^
A
A
A

Cât de indulgenți suntem față de cei dragi?

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

15 March 2021, 09:00

Există părerea că ne comportăm mai indulgent cu cei dragi și cu prietenii decât cu străinii. Dar oamenii de știință au dovedit că în realitate totul nu este așa.

Ne condamnăm mai serios prietenii. Dacă persoana vinovată este un prieten apropiat sau o rudă, atunci reacționăm la problemă mult mai sever - în orice caz, așa spun cercetătorii.

Relațiile sociale se bazează în mare parte pe activități reciproce. Oamenii stricți, egocentrați, sunt considerați mai puțin de succes decât oamenii care știu să lucreze în echipă, deoarece nu au sprijinul prietenos necesar. Pentru a menține relații normale cu ceilalți, mulți oameni, într-un anumit grad sau altul, își demonstrează propriile sentimente de vinovăție și remușcare după ce au făcut o greșeală - de exemplu, se folosesc scuze, reacțiile vegetative devin vizibile (înroșirea feței, transpirație crescută, lacrimare), etc.), care indică prezența experiențelor și temerilor interne.

Experții de la Universitatea din Portsmouth, conduși de dr. Jules-Danier, au efectuat cercetări despre modul în care prietenia afectează vinovăția.

Inițial, au fost invitați doi voluntari, care erau prieteni: li s-a cerut să rezolve o anumită problemă, pentru care ulterior vor primi o recompensă. Apoi, prietenilor li sa spus că unul dintre ei a făcut o treabă slabă, deci recompensa lor ar fi mai mică, dar ar trebui să o împartă în mod egal între ei. Drept urmare, prietenul care se presupune că a rezolvat problema prost, s-a simțit vinovat pentru pierdere și i-a sugerat partenerului său să ia mai mulți bani pentru el - ca ispășire.

Experimentele ulterioare au confirmat că, cu cât sentimentul de vinovăție este mai mare, cu atât prietenul a încercat mai mult să-l ispășească.

„Rezultatul indică o reacție socială pozitivă din cauza sentimentelor de vinovăție”, au rezumat oamenii de știință. „Acest comportament dovedește că persoana este gata să-și recunoască greșeala și vrea să spună despre natura neintenționată a acțiunilor sale”.

Apoi, cercetătorii au atras atenția asupra comportamentului altor participanți care s-au confruntat cu „vinovăție” din partea prietenilor lor. S-a dovedit că, cu cât relația era mai strânsă, cu atât dezamăgirea lor era mai puternică și cu atât mai puțini bani îi dădeau partenerului „vinovat”.

„O astfel de concluzie contrazice opinia dominantă conform căreia oamenii sunt mai îngăduitori față de cei dragi dacă sunt vinovați și se pocăiesc”, spun experții. Desigur, rezultatele obținute trebuie să fie atent gândite: este probabil să fie luate în considerare calitățile individuale ale oamenilor, care nu au fost luate în considerare în timpul cercetării.

Rezultatele experimentului sunt prezentate pe pagina Royal Science Open Science

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.