^

Sănătate

Tratamentul aterosclerozei arterelor carotide

, Editorul medical
Ultima examinare: 12.03.2022
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Tratamentul conservator al aterosclerozei carotide  include de obicei următoarele categorii de medicamente:

 • Acidul nicotinic și medicamentele pe bază de acesta scad nivelul de trigliceride și colesterol din sânge, cresc prezența lipoproteinelor de înaltă densitate, care au proprietăți anti-aterogene. Acidul nicotinic nu trebuie prescris persoanelor care suferă de insuficiență hepatică.
 • Derivații acidului fibric (fibrați: Gevilan, Atromid, Miskleron) reduc producția de lipide în organism. Utilizarea lor este nedorită pentru pacienții cu insuficiență hepatică și colelitiază.
 • Sechestrantii acizilor biliari (Colestiramina, Cholestide) favorizeaza eliminarea acizilor biliari si a colesterolului din intestin, reducand continutul acestora in celule. Efectele secundare ale acestor medicamente pot fi constipația și balonarea.
 • Medicamente hipolipemiante, inhibitori de HMG-CoA reductază, statine (Pravachol, Mevacor, Zocor) - reduc nivelul de colesterol „rău”, inhibă producerea acestuia în organism. Statinele trebuie luate seara, deoarece producția de colesterol crește noaptea. Utilizarea pe termen lung a acestor medicamente poate provoca diverse insuficiențe hepatice.

Conform indicațiilor, este posibil să se utilizeze așa-numitele tehnici extracorporale pentru îmbunătățirea metabolismului lipidic. Metode similare normalizează compoziția sângelui și a limfei, curățându-le:

 • Metoda de hemosorpție, în care sângele este trecut prin filtre adsorbante, este un dispozitiv special în afara corpului. Filtrele ajută la „preluarea” lipoproteinelor plasmatice aterogene din sânge. Dezavantajul acestei metode este eliminarea simultană a unor elemente din sânge și a colesterolului „bun” din sânge.
 • Metoda de imunosorbție presupune utilizarea unui imunosorbant, care, spre deosebire de hemosorpție, îndepărtează doar lipoproteinele aterogene (LDL).
 • Metoda plasmaferezei este înlocuirea plasmei sanguine a pacientului cu înlocuitori de sânge sau alte preparate de sânge.
 • Metoda de sorbție a plasmei implică purificarea cu sorbent a plasmei pacientului și revenirea acesteia în continuare în sistemul circulator.

Utilizarea acestor tehnici ajută la corectarea temporară a indicatorilor profilului lipidic, cu toate acestea, un astfel de tratament frecvent sau prelungit poate modifica compoziția proteică a sângelui, priva organismul de mulți factori imunitari. Un alt dezavantaj este efectul scurt al procedurilor, necesitatea repetarii lor regulate, precum si costul ridicat.

Medicamente

Statinele scad nivelul colesterolului, reducând astfel letalitatea coronariană. Contraindicațiile la administrarea de statine sunt: sarcină, insuficiență hepatică sau renală acută, alergii, copilărie. Efectele secundare în timpul tratamentului pot fi: diaree, balonare, greață, exacerbare a pancreatitei, cefalee, convulsii, miopatie, reacții alergice. [1]

 • Lovastatin - ajută la prevenirea dezvoltării primului atac coronarian și a anginei instabile. În stadiul inițial al tratamentului, se prescrie zilnic 20 mg de medicament. După o lună, este posibilă creșterea dozei la 40 mg sau mai mult, la discreția medicului.
 • Simvastatina  scade nivelul colesterolului din sânge. De obicei, începeți cu o doză de 5-10 mg pe zi seara, cu o posibilă creștere suplimentară a acestei cantități.
 • Pravastatina inhibă biosinteza colesterolului în ficat. Doza inițială de medicament este de 10-20 mg pe zi, la culcare. Dacă efectul așteptat nu este găsit, doza este crescută la 40 mg.
 • Fluvastatina este un medicament care nu pătrunde în bariera hemato-encefalică. Efectul terapeutic este detectat după 4 săptămâni de la internare. Cantitatea inițială a medicamentului este de 20 mg pe zi. Dacă nivelul colesterolului este mult crescut, atunci doza este crescută la 40 mg / zi.
 • Atorvastatina scade în mod eficient nivelul colesterolului, care devine vizibil după 2 săptămâni de utilizare. Efectul maxim se găsește după o lună de tratament. Medicamentul se administrează pe cale orală la 10 mg seara. Creșterea dozei se discută cu medicul.
 • Rosuvastatina a fost utilizată cu succes pentru a trata pacienții adulți cu ateroscleroză carotidiană, indiferent de sex și vârstă. Doza inițială este de 5-10 mg pe zi, cu o cantitate maximă zilnică de 40 mg.

