^

Peeling al feței cu acid ferulic

, Editorul medical
Ultima examinare: 12.03.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Deosebit de popular printre procedurile cosmetice este peelingul chimic superficial, care ajută la eliminarea anumitor probleme ale pielii și la îmbunătățirea texturii epidermei. O astfel de procedură este peelingul cu acid ferulic.

Indicații pentru procedură

Peelingul Ferul folosește acid fenolic 3-metoxi-4-hidroxicinamic sau ferulic pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii de pe stratul de suprafață al pielii. Principala proprietate farmacologică a acestui acid carboxilic lipofil este capacitatea de a inhiba procesul de degradare oxidativă (peroxidare) a lipidelor atunci când radicalii liberi dăunează celulelor pielii, adică un efect antioxidant.

De asemenea, s-a dovedit că acidul ferulic prezintă o gamă largă de activități biologice, precum antiinflamatoare, antimicrobiene, antialergice, hepatoprotectoare, anticancerigene, antitrombotice, crește viabilitatea spermatozoizilor, efecte antivirale și vasodilatatoare, chelarea metalelor, modularea activității enzimatice, activare. Factorilor de transcripție, expresia genelor și semnalele de transmisie. [1]

Mai multe informații -  Radicali liberi și antioxidanți

Conform rezultatelor cercetărilor, acidul ferulic (pătrunzând bine prin stratul cornos) ajută la menținerea sistemelor de apărare antioxidantă intracelulară ale keratinocitelor, fibroblastelor, colagenului și elastinei, ceea ce face rezonabilă includerea acestuia în produsele cosmetice pentru îngrijirea pielii mature. Și datorită capacității sale de a inhiba activitatea tirokinazei, principala enzimă în formarea pigmentului pielii (melanina), acest acid este capabil să facă față hiperpigmentării pielii. [2]

Acidul ferulic este un puternic absorbant UV  [3]. Acidul ferulic singur sau în combinație cu vitamina E și vitamina C oferă o protecție de aproximativ 4-8 ori împotriva daunelor cauzate de radiații. [4]

Indicațiile pentru aceste proceduri cosmetice includ:

Preparare

Care este pregătirea pentru procedura de peeling cu acid ferulic? Esteticienii  recomandă:

 • evita epilarea cu ceara, electroterapia, epilarea si cremele de epilare cu laser si corticosteroizii topici cel putin o saptamana inainte de orice peeling chimic;
 • încetați să utilizați orice produse topice care conțin retinol, peroxid de benzoil sau hidroxiacizi (AHA), adică creme de albire, creme pentru puncte negre, creme pentru acnee etc. - tot cu o saptamana inainte de peeling.

Peelingurile chimice nu trebuie efectuate dacă pielea pacientului nu și-a revenit după alte proceduri cosmetice sau chirurgicale recente pe față.

Tehnică peeling ferul

Tehnica de peeling ferul poate varia ușor - în funcție de produsul ales (prezența anumitor ingrediente în compoziția sa, de exemplu, acidul tricloroacetic) și de problema pentru care se efectuează această manipulare.

Protocolul de bază pentru o procedură de peeling ferul include următorii pași:

 • demachiere cu produse cosmetice adecvate tipului de ten;
 • curățarea pielii cu un degresant medical sau un demachiant lipozomal (sub formă de loțiune) pentru a îndepărta sebumul;
 • aplicarea unui agent de peeling pe pielea curățată;
 • expunerea compoziției aplicate (a cărei durată variază de la 3-5 la 10-15 minute) - până când este complet uscată;
 • curățarea pielii de resturile compoziției (folosește lichide sau geluri care neutralizează acidul);
 • aplicarea unui agent de protecție (cremă sau mască) pe pielea uscată.

Peelinguri cu acid ferulic

Astăzi, sunt produse o serie de produse speciale de peeling cu acid ferulic.

Ferul peeling Sesderma (Sesderma) este produs de compania spaniolă SesDermaLaboratories: ТМ Mediderma SesGlicopeel. Asadar, ferul peeling Mediderma (Mediderma) - Ferulac peel clasic Mediderma - contine acid ferulic si polifenol antioxidant phloretin.

Pe langa aceste ingrediente, Ferulac peel plus Mediderma contine retinol (care este implicat in diferentierea celulelor epiteliale) si hidroxiacizi keratolitici organici (AHA), care curata pielea de celulele moarte ale pielii: lapte, mar si citric.

