^
A
A
A

Am diabet, pot rămâne însărcinată chiar acum?

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Puteți decide singur sau puteți asculta sfatul medicului. Oricum, aceste informații vă vor ajuta să evaluați cu adevărat situația și să discutați cu medicul opțiunile posibile.

Dacă aveți diabet și doriți să aveți un copil, citiți cu atenție următoarele:

 • Aveți un nivel normal de zahăr din sânge normal sau mai mare (mai mic)? Mamele viitoare care au diagnosticat diabet înainte de a rămâne gravide trebuie să aibă un nivel de zahăr din sânge cât mai aproape posibil de cel normal. Acest lucru va reduce probabilitatea unui copil cu defecte congenitale, naștere prematură și alte complicații. Verificați nivelul zahărului din sânge pe parcursul zilei pentru a vă asigura că este normal. Dacă nu este cazul, utilizați contraceptive până când acestea sunt normalizate.
 • Luați medicamente pentru a controla diabetul zaharat? Medicul dumneavoastră le poate modifica pentru insulină sau le poate prescrie pe alții înainte de sarcină. Dacă ați urmat sfatul unui medic, asigurați-vă că medicamentele noi controlează nivelul zahărului din sânge și doar atunci gândiți-vă la sarcină.
 • Injectați insulină? Consultați un medic înainte de a rămâne gravidă, pentru a schimba doza sau calea de administrare, dacă este necesar. Dacă alegeți doza potrivită înainte de sarcină, riscul fluctuațiilor nivelului de zahăr din sânge va scădea semnificativ în timpul sarcinii.
 • Luați medicamente pentru a trata alte boli? Discutați acest lucru cu un medic înainte de sarcină, astfel încât acesta să poată schimba cursul tratamentului sau să interzică utilizarea acestuia.
 • Diabetul a provocat o boală de rinichi sau a afectat vederea? Dacă da, atunci sarcina poate să vă agraveze sănătatea. Tensiunea arterială crescută la rândul său poate afecta negativ dezvoltarea copilului în timpul sarcinii.
 • Ai deja copii? Dacă da, diabetul a afectat dezvoltarea lor?
 • Luați vitamina B6 (acid folic)? Consumul zilnic de multivitamine și vitamine prenatale care conțin acid folic reduce riscul unui copil cu defecte congenitale.

Ce se întâmplă dacă diabetul trebuie luat înainte de sarcină?

Sarcina poate merge fără complicații dacă normalizați nivelul zahărului din sânge înainte de a începe la presiune normală și nu există probleme cu rinichii. Controlul nivelului de zahăr din sânge scade riscul de a avea un copil cu defecte congenitale, naștere prematură și alte complicații posibile. Experții recomandă revenirea la normal a nivelului timp de 3-6 luni înainte de sarcină. Pentru a face acest lucru, ar trebui să se angajeze în mod activ în sport, să mănânce alimente sănătoase, să piardă în greutate dacă este necesar și să ia medicamente prescrise de un medic.

Ce trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră?

Preparate

Este foarte important să spuneți medicului că veți rămâne gravidă. Dacă luați medicamente pentru a controla diabetul, medicul dumneavoastră le poate înlocui cu insulină sau alte medicamente. Dacă luați insulină, consultați un medic, astfel încât, dacă este necesar, puteți schimba doza sau modul de administrare (dozator de insulină sau injecție). De asemenea, spuneți medicului despre medicamentele pe care le utilizați pentru a trata alte boli. Discutați toate acestea cu medicul înainte de sarcină, astfel încât acesta să poată corecta cursul tratamentului sau să interzică folosirea acestora pentru a evita vătămarea copilului viitor.