Fibrații sunt capabili să normalizeze nivelul trigliceridelor, reducând sinteza acestora în organism. Fibrații nu sunt prescriși pacienților cu boli hepatice și renale, precum și femeilor în timpul sarcinii și alăptării. Reacțiile adverse posibile pot fi dispepsie, mâncărime, umflături, formarea de calculi biliari (în special caracteristice pentru Clofibrat sau Lipamidă).

 • Bezafibratul se administrează timp de câțiva ani (în medie 2-4 ani) la 0,2 g de trei ori pe zi sau ca un preparat prelungit de 0,4 g o dată pe zi. Bezafibratul nu are efect hepatotoxic.
 • Fenofibratul reduce nivelul de acid uric și colesterolul „rău”. Luați 0,1 g dimineața și seara sau 0,2 g numai seara.
 • Ciprofibrat - adesea prescris pentru hiperlipoproteinemie, 0,1 g de 1-2 ori pe zi.
 • Gemfibrozil - scade cu succes nivelul trigliceridelor. Luați 0,3-0,45 g de două ori pe zi.

Tratament de fizioterapie

Iradierea cu laser a sângelui are un efect biologic pozitiv sub forma unui efect de fotoactivare. Sub influența iradierii, activitatea contractilă a miocardului este optimizată, intensitatea și frecvența atacurilor ischemice sunt reduse, iar compoziția lipidică a sângelui este îmbunătățită. Procedura poate fi intravenoasă, intra-arterială și percutanată. [2].  [3].  [4]. [5]

Este posibil să se utilizeze metode hardware - în special, contrapulsarea externă îmbunătățită și terapia cu unde de șoc. Aceste metode sunt utilizate cu succes ca tratament suplimentar pentru ateroscleroză în multe centre de cardiologie. 

Contrapulsația externă îmbunătățită este utilizată la pacienții cu angină severă care nu răspund bine la terapia medicală și care nu pot efectua angioplastie cu balon sau operație de bypass. Procedura este contraindicată dacă pacientul are hipertensiune arterială necontrolată, aritmii cardiace pronunțate, defecte valvulare, tromboflebită. [6]

Terapia cu unde de șoc implică utilizarea undelor de șoc de intensitate scăzută generate de un generator de unde pentru a furniza tensiune peretelui vascular. Procedura determină activarea eliberării factorilor de creștere vasculară și optimizarea circulației sanguine. [7]

Studiile clinice mici au arătat rezultate promițătoare în ceea ce privește utilizarea potențială a trombolizei îmbunătățite cu ultrasunete în ischemia cerebrală acută. Mai mult, combinația de microsfere de gaz intravenos (microbbule) cu ultrasunete s-a dovedit a fi o alternativă potențială la recanalizarea cheagurilor intravasculare [8]

Tratament pe bază de plante

Multe plante medicinale ajută la stoparea dezvoltării aterosclerozei arterelor carotide. O combinație de plante medicinale este deosebit de utilă - așa-numitele preparate medicinale, care au un efect complex asupra rețelei vasculare cerebrale și a sistemului cardiovascular în ansamblu. Următoarele rețete complexe s-au dovedit perfect:

 • Sub formă de infuzie se folosește un amestec de plante uscate de melisa,  [9]mufă chinezească sau siberiană  [10]și cinquefoil, beandu-  [11]se mai multe înghițituri în timpul zilei.
 • Un amestec de fructe de pădure de trandafiri sălbatici  [12],  mamă, dulci de luncă și cudweed  [13](  1 linguriță fiecare) se toarnă în 0,5 litri de apă clocotită, insistat timp de 8 ore. Beți medicamentul câte 100 ml de trei ori pe zi timp de două luni.[14][15]
 • Trei linguri dintr-o colecție de trifoi roșu,  [16]pelin,  rădăcină  de [17]pătrunjel  și maghiran se toarnă cu 1 litru de apă clocotită, ținută aproximativ 3 ore sub capac. Se bea o infuzie de 50 ml la fiecare 2 ore timp de o saptamana. Apoi iau o pauză de o săptămână și continuă tratamentul din nou.[18][19]
 • Se prepară un amestec din frunze de lemongrass, eleutherococcus,  [20]mentă, brusture,  [21]cudweed, scoarță de mesteacăn alb  [22]și măces. Două linguri de amestec se toarnă 500 ml apă clocotită, se insistă până se răcește. Luați 100 ml de trei ori pe zi.

