^

Sănătate

Tratamentul aftelor înainte, în timpul și după menstruație

, Editorul medical
Ultima examinare: 23.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

O adevărată problemă pentru multe femei este aftele înainte, în timpul și după menstruație. Să ne dăm seama cum să facem față acestui lucru și este întotdeauna un aft.

Antifungic (antifungic, terapie fungicidă). Mulți medici tratează aftele cu agenți antifungici. Ei ucid cauza dezvoltării acestei boli și, astfel, recuperarea are loc suficient de repede. Agenții antifungici moderni ( fucis , pimafucin, fluconazol , intronazol, nistatină și altele) acționează destul de repede. În medie, cursul este conceput pentru trei zile, dar rezultatele vizibile vin după administrarea a 1 comprimat.

Dar această metodă nu dă întotdeauna roade. Acest lucru se datorează faptului că după ce o infecție fungică este ucisă, o infecție bacteriană se dezvoltă adesea în locul său (deoarece în microbiocenoza membranelor mucoase, orice nișă liberă este ocupată rapid de un alt microorganism). Cunoscutul proverb „un loc sfânt nu este niciodată gol” ilustrează această situație cât mai clar posibil. Dezvoltarea unei infecții bacteriene se manifestă într-un mod similar, apare un proces inflamator. Acest lucru se observă mai ales cu imunitate redusă.

Terapia complexă (terapia fungică penetrantă + terapia cu antibiotice). Prin urmare, medicii prescriu adesea terapie complexă, care include atât un agent antifungic, cât și un antibiotic care ucide bacteriile . [1]

Această metodă este pe deplin justificată, deoarece ciuperca este, de asemenea, ucisă și, în același timp, este prevenit riscul de a dezvolta o infecție bacteriană. Dar această metodă nu este lipsită de dezavantajele sale. După cum știți, nu există bacterii exclusiv patogene sau nepatogene în organism. Există, de asemenea, o microflora „utilă”, fără de care funcționarea normală a corpului este imposibilă. Deci, în mod normal, un număr destul de mare de microorganisme diferite ar trebui să fie prezente în tractul urogenital al unei femei. În același timp, predomină lactobacilii, bifidobacteriile. Antibioticele ucid adesea nu numai bacteriile patogene, ci și reprezentanții microflorei normale, se dezvoltă disbioză.

Utilizarea de probiotice și imunomodulatoare (imunostimulante). În mod normal, membrana mucoasă are rezistență la colonizare. Adică este locuit de reprezentanți ai microflorei normale (bifidobacterii, lactobacili, bastoane Doderline, alte microorganisme). Acestea previn dezvoltarea microflorei patogene, previn dezvoltarea ciupercilor. În plus, acestea stimulează imunitatea locală, ca urmare a faptului că, chiar dacă microorganismele patogene care pot provoca boli au pătruns în membrana mucoasă, sunt ucise de celulele sistemului imunitar. Dacă starea normală a membranelor mucoase este perturbată, disbioza, membranele mucoase își pierd capacitatea de a oferi rezistență la colonizare, se pierde imunitatea locală și se observă progresia microflorei patogene, inclusiv fungice. Acest lucru apare adesea după antibioterapie, după ce a suferit boli inflamatorii și infecțioase, înainte, în timpul și după menstruație, deoarece fondul hormonal, compoziția microflorei se modifică și imunitatea scade. [2]

Prin urmare, este recomandabil să se prescrie probiotice ca măsură terapeutică - medicamente care normalizează microflora, elimină disbioza și returnează rezistența la colonizare. Microflora restaurată stimulează imunitatea locală. Pentru a spori efectul probioticelor, imunomodulatoarele pot fi prescrise suplimentar (dar acest lucru trebuie prescris exclusiv de un imunolog după o evaluare cuprinzătoare a stării imune a unei persoane).

Ce să faci cu aftele înainte de menstruație?

Pentru a asigura prevenirea fiabilă a aftelei (sau tratarea ei la timp), cea mai importantă afecțiune este menținerea stării normale a microflorei, care asigură o afecțiune precum rezistența la colonizare a membranelor mucoase. În această stare, dezvoltarea unei infecții fungice bacteriene este imposibilă. De asemenea, este important să mențineți niveluri normale de imunitate. Prin urmare, dacă dezvoltați aftoasă în mod regulat înainte de menstruație, medicul vă va spune ce să faceți.

Este mai bine să nu te auto-medicezi, ci să vizitezi un imunolog ginecolog. Prin „eforturi comune” pot prescrie astfel de fonduri care vor asigura prevenirea fiabilă a aftelor. Vizita la medic este obligatorie, deoarece probioticele și imunomodulatoarele sunt selectate strict individual și numai după efectuarea testelor necesare.

