^
A
A
A

Proteine Suplimente

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Producătorii de suplimente de proteine le oferă în mod puternic numeroși sportivi care consideră că proteina este cel mai important nutrient. Suplimentele de proteine pot fi împărțite în două categorii: primul include proteine întregi - ouă, lapte sau proteine din soia, al doilea conține aminoacizi liberi individuali sau combinații ale acestora.

  • Proteine întregi

Suplimentele cu proteine întregi sunt utilizate pentru a crește cantitatea totală de proteine din alimente, uneori sunt întărite cu aminoacizi separați. Pentru a satisface cerințele proteice, nu se utilizează suplimente întregi de proteine, deoarece produsele alimentare conțin un număr suficient de ele. Cu toate acestea, aceste suplimente sunt convenabile, în special pentru sportivi cu nevoi calorice înalte și nu au suficient timp pentru gătit și pentru a mânca. Unele aditivi sunt foarte compacte, nu necesită îngheț și sunt convenabile pentru aplicare în zilele "fierbinți". Unele dintre ele pot fi amestecate cu lapte și pot furniza până la jumătate din necesarul de proteine, altele (pudră de proteine) - cu apă și sunt potrivite pentru atleții care nu tolerează lactoza. Tabletele sau pilulele din proteine conțin de obicei mai puține proteine decât pulberile. Amestecurile solubile pentru micul dejun sunt o bună alternativă la pudrele de proteine scumpe. Plăcile de energie conținând minimum 7-14 g proteine (1-2 uncii), contribuie la satisfacerea cerințelor privind proteinele și sunt ușor de utilizat. Atleții ar trebui să fie conștienți de faptul că unele suplimente conțin o cantitate excesivă de proteine pe porție (peste 50 de grame) și nu sunt necesare.

  • Aminoacizi individuali

Studiile au arătat că suplimentele care conțin cantități mici de anumiți aminoacizi pot îmbunătăți performanța prin scăderea concentrațiilor de lactat în mușchi și sânge. Dozele mari din aceste suplimente nu îmbunătățesc performanța. Aditivii cu unii aminoacizi sunt riscanți, deoarece pot provoca dezechilibre metabolice, schimbări în transmiterea impulsurilor nervoase și chiar otrăvirea.

  • Aminoacizi cu catenă ramificată

Oboseala sistemului nervos central. Aminoacizii cu catenă ramificată (ACRT) - leucina, izoleucina și valina - au fost studiați în legătură cu oboseala sistemului nervos central. Se crede că oboseala cauzată de exercițiul excesiv are o origine musculară, dar apare în creier. Există o teorie că, în timpul eforturilor prelungite, excesul de serotonină trece bariera hemato-encefalică și provoacă oboseală; unii cercetători descriu această condiție ca fiind supra-instruire. Aminoacidul triptofan este un precursor al serotoninei. În timpul încărcării mușchilor scheletici BCAA sunt oxidate, în timp ce numărul lor scade, iar cantitatea de sânge creșterea acizilor grași, deplasând triptofan din locul legăturii sale cu albumina plasmatică și creșterea cantității în creier. Când raportul dintre triptofan și ACRT crește, mai mult serotonină intră în creier. Modificarea acestui raport prin creșterea cantității de ACPT sau a carbohidraților poate reduce debitul de triptofan în creier. Acest studiu confirmă opinia cu privire la utilizarea carbohidraților pentru modificarea nivelului serotoninei, dar nu dovedește eficacitatea ACRT pentru prevenirea oboselii.

Hormon de creștere. Se presupune că aminoacizii arginina și lizina cresc sinteza hormonului de creștere, inducând astfel un efect anabolic însoțit de creșterea masei musculare.

Glutamina. Deși glutamina nu este un aminoacid esențial, unii cercetători cred că este necesar în doze mari în timpul încărcărilor excesive. Glutamina este implicată în reacțiile imune. La sportivii cu sindrom de suprasolicitare, nivelul glutaminei plasmatice este subestimat, ceea ce poate agrava imunitatea. O sarcină fizică tensionată fără o recuperare adecvată epuizează depozitele de glutamină, iar corpul nu este în măsură să sintetizeze glutamina cu o viteză suficientă pentru a atinge un nivel de preîncărcare. Glutamina poate fi, de asemenea, implicată în sinteza glicogenului muscular. Conținutul adecvat de glutamină ajută la îmbunătățirea sintezei proteinelor după exerciții fizice. Studiile nu oferă dovezi concludente care susțin utilizarea suplimentelor de glutamină.

Alți doi aditivi ca proteine care merită atenție sunt creatina și beta-hidroxi-beta-metilbutiratul. Ambele pot contribui la creșterea masei musculare și a forței, dar dacă utilizarea lor pe termen lung este sigură nu este cunoscută.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.