Specialistii in fitoterapie recomanda consumul zilnic a unei infuzii pentru ateroscleroza arterelor carotide folosind cel putin una dintre urmatoarele plante:

 • Trifoiul - ajută la eliminarea depozitelor aterosclerotice pe fondul corecției nutriționale.
 • Menta - ajuta la curatarea organismului. Frunzele pot fi adăugate nu numai la infuzie și ceai, ci și la salate, primele feluri.
 • Rădăcini și frunze de păpădie - O infuzie din plantă reduce trigliceridele serice, colesterolul total, LDL-C și crește HDL-C. [23], [24]
 • Frunze de brusture - întăresc vasele de sânge, întineresc rețeaua circulatorie.
 • Semințe de in - efect hipolipemic, reduce nivelul de TG, reduce nivelul de Lp (a) cu 14% după 10 săptămâni de utilizare. [25]
 • Seminte de fenicul - imbunatatesc circulatia sangelui, curata vasele de sange.

În plus față de aceste plante, usturoiul, sucul de lămâie, hreanul măcinat, ceapa, usturoiul sălbatic ar trebui adăugate în dieta pacienților - acestea sunt mijloace alternative binecunoscute pentru a inhiba dezvoltarea aterosclerozei.

Dieta pentru ateroscleroza arterelor carotide

Unele modificări ale stilului de viață și ale nutriției au uneori un efect mai mare asupra aterosclerozei arterelor carotide decât administrarea de medicamente. Este important să respectați următoarele principii nutriționale:

 • Minimizați aportul de grăsimi saturate
 • elimină complet grăsimile trans;
 • reduce la minimum consumul de carbohidrați rafinați;
 • crește semnificativ proporția de alimente vegetale și fibre din dietă;
 • limitează sever consumul de băuturi alcoolice.

Aceste modificări ale nutriției permit normalizarea relativ rapidă a nivelului de lipide în orice stadiu al bolii.

În plus, dieta presupune reducerea consumului de alimente care conțin grăsimi (adică grăsimi animale) - nu mai mult de 10% din conținutul zilnic de calorii al alimentelor. Numărul total de kilocalorii ar trebui, de asemenea, limitat la 2500 kcal / zi (dacă pacientul este obez, atunci conținutul zilnic de calorii este calculat de un nutriționist).

Este important ca o scădere ușoară a cantității de alimente grase consumate să nu afecteze în niciun fel evoluția aterosclerozei: stabilizarea stării și încetinirea procesului patologic are loc numai după limitarea aportului de grăsimi la 20 g/zi, inclusiv 6-10 g de grasimi polinesaturate cu acizi grasi omega-6 si omega-3.acizi. Grăsimile trans ar trebui evitate cu totul.

O cantitate mare de carbohidrați simpli din dietă contribuie la creșterea trigliceridelor și reduce nivelul trigliceridelor cu densitate mare din serul sanguin. Se pare că lipsa de calorii trebuie completată nu cu alimente carbohidrate, ci cu proteine, cu un aport suficient de grăsimi nesaturate. De asemenea, se recomandă să acordați atenție carbohidraților complecși de înaltă calitate: cereale, cereale, legume.

Alimentele vegetale sub formă de fructe și legume ar trebui să facă parte din cele cinci mese zilnice. Vitaminele, fibrele vegetale și flavonoidele, substanțele conținute de strugurii negri și ceaiul negru, au un bun efect protector asupra vaselor de sânge.

Medicii recomandă consumul zilnic de cel puțin 5-10 g de fibre solubile în apă (tărâțe, leguminoase, soia): chiar și o cantitate atât de mică reduce nivelul de colesterol „rău” cu 5%. Fibrele nesolubile în apă au un efect mai puțin pronunțat asupra nivelului de colesterol, dar au și o serie de proprietăți utile - de exemplu, reduc riscul de cancer intestinal.  [26]O meta-analiză recentă a trei studii controlate randomizate a constatat că suplimentarea cu fibre vâscoase solubile care formează gel a dublat eficacitatea statinelor. [27]

Băuturile alcoolice în cantități mici au și un efect protector asupra vaselor de sânge, dar acest lucru se aplică la doze foarte mici - nu mai mult de 1 uncie de alcool de 5 ori pe săptămână. 

