^

Sarcina și fertilitatea

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Majoritatea medicilor consideră că prima zi a ultimei perioade menstruale este începutul sarcinii. Această perioadă se numește "vârsta menstruală", începe cu aproximativ două săptămâni înainte de fertilizare. Următoarele sunt informațiile de bază despre fertilizare:

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Ovulația

În fiecare lună, într-unul din ovarele feminine, un anumit număr de ouă necoapte începe să se dezvolte într-un bule mic umplut cu lichid. Unul din flacoane completează maturarea. Acest "folicul dominant" suprimă creșterea altor foliculi, care se opresc în creștere și degenerează. Foliculul matur izbucnește și eliberează ouă din ovar (ovulație). Ovulația apare, de regulă, cu două săptămâni înainte de începerea celei mai apropiate perioade menstruale la o femeie.

Dezvoltarea corpului galben

După ovulație, foliculul rupt se dezvoltă într-o entitate numită corp galben care secretă două tipuri de hormoni, progesteron și estrogen. Progesteronul promovează prepararea endometrului (membrana mucoasă a uterului) la încorporarea embrionului, îngroșându-l.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Eliberarea ouălor

Oul este eliberat și intră în tubul uterin, unde rămâne până când cel puțin un spermatozoid intră în el în timpul fertilizării (ouă și spermă, vezi mai jos). Oul poate fi fertilizat în 24 de ore după ovulație. În medie, ovulația și fertilizarea apar la două săptămâni după ultima perioadă menstruală.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Ciclu menstrual

Dacă sperma nu fertilizează oul, acesta și corpul galben degenerează; va dispărea și un nivel ridicat de hormoni. Apoi, există o respingere a stratului funcțional al endometrului, ceea ce duce la sângerare menstruală. Ciclul se repetă.

Fertilizare

Dacă un spermatozoid intră într-un ou matur, îl fertilizează. Când un spermatozoid intră în ouă, are loc o schimbare în coaja proteică a celulei ouă, care nu mai permite intrarea spermei. În acel moment este prezentată informația genetică despre copil, inclusiv sexul său. Mama dă numai cromozomii X (mamă = XX); dacă spermatozoidul-U fertilizează ovulul, copilul va fi bărbat (XY); dacă fertilizează spermatozoidul X, se va naște o fată (XX).

Fertilizarea nu este doar o sumare a materialului nuclear al unui ou și al unui spermatozoid - este un set complex de procese biologice. Ovocitele sunt înconjurate de celule granulate, care se numesc corona radiata. Între corona radiata și care zona pellucida ovocitului format, care conține receptori specifici pentru spermă preveni polyspermy și care să permită circulația ouălor fertilizate la tubul uterin. Zona pellucida este compusă din glicoproteine secretate de oocyte în creștere.

Meioza se reia in timpul ovulatiei. Reluarea meiozei este observată după vârful preovulator al LH. Meioza în ovocitele mature este asociată cu pierderea unei membrane nucleare, colectarea cromatinei prin bivalență, separarea cromozomilor. Meioza se termină cu eliberarea corpului polar în timpul fertilizării. Pentru un proces meiozei normale este necesară o concentrație mare de estradiol în lichidul folicular.

Celulele germinale masculine din tubulii seminiferoși, ca urmare a divizării mitotice, formează spermatocitele de ordinul întâi, care trec prin mai multe etape de maturare, cum ar fi un ovul de sex feminin. Ca urmare a diviziunii meiotice, se formează spermatocite de ordinul doi, conținând jumătate din numărul de cromozomi (23). Spermatocitele de ordinul doi mature la spermatozoizi și, care nu mai sunt supuse diviziunii, se transformă în spermatozoizi. Un set de etape succesive de maturizare se numește ciclu spermatogenic. Acest ciclu este realizat la oameni pentru 74 de zile și spermatogonia nediferențiate transformate in spermă foarte specializate care se pot deplasa independent și cu un set de enzime necesare pentru penetrarea în ou. Energia pentru mișcare este asigurată de o varietate de factori, incluzând cAMP, Ca2 +, catecolamine, factorul de mobilitate a proteinelor, proteina carboximetilasă. Spermatozozele prezente în sperma proaspătă sunt incapabile de fertilizare. Această abilitate dobândesc, intră în tractul genital feminin, unde își pierde antigenul învelișului - există o capație. La rândul său, oul eliberează un produs care se dizolvă vezicule acrosomalproteinaza care acoperă capul nucleului spermei, în cazul în care fondul genetic de origine paternă. Se crede că procesul de fertilizare are loc în secțiunea ampulară a tubului. Tubul pâlnie este implicat activ în acest proces, care aderă strâns la o porțiune din ovar din foliculi sale de suprafață proeminente și, ca să zicem așa, supt în ou. Sub influența enzimelor izolate de epiteliul tuburilor uterine, celulele ouălor sunt eliberate din celulele coroanei radiante. Esența procesului de fertilizare este de a combina, fuzionarea celulelor de sex feminin si masculin, izolat din generația parentală a organismelor într - o singură celulă nouă - un zigot, care este nu numai celula, dar , de asemenea , o nouă generație de corp.

