^
A
A
A

Cauzele nașterii forței de muncă

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Cauzele nașterii forței de muncă nu au fost studiate suficient până în prezent. Am dat principalele cauze ale nașterii forței de muncă.

Rolul sistemului nervos central

Principalul rol în pregătirea organismului femeii pentru naștere aparține sistemului nervos central. Cu ajutorul său, toate procesele fiziologice care apar în corpul gravid, inclusiv procesul de livrare, sunt direcționate și menținute la un nivel adecvat.

O atenție deosebită ar trebui acordată la două fenomene fiziologice - reflexul condiționat și dominant.

Dominant este reflexul temporar dominant "sistemul fiziologic" care dirijează activitatea centrelor nervoase în momentul de față. Focalizarea dominantă poate fi localizată în măduva spinării, în structurile subcortice sau în cortexul cerebral, prin urmare, focalizarea primară distinge dominanța coloanei vertebrale, subcorticale sau corticale.

Dominanta este formata ca un sistem fiziologic reflex in mod necesar cu un accent primar in una din sectiile sistemului nervos central. Focalizarea excitației persistente în sistemul nervos central poate fi creată nu numai printr-o cale reflexă, ci și sub influența hormonilor.

În practica obstetrică, un număr de oameni de știință au formulat principiul unei domenii dominante generice. Un curs necomplicat de sarcină și îngrijire fetală este facilitat de prezența dominantă gestațională. Modificările legate de sarcină și de naștere privesc întregul organism, prin urmare conceptul de "dominantă generică" unește într-un sistem dinamic ambele centre nervoase superioare și organisme executive. În funcție de schimbările care apar în aparatul reproducător, este posibil să se judece destul de corect formarea așa-numitei "legături periferice" la femeile dominante generice.

În ofensiva și desfășurarea actului clan, impulsurile interne care emană din oul fetal și uterul gravidian joacă un rol major. Pentru ca uterul să se contracte în mod regulat, trebuie să se asigure, pe de o parte, cu "pregătirea" acestuia și, pe de altă parte, o reglementare adecvată de către sistemul nervos central.

Pe baza datelor furnizate, se poate concluziona că expresia "pregătirea biologică a unei femei pentru naștere" este în esență identică cu noțiunea de "dominantă generică".

Disponibilitatea psihologică a unei femei pentru naștere

Obstătoarele moderne acordă o mare importanță stării psihologice a femeilor imediat înainte și în timpul nașterii, de vreme ce fiziologia actului nașterii depinde în mare măsură de ea. De fapt, metoda de preparare fiziopsychoprofilactică a unei femei gravide pentru naștere, dezvoltată de autori autohtoni și recunoscută la nivel mondial, vizează crearea unei pregătiri psihologice optimale pentru naștere.

O serie de lucrări a oferit aspecte psihologice ale activităților terapeutice ale programului femeilor de formare pentru naștere, iar în aceste cazuri, prin reducerea stresului emoțional este marcat îmbunătățirea stării fătului și adaptarea mai rapidă a nou-născutului în primele zile de viață. Am studiat caracteristicile stării nou-născutului (examen neurologic, electromiografie, cuantificarea tonusului muscular), în grupuri de femei gravide, de formare psihoprofilactică trecut și nu-l treci. În același timp, starea nou-născuților a fost semnificativ mai bună în grupul de femei însărcinate care au primit pregătire psiho-preventivă. Numărul de evaluări pozitive ale stării de copii pe scara Apgar este în creștere, caracteristicile lor clinice sunt apropiate de cele din grupul cu livrare normală. Același lucru se poate spune despre caracteristicile cronometrice, tonometrice și electromiografice. Prin urmare, se poate concluziona cu privire la efectul terapeutic puternic al psiho-profilaxiei asupra stării fătului și a nou-născutului. Cu toate acestea, îmbunătățirea în zona motorie aparent apare secundar datorită îmbunătățirii circulației sanguine și pentru a reduce sensibilitatea la stresor hipoxice în muncă din cauza schimbărilor în structura reflexele funcționale ar putea fi detectate la utilizarea pregătire psihoprofilakticheskoy în naștere normală curs.

Schimbări în starea de conștiință asociate nașterilor fiziologice

S-au descris fenomene psihice neobișnuite care apar în timpul nașterilor fiziologice. Cel mai frecvent observate senzația subiectivă de „stranietate proceselor proprii mentale“ (42,9% la naștere și 48,9% după naștere), o experiență neobișnuit de profundă de fericire sau durere (respectiv 39,8 și 48,9%), „contactul aproape telepatic cu copil „(20,3 și 14,3%) sau aceeași persoană de contact cu familia și soțul (12 și 3%), experiența de viață panoramică a trăit (11,3 și 3%), iar fenomenul de“ împiedicare „a unui eveniment și monitorizare cu ei din lateral (6,8 și 5,3%).

In perioada postpartum, în 13,5% dintre pacienți au fost observate de a avea experiențe neobișnuite asociate cu somnul: dificultatea de a adormi cu apariția unui flux necontrolat de gânduri, „juca“ situații diferite în viață, vise colorate, dificultăți de veghe, coșmaruri și altele au fost absenți mai devreme.