Într-un studiu prospectiv pe 14.629 de adulți cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani, cercetătorii au descoperit că participanții care au consumat până la 7 băuturi pe săptămână aveau un risc mai mic de a dezvolta insuficiență cardiacă în comparație cu cei care nu au băut. La calcularea cantității de alcool consumată (în g/săptămână), s-a presupus că 4 oz (118 ml) de vin conțineau 10,8 g, 12 oz (355 ml) de bere au conținut 13,2 g și 1,5 oz (44 ml) conțin lichiorul conține 15,1 g etanol. Ulterior, gramele de etanol au fost transformate în băuturi pe săptămână (14 g de alcool = 1 băutură). [28]

Dozele mai mari au exact efectul opus și duc la probleme suplimentare de sănătate.

Interventie chirurgicala

Dacă un pacient are un stadiu avansat de ateroscleroză a arterelor carotide și tratamentul medicamentos nu duce la un rezultat pozitiv, atunci se poate pune întrebarea cu privire la utilizarea tratamentului chirurgical, în timpul căruia este posibil să se efectueze astfel de intervenții:

 • Operația de endarterectomie carotidiană implică îndepărtarea straturilor aterosclerotice din vasul afectat. [29]
 • Angioplastia cu balon poate fi prescrisă dacă există contraindicații pentru endarterectomia carotidiană sau dacă nu există acces adecvat la straturile aterosclerotice. 
 • Operația de stentare presupune introducerea unui stent special în artera carotidă - un mic dispozitiv metalic care extinde lumenul vascular și restabilește circulația normală a sângelui. [30]

Numirea intervenției chirurgicale este justificată dacă există pericolul sau dezvoltarea blocării arterei carotide cu straturi aterosclerotice sau un tromb. Este permisă efectuarea unei operații deschise (endarterectomie) sau intervenție endovasculară, cu dilatare arterială în zona vasoconstricției.

Chirurgia carotidiană pentru ateroscleroză

Până în prezent, nu există medicamente „magice” care ar putea lega și îndepărta straturile aterosclerotice din arterele carotide. Datorită medicamentelor, este posibilă doar încetinirea dezvoltării aterosclerozei, reducerea riscului de tromboză. Singura modalitate de a extinde lumenul arterial și de a elimina straturile este efectuarea unei operații, care, însă, nu este indicată tuturor pacienților. Există indicații stricte pentru intervenția chirurgicală atunci când artera se îngustează critic, iar tratamentul medicamentos nu are efectul pozitiv necesar.

Cu ateroscleroza arterelor carotide, cea mai frecventă operație este endarterectomia carotidiană eversivă, care se efectuează în etape:

 1. Medicul face anestezie (deseori vorbim despre anestezie de conducere), apoi în zona gâtului în zona proiecției arterei carotide face o incizie de aproximativ 5 cm.
 2. Folosind o creștere de trei ori, cu ajutorul unor instrumente speciale, chirurgul separă arterele de structurile adiacente (vase venoase, nervi etc.).
 3. Efectuează un test de rezistență a creierului la blocarea temporară a unui vas arterial. Există o serie de moduri de a face acest lucru. Dacă testul arată că creierul nu este pregătit să suporte blocarea fluxului sanguin, atunci medicul efectuează o bypass temporară specială pentru a asigura alimentarea cu sânge a bazinului carotidian, care este operat. Apoi, medicul ciupește vasele necesare.
 4. Se disecă artera carotidă internă în direcția transversală, întoarce partea exterioară a vasului și îndepărtează placa aterosclerotică de pe peretele său împreună cu stratul interior.
 5. Îndepărtează ușor toate celelalte straturi „libere”, readuce stratul exterior al arterei în poziția inițială.
 6. Restabilește integritatea arterei carotide cu o sutură continuă folosind suturi subțiri neresorbabile.
 7. Îndepărtează aerul din arteră și restabilește fluxul sanguin. Verifică etanșeitatea suturii și absența sângerării, suturând rana în straturi folosind o sutură cosmetică.

Pe parcursul întregii intervenții, pacientul este conștient, chirurgul verifică în mod regulat interacțiunea vizuală și de vorbire. În general, operația poate dura de la 1 la 2 ore. Durata perioadei postoperatorii variază, în funcție de organismul specific.

