^
A
A
A

S-a descoperit un „blocant” al răspândirii metastazelor mamare

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

23 December 2021, 09:00

Biologii au descoperit o schemă de semnalizare, conform căreia răspândirea metastazelor are loc în cancerul de sân. „Comunicarea” dintre moleculele CCL2 și TGF-β joacă un rol principal în aceasta – se stimulează reciproc și asigură eliberarea structurilor canceroase în sistemul circulator. În plus, oamenii de știință au identificat un sistem de blocare a genelor: dacă este afectat, este posibil să se blocheze răspândirea cancerului de sân.

Cancerul mamar ocupă o poziție de lider în ceea ce privește prevalența în rândul tuturor patologiilor oncologice. Rolul principal într-o astfel de „popularitate” a bolii este jucat de efectul hormonilor: pubertatea timpurie, menopauza târzie, tulburările metabolice și utilizarea prelungită a medicamentelor hormonale devin factori importanți. De exemplu, hormonii, prin activarea proceselor de proliferare celulară, cresc simultan riscul de deteriorare a ADN-ului, ceea ce contribuie adesea la dezvoltarea bolilor maligne.

Moleculele de semnalizare sunt implicate în reglarea fiziologică a multor funcții. Informația este transmisă între celule și în interiorul acestora, ceea ce, de exemplu, este tipic pentru citokine. În cursul lucrărilor științifice, s-a constatat că la pacienții cu cancer de sân, calitatea funcționalității genei CCL2 depinde direct de poziția activă a citokinei TGF-β. Oamenii de știință cred că ruperea unui astfel de lanț poate fi baza pentru crearea unui medicament pentru tratamentul bolii.

Cercetătorii au examinat cu atenție cum funcționează CCL2 în interiorul celulelor canceroase. Folosind screening-ul, regiunea genei responsabile de activarea TGF-p1 a fost izolată. În același timp, activitatea genelor în celulele maligne a fost analizată în funcție de prezența TGF-β1.

Sa constatat că, după activarea TGF-β, a avut loc stimularea EGR1 și RXRA intracelulară, care reglează funcția CCL2. Dacă acești factori de transcripție au fost dezactivați, conexiunea dintre TGF-β și CCL2 s-a pierdut.

„Astăzi, știm deja schema de reglementare. Cel mai probabil, metoda descoperită de blocare a metastazelor va deveni baza pentru o terapie eficientă ulterioară a proceselor canceroase din glanda mamară. Tumora va deveni mai puțin agresivă, iar tratamentul va deveni mai promițător”, a spus unul dintre autorii lucrării.

Ce poate ajuta la blocarea activității RXRA și EGR1? Cel mai probabil, vom vorbi despre transportul punctual al agenților individuali care pot afecta aceste legături. În acest sens, ARN-urile monocatenar, numite antisens, sunt considerate promițătoare. Ele sunt complementare ARNm transcris intracelular și previn producerea factorilor de transcripție RXRA și EGR1.

Pe viitor, experții au planificat să înființeze un experiment adecvat în laborator, cu implicarea animalelor. Este important să înțelegem ce impact va avea blocarea directă a RXRA și EGR1 asupra ratei de răspândire a metastazelor cancerului de sân.

Informațiile sunt prezentate pe pagina Rapoarte științifice

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.