Analogii descris fenomene în literatura de specialitate, cu toate acestea, unele fenomene au fost observate de către diferiți cercetători în oameni sănătoși, în condiții neobișnuite de existență, cum ar fi privarea senzorială, stresul și sunt asociate cu riscul de viață de muncă, munca în magazinul „fierbinte“, cu dezastre naturale, și de asemenea, cu unele forme moderne de psihoterapie sau cu stări periterminale.

Mulți autori consideră că, în astfel de condiții, oamenii sănătoși dezvoltă schimbări în conștiință. Această poziție este împărtășită de noi, iar sub schimbările conștiinței ne referim la un fel de conștiință a unei persoane sănătoase care se află în condiții neobișnuite de existență. În observațiile noastre, astfel de condiții de existență au fost genuri fiziologice.

Deci, aproape jumătate dintre pacienții studiați sub naștere fiziologică au observat fenomene psihice, neobișnuite pentru viața de rutină zilnică.

Prin urmare, fenomenele apar în mod involuntar (inconștient), iar pacienții înșiși se caracterizează ca fiind neobișnuit pentru ei. Cu toate acestea, moli, care au experimentat astfel de experiențe la prima naștere, le consideră "normale", obișnuite pentru livrare și le raportează cu ușurință.

Se crede, în general, că nașterea este un act fiziologic, la care organismul mamei este pregătit evolutiv. Totuși, în același timp, acest proces este formarea matricelor perinatale, adică structuri funcționale stabile care persistă pe tot parcursul vieții și constituie baza multor reacții mentale și fizice. Literatura conține multe date faptice, care ne permit să afirmăm că ipoteza privind formarea matricelor perinatale a devenit o teorie originală.

Principalele matrici perinatale care se formează la naștere corespund perioadelor de naștere:

  • prima matrice se formează la începutul primei etape a travaliului;
  • a doua - cu intensificarea ghearelor la deschiderea faringelui uterin de 4-5 cm;
  • a treia - în perioada II de naștere când fătul trece prin canalul de naștere;
  • a patra în momentul nașterii copilului.

Se arată că matricea formată este o parte integrantă a reacțiilor umane în viața de zi cu zi, dar în unele cazuri, cum ar fi atunci când stres semnificativ neuro-psihologice, o serie de boli, leziuni și altele asemenea. N., Ele pot fi activate și să definească în totalitate sau parțial, reacția umană. Activarea matricelor conduce la consolidarea mecanismelor naturale, dezvoltate și consolidate în mod evolutiv și consolidate de protecție fiziologică și de recuperare. În special, atunci când se tratează nevrozele în timpul sesiunilor de psihoterapie, apar stări alterne ale conștiinței, a căror fenomenologie face posibilă determinarea matricei care este activată și care activare a matricei este cea mai eficientă pentru terapie. În același timp, noi credem că conștiința starea de veghe activă exclud posibilitatea includerii unor mecanisme de vindecare fiziologice, ci o schimbare in constiinta este un raspuns fiziologic, care asigură nivelul optim de includere a menționat mecanismele naturale de vindecare.

Figurat vorbind, natura a avut grijă de psihicului uman și în condiții neobișnuite ale existenței sale în nivelul conștient al minții este schimbat, provocând forme inconștiente de reacții mentale, care sunt similare cu „arhetipul“ a lui CG Jung poate fi numit „arhisoznaniem“.

Ce sa spus despre matrice se referă la o parte a sistemului "mamă-făt" - fătul și copilul care se naște, dar acest lucru se aplică și celeilalte părți - mamei.

În timpul nașterii și perioadei postpartum, organismul mamei reacționează cu reacțiile psihice și fizice cunoscute, dar în primul rând cu activarea propriilor matrici perinatale și, în special, cu o schimbare a conștiinței.

Astfel, fenomenele psihice descrise în nașterea fiziologică, avem tendința de a înțelege ca manifestare a activării mecanismelor vechi ale mentalului, ca "conștiință arc".

Ca orice mecanism antic al psihicului, "conștiința arcului" contribuie la includerea unor mecanisme de rezervă nespecifică evoluționistă a sănătății în general și a recuperării, în special. Astfel de mecanisme sunt suprimate de o conștiință activă trezită.

Rolul sistemului de kalikrein-kinină

Sistemul Kallikrein-kinină (KKS) este un sistem homeostatic polifuncțional care este activat prin formarea de chinină în reglarea diferitelor funcții, în anumite funcții ale sistemului reproductiv al corpului. Kallikreinele sunt proteine serice care eliberează kinine de substraturile prezente în plasmă, numite kininogene. Kallikreinele sunt împărțite în două tipuri principale: plasma și glandular. Există, de asemenea, două forme principale ale substratului kallikreina - kininogeni cu greutate moleculară mică și joasă, prezentă în plasmă. Kalikreina plasmatică, de asemenea, numit factor Fletcher eliberează kininele de kininogen numai cu greutate moleculară mare, care este cunoscut și ca factor Fitzgerald. Kalikreina plasmatică este în mare parte într-o formă inactivă (prekalikreină) și împreună cu un kininogenom macromoleculare și factorul Hageman implicat în mecanismul de coagulare a sângelui prin activarea factorului XI. Acest sistem participă la activarea plasminogenului cu transformarea sa în plasmină, precum și în reacțiile organismului la leziuni și inflamații.