Este necesar să se evalueze starea microflorei tractului urogenital. Pentru aceasta, se efectuează un studiu bacteriologic, screening microbiologic sau o analiză pentru disbioză. Pe baza acestor analize, puteți selecta probioticul adecvat (acestea sunt diferite, includ diferite tipuri de microorganisme, în funcție de ceea ce lipsește).

Pentru a evalua starea de imunitate, trebuie să vă uitați la starea imunitară. Pentru aceasta, se prezintă o imunogramă detaliată, în conformitate cu care este selectat agentul necesar - un imunomodulator, un imunostimulant, un imunosupresor, un imunocorector sau alte mijloace. Uneori nu este nevoie de nici un remediu, este suficient să străpungă cursul de vitamine. Este important ca medicul să prescrie tratamentul, deoarece alegerea greșită a fondurilor poate fi extrem de periculoasă, până la moarte inclusiv. Atât imunitatea prea mică, cât și cea prea mare sunt dăunătoare. De exemplu, cu un nivel ridicat de imunitate, se dezvoltă boli autoimune, în care anticorpii distrug celulele propriului corp. Percepându-i ca fiind străini genetic. 

Aftele sunt tratate cu menstruația?

Se aude adesea întrebarea: "Este aftoasă tratată cu menstruație?" Răspunsul este evident: da, bineînțeles că sunt tratați. În mod normal, menstruația nu trebuie însoțită de aftoasă. Și orice abatere de la normă este deja o patologie. Prin urmare, trebuie să scapi de el odată pentru totdeauna. Este necesar să se normalizeze microflora tractului urogenital și să se mențină un nivel normal de imunitate, iar acest lucru nu va permite progresia infecției fungice. În consecință, aftele nu vor mai deranja. [3]

Tratamentul aftelor cu menstruație decât pentru a elimina mâncărimea

Cum se elimină mâncărimea din aftă? Cu menstruația, tratamentul aftelor poate fi simptomatic: adică se utilizează diverse unguente antipruriginoase, supozitoare. Acestea sunt în principal remedii locale. Dar atunci este mai bine să consultați un medic (ginecolog, imunolog), să faceți o examinare completă, să identificați cauza dezvoltării aftelor și să o vindecați complet.

Cea mai eficientă terapie sistemică, adică un tratament care implică impactul asupra întregului corp ca întreg, din interior și nu numai asupra zonei locale de mâncărime. Pentru a face acest lucru, trebuie să determinați starea microflorei, să identificați caracteristicile stării imune și, în conformitate cu aceasta, să selectați tratamentul. Probioticele și agenții imuni sunt utilizați în principal. [4] Acestea includ adesea medicamente , fizioterapie, remedii homeopate, terapie alternativă și fizioterapie. Sunt prezentate complexe de relaxare și respiratorii, meditație, aromoterapie, relaxare, deoarece mâncărimea apare adesea pe fondul stresului, al eforturilor exagerate, care sunt deosebit de puternic resimțite și percepute în timpul menstruației. Acest lucru este facilitat de sensibilitatea crescută a corpului, de fondul hormonal modificat.

Procedurile de apă, masaj, uleiuri esențiale, spălarea cu decocturi medicinale și ierburi ajută bine. Se recomandă prepararea unui amestec de ulei esențial cu apă (se iau 100 ml apă pentru 1 ml ulei esențial). Această soluție este utilizată pentru băi medicinale locale, spălare.

Tratament medicamentos

 • Polisorb.

Dozare: o lingură de produs se dizolvă într-un pahar cu apă caldă, se bea de 2-3 ori pe zi.

Mecanism de acțiune: favorizează eliminarea toxinelor, curățarea organismului, normalizarea nivelurilor hormonale și starea imunității locale.

Precauții: împreună cu toxinele, elimină și medicamentele din organism. Când tratați cu alte medicamente, respectați intervalul dintre dozele de 2-3 ore.

Efecte secundare: niciuna.

 • Diazolin.

Dozare: luați 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi.

Efecte secundare: Poate provoca somnolență, reacții întârziate și scăderea concentrației.

Precauții: nu luați dacă munca necesită o concentrație mare.

 • Nu-shpa.

Dozare: beți o tabletă de 2-3 ori pe zi.

Precauții: dependența se dezvoltă odată cu utilizarea prelungită.

Efecte secundare: hipertensiune.

 • Novo-pasită.

Dozare: un comprimat noaptea, înainte de culcare.

Precauții: consultați un medic.

Efecte secundare: somnolență, formarea dependenței, amețeli.

Mecanism de acțiune: are un efect calmant asupra corpului, ameliorează mâncărimea.

