^

Analize înainte de planificarea sarcinii

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Ce teste trebuie să treci înainte de planificarea sarcinii? Cu această întrebare, toate cuplurile care se pregătesc pentru concepția unui copil se confruntă. Pentru fiecare pereche, o listă de analize necesare este selectată individual, pe baza unui sondaj general.

Că bebelușul sa născut sănătos, atât femeia, cât și omul înainte de concepție ar trebui să treacă sau să aibă loc inspecții complete și să fie sănătoși. Este important, în timp, să identificăm viitorul mamă a bolilor ginecologice sau a altor boli sistemice cronice. La urma urmei, femeia va purta copilul, iar acum va fi responsabilă nu numai pentru ea însăși, ci și pentru o nouă viață nascală.

O listă extinsă de teste este prevăzută doar în cazurile în care viitorii părinți au orice boală sistemică, genetică, traume sau sarcină nu apar mai mult de un an. Înainte de a planifica o sarcină, o femeie trebuie să treacă următoarele teste standard: 

 • o frotiu de la vagin la floră; 
 • teste de sânge biochimice; 
 • analiza generală a urinei; 
 • răzuirea din cervix pentru un studiu PCR; 
 • citologie răzuirea de; 
 • hormoni tiroidieni; 
 • Ecografia mamarului și a glandei tiroide, organele pelvisului mic, pentru a exclude prezența patologiei.

Acest lucru vă va ajuta să vedeți imaginea fiziologică generală și să determinați pregătirea organismului femeii pentru concepție și sarcină.

trusted-source[1], [2]

Ce teste trebuie să fac în planificarea unei sarcini?

Ce teste trebuie să fac în planificarea unei sarcini? Această întrebare nu era întâmpinată de un cuplu căsătorit. Practic, sunt prescrise două tipuri de teste: analiză pentru infecție și, dacă este necesar, teste suplimentare.

Analizele pentru infecții sunt prescrise pentru a determina prezența anticorpilor la cele mai frecvente virusuri și infecții. Acesta este unul dintre principalele teste acordate femeilor. Acestea sunt teste pentru: 

 • Prezența anticorpilor la toxoplasmoză, virusul herpesului, rubeolei, citomegalovirusului, papilomavirusului uman; 
 • Anticorpi împotriva HIV, sifilis, gonococi, micoplasme, gardnerelle; 
 • Anticorpi la E. Coli, stafilococ; 
 • Analiza de coagulare a sângelui.

Dacă dintr-o dată, ca urmare a cercetării, se dezvoltă orice boală, atunci femeia și bărbatul trebuie să se supună tratamentului adecvat și numai după reluarea analizei și rezultatul negativ este să înceapă planificarea. Infecțiile sexuale sunt foarte contagioase și în timpul sarcinii și nașterii pot dăuna copilului și pot provoca chiar și anomalii ale dezvoltării. În special periculoase sunt rubeola, toxoplasmoza și citomegalovirusul - aceste infecții pot provoca deformarea fătului și pot duce la deces.

Testele suplimentare sunt prescrise dacă un istoric al ciclului menstrual neregulat, o problemă cu concepția, au fost avorturi sau avorturi spontane. Efectuarea unei serii de analize și studii - privind permeabilitatea trompelor uterine, a hormonilor sexuali, a stării sistemului endocrin.

Teste obligatorii la planificarea sarcinii

Ce teste obligatorii în planificarea sarcinii ar trebui să fie înmânate partenerilor, puteți clarifica în centrul de planificare familială sau un ginecolog. Analiza obligatorie include un test clinic de sânge, un test de sânge biochimic, un test de urină generală, sânge pe oglinda hormonală, ecografie pelvisului mic.

Pe baza rezultatelor tuturor testelor necesare, medicii vor putea să se asigure că ambii parteneri sunt sănătoși, iar corpul femeii este pregătit pentru sarcină și purtare. Prezența oricărei infecții latente sau evidente este periculoasă pentru făt, deoarece poate provoca malformații și moartea fetală și este foarte riscant să se trateze o femeie în timpul sarcinii cu antibiotice.

Teste obligatorii în planificarea sarcinii, incluse în complexul general: 

 • Analiza pentru hepatita B și C.
 • Testarea HIV.
 • Analiza pentru sifilis.
 • Smear pe microflore.
 • PTSR asupra infecțiilor latente.
 • Koliposkopiya.

