^

Somn la copii

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Somnul unui copil este o componentă naturală a activității sale fiziologice, asigurând un ritm normal al proceselor de activitate nervoasă superioară, procese metabolice, dezvoltare fizică, creștere și maturare.

Fiind un rezultat clar al perioadei anterioare de veghe, visul care înlocuiește această trezire devine un angajament sau o condiție pentru asigurarea activității vitale normale a copilului în starea de veghe ulterioară. Prin urmare, rezultă că o stare de veghe necorespunzător organizată sau o boală a copilului poate duce la o încălcare a utilității și eficacității somnului, iar tulburările de somn cauzează insuficiența activității copilului în timpul vegherii. Ambele pot fi motivul pentru o întârziere semnificativă în dezvoltarea neuropsihică și fizică a copiilor, iar prezervarea prelungită duce la apariția bolilor. Prin urmare, monitorizarea organizării somnului unui copil, caracteristicile adormirii, somnul pe timp de noapte și trezirea este o parte importantă a observației pediatrice globale. Tulburările de somn pot constitui baza pentru o examinare aprofundată a copiilor.

La un copil nou-născut, somnul are un caracter așa-zis polifazic, adică apare de multe ori în timpul zilei și al nopții. Astfel, în timpul zilei, nou-născutul adoarme de 4 până la 11 ori, iar diferențele reale ale zilei și ale nopții în timpul somnului nu au fost încă stabilite. De-a lungul anilor, somnul polifazic sa schimbat în monofaz, cu elemente polifazice ascunse numai la copii și adulți mai mari.

O predominanta distincta a somnului de noapte are loc la sfarsitul primei luni si dupa aceea se stabilizeaza. În general, nevoia naturală de somn scade odată cu vârsta.

Aveți nevoie de somn la copii mici, h

Vârstă

Total pe zi

Noaptea

În după-amiaza

1 săptămână

16.5

8.5

8

1 lună

15.5

8.5

7

3 luni

15

9.5

5.5

6 luni

14.25

11

3,25

9 luni

14

11.25

2,75

12 luni

13.75

11.25

2.5

18 luni

13.5

11.25

2,25

2 ani

13.25

11

2,25

3 ani

12

10.5

1.5

4 ani

11.5

11.5

-

5 ani

11

11

-

6 ani

10,75

10,75

-

7 ani

10.5

10.5

-

8 ani

10.25

10.25

-

9 ani

10

10

-

10 ani

9.75

9.75

-

11 ani

9.5

9.5

-

12 ani

9.25

9.25

-

13 ani

9.25

9.25

-

14 ani

9

9

-

15 ani

8,75

8,75

-

16 ani

8.5

8.5

-

17 ani

8,25

8,25

-

18 ani

8,25

8,25

-

Cu o anumită scădere a duratei zilnice totale de somn la copii, această scădere apare în principal datorită orelor de somn în timpul zilei. Deja la sfârșitul primului an de viață copilul adoarme în timpul zilei nu mai des de 1-2 ori. De la 1 1 / 2-2 ani, durata somnului de o zi este de aproximativ 2 1/2 ore, iar aproximativ o oră merge pe adormire. După 4 ani, nu toți copiii pot economisi somn în timpul zilei. Aici diferențele individuale în nevoia de somn afecta în mod semnificativ. Cu toate acestea, este de dorit ca somnul în timpul zilei să fie oferit tuturor copiilor cu vârste între 5 și 6 ani.

Un somn calm de durată normală, perioade scurte de tranziție de la starea de veghe la somn și invers (nu mai mult de 30 de minute) sunt dovezi ale sănătății copilului, modului normal de viață și unui climat psihologic bun în familie.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Electrofiziologic ofensator al somnului la copii

  • dispariția unei activități pe EEG și înlocuirea acesteia cu activitatea de latență redusă a frecvenței mixte;
  • apariția mișcărilor lente ale globilor oculari pe electrooculogramă;
  • reducerea tonusului muscular pe electromiogramă;
  • generalizate sau locale contracții musculare involuntare (electromiogramă) - mioclonus hipnotic.

Există două faze calitativ diferite de somn:

  1. ortodoxa somn, faza de somn lent (FMS);
  2. somn paradoxal, faza de somn rapid (FBS) sau REM.

Se crede că 3 grupuri de neuroni participă la reglarea fazelor ciclice ale somnului.

Sistemul aminergic (serotoninergic + noradrenergic) sau celule REM-off.

Sistem reticular colinergic sau celule REM-on.

Fazele și etapele separate se disting cel mai bine după caracteristicile lor encefalografice:

  • Stau - un pui de somn cu dispariția treptată a unui ritm;
  • Stadiul II - apariția unui anumit pentru această fază a activității encefalografice - axele somnului, cu încetinirea pulsului, scăderea respirației, relaxarea mușchilor;
  • III și IV - etape de somn profund, caracterizat prin apariția unei activități cu 8 amplitudini înalte, o creștere a frecvenței cardiace.

trusted-source[8], [9], [10]

Faza de somn rapid la copii

Faza de somn rapid se caracterizează printr-o EEG rapidă desincronizată, caracteristică unei veghe intense, deși copilul se află într-o stare de somn profund. În acest stadiu, a existat mișcări rapide ale ochilor, tonusul scazut al musculaturii scheletice și cea mai mare instabilitate a funcțiilor vegetative - activității cardiace, aritmii, până la un termen scurt de respirație asistolie aritmie, scăderea tensiunii arteriale. În faza de somn rapid, activitatea mentală activă este de asemenea marcată - visuri strălucite experimentate.

În toate stadiile de vârstă, somnul este organizat ciclic, adică etapele succesive ale somnului lent se termină într-o fază de somn rapid. Câteva cicluri complete sunt observate în timpul nopții.

Schimbarea structurii și a duratei somnului profund poate fi determinată de o caracteristică precum numărul de mișcări dintr-un vis. Copilul primilor ani de viață are mai mult decât copiii mai mari (80-60), dar abundența mișcărilor într-un vis nu împiedică pe cei mai mici să doarmă și adesea conduc la trezirea copilului mai mare.

Faza de somn REM caracterizata prin mioclonus fiziologice - mici spasm rapida a fasciculelor individuale musculare si grupuri, cu puțină mișcare în articulații mici, cum ar fi degetele zvâcnind mâinile și mușchii faciali. În stadiile de somn lent, mioclonul este semnificativ mai mic.

Prima perioadă de FBS este observată în 70-100 de minute de la debutul somnului. Imaginea EEG în această fază seamănă cu cea observată în prima etapă a FMS, dar de multe ori se pare că valurile sunt ca dinții fierului.

Fazele de somn lent și rapid se alternează pe întreaga durată a somnului la intervale de 90-120 de minute. La vârsta de 2-3 ani, durata unui ciclu de somn este de aproximativ 60 de minute, iar primul episod de FBS se observă la o oră după ce copilul adoarme. Cu 4-5 ani, ciclul poate dura până la 90 de minute și în timpul întregii perioade de somn sunt înregistrate circa 7 cicluri, ceea ce este aproape identic cu cel al unui adult.

Faza de somn lent la copil

Faza de somn lent obține semnificație în structura generală a somnului după 36 de săptămâni de gestație, dar are o durată foarte mică. La un nou-născut cu gestație normală, se identifică FBS, FMS și somn nediferențiat. FBS poate fi recunoscut prin mișcări de aspirație, mișcări aproape permanente ale corpului, tremor, grimase și chiar elemente de mers pe jos, respirație neregulată, care coincide cu străpungerea activității musculare. FMS se caracterizează prin activitate motrică minimă și tonus muscular mai mare.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.