^
A
A
A

COVID-19 poate duce la impotență

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

26 May 2021, 09:00

Boala coronavirusului, care s-a manifestat inițial în China și s-a transformat într-o pandemie globală, nu încetează să mai îngrijoreze oamenii de știință. Noi cercetări au arătat că receptorul ACE-2 și gena TMPRSS-2 sunt exprimate pe celulele endoteliale, motiv pentru care infecția duce la o disfuncție endotelială răspândită.

Cunoscutul coronavirus care cauzează COVID-19 poate fi prezent în țesuturile sistemului reproductiv la bărbați chiar și după recuperare, afectând endoteliul vascular și provocând disfuncții erectile. Această concluzie a fost făcută de experți care reprezintă Colegiul de Medicină Miller de la Universitatea din Miami.

Anterior, sa constatat că infecția cu coronavirus dăunează endoteliului vascular al plămânilor, rinichilor, inimii. Până acum, nu se știa nimic despre încălcările țesutului cavernos al organului genital masculin cu o rețea vasculară bogată. O nouă activitate de cercetare a oamenilor de știință a dovedit existența unei relații între COVID-19 și dezvoltarea ulterioară a disfuncției erectile complicate .

Urologul Ramasami, angajat al departamentului specializat de la Miller College, împreună cu colegii săi, a efectuat o biopsie a țesuturilor organelor reproductive la doi pacienți de sex masculin care avuseseră infecție cu coronavirus în urmă cu șase luni și opt luni. Unul dintre bărbați a fost tratat pentru COVID-19 într-un spital, iar al doilea a avut o evoluție ușoară a bolii și a fost tratat acasă. În plus, oamenii de știință implicați în studiu doi bărbați care nu au avut o infecție. Toți cei patru pacienți au suferit o intervenție falloprotetică din cauza funcției erectile afectate.

Materialele biologice confiscate au fost analizate pentru conținutul de oxid nitric sintetic endotelial (un indicator al funcționalității endoteliale) și calitatea expresiei proteinei coronavirus spike. În cursul analizei microscopice electronice, au fost detectate particule virale extracelulare cu o dimensiune de aproximativ 100 nm cu capete asemănătoare vârfurilor în țesuturile vaselor. Expresia oxidului nitric sintetic endotelial în corpul cavernos al pacienților recuperați a fost mai mică decât la bărbații fără COVID-19, indicând o disfuncție endotelială post-virală.

Până în prezent, oamenii de știință efectuează un nou studiu care ar trebui să determine mecanismul molecular al afectării potenței datorate infecției cu coronavirus.

Ceva mai devreme, aceiași oameni de știință au efectuat deja lucrări similare și au descoperit că particulele virale pătrund în țesutul testicular la bărbați, ceea ce poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra fertilității și poate promova transmiterea sexuală.

Pacienții trebuie informați despre posibile complicații după COVID-19. Orice modificări postinfecțioase, inclusiv din partea funcției erectile, ar trebui monitorizate de către profesioniștii din domeniul medical - atât pentru tratament, cât și pentru a facilita cercetarea ulterioară.

Sursa informațiilor:  Jurnalul mondial al sănătății bărbaților

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.