Sperma introduce în ovul în principal materialul său nuclear, care se combină cu materialul nuclear al oului într-un singur nucleu al zigotului.

Procesul de maturare a oului și procesul de fertilizare sunt asigurate de procese complexe endocrine și imunologice. Din cauza problemelor etice, aceste procese la om nu au fost studiate suficient. Cunoștințele noastre provin în principal din experimente pe animale, care au multe în comun cu aceste procese la om. Datorită dezvoltării noilor tehnologii de reproducere în programele de fertilizare in vitro, au fost studiate etapele de dezvoltare a embrionului uman în stadiul de blastocist in vitro. Datorită acestor studii, a fost acumulat un mare număr de materiale privind studiul mecanismelor de dezvoltare timpurie a embrionului, avansarea acestuia prin tub și implantare.

După fertilizare, zigotul avansează prin tub, care trece printr-un proces complex de dezvoltare. Prima diviziune (etapa a două blastomere) apare numai în a doua zi după fertilizare. Pe măsură ce vă deplasați de-a lungul țevii în zigot, are loc o zdrobire asincronă completă, ceea ce duce la formarea unei morule. În acest moment, embrionul este eliberat din membranele vitelline și transparente, iar în stadiul de morula embrionul intră în uter, reprezentând un complex slab de blastomeri. Trecerea prin tub este unul din momentele critice ale sarcinii. Este stabilit că relația dintre gometa / embrion timpuriu si epiteliu uterine tub este reglată de o manieră furnizarea de mediu embrion autocrin și paracrin, amplificarea proceselor de fertilizare și dezvoltarea embrionului timpuriu. Crede-l. Că regulatorul acestor procese este hormonul eliberator gonadotropic, produs atât de un embrion de preimplantare, cât și de epiteliul tuburilor uterine.

Epiteliul Tubalul exprimă GnRH și receptorii de GnRH ca mesageri ARN (mARN), și proteine. Sa constatat că această expresie este dependentă de ciclu și, în principal, apare în timpul fazei luteale a ciclului. Pe baza acestor date, echipa de cercetare consideră că țevile GnRH joacă un rol important în reglarea unui mod autocrină paracrin în fertilizare, în dezvoltarea timpurie a embrionului și vimplantatsii ca în epiteliul mama în perioada de dezvoltare maximă a „fereastra de implantare“ are un număr considerabil de receptori de GnRH.

Sa demonstrat că expresia GnRH, mRNA și proteine se observă în embrion și crește odată cu transformarea morulei într-un blastocist. Se crede că interacțiunea cu embrionul tubului epiteliului si endometrul este prin sistemul de GnRH oferind dezvoltarea embrionului și receptivitatea endometrului. Din nou, mulți cercetători subliniază necesitatea dezvoltării sincrone a embrionului și a tuturor mecanismelor de interacțiune. Dacă transportul de embrioni poate fi amânat dintr-un anumit motiv, trofoblastul poate să-și manifeste proprietățile invazive înainte de a intra în uter. În acest caz, poate să apară sarcină tubală. Cu progresie rapidă, embrionul intră în uter, unde nu există încă nici o receptivitate a endometrului și nu poate să apară implantarea sau embrionul rămâne în părțile inferioare ale uterului, adică într-un loc mai puțin potrivit pentru dezvoltarea ulterioară a oului fetal.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26],

Implantarea ovulelor

În 24 de ore după fertilizare, oul începe să se împartă activ în celule. Este în tubul uterin pentru aproximativ trei zile. Zigotul (un ovul fertilizat) continuă să se împartă, se deplasează încet de-a lungul tubului uterin spre uter, unde se îmbină cu endometrul (implantarea). În primul rând, zigotul se transformă într-un grup de celule, apoi devine o bilă goală de celule sau un blastocist (vezică embrionară). Înainte de implantare, blastocistul iese din stratul protector. Când blastocistul se apropie de endometru, schimbul de hormoni contribuie la atașamentul acestuia. Unele femei au pete sau sângerări ușoare timp de câteva zile în timpul perioadei de implantare. Endometrul devine mai gros și cervixul este izolat de mucus.