Este important pentru mamele viitoare să treacă o analiză pentru detectarea anticorpilor la rubeolă, toxoplasmoză, citomegalovirus. Dacă nu se găsesc anticorpi în sânge, atunci trebuie să faceți vaccinarea cu cel puțin trei luni înainte de concepție.

Teste suplimentare sunt atribuite dacă este necesar să se determine compatibilitatea genetică sau să se facă o prezicere a posibilelor abateri genetice care pot fi moștenite.

trusted-source[3]

Analize pentru femei în planificarea sarcinii

Analize pentru femei în planificarea predării sarcinii în mai multe etape și afectează toate sistemele corpului.

Primul lucru pe care trebuie să-l evaluați este starea generală a corpului femeii, pentru aceasta, mama însărcinată ar trebui să viziteze astfel de specialiști: 

 • Ginecologul - consultarea ginecologului este foarte importantă, medicul profiling care va conduce întreaga sarcină. 
 • Un medic dentist - examinarea în timp util a cavității orale și tratamentul pacienților cu dinți va scuti riscul unei infecții periculoase. 
 • Otolaringolog. Boli ale organelor ORL sunt, de asemenea, periculoase și chiar în formă cronică vor fi o sursă constantă de infecție. 
 • Cardiolog. O sarcină suplimentară asupra sistemului cardiovascular al unei femei în timpul sarcinii și nașterii poate fi dăunătoare dacă există boli sau patologii în această zonă. 
 • Allergist.

Toate bolile pe care medicii le vor identifica ar trebui vindecate strict înainte de concepție.

Analize pentru femei în planificarea sarcinii, care trebuie să treacă în mod necesar planificarea concepției: 

 • un test de sânge pentru hepatita B și C, sifilis, HIV, anticorpi împotriva herpesului și infecției cu citomegalovirus, rubeolă, toxoplasmoză; 
 • un frotiu din vagin pentru a determina flora; 
 • US de glande mamare, organe de pelvis mic; 
 • pilitură studiu PCR produse din colul uterin - prezența agenților patogeni ai herpes, citomegalovirus, chlamydia, mycoplasma, ureaplasmosis; 
 • Ecografia glandei tiroide; 
 • analiza generală a urinei; 
 • testul de sânge general și biochimic; 
 • citologia răzuinței din cervix; 
 • analiza de coagulare a sângelui; 
 • Studiul a nivelului de hormoni tiroidieni TSH (de stimulare a glandei tiroide hormon hipofizar, care reglează funcția tiroidiană), T3 (tiroxina), T4 (triiodotironina).

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Analize pentru bărbați în planificarea sarcinii

Analizele la om la planificarea sarcinii de asemenea, este necesar să se predea, dar nu în toate cazurile. 

 1. Consultarea unui genetician. Consultarea unui genetician nu este numită în toate cazurile. Numai atunci, în cazul în care istoria o femeie sau bărbat are o boală sau patologie, transmisă prin moștenire. - sindromul Down, schizofrenie, etc. In plus, atunci când vârsta bărbaților de peste 40 de ani, este de asemenea necesară consultarea genetica. De asemenea, consilierea genetică este trimisă femeilor care au antecedente de avort spontan sau au fost născuți copii moarte. 
 2. Spermograma și analiza compatibilității. Dacă într-un an cuplul nu are un copil, atunci mai întâi bărbatul este programat să efectueze o analiză pentru o spermogramă - aceasta va oferi informații despre activitatea spermatozoizilor și procentul lor în spermatozoizi. Deci, puteți identifica infertilitatea la bărbați și puteți prescrie un plan de tratament.
 3. De asemenea, după încercări lungi de a concepe un copil, este prescris un test de compatibilitate, dar există câteva astfel de perechi și este rareori prescris. 
 4. Fluorografie. Un bărbat trebuie să aibă o examinare cu raze X a pieptului pentru a exclude posibilitatea tuberculozei. 
 5. Test de sânge pentru infecție. Un bărbat, ca o femeie, trebuie să doneze în mod necesar sânge pentru HIV, sifilis etc. În special în cazurile în care analiza sângelui unei femei indică prezența agenților patogeni de infecții și a virușilor cu transmitere sexuală.

