^

Sănătate

Stafilococi

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Stafilococul a fost descoperit în 1878 de către R. Koch și în 1880 de către L. Pasteur într-un material purulente. L. Pasteur, după infectarea unui iepure, a dovedit în final rolul stafilococului ca agent patogen al inflamației purulente. Numele "stafilococ" a fost dat în 1881 de către A. Ogston (din cauza aranjamentului caracteristic al celulelor) și a descris detaliat proprietățile sale în 1884 de către F. Rosenbach.

Stafilococii - Gram-pozitive, regulat formă geometrică diametru sferic cu celule de 0,5-1,5 um, situat în general sub formă de fascicule, katalazopozitivny, reduce nitrații la nitriți, hidrolizează în mod activ proteine și grăsimi, fermentate în condiții anaerobe pentru a forma glucoză fără gaz de acid. De obicei, aceasta poate crește în prezența a 15% NaCl și o temperatură de 45 ° C Conținutul de G + C in ADN - 30-39 mol%. Stafilococii nu au flageli, nu formează spori. Acestea sunt distribuite pe scară largă în natură. Rezervor lor principale sunt integuments de oameni și animale și membranele lor mucoase care comunică cu mediul exterior. Stafilococii - anaerobi facultativi, doar o singură specie (Staphylococcus saccharolyticus) - anaerobi stricte. Stafilococii nu cer din mediile nutritive, cresc bine în medii normale, temperatura optimă de creștere a 35-37 „C, pH 6,2-8,4. Coloniile sunt rotunde, 2-4 mm în diametru, cu margini netede, convexe, opace, format pigment de culoare. Creștere în cultură lichidă urmată de opacizare uniform final se sediment liber. Când sunt crescute pe stafilococi medii obișnuite nu formează capsule, cu toate acestea, atunci când placate în stab semisolida agar cu plasmă sau ser, cele mai multe tulpini de forme de capsule de S. Aureus. Beskapsulnye tulpini pe luzhidkom agar în creștere în colonii compacte, capsulă - care formează colonii difuze.

Stafilococii au o activitate biochimică ridicată: fermentată cu producerea de acid (fără gaz) glicerină, glucoză, maltoză, lactoză, zaharoză, manitol; formează diferite enzime (plazmokoagulazu, fibrinolizinei, lecithinase, lizozima, fosfataza alcalină, DNază, hialuronidaza, telluritreduktazu, proteinaza gelatinazei și colab.). Aceste enzime joacă un rol important în metabolizarea stafilococilor și determină în mare măsură patogenitatea lor. Astfel de enzime, cum ar fi fibrinolizina și hialuronidaza, provoacă o invazivitate ridicată a stafilococilor. Plazmokoagulaza este principalul factor de patogenitate lor: protejează împotriva fagocitoza și transformă protrombina în trombină, care determină coagularea fibrinogenului, prin care fiecare celulă este acoperit cu un film de proteine care protejează de fagocite.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Factorii de patogenitate a stafilococilor

Staphylococcus este un microorganism unic. Poate provoca mai mult de 100 de boli diferite legate de unsprezece clase în conformitate cu Clasificarea Internațională din 1968. Stafilococii pot afecta orice țesut, orice organ. Această proprietate a stafilococilor se datorează prezenței unui complex mare de factori de patogenitate.

Factorii de adeziune - atașarea stafilococi celulelor de țesuturi datorită hidrofobie lor (cu cât este mai puternic proprietățile adezive) și proprietățile adezive ale polizaharide este posibilă și proteina A și capacitatea de a lega (unele receptor de celule) fibronectina.

O varietate de enzime care joaca un rol de „agresiune si de a proteja“ factori: plazmokoagulaza (factorul principal de patogenitate), hialuronidaza, fibrinolizin, DNază, enzimă lizotsimopodobny Lecithinase, fosfataza, proteaza, etc ...