Activitatea sistemului de kalikrein-kinină crește în timpul unei sarcini care apare în mod obișnuit și este unul dintre factorii importanți în declanșarea activității contractile a uterului în timpul nașterii. Este, de asemenea, cunoscut faptul că, odată cu activarea sistemului de kalikrein-kinină, sunt asociate un număr de tulburări în cursul sarcinii și al nașterii.

Suzuki și Matsuda (1992) au studiat legătura dintre sistemul de kallikrein-kinină și sistemele de coagulare a sângelui la 37 de femei în timpul sarcinii și nașterii. Cele mai clar descoperite modificări ale funcției sistemului kalikrein-kinin. Prekallikrein scade rapid de la 196,8% la gestație târzie la 90,6% la debutul travaliului. Aceasta determină modificări ale sistemelor de coagulare și fibrinolitică din sânge și afectează debutul contracțiilor uterului cu debutul travaliului. Este prezentată interrelația receptorilor de bradikinină și mecanismul de eliberare. Takeuchi (1986) a efectuat un studiu al receptorilor de bradykinină în contracția mușchiului uterin. Studiul receptorilor a fost efectuat în diferite țesuturi: în uterul gestual al șobolanilor, în membrana corionică și placenta la femei. Un receptor specific se găsește în membrana corionică a femeilor și uterul șobolanilor. Receptorul este localizat pe membrana plasmatică. Constanta de asociere și capacitatea maximă de legare a receptorului au fost cele mai scăzute din uterul șobolanilor în a 15-a zi de sarcină, au crescut în timpul travaliului.

În experimentele la șobolani Wistar, activitatea kininogenazei a fost detectată în uter, vasele placentei, lichidul amniotic și membranele. Enzimele de tip kallikrein au fost atât active, cât și, în principal, într-o formă inactivă. Lana și colab. (1993) concluzionează că enzimele ca kallikrein pot fi implicate direct în procesele hormonilor polipeptidici și indirect - prin eliberarea kininelor - în reglarea fluxului sanguin în timpul sarcinii și nașterii.

Potrivit Strizhova N. (1988) în patogeneza tulburărilor hipoxic toxicoze fetale si nou-nascuti cauzate de sfarsitul sarcinii, boli inflamatorii cronice ale mamei are o activitate ridicată valoare a proceselor kininogenesis care determină o reologie de sânge de stat violare, tonusul vascular și permeabilitate. Pe măsură ce gravitatea asfixiției se adâncește, mecanismele de adaptare eșuează, inclusiv hiperinfecția intensă și dezechilibrată a kininogenezei. Determinarea clinică și experimentală a utilizării inhibitorului bradykinin-parmidin în practica obstetrică a fost efectuată. Rolul sistemului kalikreină-kinin în cazul forței de muncă, și parmidina aplicarea prezentată în tratamentul funcției contractile uterine în timpul sarcinii și de muncă și îmbunătățește starea funcțională a fătului, reduce durerea în timpul travaliului. Acest lucru se datorează probabil faptului că unul dintre motivele de apariție a durerii anginoase în angina stabilă este supraproducția de kinine si iritarea receptorilor de durere ale inimii.

Valoarea catecolaminelor

Catecolaminele sunt reprezentate în organismul animal prin trei derivați care se transformă în mod consecvent unul în altul de la Dopa la dopamină, apoi în norepinefrină și adrenalină. Adrenalina și norepinefrina sunt reținute în glandele suprarenale.

Paraganglia sunt producători de norepinefrină (mai degrabă decât adrenalină) și furnizează o cantitate locală de catecolamine din organele și țesuturile din apropiere.

Efectele fiziologice ale catecolaminelor sunt diverse și afectează practic toate sistemele corpului.

Sub influența hormonilor sexuali, nivelul norepinefrinei din uter se schimbă. Acest lucru distinge nervii adrenergici ai organelor genitale de alți neuroni simpatici, în timp ce neuronii scurți sunt mai predispuși la acțiunea steroizilor sexuali decît la cele lungi. Astfel, administrarea estradiolului conduce la o creștere a conținutului de noradrenalină în uter, vagin, oviduct în diferite specii de animale. La om, în organism și cervix, adrenalina și acetilcolina conduc la o creștere a contracțiilor.

În ultimele zile de sarcină, numai o cantitate mică de norepinefrină poate fi găsită în uter. Reducerea conținutului uterului noradrenalinei, conform mai multor autori care au efectuat experimente pe cobai, iepuri, câini, o persoană care este în protecția naturii gemene placentar ischemie în timpul activării simpatic generalizate în mamă.