Timp de trei săptămâni celulele blastocistului cresc într-un grup de celule, se formează primele celule nervoase ale copilului. Un copil este numit embrion din momentul fertilizării până în a opta săptămână de sarcină, după care, înainte de naștere, se numește făt.

Procesul de implantare poate fi numai dacă embrionul care intră în uter a ajuns la stadiul de blastocist. Blastocist este compus dintr-o parte interioară a celulelor - endoderm, din care se formează embrionul propriu-zis și stratul exterior al celulelor - trophectogerm - precursor placenta. Se crede că în etapa de preimplantare blastocist exprimă factorul de preimplantare (PIF), factorului de creștere vascular endotelial (VEGF), precum ARNm și proteina VEGF, care permite embrionul transporta foarte repede angiogeneza pentru placentația succes și creează condițiile necesare pentru dezvoltarea ulterioară .

Pentru o implantare cu succes, este necesar ca în endometru au fost toate necesare diferențierea modificărilor celulelor endometriale la apariția unei „fereastra de implantare“, care are loc în mod normal 6-7 zile după ovulație la blastocist a atins un anumit stadiu de maturitate și au fost activate de proteaza, care va contribui la promovarea blastocist în endometru. Receptivitatea endometriala este punctul culminant al unui complex de schimbari temporale si spatiale in endometru, reglate de hormoni steroizi ". Procesele de apariție a "ferestrei de implantare" și maturarea blastocistului trebuie să fie sincrone. Dacă acest lucru nu se întâmplă, implantarea nu va avea loc sau sarcina va fi întreruptă în stadiile incipiente.

Înainte de implantarea endometriale epiteliului de suprafață mucină acoperite, care previne implantarea prematură blastocist și protejează împotriva infecțiilor, în special Mis1 - episialin, jucând ca rol de barieră în diferite aspecte ale fiziologiei tractului reproductiv feminin. Până când se deschide "fereastra de implantare", cantitatea de mucină este distrusă de proteazele produse de embrion.

Implantarea blastocistului în endometru implică două etape: etapa 1 - adeziunea a două structuri celulare și 2 etape - decidualizarea stromei endometrului. O intrebare extrem de interesanta, cum un embrion identifica locul de implantare, este inca deschis. Din momentul în care blastocistul intră în uter, trec 2-3 zile înainte de începerea implantului. Se presupune ipotetic că embrionul secretă factori / molecule solubile, care, acționând asupra endometrului, îl pregătește pentru implantare. În procesul de implantare, rolul-cheie aparține aderenței, dar acest proces, care permite păstrarea a două mase celulare diferite, este extrem de complicat. O mulțime de factori iau parte la ea. Se crede că integrinele joacă un rol principal în adeziunea la momentul implantării. În special semnificativă este integrina-01, expresia acesteia crește în momentul implantării. Totuși, integrinele în sine sunt lipsite de activitate enzimatică și ar trebui asociate cu proteine pentru a genera un semnal citoplasmatic. Studiile efectuate de o echipă de cercetători din Japonia au arătat că proteinele RhoA de legare a guanozinei trifosfatice mici convertesc integrinele în integrină activă, care este capabilă să participe la adeziunea celulară.

În plus față de integrine, moleculele de adeziune sunt proteine cum ar fi trifinină, butină și degustare (trofinin, bustin, degustare).

Trofina este o proteină membranară care se exprimă pe suprafața epiteliului endometrial la locul implantării și pe suprafața apicală a blastocistului trophectoid. Bustinul și proteinele citoplasmatice de tip tastin în asociere cu trofinina formează un complex adeziv activ. Aceste molecule sunt implicate nu numai în implantare, ci și în dezvoltarea ulterioară a placentei. Moleculele matricei extracelulare, osteocantina și laminina, sunt implicate în adeziune.