Complex de exotoxine secretate:

 • toxine dăunătoare membranei - a, p, 8 și y. Anterior, ei au descris ca hemolizine, nekrotoksiny, leukocidin, toxine letale, adică, prin natura acțiunii lor: .. Hemoliza, necroza cu administrarea intracutanată iepure, distrugerea leucocitelor, moartea iepure atunci când este administrat pe cale intravenoasă. Cu toate acestea, sa dovedit că acest efect este cauzat de același factor - toxina care dăunează membranei. Ea are un efect citolitice asupra diferitelor tipuri de celule, care se manifestă după cum urmează. Moleculele toxina se leagă mai întâi cu receptorii încă necunoscute ale membranei celulei țintă sau lipide nespecific absorbite conținute în membrană, și apoi formate din molecule ciuperci 7 heptamer compuse din 3 domenii. Domeniile care formează „capota“ și „margine“, situate pe suprafața exterioară a membranei, și domeniul „picioare“ este un canal transmembranar pori. Prin aceasta se întâmplă intrarea și ieșirea de molecule mici și ioni, ceea ce duce la umflarea si moartea celulelor, având un miez și liza osmotică a eritrocitelor. Detectat mai multe tipuri membranopovrezhdayuschih (suflare) toxine: a-, b-, s- și y-hemolizinei (a-, b-, S- și toxine). Ele diferă într-o serie de proprietăți. Hemolizinei și mai des găsite în stafilococilor izolat dintr-un om a liză eritrocite umane, iepuri și oi. Efectul letal la iepuri este cauzat de administrarea intravenoasă în 3-5 minute. Hemolizină b arată în stafilococi adesea de origine animală, lizeaza eritrocite umane și de oaie (mai bine la temperaturi mai scăzute). Hemolizina S liză eritrocitele oamenilor și a multor specii de animale. Efectele letale asupra iepurelui prin administrarea intravenoasă este prin 16-24-48 h Foarte des Stafilococii detectat a- și 8 toxinele simultan .;
 • toxinele exfoliative A și B se disting prin proprietăți antigenice otnoshtniyu temperatură (A - termostabile, B - termolabile), localizarea genei, controlând sinteza lor (O genă cromozomială este controlată, B - plasmidă). Adesea, ambele exfoliatine sunt sintetizate din aceeași tulpină de S. Aureus. Aceste toxine sunt asociate cu capacitatea stafilococilor de a provoca pemfig la nou-născuți, impetigo buloasă, erupție cutanată asemănătoare scarlatului;
 • adevărată leucocidină, o toxină care diferă de hemolizine prin proprietăți antigenice, acționează selectiv asupra leucocitelor, distrugându-le;
 • Exotoxina, care provoacă sindromul șocului toxic (STS). Are proprietățile superantigenului. Pentru creșterea tipic TSS temperaturii, tensiunii arteriale, erupții cutanate, urmată de exfolierea pe mâini și picioare, limfocitopenia, ocazional diaree, insuficiență renală, și altele. Producerea și secreția toxinei capabile de mai mult de 50% din aureusul tulpinilor S..

Proprietăți alergice puternice, care posedă atât componente ale structurii celulare, cât și exotoxine și alte produse secretate de produsele bacteriene cu activitate vitală. Alergeni stafilococice capabile de a induce reacții de hipersensibilitate întârziată ca tip (GCHZ) și tipul imediată (GCHN) - stafilococii sunt principalii vinovati de piele si alergii respiratorii (dermatite, astm bronșic, etc ...). Caracteristica de patogeneza infecțiilor stafilococice și tendința de a se muta într-o formă cronică înrădăcinată în vigoare GCHZ.

Antigenii cu reacție încrucișată (cu izoantigeni de eritrocite A și B, inducerea de către rinichi și piele a autoanticorpilor, dezvoltarea bolilor autoimune).

Factorii care inhibă fagocitoza. Prezenta lor se poate manifesta prin inhibarea chemotaxiei, protejarea celulelor de absorbtia prin fagocite, asigurarea capacitatii stafilococilor de a se multiplica in fagocite si de a bloca "explozia oxidativa". Fagocitoza inhibă capsula, proteina A, peptidoglican, acizi teichoici, toxine. În plus, stafilococii induc sinteza supresoarelor de activitate fagocitară de către anumite celule ale corpului (de exemplu, splenocite). Inhibarea fagocitoză previne nu numai o purificare a corpului de stafilococi, dar, de asemenea, oferă funcția de procesare și prezentare a antigenelor, limfocitele T și B, ceea ce conduce la o scădere a rezistenței răspunsului imun.

Prezența unei capsule în stafilococi crește virulența pentru șoarecii albi, îi face rezistenți la acțiunea fagilor, nu permite introducerea de seruri aglutinante și maschează proteina A.

Acizii aciocici nu protejează doar stafilococii de fagocitoză, ci, evident, joacă un rol important în patogeneza infecțiilor stafilococice. Sa constatat că la copiii cu endocardită, anticorpii la acizii teichoici sunt detectați în 100% din cazuri.