Modificările conținutului catecolamină în uterul de șobolan în diferite stadii de sarcină, naștere, perioada postpartum. O trăsătură caracteristică a inervației adrenergic este de a reduce intensitatea fluorescenței, ceea ce indică o scădere a numărului de fibre adrenergice. În plus, am examinat activitatea contractilă a miometrului și nivelul de catecolamine în sânge în timpul travaliului fiziologice și patologice. Sa demonstrat că adrenalina excită contractile activitatea uterului gravidă și inhibă munca spontană, în timp ce norepinefrina provoacă contracții ale uterului gravide. Se poate presupune că reducerea cantității de epinefrina și norepinefrina creșterea conținutului în uter este unul dintre mecanismele care induc debutul travaliului. Astfel, atunci când slăbiciunea activității de muncă în conținutul epinefrina plasmă nu a fost semnificativ diferită de cea de la naștere normală, în timp ce conținutul de noradrenalina a fost de aproape 2 ori mai mică decât cea a femeilor sanatoase. Astfel, prin încălcarea funcției motorii a uterului în timpul concentrațiilor slabe de muncă ale catecolaminelor detectate scăderi în principal din cauza noradrenalina. Pentru a desena un raport adrenalină analogie: noradrenalinei în miocard, inima sunt favorabile pentru o astfel de expunere, care a dus la concentrația epinefrinei în miocard este redus, iar norepinefrina crește concentrația ușor. Aceste modificări reflectă, se pare că posibilitatea de creștere a organismului de a se adapta la cerințele ridicate, apar nu numai în timpul lucrului musculare, dar și în alte situații. Și, dimpotrivă, crește nivelul de adrenalină în miocard și scăderea nivelurilor de noradrenalina depune mărturie la schimbări nefavorabile în starea funcțională a inimii, pentru a reduce capacitatea de adaptare, precum și cauza o varietate de încălcări ale operei sale. Prin urmare, raportul adrenalinei: norepinefrina în miocard este o constantă fiziologică importantă. Zuspan și colab. (1981) a constatat că concentrația uterina de noradrenalina si adrenalina la formele hipertensivi toxicoză mai mare decât în timpul sarcinii normale; acest lucru indică rolul important al catecolaminelor în etiologia și menținerea hipertensiunii. Aceste date sunt confirmate de cercetările moderne - cu conținut sever nefropatie noradrenalinei în miometrul a corpului uterin si segmentul inferior la sfarsitul sarcinii si la nastere este cu 30% mai mare decat in sarcini necomplicate.

Rolul factorilor endocrini

În timpul sarcinii și nașterii există o reorganizare a funcției tuturor glandelor endocrine ale unei femei. Odată cu aceasta, există o activitate în creștere a glandelor de secreție internă a fătului în creștere. Un rol imens îl are glanda specifică a femeilor însărcinate - placenta.

Aceste literatura modernă sugerează că cel mai important dintre hormonii implicați în schimbarea relațiilor hormonale în corpul femeilor gravide, aparține de estrogen, progesteron, corticosteroizi, și prostaglandine, care determină în mare măsură cursul sarcinii și al nașterii. Cu toate acestea, studii recente au arătat că progesteronul și estrogenii joacă doar un rol de sprijin în declanșarea travaliului. Cu toate acestea, la ovine și caprine înainte de naștere, se stabilește concentrația cea mai scăzută de progesteron în plasma sanguină și crește nivelul estrogenilor. Unii autori au arătat că o femeie are estradiol: progesteron înainte de naștere crește și aceasta are o relație etiologică directă cu debutul forței de muncă.

De asemenea, sa stabilit că estrogenii catecolici, care sunt principalii metaboliți ai estradiolului, măresc formarea prostaglandinelor în uter chiar și mai mult decât compusul original.

Se arată că conținutul catecol estrogeni în sânge arterei ombilicale și vena ombilicală mai sus în linii fiziologice decât cu cezariană. În acest rol important de estrogeni catecolică în sinteza de prostaglandine și catecolamine în potențarea prin inhibarea concurente catecol-O-metil-transferaza, indicând faptul că catecol-zstrogeny poate juca un rol important în angajarea de declanșare de la începutul travaliului și nașterii la om. Estrogeni catecol potențează , de asemenea , efectul lipolitic de adrenalină în eliberarea acidului arahidonic din fosfolipide. În același timp, persoana nu este evidențiat modificări distincte ale nivelului de estradiol și progesteron în sângele periferic , înainte de începerea muncii spontane. Anterior studiate conținutul hormonilor steroizi și de Ca 2+ în serul sanguin , în 5 grupe de femei și mamele gravide: femeile gravide la termen 38-39 săptămâni femei gravide în travaliu precoce, gravidă cu perioada preliminară normale și patologice. Pentru a clarifica dependențele existente între hormonii steroizi, am efectuat o analiză de corelație. Corelația a fost detectată în perioada normală preliminară între progesteron și estradiol. Coeficientul de corelație este 0.884, probabilitatea este 99%. În momentul nașterii, dependența de corelație din același grup este pierdută. Antigestagensii din ultimii ani sunt din ce în ce mai obișnuiți să renunțe la sarcină în stadiile incipiente. Antigestageni crește dramatic activitatea contractilă a uterului și , prin urmare , pot fi utilizate în scopul inducerii muncii atât separat , cât și în combinație cu oxitocină.

