^
A
A
A

Mirosul faptelor rele

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

05 February 2021, 09:00

Condamnând moral acțiunile altora, ne activăm propriile centre de dezgust ale creierului.

„Acest lucru este dezgustător” - oamenii spun dacă înseamnă ceva inacceptabil, lipsit de etică, imoral. Procedând astfel, ei încep cu adevărat să simtă dezgust: oamenii de știință au descoperit că orice acțiune inacceptabilă a altor oameni provoacă un sentiment literal de dezgust în creierul uman, similar cu cel care apare atunci când simt mirosurile fetide. Acest lucru a fost spus de experții care reprezintă Universitatea din Geneva: au decis să afle cum creierul reacționează la faptele rele - dureros sau încă cu dezgust.

La începutul experimentului, participanților li s-a permis să simtă un miros neplăcut, apoi să experimenteze o ușoară durere de la o ușoară arsură. Astfel, oamenii de știință au reușit să înțeleagă caracteristicile reacției unei anumite persoane la senzațiile fizice neplăcute. După aceea, participanții au fost rugați să citească faimoasa „problemă a căruciorului”: esența descrierii sale este capacitatea de a sacrifica o persoană pentru a salva mai mulți oameni. Această dilemă este de obicei controversată. Pe de o parte, este greșit să spunem că o persoană are o valoare mai mică decât, de exemplu, cinci sau șase persoane. Cu toate acestea, lăsarea uneia și pierderea mai multor victime este, de asemenea, imorală, deci alegerea răspunsului corect este foarte dificil și există vreunul?

Pe parcursul studiului, sa dovedit că, după familiarizarea cu dilema, participanții au arătat o creștere a sensibilității la mirosuri neplăcute, cu o stabilitate relativă a sensibilității la durere. Rezultate similare au fost observate pentru indicațiile activității creierului, care a fost evaluată utilizând un tip funcțional de imagistică prin rezonanță magnetică . După cum explică oamenii de știință, senzațiile de durere și senzația de dezgust olfactiv stimulează regiuni similare ale creierului, care sunt destul de dificil de distins separat între ele pentru RMN. Cu toate acestea, experții au reușit să facă acest lucru și, conform indicatorilor activității creierului, au considerat că sentimentul de dezgust s-a intensificat odată cu condamnarea morală. Prin urmare, putem spune cu siguranță despre faptele rele că miros urât, dar nu sunt dureroase fizic. Este adevărat, este necesar să clarificăm că nu vorbim despre un miros evident: este mai degrabă o metaforă, deoarece există întotdeauna mai multe mirosuri în jurul unei persoane în același timp și nu toate sunt plăcute. Cu toate acestea, începem să simțim aroma nedorită mult mai brusc după căderea în indignare morală.

Apariția unei relații între dezgust și condamnarea laturii morale a problemei poate fi urmărită folosind teoria evoluției. Parfumul urât, împreună cu dezgustul, semnalează orice pericol, posibil rău. Orice lucru care miroase rău poate fi otrăvitor, contaminat, contagios și inerent inacceptabil. Și odată cu dezvoltarea socializării, s-au format criterii morale general acceptate.

Cei care îndrăznesc să încalce criteriile generale ale moralității pun în pericol întregul grup al societății, ceea ce provoacă condamnare. În același timp, creierul nu se reconstruiește sau se transformă, ci folosește un răspuns neuronal existent de multă vreme - precum dezgustul olfactiv.

Munca oamenilor de știință este prezentată pe pagină

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.