Analizele pentru un bărbat când planifică o sarcină trebuie să fie luate în mod necesar, pentru că un om mai sănătos la momentul concepției, cu atât este mai mare probabilitatea unui copil sănătos. Și puteți lua toate testele necesare în orice clinică din orașul dvs.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Analiza hormonală în planificarea sarcinii

Analiza hormonilor în planificarea sarcinii nu are o importanță secundară în pregătirea pentru concepție. Pe baza studiului fondului hormonal, este posibil să se judece eșecul funcțiilor endocrine ale corpului și să se ajute la stabilirea cauzei infertilității. Este necesar să se efectueze o analiză a hormonilor dacă o femeie are un tip de păr masculin, o masă de sex masculin și o femelă peste normă, o piele predispusă la grăsimi și acnee și o vârstă după 35 de ani.

Există factori care vor determina scopul testului hormonal: 

 1. Tulburarea ciclului menstrual. 
 2. În anamneză au existat avorturi, un făt înghețat, naștere mortală. 
 3. Mai mult de un an nu poate rămâne însărcinată.

Când planificați sarcina, merită atenție la astfel de hormoni:

 • Progesteronul. El este responsabil pentru atașarea embrionului pe pereții uterului și asigură dezvoltarea acestuia. 
 • Folicul-stimulator hormon (FSH). Responsabil pentru creșterea ovocitelor, responsabilă de producerea de estrogen. La bărbații responsabili de maturarea spermatozoizilor. 
 • Luteinizarea hormonului (LH) - reglează maturarea oului în folicul, participă la formarea corpului galben. La bărbați, aceasta contribuie la maturarea completă a spermatozoizilor. 
 • Prolactinum - stimulează ovulația și, după naștere, este responsabilă de lactație. 
 • Estradiolului. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea mucoasei uterine și pregătirea acesteia pentru sarcină. 
 • Testosteronul este un hormon masculin. Dacă procentul femeii este prea mare, este plină de lipsa ovulației sau a decesului fătului, dacă sarcina a venit deja.

Înainte de a face testul, activitatea fizică ridicată, fumatul, stresul emoțional sunt interzise. Trebuie să dai dimineața, pe stomacul gol.

Analiza infecției în planificarea sarcinii

Analizele de infecție în planificarea sarcinii ar trebui să fie acordate în primul rând - singura modalitate de a preveni riscul de infectare a fătului și cauzând-l rău în timpul tratamentului. Deci, testele necesare pentru infecție în planificarea sarcinii: 

 • RW (test de sânge pentru sifilis). Poate fi fals pozitiv pentru tumori, diabet, după consumul de alcool etc. 
 • HIV. 
 • HbSAg - hepatita B. 
 • VHC este hepatita C. 
 • În mod separat, ar trebui să faceți un test de sânge pentru rubeolă. Aceasta este o infecție deosebit de periculoasă. Dacă o femeie a suferit această infecție mai devreme, ea dezvoltă o imunitate permanentă. La o femeie însărcinată care nu se îmbolnăvește, rubeola poate trece ușor, iar fătul provoacă deformări și malformații grave. La un risc ridicat de infecție, vaccinarea este indicată, dar concepția va trebui amânată pentru câteva luni. 
 • Sânge pentru toxoplasmoză. Infecție severă, care suferă de animale. Poți să te infectezi consumând carne crudă sau slab gătită, în contact cu animalele fără adăpost. 
 • Citomegalovirus. Poate provoca moartea fetală intrauterină sau poate fi un motiv imediat după naștere. Transmis prin aer, cu transfuzii de sânge, contact sexual. 
 • Herpesul este genital. Mai ales periculoasă este infecția în timpul sarcinii. Dacă aveți un procent foarte mare de anticorpi, atunci nu puteți planifica sarcina. Medicul numește apoi tratamentul corect.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Analiza genetică în planificarea sarcinii

Analiza genetică în planificarea sarcinii face din ce în ce mai multe cupluri care doresc să aibă un copil. Recent, numărul de cupluri care nu se îngrijește numai de disponibilitatea materială de a deveni părinți, ci și de dorința ca viitorul copil să fie sănătos, a crescut.

Fiecare părinte dorește ca un copil să fie sănătos, dar cuplurile absolut sănătoase căsătorite nu se întâlnesc în prezent - fiecare a doua persoană din istorie are această sau boala ereditară.

Consultați un sfat geneticist cu cel puțin trei luni înainte de sarcina propusă. În această perioadă, puteți efectua toate testele și studiile necesare și puteți prescrie tratament.