Screening-

Dacă aveți diabet, trebuie să vizitați în mod regulat un medic pentru examinări preventive. Acest lucru este deosebit de important înainte de sarcina planificată. Testul de screening include:

 • Diagnosticul de vedere pentru semnele de retinopatie (leziune neinflamatorie a retinei).
 • Analiza sângelui și urinei pentru determinarea bolii renale.
 • Măsurarea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială crescută poate provoca complicații în timpul sarcinii și poate dăuna viitorului copil, precum și provoacă nașterea prematură (deoarece placenta este ruptă).
 • Test de sânge pentru nivelul zahărului. Dacă este necesar, medicul va oferi recomandări privind controlul nivelului zahărului din sânge înainte și în timpul sarcinii.

Diabetul necontrolat și cum poate să apară în timpul sarcinii.

Diabetul necontrolat crește riscul complicațiilor în timpul sarcinii, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Posibile complicații

 • Defecte ale nașterii
 • Nașterea prematură
 • Glicemie scăzută
 • icter
 • Nașterea unui copil cântărește mai mult decât de obicei, ceea ce duce la complicații ale sănătății nou-născutului.
 • Nașterea unui copil cu o greutate insuficientă, care a fost cauzată de tensiune arterială crescută, afecțiuni renale și afectarea funcționării placentei.
 • Rezultatul letal, deși acest lucru se întâmplă în cazuri foarte rare, deoarece cele mai multe femei gravide utilizează insulină pentru a controla nivelul zahărului din sânge.

Factorii de risc pentru o mamă potențială:

 • Nașterea prematură.
 • Boala renală dacă nivelul creatininei este de 2,0 mg / dl.
 • Hipertensiune arterială în timpul sarcinii.
 • O scădere a vederii, care se poate normaliza imediat după nașterea copilului.

Sarcina și diabetul: planificarea sarcinii

Consultați un medic dacă aveți diabet de tip 1 sau 2 și doriți să deveniți mamă. Ar trebui să normalizați nivelul zahărului din sânge înainte de sarcină și să îl sprijiniți pe toate cele 9 luni. Doar în acest caz, sănătatea și sănătatea viitorului copil vor fi în siguranță.

Repere

 • Dacă aveți diabet și planificați o sarcină, aduceți nivelul de zahăr din sânge la normal. Acest lucru va ajuta la evitarea riscului de naștere prematură, defecte congenitale la copil și menținerea sănătății.
 • Deseori verificați nivelul zahărului din sânge.
 • Faceți exerciții regulate și respectați o dietă sănătoasă. Acest lucru va ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase sau, dacă este necesar, va pierde aceste kilograme în plus înainte de începerea sarcinii.
 • Înainte de sarcină, luați suplimente care conțin acid folic. Aceasta va reduce riscul copilului de a avea un defect de tub neural.
 • Dacă luați medicamente care nu se eliberează pe bază de rețetă, asigurați-vă că vă adresați medicului dumneavoastră pentru a întrerupe utilizarea sau pentru a le schimba la alte persoane înainte de sarcină.
 • Dacă fumați, încercați singur sau cu ajutorul unui medic să renunțați la acest obicei distructiv, deoarece tutunul afectează negativ copilul și crește riscul de complicații în timpul sarcinii.
 • Dacă aveți boală de rinichi și vedere slabă, asigurați-vă că vă consultați un medic, deoarece aceste boli pot deveni severe în timpul sarcinii.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Cum să planificați o sarcină cu diabet zaharat?

Dacă aveți diabet zaharat și intenționați să deveniți mamă, luați măsuri pentru a vă îmbunătăți sănătatea imediat înainte de concepție. Acest lucru vă va ajuta pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră să evitați complicațiile în timpul sarcinii și după nașterea copilului. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa aduceti zaharul din sange inapoi la normal. Acest lucru vă poate ajuta la exercițiile fizice regulate, la alimentația corectă și la scăderea nesemnificativă a greutății.

Aveți diabet. La ce să mă gândesc în timpul sarcinii?