Acțiunea mitogenă a stafilococilor împotriva limfocitelor (proteina A, enterotoxine și alte produse secretate de stafilococi posedă această acțiune).

Enterotoxine A, B, CI, C2, NW, D, E. Ele sunt caracterizate prin specificitate de antigen, stabilitate termică, rezistență la acțiunea formalină (nu transformate în anatoxine) și enzime digestive (tripsina și pepsina) sunt stabile în intervalul de pH de la 4,5 până la 10.0. Enterotoxine sunt proteine cu greutate moleculară mică, cu m. M. Of 26 până la 34 kD cu proprietăți superantigens.

De asemenea, sa stabilit că există diferențe determinate genetic în sensibilitatea la infecția stafilococică și natura cursului acesteia la om. În special, bolile septice grave purulent-stafilococice sunt mai des întâlnite la persoanele cu grupuri de sânge A și AB, mai puțin frecvent în grupurile 0 și B ale persoanelor.

Prin sinteza enterotoxinelor, este asociată capacitatea stafilococilor de a provoca intoxicații alimentare, cum ar fi intoxicația. Cel mai adesea ele sunt cauzate de enterotoxină A și D. Mecanismul de acțiune al acestor enterotoxine este prost inteles, dar este diferit de cel al altor enterotoxine bacteriene care perturba funcționarea sistemului iad-nilattsiklaznoy. Toate tipurile de enterotoxine stafilococice provoacă un model similar de otrăvire: greață, vărsături, durere pancreatică, diaree, uneori cefalee, febră, spasme musculare. Aceste caracteristici ale enterotoxinelor stafilococice se datorează proprietăților lor superantigenice: ele induc sinteza excesivă a interleukinei-2, care provoacă intoxicație. Enterotoxinele excită mușchii netezi ai intestinului și măresc motilitatea tractului gastro-intestinal. Intoxicatia este cel mai des asociata cu utilizarea de produse lactate infectate cu stafilococ (inghetata, prăjituri, prăjituri, brânză, brânză de vaci etc.) și conserve de ulei. Infecția produselor lactate poate fi asociată cu mastită la vaci sau cu boli purulent-inflamatorii ale persoanelor legate de producția de alimente.

Astfel, abundența de diferiți factori de patogenitate în proprietăți stafilococi și allergizuyuschie ridicate determină caracteristicile patogeneza bolilor stafilococi, natura lor, localizarea, severitatea și manifestările clinice. Avitaminoza, diabetul, scăderea imunității contribuie la dezvoltarea bolilor stafilococice.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Rezistența stafilococilor

Dintre bacteriile care nu formează spori, stafilococii, precum micobacteriile, au cea mai mare rezistență la factorii externi. Ei tolerează bine uscarea și rămân viabile și virulente timp de săptămâni și luni în praful cel mai uscat, fiind o sursă de infectare cu praf. Lumina directă a soarelui îi ucide numai pentru multe ore, iar actele împrăștiate foarte slab. Ele sunt rezistente la temperaturi ridicate: se încălzesc până la 80 ° C timp de aproximativ 30 de minute, căldura uscată (110 ° C) o ucide timp de 2 ore; temperaturile scăzute tolerează bine. Sensibilitatea la dezinfectanți chimici variază foarte mult, de exemplu, o soluție 3% de fenol o ucide timp de 15-30 minute și o soluție apoasă de cloramină 1% în 2-5 minute.

Epidemiologia infecțiilor stafilococice

Ca Stafilococii sunt ocupanții pielii permanente și a mucoaselor, bolile cauzate de acestea pot avea caracter de auto-infectie (la o varietate de leziuni ale pielii și mucoaselor, inclusiv la microtraumele) sau infecție exogenă din cauza contactului casnic, în aer, aer-praf sau alimentar (în intoxicații alimentare), modalități de infecție. O importanță deosebită este transportul de stafilococi patogeni, ca purtători, în special în instituțiile medicale (diferite clinici chirurgicale, maternitate si m. P.) și în colectivele închise pot provoca infecții stafilococice. Transportul de stafilococ patogen poate fi temporară sau intermitent în natură, dar reprezintă în special un pericol pentru alții persoane la care este constantă (transportatorii rezidenți). Acești oameni stafilococi mult timp și în număr mare persistă în membranele mucoase ale nasului și gâtului. Motivul transportului prelungit nu este clar. Aceasta se poate datora atenuării imunității locale (lipsa IgA secretorie), tulburări ale mucoasei funcții spori proprietățile adezive aureus sau cauzate de oricare dintre celelalte proprietăți sale.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Simptomele infecțiilor cu stafilococi