Rolul hormonilor în glandele suprarenale ale fătului

Valoarea exactă a hormonilor suprarenali la nașterea fătului nu este stabilită, dar se crede că ei au și o valoare auxiliară. În ultimul deceniu, sa demonstrat rolul glandelor suprarenale ale fătului în suprasolicitarea sarcinii și începutul livrării normale. În cadrul experimentului sa constatat că la unele animale în ultimele 10 zile de sarcină activitatea adrenocorticoasă a fătului crește și atinge un maxim în ziua nașterii. La femeile care suferă o operație cezariană sub sarcină pe termen lung, dar fără travaliu, concentrația cortizolului din sângele ombilical este de 3-4 ori mai mică decât la femeile cu travaliu fiziologic. Nivelul corticosteroizilor din artera ombilicală devine maxim la săptămâna 37 de sarcină, când fătul ajunge la maturitate. Cortizolul și progesteronul sunt antagoniști atât în plasmă, cât și în uter. Fructoza cortizol are un efect depresiv asupra progesteronului și astfel stimulează activitatea miometrului. În plus, cortizolul crește activitatea estrogenului și a prostaglandinei F2a în placentă.

Un rol important al glandelor suprarenale în dezvoltarea muncii este recunoscut de mulți autori. Glandele suprarenale ale mamei joacă un rol mai mic. Mecanismul de acțiune al cortizolului nu se limitează la maturizarea "enzimatică" a fătului (de exemplu, plămânii). Corticosteroizii pătrunde lichidul amniotic fetal, decidua ocupa receptorii progesteronului perturba lizozomii celulelor și creșterea sintezei de prostaglandine, care ar putea duce la muncă.

O creștere a sintezei de estrogeni în al treilea trimestru de sarcină este în mod natural asociată cu o creștere a sintezei dehidroepiandrosteronei de către glandele suprarenale a fătului. În placentă, estrogenii sunt sintetizați din cele din urmă printr-o serie de legături, care măresc sinteza actomozinei și măresc numărul de receptori de oxitocină din miometru. O creștere a concentrației de estrogeni în lichidul amniotic este însoțită de o creștere a sintezei prostaglandinelor.

Rolul oxitocinei

Oxytocina (OK.) Se formează în nucleele celulare mari ale hipotalamusului, coboară de-a lungul axonilor neuronilor hipotalamici și este stocată în lobul posterior al glandei hipofizare.

După cum știți, cauzele nașterii forței de muncă rămân insuficient studiate. O mare importanță este acordată rolului catecolaminelor și prostaglandinelor în dezlănțuirea forței de muncă.

Este important să se țină seama de faptul că, în glanda pituitară posterioară conține rezerve imense de oxitocină, este nevoie de mult mai mult pentru a asigura funcțiile fiziologice normale, și sinteza peptidei nu este întotdeauna direct legată de viteza de eliberare a acestuia. În acest caz, hormonul nou sintetizat este supus unei secreții preferate.

Stocurile semnificative de oxitocină în glanda hipofizară pot juca un rol important în condiții de urgență, de exemplu, în timpul travaliului în timpul expulzării fetale sau după pierderea sângelui.

Astfel, pentru a determina conținutul de oxitocină în plasmă este radioimunoanaliză convențională destul de dificil, în afară de o astfel de abordare nu prevede rezoluția temporală necesară pentru evaluarea fenomenelor electrice, care poate dura doar câteva secunde.

În același timp, studiul regulamentului central al oxitocinei, știm nimic despre modul în care să genereze o creștere explozivă în activitatea electrică a celulelor care sintetizeaza oxitocina, sau care determină intervalul dintre perioadele consecutive de activitate a crescut. O mulțime este cunoscută despre neurotransmițătorii care apar pe căile nervoase și care participă la stimularea sau inhibarea eliberării oxitocinei. În acest caz, neurotransmițătorii acționează direct în apropierea sinapselor și nu circulă în creier.

În acest sens, problema secreției bazice a oxitocinei este importantă. Se crede că semnificația fiziologică a nivelurilor bazice ale oxitocinei în plasma sanguină și modificările care pot apărea împreună cu acestea nu sunt determinate.

Oxitocina este unul dintre cei mai puternici dintre toți agenții uterotrofici. Cu toate acestea, fiind un puternic activator al contracțiilor uterine, puterea sa depinde nu numai de proprietățile oxitocinei, ci și de starea fiziologică a uterului. Astfel, pragul de concentrație necesar pentru stimularea uterului estrogenizat la șobolani în condiții in vitro este 5-30 mED / ml, iar pentru miometrul uman în termen total, 50-100 μDU / ml. În concentrații moleculare, aceste niveluri corespund 1-5 × 10 11 și respectiv 1-2 × 10 10. Pe baza acestor date, se poate argumenta că în prezent nu există alte oxitochemice care să atingă o astfel de forță pe miometru.

Este important, în același timp, să remarcăm că uterul uman în muncă in vivo este și mai sensibil decât în vitro; nivelurile efective de oxitocină din plasma sanguină au fost doze mai mici de 10 mC / ml (<2 • 10 10 M). Studiile moderne au arătat, de asemenea, că sensibilitatea miometrului uman în procesul nașterii este de 1-4 mUED / ml. Într-un aspect comparativ, prostaglandina F2a are numai 1/3 din activitatea oxitotică a uterului de șobolan in vitro. La termenul de sarcină la om, doza de prag a prostaglandinei F 2a și a prostaglandinei E2 este de aproximativ 3 ordine de mărime mai mare decât oxitocina.

Nivelurile de oxitocină la mamă. Pentru a determina nivelurile de oxitocină la naștere și la momentul livrării, au fost dedicate numeroase studii și numai un număr mic de studii au identificat oxitocina în timpul sarcinii.