Iar ceața de aditiv nano Mediderma Ferulac cu acid ferulic și floretină conține și acid azelaic (care ajută la reducerea tenului gras și la scăderea acneei); vitamina B3 (acid nicotinic) necesar pentru formarea unei mantale protectoare a pielii; retinol, ceramide (lipide ale pielii) și zinc, care accelerează regenerarea celulelor pielii.

Acelasi producator ferul peeling Valencia (SesDerma Valencia Peel). Conține acid ferulic (6%), keratolitice și exfolianți - acizi salicilic și tricloroacetic (5%, respectiv 10%), precum și acid ascorbic și arbutină pentru înălbirea pielii. Acest remediu poate fi folosit ca peeling ferulic pentru cicatricile de acnee.

Producția spaniolă (Simildiet Laboratorios) și peeling combinat de ferul Simildiet (Simildiet), care, pe lângă ferulic, conține acizi lactic, citric și malic.

Ferul peeling Biomatrix (BioMatrix, Franta) - ferulic-mandelic, cu adaos de acid mandelic (ca keratolitic si regulator de productie de sebum).

Pleyana Ferul Peeling (Pleyana, RF-Elveția) este un complex de peeling cu acid azelaic. Iar în serul peeling Pleyana (pentru ten problematic, mixt și gras) - alături de acizii ferulic, mandelic și azelaic - producătorii au inclus acid lactic, succinic și salicilic și vitamina B3.

Ferul peeling Neosbiolab (NeosBioLab) de producție rusă, pe lângă acidul ferulic, lactic, citric și ascorbic, conține anhidridă D-gluconic și retinol.

Peelingul Belita (Bielita) cu acid ferulic (produse cosmetice belaruse Belita-Viteks) contine si acid lactic si citric.

Contraindicații la procedură

Orice peeling chimic superficial, inclusiv cu acid ferulic, este contraindicat:

 • cu sensibilitate crescută a pielii;
 • cu afectarea integrității epidermei;
 • în cazul unei reacții alergice cu manifestări cutanate;
 • in timpul sarcinii si alaptarii, mai multe detalii -  Peeling in timpul sarcinii
 • cu febră, boli inflamatorii acute și exacerbare a infecțiilor cronice;
 • dacă există un neg, nevus sau erupție cutanată cu herpes activ în zona de aplicare a compoziției.

Peelingul feței Ferul nu trebuie efectuat la pacienții cu vitiligo și rozacee;

 • pacienţii cu cancer, în special după radioterapie sau chimioterapie recentă; cu antecedente de boli autoimune (psoriazis, LES, artrită reumatoidă).

Complicații după procedură

O posibilă complicație și o consecință nedorită a acestei proceduri este umflarea pielii, precum și arsura chimică a acesteia - cu dezvoltarea eritemului și formarea unei cruste.

Citește -  Peeling: indicații și contraindicații, complicații, îngrijire

Consecințele după procedură

Exfolierea pielii care continuă de ceva timp (aproximativ o săptămână) este un rezultat natural (planificat) al peelingului.

Aveți grijă după procedură

După peelingul ferul, îngrijirea pielii implică:

 • o excepție pentru 7-10 zile de spălare cu apă și aplicarea fondului de ten sau a corectorului;
 • utilizarea de curățare ușoară și creme hidratante pentru față;
 • limitarea expunerii la soare si aplicarea unei creme intens hidratante cu filtre UV (SPF 30+) inainte de a iesi din casa;
 • refuzul temporar al oricărei activități fizice intense (în care transpirația crește);
 • excluderea băuturilor alcoolice și a fumatului.

În niciun caz nu trebuie să îndepărtați pielea care se exfoliează, deoarece acest lucru poate duce la cicatrici.

Efectul peelingului ferul

Efectul peeling-ului ferul susținut de producători – dacă renunțăm la promisiunile clar publicitare de „reînnoire a pielii” – se datorează acțiunii biochimice a tuturor componentelor. Dar rezultatul său sub forma dispariției petelor de vârstă și a punctelor negre, un aspect mai proaspăt al pielii (îmbunătățirea tonusului și texturii sale, precum și reducerea ridurilor fine) este temporar.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.