 • Pimafucin (cremă, unguent) [5]

Dozare: stoarceți unguentul (de dimensiunea unui bob de mazăre), frecați în piele, în zona organelor genitale externe, până la absorbția completă. Frotii de 2-3 ori pe zi, cel puțin 10 zile.

Precauții: aplicați numai extern.

Efecte secundare: mâncărime, reacție alergică, roșeață.

Supozitoare pentru afte cu menstruație

Majoritatea experților recomandă utilizarea lumânărilor pentru afte . În timpul menstruației, acestea pot fi, de asemenea, luate, deoarece nu există efecte secundare din aceasta. Dar unii recomandă să puneți supozitoare numai după ce vă trec perioadele, deoarece eficiența lor scade. De regulă, acest lucru este susținut de faptul că în timpul menstruației, corpul este curățat și, împreună cu oul, sângele, alte substanțe, inclusiv medicamentele, sunt excretate din corp.

 • Este posibil să introduceți supozitoare pentru afte în timpul menstruației?

Contraindicațiile pentru supozitoarele pentru aftele în timpul menstruației nu sunt indicate în instrucțiuni, deci pot fi inserate chiar și cu menstruația. Cu toate acestea, nu există un consens între experți. Unii cred că supozitoarele ar trebui întotdeauna prescrise în tratamentul aftelor, indiferent de faza ciclului menstrual, deoarece remediile locale sunt întotdeauna mai eficiente. Ele sunt la fel de des prescrise atât ca remediu independent, cât și ca o componentă a terapiei complexe și chiar pentru prevenire.

Alți experți susțin că nu ar trebui să prescrieți un supozitor în timpul perioadei. Este mai bine să apelați la medicamente sistemice , cum ar fi pastilele, sau să așteptați până la sfârșitul perioadei. De asemenea, puteți utiliza supozitorul rectal.

Pastile pentru afte pentru menstruație

Pentru aftele cu menstruație, este foarte posibil să utilizați pastile . Au același efect ca și remediile locale, cum ar fi lumânările. Abia de multe ori efectul lor este mai puternic. Deoarece elimină ciuperca nu numai la nivelul tractului genital, ci și în tot corpul. Se recomandă fluconazol, intraconazol, pimafucină, flucostad și alți agenți. [6]

 • Pimafucin

Astăzi, pimafucina este considerată unul dintre cele mai eficiente și mai sigure remedii utilizate pentru aftele. Este atât de sigur încât poate fi utilizat chiar și în timpul sarcinii. Trebuie remarcat faptul că pimafucina este disponibilă în aproape toate formele posibile - cremă, unguent, gel, supozitoare, tablete. Fiecare dintre formulare are propriile sale particularități de aplicare, dezavantajele și avantajele sale. În diverse situații, poate fi utilizat unul sau alt remediu. Alegerea trebuie făcută de medic. 

Tratament alternativ

Metodele alternative de tratament pot ajuta, de asemenea, să scăpați de aftă.

 • Rețeta numărul 1.

Ca bază, luați aproximativ 50 de grame de alcool farmaceutic sau vodcă, încălziți-l ușor într-o baie de apă (la foc mic). Cu agitare constantă, adăugați aproximativ 15-20 de grame de rădăcină de luptător la sol, aceeași cantitate de rădăcini de aconit. Continuă să amesteci până când apare o ușoară nuanță. Apoi turnați încet puțin ulei esențial de cuișoare (aproximativ 2-3 picături). Puneți deoparte într-un loc întunecat. Se lasă la infuzat cel puțin 2 ore. Se iau 1-2 picături pe cale orală de trei ori pe zi (dizolvându-se într-un pahar cu apă), adăugate în apă pentru băi terapeutice și spălare (aproximativ 15-20 ml la 2-3 litri de apă). Nu este recomandat să-l luați în forma sa pură, deoarece aconitul are un efect puternic. În contact cu pielea și membranele mucoase, poate provoca arsuri chimice. Mâinile trebuie spălate imediat de mai multe ori cu apă curată, săpun și o perie dacă aconitul nediluat intră în contact cu pielea.

 • Rețeta numărul 2.

Ca bază, luați aproximativ 50 de grame de unt de vacă și untură de gâscă, amestecați unul cu celălalt, topiți-l la foc mic cu agitare constantă. Se toarnă o cantitate mică dintr-un amestec pre-pregătit din următoarele componente: 30-40 ml de vodcă, aceeași cantitate de apă fierbinte, 30 ml de amoniac, păstăie de ardei roșu tocată mărunt (de preferință chili). Se amestecă, se pune la frigider timp de aproximativ o oră. Apoi îl scot, îl lasă să stea aproximativ 1-2 ore la temperatura camerei. Apoi adăugați la compoziția băilor medicinale (aproximativ 0,5-1 linguriță de produs pentru 3-4 litri de apă caldă).