Un rol extrem de important este atribuit diferiților factori de creștere. Cercetatorii acorda o atentie deosebita importanta factorilor de crestere de tip insulina si a proteinelor lor obligatorii, in special IGFBP, in implantare. Aceste proteine joacă un rol nu numai în procesul de implantare, ci și în modelarea reacțiilor vasculare, reglarea creșterii miometrului. Potrivit lui Paria și colab. (2001), un spațiu considerabil în procesele de implantare este de legare la heparină factorului de creștere epidermică (HB-EGF), care este exprimat în endometru și embrionul, și factorul de creștere a fibroblastelor (FGF), proteina morfogenetică osoasă (BMP), etc. După aderarea a două sisteme celulare endometriale și trofoblaste, începe faza de invazie a trofoblastului. Celulele trofoblastice secretă enzime proteaze care permit trofoblast „stoarce“ în sine între celulele din stroma, matrice extracelulară lysing metalloprotease enzimă (MMP). Factorul de creștere asemănător insulinei al trofoblastului II este cel mai important factor de creștere al trofoblastului.

La momentul endometru implantare pătrunse toate celulele imunocompetente - o componentă vitală a interacțiunii trofoblast cu endometru. Relație între embrion și imunologică mama în timpul sarcinii sunt similare cu acele relații care sunt observate în reacțiile beneficiarului de transplant. Am crezut ca implantarea in uter este controlat prin mijloace similare, prin celulele T, care recunosc alloantigene fetale exprimate de placenta. Cu toate acestea, studii recente au arătat că implantarea poate implica o nouă modalitate de recunoaștere alogenă bazată pe celulele NK mai repede decât pe celulele T. Pe trofoblastele nu exprimă sistemul de antigen HLAI și clasele II, dar și-a exprimat antigenul polimorfa HLA-G. Această origine paternă antigen servește ca o moleculă de antigen adeziune la CD8 mari cantități leucocite granulare în lyuteynovoy kotoryhuvelichivaetsya endometrului în faza de mijloc. Acești markeri NK-celule CD3- CD8 + CD56 + functional produse mai inerte cu citokine Th1 înrudite cum ar fi TNFcc, IFN-y comparativ cu CD8- CD56 + leucocite granulate deciduale. Mai mult, trophoblast exprimă capacitatea de legare scăzută (afinitate) receptori pentru citokine TNFa, IFN-y și GM-CSF. Ca rezultat, va exista în mod predominant un răspuns la antigenele de fructe cauzate de răspunsul prin intermediul Th2, i. E. Produsele vor citokine proinflamatorii preferabil nu, ci mai degrabă, autoritățile de reglementare (il-4, IL-10, IL-13, etc.). Echilibrul normal dintre Th1 și Th2 contribuie la o invazie mai reușită a trophoblastului. Producerea excesiva de citokine proinflamatorii limitele trofoblast invazie și întârzie dezvoltarea normală a placentei, în legătură cu care producția redusă de hormoni și proteine. În plus, ai protrombinkinaznuyu citokine cresc activitatea și de a activa mecanismele de coagulare, tromboză și cauza desprinderea trophoblast.

În plus, condițiile imunosupresive afectează moleculele produse de fat si amnion - fetuin ( fetuin) și spermină ( spermină). Aceste molecule suprimă producția de TNF. Expresia asupra celulelor trofoblastice HU-G inhibă receptorii celulelor NK, reducând astfel, de asemenea, agresiunea imunologică împotriva trofoblastului intruziv.

Celulele stromale decimate și celulele NK produc citokine GM-CSF, CSF-1, aINF, TGFbeta, care sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea de trofoblast, proliferare și diferențiere.

Ca urmare a creșterii și dezvoltării trofoblastelor, producția de hormoni crește. Mai ales esențial pentru relațiile imune este progesteronul. Progesteronul stimulează local producerea de proteine placentare, în special proteina-TJ6, leagă leucocitele decidual CD56 + 16 +, determinând apoptoza lor (moartea naturală a celulelor).

Ca răspuns la creșterea trofoblastelor și invazia uterului la arteriole spirală, mama produce anticorpi (blocanți) care au o funcție imunotrofică și blochează răspunsul imun local. Placenta devine un organ imunologic privilegiat. Cu o sarcină în curs de dezvoltare în mod normal, acest echilibru imunitar este stabilit de 10-12 săptămâni de sarcină.

Sarcina și hormonii

Gonadotropina corionică umană este un hormon care apare în sângele mamei din momentul fertilizării. Este produsă de celulele placentei. Este un hormon fixat de un test de sarcină, totuși, nivelul său devine suficient de mare pentru a fi determinat numai 3-4 săptămâni după prima zi a ultimului ciclu menstrual.

Etapele de dezvoltare a sarcinii se numesc trimestru sau perioade de 3 luni, datorită schimbărilor semnificative care apar în fiecare etapă.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.