Anterior, s-au făcut încercări de a determina oxitocina în mediul biologic al corpului uman printr-o metodă biologică. Cu toate acestea, aceste metode, evident, nu au fost foarte adecvate, deoarece au oferit o largă răspândire a datelor digitale privind conținutul de oxitocină în mediul biologic al corpului uman. În prezent, s-au dezvoltat noi abordări pentru determinarea radioimunică a concentrației de oxitocină în mediul biologic. S-a stabilit că sensibilitatea uterină se ridică în mod clar pe măsură ce sarcina progresează, dar nivelurile de oxitocină din sânge sunt simultan prea mici pentru a stimula contracțiile uterine.

Odată cu dezvoltarea metodelor radioimune, au fost posibile o serie de studii bazate pe contingente mari de femei însărcinate în diverse stadii ale sarcinii.

În majoritatea studiilor efectuate în plasmă sanguină, utilizând radioterapia în timpul sarcinii, oxitocina este determinată și, pe măsură ce progresează sarcina, crește concentrația acesteia.

De asemenea, sa făcut un studiu al nivelurilor de oxitocină la diferite perioade de travaliu prin metoda radioimunică. Cei mai mulți cercetători au remarcat faptul că la nașterea nivelelor de oxitocină din plasma sanguină sunt mai mari decât în timpul sarcinii. Această creștere nu este semnificativă în comparație cu nivelul oxitocinei în timpul sarcinii. Nivelurile de oxitocină în prima etapă a travaliului sunt ușor mai mari decât nivelurile de oxitocină la sfârșitul sarcinii. În același timp, au atins un maxim în al II-lea și apoi au scăzut în a treia etapă a muncii. Nivelurile de oxitocină în apariția spontană a travaliului sunt semnificativ mai mari decât în cazul unei sarcini pe termen lung fără muncă. În același timp, nu s-au înregistrat modificări semnificative ale nivelului de oxitocină pe întreaga perioadă a travaliului. Se poate presupune că oxitocina care circulă în sângele mamei este oxitocină de origine hipofizară, deși oxitocina imunoreactivă a fost detectată atât în placenta umană, cât și în ovare. În același timp, într-un număr de studii sa stabilit că la animale în timpul administrării se înregistrează o scădere semnificativă a nivelului de oxitocină din lobul posterior al glandei hipofizare. Ce se întâmplă într-o persoană rămâne necunoscut.

În prezent, au fost dezvoltate două metode de determinare a oxitocinei în plasma sanguină, folosind două antiseruri. La administrarea intravenoasă a oxitocinei sintetice la femeile sănătoase, a fost evidențiată o relație liniară între doza de oxitocină administrată și nivelul acesteia în plasma sanguină (1-2 mU / ml).

Nivelurile de oxitocină în făt. In primul studiu pentru a determina oxitocina nu este posibil să se determine oxitocina în sângele mamei, în timp ce marcată de un nivel ridicat de ea în sângele fătului. În același timp , a arătat o diferență arterio clară în conținutul în vasele din cordonul ombilical. Prin urmare, un număr de autori consideră că nașterea este cauzată de mai multe fructe decât oxitocina maternă. De asemenea , este important de remarcat faptul că în timpul sarcinii oksitotsinaza reglează nivelul oxitocinei în sânge, la aceeași activitate oksitotsinaznoy timp in ser fetal s - au găsit, indicând faptul că această enzimă nu este transferată în circulația fetală. Multe studii au aratat ca oxitocina nivelurile in artera ombilicala este mai mare decât în mama sânge venos. Acest gradient și diferența arteriovenoasă în vasele din cordonul ombilical da un motiv să -și asume o tranziție a oxitocinei prin placenta sau inactivarea rapida a oxitocina in placenta. Placenta conține aminopeptidază, care pot inactiva oxitocina (și vasopresina) și astfel, soarta oxitocinei extras din sângele necunoscut ombilicală Cu toate acestea, atunci când Oxytocin administrat în fluxul sanguin mama pentru a induce naștere, diferența arteriovenos de oxitocină inversat, răcnind că tranziția oxitocinei prin placenta este posibilă. Tranziția de oxitocină de la fat la mama este prezentat în studii experimentale la babuini. Diferența arteriovenos în 80 ng / ml observate la livrare spontan spontan, iar fluxul sanguin fetal prin placenta este de 75 ml / min , iar mama oxitocinei de tranziție este de aproximativ 3 MEED / ml, adică. E. Cantitatea de oxitocină, care este suficientă pentru a obține generic activitate. În același timp , diferența arterio de mare a fost descoperit ca fiind în travaliu spontan și cezariană în timpul travaliului. De asemenea , sa observat creșterea nivelului de oxitocin în sângele fătului la femeile care au intrat in travaliu mai devreme decât era de așteptat cezariană planificate, ceea ce indică o creștere a oxitocina fetale în timpul sau precursori în faza latentă a forței de muncă.