 • Rețeta numărul 3.

Luați cote aproximativ egale de miere și untură de urs, topiți-o la foc mic cu agitare constantă, turnați încet într-o soluție apoasă de uleiuri esențiale de pelin și mușcată (pentru aceasta, amestecați aproximativ 50 ml de apă caldă și 2-3 picături de uleiuri separat ). Se adaugă și 0,5 ml. Amoniac și terebentină franceză. După ce soluția este turnată în bază, amestecați până când se formează o consistență omogenă, fără bulgări. Adăugați un sfert de linguriță la 5 litri de apă (utilizată pentru a adăuga la compoziția băilor medicinale).

 • Rețeta numărul 4.

Se amestecă în proporții egale opodeldock și copam balsam, aproximativ 3-4 linguri din fiecare componentă, se adaugă aproximativ 2 linguri de ulei de lemn și 1 lingură de alcool de camfor. Toate acestea sunt bine amestecate, până la o consistență omogenă, adăugată la băi la o rată de 1 linguriță la 5 litri de apă.

Tratament pe bază de plante

Tratamentul pe bază de plante a fost mult timp considerat una dintre cele mai eficiente metode de tratare a aftelor.

Un decoct de mușețel este utilizat pentru reacții inflamatorii, alergice, pentru tratamentul tulburărilor digestive, cu încălcarea zonei hormonale, a modificărilor funcției de reproducere. În ginecologie, este utilizat pentru tratarea aftelor, normalizarea ciclului menstrual și eliminarea intoxicației.

Un decoct de frunze de struguri are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, are un efect pozitiv asupra membranelor mucoase (cavitatea bucală, tractul urogenital). Este utilizat pentru clătirea gurii, clătirea nasului și clătirea pentru afecțiuni ginecologice.

Daliile (decoct de frunze, flori) cresc imunitatea locală, normalizează sensibilitatea, elimină descărcarea și mâncărimea. Este utilizat în principal pentru clătirea gurii, gâtului, pentru spălare și băi medicinale. [7]

Homeopatie

Din secțiunea „Homeopatie” puteți alege o mulțime de remedii care vor fi eficiente în tratamentul aftelor.

 • Rețeta numărul 1.

Adăugați 20-30 de grame de frunză de Alexandru, o lingură de ghimbir măcinat și o jumătate de pahar de boabe de curmale în alcoolul obișnuit (500 ml). Beau un pahar pe zi.

 • Rețeta numărul 2.

Pentru a pregăti balsamul, luați o lingură de pulbere de muștar și 2 linguri de griș. Se amestecă bine. Toate acestea sunt insistate timp de cel puțin 3-4 zile, ei beau o linguriță de 3-4 ori pe zi.

 • Rețeta numărul 3.

Ei iau nisip de pe o plajă de mare sau râu, îl încălzesc în cuptor. Se amestecă cu unguent „Badyaga”, care poate fi achiziționat de la farmacie, până se formează o consistență omogenă. Lubrifiați punctele biologic active responsabile pentru sistemul reproductiv feminin (vârful degetului mare, coapsele interioare, degetele mari).

 • Rețeta numărul 4.

Vodca sau alcoolul pur se ia ca bază. Apoi adăugați aproximativ o lingură din următoarele componente: plantă de ginseng, plantă pe jumătate arsă, eleuterococ, sunătoare, șolduri. Se amestecă, apoi se lasă deoparte și se dă ocazia de a prepara. Se bea o lingură de 3-4 ori pe zi.

 • Rețeta numărul 5.

În alcool obișnuit (500 ml) adăugați o lingură de urzică, stevie, echină. Bea o lingură de două ori pe zi.

După tratamentul aftelor, întârzierea menstruației

Desigur, unul dintre motivele întârzierii menstruației după tratamentul aftelor poate fi sarcina. Dar acest lucru este departe de a fi singurul motiv. Dacă mâncărimea severă sau moderată în zona intimă acționează ca o patologie concomitentă, se poate presupune că se va dezvolta un proces alergic, o reacție inflamatorie sau autoimună. Trebuie să consultați un medic. Acest lucru se întâmplă adesea.

Dacă manifestările concomitente sunt descuamarea severă a pielii în jurul labiilor exterioare, uscăciunea, iritarea, roșeața și chiar umflarea pielii în zona intimă, atunci putem presupune un efect secundar al tratamentului, inclusiv microflora tulburată. De obicei, se recuperează în decurs de 3-5 zile după tratament.

În orice caz, dacă apar semne precum întârzierea, trebuie să consultați un medic. Poate că acesta este un semn al unei boli care necesită tratament.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.