Întărirea în ateroscleroza arterelor carotide

Procedurile de temperare treptată și activitatea fizică regulată reduc probabilitatea unui impact negativ al factorilor de risc: este util să faceți băi de aer și un duș de contrast, să mergeți timp de 30-40 de minute pe zi și să înotați. S-a dovedit prezența unei relații cauzale clare între un stil de viață activ și sănătos și o încetinire a cursului aterosclerozei. [31]

Durata optimă, frecvența, intensitatea și tipul de activitate fizică, precum și opțiunile pentru procedurile de întărire sunt determinate individual. Astfel de exerciții ajută la întărirea vaselor de sânge și la normalizarea greutății corporale. Important: înainte de a începe întărirea sau activitatea fizică în caz de ateroscleroză a arterelor carotide, trebuie mai întâi să fii supus unei examinări complete de către un specialist. În plus, procedurile de întărire ar trebui să fie construite treptat și să aibă un regim definit și constant. Pacientul trebuie să se pregătească pentru un sistem lung, să evite schimbările bruște de temperatură, care sunt stresante pentru organism. Este important să începeți treptat cu o întreținere regulată suplimentară a rezultatului. O persoană care suferă de ateroscleroză ar trebui să înțeleagă că reacția la un efect ascuțit al apei reci este aceeași vasoconstricție ascuțită. Are loc o reacție compensatorie, în care sângele se îndreaptă spre organele interne, iar inima trebuie să pompeze mai repede cantități mari de sânge. Cu ateroscleroza arterelor carotide, vasele nu pot răspunde la fel de repede și în același timp lin la schimbările de temperatură, iar rezultatul poate fi nefavorabil. De exemplu, dacă un pacient în vârstă nu a practicat niciodată întărirea și la un moment dat a decis să se ude cu apă cu gheață, atunci nu va fi niciun beneficiu de pe urma unei astfel de proceduri.

Întărirea normală este un început gradual, cu fluctuații minime de temperatură și practică regulată. Este de preferat să începeți cu băi de aer, frecări, dușuri de contrast. În caz de ateroscleroză a arterelor carotide, este imperativ să consultați mai întâi un medic și să parcurgeți întreaga gamă de examinări.

Gimnastica pentru ateroscleroza arterelor carotide

Pentru a opri dezvoltarea aterosclerozei arterelor carotide, este foarte important să se asigure toate condițiile pentru îmbunătățirea alimentării cu sânge a creierului. Pentru a face acest lucru, experții vă sfătuiesc să mergeți adesea în aer curat, să efectuați în mod regulat gimnastică cu activitate fizică moderată. Următoarele exerciții sunt considerate cele mai potrivite:

 1. Mers într-un ritm mediu, durată - până la 3 minute: 2 pași - inspiră, 3 pași - expiră.
 2. Poziția de pornire: pacientul este în picioare, picioarele împreunate, mâinile pe centură, spatele este drept, umerii sunt desfășurați. La expirație, trage în stomac, la inspirație, îl iese cât mai mult posibil. Se repetă de 4 ori.
 3. Pacientul stă pe un scaun. Își strânge și desface degetele, ridicând treptat mâinile în sus. Se repetă de 4 ori cu încetinitorul. La final, își scutură pensulele.
 4. Pacientul stă pe un scaun, cu picioarele întinse în fața lui și depărtate la lățimea umerilor. Rotește articulațiile gleznei de 10 ori în fiecare direcție, într-un ritm mediu.
 5. Pacientul stă pe un scaun, se îndoaie și își desfășoară sincron brațele și picioarele la coate, umeri și genunchi (imitație de mers). Efectuează de 10 ori într-un ritm mediu.
 6. Pacientul stă pe scaun, cu picioarele pe podea, cu mâinile pe genunchi. Își pune o mână în spatele capului, iar cealaltă în spatele spatelui, apoi invers. Mișcări alternative ale mâinii drepte și stângi, repetând de 4 ori.
 7. Efectuează mersul pe loc timp de trei minute.
 8. Efectuează până la 5 genuflexiuni într-un ritm mediu, folosind suport (scaun).
 9. Folosind un suport, își ia în lateral brațul stâng și piciorul drept, apoi invers. Se repetă de 4 ori.
 10. Din poziția „întins pe podea” pe burtă, arcuiește spatele (mâinile în spatele capului). Se repetă de 3-5 ori.
 11. Ridică piciorul drept, îndoit la articulația genunchiului și îl atinge cu cotul mâinii stângi, apoi invers. Efectuează 3-4 repetări.
 12. Pacientul este în picioare, cu brațele de-a lungul corpului. Efectuează înclinări ale corpului spre dreapta și stânga, în fiecare direcție de 4 ori.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.