La autopsie fetușilor și nou-născut a constatat că, atunci când conținutul sarcinii 14-17ned oxitocina fătul este de 10 ng și neonatală - 544 ng. Există, deci, o creștere de 50 de ori a conținutului de oxitocină de la începutul celui de-al doilea trimestru până la naștere. Presupunând că conținutul de oxitocină din glanda pituitară de la începutul nașterii de cel puțin 500 ng (250 tain egal), atunci suma este suficientă pentru a merge la mama 3.0 mU, ceea ce poate duce la debutul travaliului. Olitocinul imunoreactiv cu activitate biologică completă poate fi extras din placenta umană după o livrare fiziologică spontană. Acest lucru arată că placenta nu distruge oxitocina la fel de repede ca înainte, cel puțin nu în timpul și după naștere. Poate că acest lucru poate fi explicat prin faptul că o serie de prostaglandine E1, E2 și F2a, care se formează în placentă, în principal în timpul nașterii, inhiba activitatea oksitotsinazy placentar.

Când anentsefalii oxitocina fetală nu este formată în hipotalamus și, cu excepția lui secreția semnificativă a gonadelor, ne putem aștepta la niveluri mai mici de oxitocina în plasma sanguină a fătului, deși nu putem exclude posibilitatea de difuzie a oxitocinei.

Amnioticul conține cantități suficiente de oxitocină, care poate fi determinată atât în timpul sarcinii, cât și în timpul nașterii. În acest caz, oxitocina, localizată în lichidul amniotic, poate realiza decidua (o cochilie care se încadrează) și miometrul prin difuzie prin canalele intracelulare din membrană. Fătul secretă, de asemenea, o cantitate semnificativă de vasopresină. În acest caz, diferența arteriovenoasă în cordonul ombilical și diferența dintre vasopresina maternă și fetală sunt semnificativ mai mari decât oxitocina. Deși vasopresina are un efect oxitocic mai mic decât oxitocina asupra uterului femelelor gravide, vasopresina fetală poate mări efectul oxitocinei. Secreția vaeopresinei este stimulată de distresul fetal, iar vasopresina fetală poate avea o importanță deosebită în etiologia nașterii premature. În același timp, puțin se cunoaște cu privire la efectul oxytotic al vaeopresinei asupra uterului uman în termenul sarcinii pe termen lung.

Hipoxia stimulează eliberarea de oxitocină în făt și, prin urmare, stimulează activitatea uterină și accelerează travaliul cu suferință fetală. Cu toate acestea, această ipoteză necesită cercetări suplimentare. Într-o lucrare modernă Thornton, Chariton, Murray și colab. (1993) subliniază faptul că, deși majoritatea autorilor recunosc că fătul formează oxitocină, un număr de cercetători nu cred că fătul afectează eliberarea prin eliberarea de oxitocină. Astfel, în cazul anencefaliei, fătul nu formează oxitocină, deși travaliul și nivelul oxitocinei din mamă au fost normale; tranziția oxitocinei fetale în sistemul de circulație sanguină a mamei este puțin probabilă, deoarece placenta are o activitate înaltă a peptidazei cistinamice, care distruge în mod activ oxitocina; progresul livrării normale nu se corelează cu nici o creștere măsurabilă a oxitocinei în plasma sanguină a mamei; fătul nu a avut activitate de peptidază a cistinaminei în plasmă sanguină; Analgezia la nivelul mamei poate afecta eliberarea de oxitocină din fructe.

Fructul poate stimula uterului oxitocină eliberând direcția de a penetra placenta sau lichidul amniotic prin miometrului. Această posibilitate necesită investigații suplimentare, deoarece concentrația de posturi de oxitocină în lichidul amniotic sunt contradictorii. Reducerea formării oxitocinei la făt nu este asociat cu petidină (promedol) în travaliu. Acest lucru este surprinzător, deoarece selectarea oxitocinei din glanda pituitară posterioară este inhibată în animalele cu opiacee endogene sau peptide opioide, iar efectul este inversat de naloxonă. În același timp, formarea oxitocină a fost mai mare la făt după administrarea analgezie epidurală. În schimb, unele studii au aratat ca fatul oxitocinei la cezariană nu crește la începutul livrării și este o dovadă convingătoare, după unii autori, că oxitocina fetale nu are nici un efect asupra activității uterin, în plus, alegerea fructului oxitocinei nu crește odată cu debutul travaliului sau în prezența acidozei la nivelul fătului. Aceste date necesită cercetări suplimentare.

Astfel, putem trage următoarea concluzie cu privire la rolul oxitocinei ca cauză a declanșării travaliului:

  • Oxitocina este cel mai puternic medicament uterotrofic în timpul sarcinii și la nașterea la om;
  • oxitocina este secretă de mamă și de făt în cantități care au activitate fiziologică, cu condiția ca miometrul să atingă o sensibilitate ridicată la oxitocină, necesară pentru debutul travaliului;
  • sensibilitatea uterului la oxitocină este determinată de concentrația receptorilor specifici de oxitocină în miometru;
  • neurohidrofiză a fătului conține o cantitate semnificativă de oxitocină;
  • concentrația de oxitocină în artera ombilicală este mai mare decât în vena ombilicală și sângele venos al mamei luate împreună, ceea ce indică faptul că o secreție oxitocina de fructe la naștere și dispariția din plasma sângelui oxitocină fetal în timpul trecerii sale prin placenta;
  • cochilia decăzută (decidua) conține aceleași cantități de oxitocină ca miometrul.

