Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Muzica afectează calitatea antrenamentului

, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021

Probabil că fiecare persoană care vizitează sala de sport ar dori să-și facă antrenamentul cât mai eficient posibil. Cu toate acestea, unii oameni sunt „produși” la 90-100%, în timp ce alții au doar 20%. Cum să îmbunătățiți performanța?

Un grup de experți internaționali din Italia și Croația au împărtășit informații că muzica ritmică îmbunătățește eficiența sportului, crește rezistența și îmbunătățește performanța.

Este sigur să spunem că majoritatea oamenilor preferă să asculte muzică în timp ce fac exerciții. Unii cercetători au sugerat anterior că acest obicei poate acționa ca o distragere a atenției, blocând semnalele de oboseală ale corpului și crescând astfel efectul exercițiului. Dar nu se poate ignora faptul că diferiți oameni ascultă muzică diferită și o percep diferit. Atât caracteristicile culturale, cât și preferințele individuale joacă un rol aici. Există multe tipuri diferite de muzică, cu ritmuri, melodii, aranjamente și versuri diferite. Prin urmare, nu se poate spune că orice piese muzicale acționează la fel pentru toată lumea.

Până acum, a existat o lipsă de înțelegere în rândul cercetătorilor cu privire la modul în care exact una sau alta muzică poate influența calitatea instruirii. De exemplu, a rămas un mister care ritm este optim pentru efectuarea eficientă a anumitor exerciții.

În noul lor proiect, specialiștii care reprezintă universitățile din Split, Milano și Verona au trebuit să clarifice aceste probleme. Studiul a implicat femei care practicau mersul pe banda cu alergarea si exercitii de forta, cum ar fi presele de picioare. Participanții au practicat mai întâi în tăcere, apoi - cu melodii sunătoare la ritmuri diferite.

În cursul studiului, s-au înregistrat tot felul de indicatori, s-a luat în considerare feedbackul femeilor însuși cu privire la sesiunile de instruire. Ca rezultat, s-a constatat că sunetul muzicii la un ritm ridicat a crescut ritmul cardiac și a redus cel mai mult percepția subiectivă a dificultății exercițiului - comparativ cu acele momente în care trebuia să te antrenezi în tăcere. Efectele „muzicale” au fost mai vizibile la sportivii care au făcut mișcare pe o bandă de alergat - adică s-au antrenat pentru rezistență.

Specialiștii și-au exprimat speranța că rezultatele muncii lor vor fi utile pentru persoanele care doresc să își ridice propriul nivel de capacități fizice - și, cel mai probabil, va fi un număr destul de mare de oameni. În ciuda faptului că proiectul a implicat un grup relativ mic de voluntari, rezultatele au fost destul de clare. Cu toate acestea, oamenii de știință nu exclud alte experimente la scară mai mare pentru a continua studierea influenței muzicii asupra altor aspecte ale vieții noastre.

Rezultatele cercetării pot fi găsite pe paginile publicației Frontiere în psihologie - www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.00074/full


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Toate drepturile rezervate.