Există 6 grupuri majore cu risc crescut de a avea un copil cu patologii: 

 1. În familia unuia dintre părinți există boli ereditare severe. 
 2. Femeia din istorie a avut avorturi sau au fost născuți copii morți cu anomalii. 
 3. Vârsta mică a părinților (sub 18 ani) sau invers, vârsta depășește 35-40 de ani. 
 4. Cuplul este rude de sânge. 
 5. A trăi într-o zonă anormală, contaminată, în contact constant cu substanțe nocive și substanțe chimice. 
 6. O femeie ia medicamente vitale care pot afecta formarea și dezvoltarea fătului.

În cursul studiilor de bază sunt prevăzute teste suplimentare: 

 1. Spermograma - pentru a exclude patologia spermei; 
 2. Examinarea citogenetică - determinarea calității și cantității de cromozomi; 
 3. Tiparea HLA - pentru a determina gradul de compatibilitate a țesuturilor pentru cauzele neclare de infertilitate.

Test de sânge pentru planificarea sarcinii

Testul de sânge în planificarea sarcinii include mai multe etape obligatorii care permit excluderea tuturor patologiilor și infecțiilor posibile și va oferi informații despre starea generală a corpului femeii:

 • Număr total de sânge

Un test de sânge general vă va spune despre posibilele procese inflamatorii din organism. De asemenea, oferiți informații despre numărul de celule sanguine.

 • Sânge pentru HIV, hepatită A, B, C, RV (de 3 ori în timpul sarcinii)

Sângele pentru aceste boli este predat din venele și pe stomacul gol. Diagnosticarea în timp util a acestor boli va ajuta la reglarea tratamentului cel mai eficient și mai sigur, care nu dăunează fătului și femeii însărcinate. Dacă o femeie ignoră predarea acestor teste, va trebui să nască în observator.

 • Biochimia sângelui (cu tratament primar, la 18 și 30 de săptămâni de sarcină)

Analiza biochimică descifrează datele metabolismului proteinelor, lipidelor și carbohidraților. Este obligatoriu să se efectueze analiza pentru nivelul total de proteine și zahăr, fierul seric. Analizele biochimice suplimentare sunt prescrise pentru patologiile cronice (cu pielonefrită, diabet, tractul biliar diskinezic).

 • Studiul sistemului de coagulare:

Analiza sângelui dintr-o venă pe o coagulogramă, adică o definiție a vitezei coagulabilității unui sânge. Astfel, tendința la sângerare este determinată și acest lucru poate provoca o pierdere de sarcină.

 • Tipul de sânge și factorul Rh
 • Detectarea infecțiilor cu TORCH

Pentru a determina infecțiile cu TORCH, sângele din venă este luat pentru anticorpi împotriva toxoplasmozei, herpesului, virusului rubeolei, citomegalovirusului. Dacă un procent ridicat de IgM este detectat în sânge, aceasta indică o boală acută și necesită tratament dacă un procent ridicat de IgG înseamnă că femeia sa recuperat deja din infecție și a dezvoltat o imunitate persistentă.

trusted-source[16], [17], [18]

Costul testelor pentru planificarea sarcinii

Odată ce un cuplu căsătorit decide să aibă un copil, totul din viața lor suferă schimbări - senzații, gânduri, aspect și, desigur, deșeuri financiare. Prin urmare, sarcina ar trebui să înceapă planificarea în primul rând cu bugetul.

Bugetul planificării sarcinii este mai bine să fie calculat în avans pentru a ști cât de mult poate face procesul de pregătire pentru sarcină, purtător și naștere. Acest lucru va ajuta la evitarea situațiilor neplăcute și a stresului din cauza lipsei de finanțare.

Trecerea testelor în planificarea sarcinii, plus vitaminele necesare, costă o mulțime de bani, deci acest element de cheltuieli trebuie să fie întotdeauna luat în considerare.

În ceea ce privește sarcina, în al doilea trimestru corpul femeii se va schimba, deci va trebui să cumpărați haine noi, purtați pantofi cu călcâi redus.

Mai târziu, în ultimele luni de sarcină, va trebui să vă faceți griji pentru a cumpăra tot ce aveți nevoie pentru un copil - haine, cărucioare pentru copii, pătuțuri și multe altele.

Puncte de costuri principale: 

 1. O vizită la medic în timpul pregătirii pentru sarcină de sarcină va costa aproximativ 2.200 UAH. 
 2. Analizele și examinările vor costa 7-8.000 UAH. 
 3. Vaccinările vor costa aproximativ 300 UAH. 
 4. Testele vor costa 140 UAH. 
 5. Vitamine - 1.800 UAH. 
 6. Haine speciale și pantofi - 4, 000 UAH.

trusted-source[19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.