Importanța prostaglandinelor

Prostaglandinele (PG) în uter joacă un rol important, ca factor necesar pentru menținerea și dezvoltarea sarcinii în diferitele sale termeni. În prezent, a fost identificat fenomenul de antagonism între PGF2a și gonadotropina corionică (HG), care este mecanismul principal în conservarea sarcinii. Dacă acest antagonism este întrerupt, atunci începe tendința de a scădea gonadotropina corionică și de a crește nivelul GHF 2a, cu dezvoltarea ulterioară a unui avort amenințător și a început. Odată cu introducerea unor doze mari de gonadotropină corionică la femeile cu risc de întrerupere a sarcinii, un nivel crescut de PGF2a poate fi redus.

În ultimii ani, au existat rapoarte care au crescut cunoștințele noastre de nivelul anterior al unei sintezei de prostaglandine, și au fost oferite un nou debut ipoteza muncii. . In 1975 g Gustavii ca urmare teorie a sugerat declanșarea travaliului: sub influența modificărilor nivelului de estrogen si schimbarea progesteronului apar în lizozomi deciduale, eliberat-enzima fosfolipaza A2, care acționează asupra fosfolipidele membranei eliberator de acid arahidonic și alți precursori ai PG. Ele sunt sub influența sintetazei prostaglandinelor transformată în GES, ceea ce duce la apariția contracțiilor uterine. Activitatea uterină conduce la ischemie decidual la rândul său, stimulează eliberarea ulterioară a enzimelor lizozomale, după care PG ciclu de sinteză include o fază stabilă.

Ca progresia nașterii, există o creștere constantă a nivelurilor sanguine de PGE2 și PGF2a, ceea ce confirmă poziția că creșterea sintezei de PG intrauterine este cauza apariția și consolidarea contracțiilor uterine, ceea ce duce la finalizarea cu succes a livrării.

Cea mai interesantă și modernă teorie a dezvoltării muncii este teoria avansată de Lerat (1978). Autorul consideră că cheia pentru dezvoltarea forței de muncă sunt factori hormonale: materne (oxitocină, PG), placentar (estrogen si progesteron) si hormoni de fructe din cortexul suprarenal și lobul posterior al glandei pituitare. Hormonii din cortexul suprarenal la nivelul placentei modifica metabolizarea hormonilor steroizi (scăderea progesteronului în producție și o creștere a nivelului de estrogen). Aceste modificări metabolice, oferind un efect local, dau naștere la GES în decidua, aceștia din urmă au efect luteolitic, crește eliberarea de oxitocină în glanda hipofiză a unei femei și crește tonusul uterului. Izolarea oxitocinei de către făt poate determina apariția travaliului, care se dezvoltă în principal sub influența oxitocinei mamei.

In lucrarea moderna Khan, Ishihara, Sullivan, Elder (1992), sa demonstrat că celulele deciduale care au fost izolate anterior de la macrofage după formă de livrare de 30 de ori mai mult PGE2 și PGF2a în cultură decât în celulele înainte de livrare. Acest nivel crescut de prostaglandine în cultură se observă timp de 72 de ore și este asociat cu creșterea numărului de celule ciclooxigenazei la 5 la 95%. În același timp, nu s-au detectat modificări ale funcției macrofagelor. Aceste date arată că nivelurile crescute de celule stromale din GHGs, sunt o sursă importantă de GES la naștere.

După cum se știe, importanța seriei PG E2 și F2 la naștere a demonstrat în mod convingător de un număr de cercetători, dar nu a fost încă identificat țesuturi ale organismului, care sunt principala sursă de GES la naștere. În special, formarea PG a studiat amniotică și identifică modificările în PGE2 amniotică conținut în timpul de livrare, dar numai în ultimii ani a arătat că suma foarte mică de PGE2 sintetizate amniotică și trece prin ea fără horiodetsidua metabolismul. Astfel, sinteza PGE2 de către amnion la debutul forței este puțin probabilă. S-a dovedit relația dintre sinteza decidelor PG și infecția intrauterină. Se știe că în timpul sarcinii terminate, decidua conține ambele tipuri de celule - celule stromale și macrofage. Celulele stromale decidua sunt principala sursă de PG în munca la om (macrofage decidua constituie 20%) la termen decidua sarcinii. Majoritatea cercetătorilor au studiat sinteza prostaglandinelor în decidua, fără a diviza celulele în stroma și macrofage. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru elucidarea mecanismelor intracelulare pentru sinteza celulelor PG de către celulele stromadei decidua. Aceasta confirmă teza că creșterea sintezei intrauterine a PG determină apariția și întărirea contracțiilor uterine, ceea ce duce la un sfârșit favorabil al travaliului. De asemenea, se arată că cauza unei creșteri semnificative a producției de PGE și PGF în țesutul decidual și în miometrul uman este oxitocina. Oxytocina, atât din organismul fatal, cât și din organismul matern, poate fi o sursă de creștere a sintezei PG. Oxitocina stimulează producerea de GES în uter gravidă, atunci când uterul este sensibil la oskitotsinu, un GES, la rândul său, crește puterea și okistotsina cauza contracția miometrului și dilatarea colului uterin.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.