatice.

Kissel cu pancreatită

Kiseli este cea mai favorabilă băutură pentru patologiile pancreatice. Învăluie stomacul, inhibând secreția secreției gastrice, protejând astfel celulele organului inflamat, îmbunătățește microflora intestinală și accelerează metabolismul. Acesta este un fel de mancare hranitor si in acelasi timp hipocaloric, unul dintre putinele care este indicat chiar si in faza acuta a bolii.

Cele mai utile băuturi includ fulgi de ovăz, semințe de in, lapte. Boabele din afine, zmeura, caise, mar (soiuri dulci de vara) se consuma dupa ce inflamatia scade.

Compoturi pentru pancreatită

În cazul pancreatitei, conceptul de „compot” ar trebui să se refere numai la o băutură proaspăt preparată din diferite fructe și fructe de pădure permise, toate produsele conservate, de casă sau achiziționate sunt excluse.

Compotul reține multe substanțe utile pentru organism. Îl curăță de toxine, crește rezerva de protecție, accelerează metabolismul, îmbunătățește funcțiile sistemului digestiv.

În același timp, soiurile acide nu trebuie folosite pentru prepararea acestuia, mai ales că neutralizarea acidului cu zahăr este dăunătoare glandei. Cea mai bună opțiune ar fi compotul de fructe uscate. Din fructe de pădure proaspete, afine, prune, piersici, zmeură sunt potrivite.

Este posibil să bei măceșe cu pancreatită?

Decoctul de măceșe este recomandat literalmente încă din primele zile ale unui atac de pancreatită. La început, se prepară într-o concentrație foarte slabă (100 g de fructe de pădure uscate pe litru de apă), se bea în înghițituri calde mici de 100 g o dată de 3-4 ori pe zi, apoi crește treptat saturația. Pentru gătit, este convenabil să folosiți un termos, unde boabele sunt așezate și turnate cu apă fierbinte, dar nu cu apă clocotită.

Este util prin faptul că reduce durerea, întărește sistemul imunitar, vasele de sânge, crește hemoglobina, restabilește puterea, tonifică, se saturează cu componentele necesare, care sunt din abundență în ea.

Băuturi cu ghimbir pentru pancreatită

Rădăcina de ghimbir are un număr mare de ingrediente utile: vitaminele A, C, PP, grupa B. Conține proteine, carbohidrați complecși, acizi organici, inclusiv acid nicotinic, care este implicat în multe procese redox, oligoelemente, uleiuri esențiale.

Din păcate, ghimbirul irită mucoasa tractului digestiv, crescând secreția de enzime pancreatice, ceea ce poate exacerba patologia. Doar ceaiul de ghimbir este permis în timpul debutului remisiunii persistente.

Se prepară turnând o linguriță de rădăcină proaspătă rasă sau uscată cu un pahar de apă caldă și se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Apoi, băutura este închisă cu un capac strâns și lăsată să se infuzeze. Beți cald, puteți adăuga miere.

Proteine pentru pancreatită

Este necesar să folosiți shake-uri de proteine pentru a crește masa musculară. Sportivii se confruntă cel mai adesea cu asta. Dar cei care sunt diagnosticați cu pancreatită?

Cursul acut al patologiei exclude utilizarea acesteia. Un proces inflamator cronic vă permite să îl luați, dar sub supravegherea strictă a unui medic. În acest caz, proteina, ca și alte proteine, ajută la calmarea inflamației și la vindecarea membranei mucoase, dacă doar limitată la porții mici și diluată nu cu lapte, ci cu apă plată.

Cacao pentru pancreatită

Cacaoa are multe aspecte pozitive, compoziția sa este saturată cu carbohidrați, grăsimi, proteine, taninuri. Cofeina are un efect tonic. Îmbunătățește starea de spirit, ameliorează tensiunea nervoasă, stimulează activitatea creierului, dar nu poate fi numit produs dietetic. Mai mult, se fierbe in lapte, cu adaos de zahar.

Cu pancreatită, este mai bine să o excludeți din dieta dumneavoastră. O băutură este permisă doar la câteva luni după exacerbare, concentrația de pudră de cacao trebuie să fie minimă, la fel ca zahărul, iar laptele să aibă un conținut scăzut de grăsimi.

Hibiscus cu pancreatită

La căldură, tonifică, relaxează și revigorează o băutură din hibiscus - o plantă de sud, ale cărei petale de flori sunt uscate pentru a face așa-numitul ceai roșu. Are un gust acru plăcut, util prin faptul că întărește pereții vaselor de sânge, scade tensiunea arterială, scade colesterolul, accelerează procesele metabolice și mobilizează apărarea organismului.

Efectele sale negative asupra pancreasului includ capacitatea sa de a stimula producerea de suc gastric și pancreatic. Cu toate acestea, absența exacerbarii vă permite să beți uneori o ceașcă de băutură delicioasă.

Morse cu pancreatită

Băuturile din fructe sunt amestecuri de sucuri de fructe de pădure, apă, îndulcite cu zahăr sau miere. Valoarea lor este că boabele din această băutură nu suferă tratament termic și, astfel, păstrează toate calitățile valoroase ale fructelor de pădure proaspete.

În cazul pancreatitei, băuturile din fructe trebuie preparate din fructe de pădure, cum ar fi merisoare, lingonberries, căpșuni, afine și, în loc de zahăr, folosiți un produs apicole. Boabele de pădure sunt antioxidanți excelenți; boabele de grădină, care fac parte din cele permise, pot fi de asemenea folosite.

Manifestările acute ale bolii exclud băuturile din fructe din meniu, iar o afecțiune cronică stabilă vă permite să vă tratați cu ea.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.