^

Analiza biochimică în timpul sarcinii

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Analiza biochimică în timpul sarcinii se referă la testele obligatorii. Cu ajutorul unui test de sânge biochimic, puteți afla despre prezența focarelor de inflamație în organism, identificați încălcările în activitatea tuturor sistemelor și organelor.

Pentru a analiza sângele venos pe stomacul gol, în ajun este mai bine să nu mâncați alimente cu conservanți, alimente grase, beți numai apă mai bine. Analiza se face la înregistrare, la 28 și 34 săptămâni.

O examinare detaliată a sângelui face posibilă aflarea unor astfel de indicatori:

 • Conținutul de proteine (albumine, globuline).
 • Conținutul de fracțiuni lipidice (fosfolipide, trigliceride etc.).
 • Conținutul de fracțiuni carbohidrați, glucoză.
 • Conținutul de enzime (colinesterază, creatin kinază, lipază etc.).
 • Starea echilibrului electrolitic (procentaj de fier, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, etc.).
 • Identificarea marcatorilor de deficit de fier - fier seric, LHS, transferin, feritină.
 • Conținutul de bilirubină în sânge.
 • Conținutul de uree, creatinină, uree.
 • Conținutul de anticorpi.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Analiza feritinei în timpul sarcinii

O analiză a feritinei în timpul sarcinii are o mare valoare diagnostică. Pe baza analizei datelor poate identifica într-un stadiu incipient de dezvoltare a anemiei feriprive, iar în timpul sarcinii este foarte importantă, din cauza lipsei de fier, de obicei, suferă nu numai mama, ci și a fătului (provoca dezvoltarea de foame de oxigen).

Cu ajutorul analizei, este posibilă nu numai diagnosticarea anemiei în timp, ci și evaluarea stocurilor de fier din organism, identificarea focarelor de inflamație cronică, diagnosticarea bolilor tumorale.

Analiza pentru feritină este cea mai convenabilă metodă pentru diagnosticarea feritinei. De asemenea, este posibilă evaluarea calității asimilării fierului proporțională cu procentul de feritină din sânge. Normal feritina 13-150 g / l. Dacă sale creșteri procentuale do400 g / l sau mai mult, atunci sugerează patologii hepatice în faza acută sau cronică a insuficienței renale cronice, în anumite boli neoplazice (carcinom pulmonar, carcinom de colon, carcinom leziune ficat, prostată, leucemie în faza acută, boala Hodgkin). Atunci când conținutul de feritină este mai mic de 10-15 μg / l, se produce o anemie necomplicată a deficienței de fier.

Sângele pentru analiză este mai bine să se ia dimineața, pe stomacul gol, ultima masă nu trebuie să aibă loc mai devreme de 8 ore și alimentele ar trebui să fie ușoare și nealorice. De asemenea, analiza nu poate fi efectuată dacă tratamentul este efectuat în paralel.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Analiza zahărului în timpul sarcinii

Analiza zahărului în timpul sarcinii se administrează în mod repetat pe tot parcursul perioadei de gestație. Mama viitoare dă nu numai urină, ci și sânge pentru zahăr - astfel încât să puteți monitoriza orice schimbări fiziologice în corpul ei și în timp să observați o astfel de încălcare ca diabetul.

Sarcina este unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea diabetului, deci fiind într-o poziție "interesantă", trebuie să acordați o atenție deosebită nivelului de glucoză din sânge și urină. Grupul de risc include femeile însărcinate care:

 • Ei au un comportament ereditar pentru diabet.
 • Gestul are o vârstă de peste 35 de ani.
 • Sarcina are excesul de greutate sau a stabilit faptul că obezitatea.
 • Anterior sarcina a fost complicată sau sa încheiat cu avort spontan.
 • Pregnantul a fost tratat pentru infertilitate cu hormoni.
 • Femeia însărcinată avea deja copii mari (aceasta indică o formă latentă de diabet).

Pentru a efectua analiza asupra zahărului în timpul sarcinii, este necesar de două ori - timp de 8-12 și 30 de săptămâni. Dacă la prima livrare a fost înregistrată o creștere a concentrației de zahăr din sânge, se efectuează un test TSH suplimentar pentru a verifica modul în care pancreasul face față sarcinii sale. Este corect să dai sânge zahărului dimineața, pe stomacul gol, pentru a nu obține un rezultat fals.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Analiza coagulării în timpul sarcinii

O analiză a coagulogramei în timpul sarcinii ar trebui să fie efectuată de absolut orice femeie. Cu ajutorul acestei analize, puteți afla cât de repede se transformă sângele și că sângerarea este eliminată fiziologic. Deplasarea normelor de coagulare poate provoca complicații foarte grave în timpul sarcinii. Deci, o tendință de tromboză poate declanșa un accident vascular cerebral, atac de cord, tromboză venoasă și, de asemenea, duce la un avort. De asemenea, rata ridicată a cheagurilor de sânge poate afecta starea de sănătate a fătului - duce la formarea anomaliilor cerebrale.