În primele săptămâni de sarcină, organele copilului încep să se formeze. Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge afectează dezvoltarea acestora, iar bebelușul poate veni în lume cu defecte congenitale. Dar dacă controlați diabetul zaharat, riscul unui copil cu abateri este semnificativ redus. Majoritatea femeilor învață că sunt însărcinate, numai după câteva săptămâni. Dacă în această perioadă nivelul zahărului din sânge nu corespunde normei, riscul de naștere prematură la astfel de femei este semnificativ crescut. Acesta este motivul pentru care este atât de important atunci când planificați sarcina să aveți grijă ca diabetul să nu vă dăuneze copilului tău viitor.

Tensiunea arterială crescută poate provoca:

 • Nașterea unui copil cu greutate în exces. Dacă mama a avut un nivel ridicat de zahăr din sânge în timpul sarcinii, aceasta poate fi transmisă copilului. Copilul este supraponderal și, prin urmare, nașterea este complicată.
 • Nașterea unui copil cu scăderea zahărului din sânge. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul copilului produce mai multă insulină pentru a elimina excesul de zahăr din sânge în timpul sarcinii. În unele cazuri, corpul copilului continuă să funcționeze chiar și după naștere. Aceasta, la rândul său, duce la un nivel scăzut de zahăr din sânge. Dacă o lăsați la asta, sănătatea copilului va fi pusă în pericol.

Icter, în urma căruia pielea și sclera ochilor au o culoare icterică. Dezvoltarea icterului este asociată cu un conținut ridicat de substanță specială din sânge din grupul de pigmenți biliari, denumită bilirubină. Are o culoare galben auriu caracteristică și este un produs al defalcării hemoglobinei și a altor componente ale sângelui. O astfel de boală se găsește adesea la copiii născuți de femeile cu zahăr din sânge ridicat.

Cum îmi normalizez zahărul din sânge înainte de a rămâne însărcinată?

Mai întâi de toate, tu ar trebui să fii interesat de asta. Consultați-vă medicul și încercați să aduceți nivelul zahărului din sânge la normal înainte de începerea sarcinii. Pentru aceasta, ar trebui:

 • Mâncați echilibrat. Dacă sunteți supraponderală înainte de sarcină, ar trebui să pierdeți o greutate, să pierdeți 5-10 kg și să normalizați zahărul din sânge. Există multe modalități de a controla când și cât de mult mâncați. În acest lucru puteți ajuta un dietetician și un medic.
 • Jucați regulat sport. Selectați cel puțin 30 de minute pentru exercițiile zilnice. În timpul antrenamentului, organismul controlează zahărul din sânge prin absorbția acestuia în timpul și după sesiunile intensive. Sportul ajută la menținerea greutății sănătoase, reducerea colesterolului ridicat și creșterea lipoproteinelor cu densitate mare (colesterol bun) și reduce tensiunea arterială crescută. Plimbarea, alergatul, ciclismul și înotul sunt bune pentru diabetici. Consultați un medic înainte de a începe antrenamentele.
 • Luați medicamente sau insulină strict conform prescripției medicului. Asigurați-vă că informați medicul că intenționați să deveniți mamă. De asemenea, trebuie să discutați despre alte medicamente pe care le luați, inclusiv medicamentele fără prescripție medicală.
 • Verificați sistematic nivelul zahărului din sânge. Acest lucru va ajuta la determinarea modului in care medicamentele, exercitiile fizice si nutritia afecteaza zaharul din sange. De asemenea, este important să luați acid folic înainte și în timpul sarcinii, care, la rândul său, va împiedica dezvoltarea unui defect de tub neural la un copil.
 • Dacă fumezi, încearcă să renunți la acest obicei rău. Tutunul poate dăuna unui copil și poate crește riscul de exacerbare a bolii.
 • Dacă aveți boală de rinichi și vedere slabă, asigurați-vă că vă consultați un medic, deoarece aceste boli pot deveni severe în timpul sarcinii.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.