^
A
A
A

Informațiile OMS vor fi disponibile în diferite limbi

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

08 July 2015, 09:00

Până în prezent, majoritatea informațiilor privind sănătatea publică sunt disponibile în limba engleză, dar un număr de specialiști insistă să furnizeze informații în alte limbi care sunt de asemenea utilizate pe scară largă în lume.

Unul dintre fondatorii Medical Informatics Association saudit a spus că , atunci când vărul său a pus un diagnostic rar, găsiți informații despre boala în limba arabă a fost imposibil, singurul loc unde poti invata ceva, au existat forumuri. Cu toate acestea, informațiile despre o boală rară în limba engleză au fost mai mult decât suficiente.

Potrivit statisticilor, aproximativ 700 de milioane de oameni din întreaga lume vorbesc bine limba engleză, iar pentru 330 de milioane această limbă este nativă.

Se pare că restul populației lumii (și aceasta este de aproximativ 6 miliarde de persoane) nu are acces la o cantitate imensă de informații, inclusiv sănătatea publică.

Trebuie remarcat faptul că neștiind limba poate fi un obstacol în calea obținerii unei îngrijiri medicale de calitate.

Nevoia de eliberare a informațiilor în diferite limbi nu este slăbită, în ciuda faptului că cea mai comună limbă este engleza. Într-una din publicațiile OMS, se remarcă șase limbi oficiale - arabă, chineză, engleză, franceză, rusă, spaniolă, însă chiar și aceste limbi sunt doar pentru 2,4 miliarde de persoane.

OMS va traduce toate rapoartele și rezoluțiile sale oficiale în toate cele șase limbi oficiale, însă restul publicațiilor organizației de sănătate (linii directoare clinice, rapoarte tehnice) rămân în limba engleză.

Cu 10 ani în urmă, OMS a creat propriul site web, unde pot fi accesate informații în cele șase limbi oficiale, însă majoritatea articolelor de pe site sunt disponibile numai într-o singură limbă - engleză.

Într-un studiu sa constatat că aproape toți oamenii de știință sunt dornici să își publice lucrările în limba engleză, pentru a obține o distribuție mai largă.

Unul dintre cele mai populare site-uri medicale - Wikipedia - colaborează cu diverse organizații care oferă servicii de traducere pentru a depăși problema barierelor lingvistice.

Cu ajutorul unei rețele globale de traducători, site-ul web a publicat un număr imens de articole în mai mult de 100 de limbi.

Editorul Wikipedia a remarcat că, în timpul izbucnirii epidemiei de Ebola din Africa de Vest, prin eforturi comune, a fost posibilă postarea de informații despre această boală în aproximativ 115 de limbi.

În plus față de Wikipedia, diferite site-uri web din SUA oferă informații în diferite limbi, dar, în ciuda acestui fapt, problema lipsei de informații în domeniul sănătății publice rămâne acută.

Cu câțiva ani în urmă, OMS a lansat un program care vizează creșterea accesului la informații medicale nu numai în limbile oficiale. Biblioteca virtuală va permite oricărei persoane care are acces la Internet să obțină informațiile necesare în limba maternă.

OMS lucrează îndeaproape cu diverse centre care ajută la traducerea publicațiilor în limbile locale.

Potrivit statisticilor, mai mult de 50 de țări au vizitat site-ul OMS. În prezent, utilizatorii vorbitoare de limbă rusă și portugheză au acces la informații medicale, iar acum OMS intenționează să traducă și publicațiile sale în limba arabă.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.