În timpul sarcinii, coagulograma trebuie analizată cel puțin de trei ori. Pentru a preda o probă de sânge este necesară pe un stomac gol, ultima masă nu trebuie să fie mai devreme de 8 ore în urmă. Dacă există devieri în rezultatele testelor de coagulare, este posibil să fie necesar să reanalizați sângele sau să efectuați o examinare suplimentară. Dacă femeia gravidă are vene varicoase, boli hepatice sau patologii autoimune, analiza va trebui să fie dată de mai mult de trei ori, chiar dacă sarcina nu are complicații periculoase.

Analiza normală pentru coagularea în timpul sarcinii:

 • Valoarea APTTV este de 17-20 s;
 • Importanța fibrinogenului - până la 6,5 g / l;
 • Semnificația lupusului anticoagulant este absentă;
 • Numărul trombocitelor este de 131-402 mii / mkl;
 • Valoarea de protrombină este de 78-142%;
 • Timpul de trombină este de 18-25 s;
 • Valoarea D-dimer este de 33-726 ng / ml;
 • Valoarea antitrombinei III este de 70-115%.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38]

Analiza lupusului în timpul sarcinii

Analiza lupusului în timpul sarcinii trebuie efectuată fără întârziere, deoarece boala poate apărea într-o formă neexprimată, dar ulterior complică în mod semnificativ evoluția sarcinii. Lupus în timpul sarcinii poate provoca:

 • Preeclampsia este o afecțiune severă în care este afectată funcția renală și crește tensiunea arterială.
 • Neintenționarea de sarcină. Un sfert de sarcini cu lupus sunt întrerupte spontan sau au un rezultat mortal.
 • Nașterea înainte de termen.
 • Întârzierea dezvoltării intrauterine și dezvoltarea fătului.
 • Tromboza placentară. Din cauza conflictului imun, un număr mare de fetuși se formează la lupus, ceea ce duce la o scădere a permeabilității placentei și la o lipsă de nutrienți și oxigen în făt.

Când lupusul este confirmat la o femeie însărcinată în formă cronică, un regim individual de tratament este pregătit pentru a sprijini nu numai corpul mamei, ci și pentru a-și susține creșterea și dezvoltarea normală. Dacă anticorpii Ro și La sunt detectați în sângele unei femei, aceasta înseamnă că viitorul copil va avea deja lupus neonatal, manifestat printr-o erupție cutanată și o scădere a nivelului plachetelor. Dar după 3-6 luni boala trece, dar este posibil ca bebelușul să aibă o patologie inima ușoară, care necesită un tratament suplimentar.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Analiza anticorpilor în timpul sarcinii

Analiza anticorpilor în timpul sarcinii este efectuată pentru a exclude posibilitatea unui conflict de rhesus între mamă și copilul nenăscut. Dacă mama viitoare are Rh negativ și fătul este pozitiv, acesta devine adesea un motiv pentru avortul spontan sau provoacă o boală hemolitică la copil. Este mai bine să abordeze problema determinării grupei sanguine rhesus și pentru a identifica dacă există aloimună anticorpi eritrocitare în sânge, înainte de planificare sarcinii sau stadiile sale timpurii, să ia măsurile necesare pentru femeile insarcinate. Dacă mama viitoare este Rh pozitivă și fătul este negativ, atunci sarcina nu este amenințată și nu există motive pentru dezvoltarea bolii hemolitice.

Anticorpii sunt proteine specifice, creșterea nivelelor unora dintre ele poate afecta negativ starea de sănătate a copilului nenăscut. Dacă conținutul de anticorpi este mai mare de 1: 4, va fi necesar să se supună mai multă ecografie pentru a monitoriza fătul. Dacă pe tot parcursul sarcinii titrul de anticorpi nu crește, atunci aceasta este o condiție prealabilă pentru succesul purtării fătului.

Să dai sânge pentru un test de anticorpi în timpul sarcinii este mai bună dimineața și nu mânca prea multe grăsimi și alimente proaspete în ajun. Când se confirmă faptul că Rh-conflict și cu un titru ridicat de anticorpi, se ia o decizie privind fumatul special al sarcinii.

Analiza biochimică în timpul sarcinii face posibilă urmărirea schimbărilor în corpul mamei însărcinate în timpul sarcinii și într-un stadiu incipient pentru a diagnostica anomaliile și a asigura tratarea eficientă și corectă a problemei.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.