Stafilococii pot pătrunde cu ușurință în organism prin cele mai mici leziuni ale pielii și mucoaselor și poate provoca o varietate de boli - de la acnee vulgaris (acnee) la cel mai greu peritonita, endocardita, sepsis sau septicopyemia la care mortalitatea ajunge la 80%. Stafilococii provoacă furunculi, hidradenită, abcese, flegmon, osteomielită; în război - complicații purulente ale rănilor frecvente; Stafilococii joacă un rol principal în chirurgia purulentă. Având proprietăți alergice, ele pot provoca psoriazis, vasculită hemoragică, erizipel, poliartrită nespecifică. Infecția cu alimente stafilococice este o cauză obișnuită a otrăvirii alimentare. Stafilococii sunt principalele vinovate ale sepsisului, inclusiv cele ale nou-născuților. Spre deosebire de bacteriemie (bacterii din sange), care este un simptom al bolii este observat în multe infecții bacteriene, sepsis (septicemie - sapremia) reprezintă o boală independentă cu tablou clinic definită, care se bazează pe organe ale leziunii sistemului reticuloendotelial (sistemul de fagocite mononucleare - CMF ). In sepsis are purulente vatra, de unde sângele pătrunde se răspândește periodic patogeni pe tot corpul și afectează celulele sistemului reticuloendotelial (MPS), în care se multiplică, eliberând toxine și alergeni. În acest caz, imaginea clinică a sepsisului depinde foarte puțin de tipul de agent patogen, dar este determinată de deteriorarea anumitor organe.

Septicopatia este o formă de sepsis, în care patogenul produce focare purulente în diferite organe și țesuturi, adică septicemie complicată de metastaze purulente.

Bacteriemia în sepsis și septicopatie poate fi de scurtă durată și prelungită.

Imunitatea postinfecțioasă există, este cauzată atât de factori umorali, cât și de factori celulari. Antitoxinele, anticorpii antimicrobieni, anticorpii împotriva enzimelor, precum și limfocitele T și fagocitele joacă un rol important în el. Intensitatea și durata imunității împotriva stafilococilor nu au fost studiate suficient, deoarece structura lor antigenică este prea diversă și nu există o imunitate transversală.

Clasificarea stafilococilor

Genul Staphylococcus include mai mult de 20 de specii, care sunt împărțite în două grupuri - stafilococi cu coagulază pozitivă și coagulază negativă. Pentru diferențierea speciei se utilizează diferite caracteristici.

Patogena la om sunt, în principal stafilococi coagulazo negativ, dar coagulazo multe, de asemenea, capabile să producă boli, mai ales la nou-născuți (conjunctivita neonatal, endocardita, septicemie, infecții ale tractului urinar, gastroenterită acută etc.). S. Aureus în funcție de care transportatorul principal, este împărțit în Yu ekovarov (hominis, bovis, ovis și colab.).

Stafilococii au detectat mai mult de 50 de tipuri de antigeni, anticorpi se formează la fiecare dintre ei în organism, multe dintre antigene au proprietăți alergene. Prin specificitate, antigienele sunt împărțite în generice (comune tuturor genurilor Staphylococcus); reacții cu reacție încrucișată - antigene, comune cu izo-antigene ale eritrocitelor, piele și rinichi ale persoanei (bolile autoimune sunt asociate cu acestea); specii și tipuri specifice de antigeni. Conform antigenelor specifice tipului detectate în reacția de aglutinare, stafilococii sunt împărțiți în mai mult de 30 de serovari. Totuși, metoda serologică de tipifiere a stafilococilor nu a fost încă utilizată pe scară largă. Speciile specifice includ proteina A, care formează S. Aureus. Această proteină este localizată superficial, este legată covalent la peptidoglican, micrometrul său fiind de aproximativ 42 kD. Proteina A este în special sintetizată în faza logaritmică a creșterii la 41 ° C, termolabilă, nedistribuită de tripsină; proprietatea sa unică este capacitatea de a se lega la fragmentul Fc al imunoglobulinelor IgG (IgGj, IgG2, IgG4), într-o măsură mai mică cu IgM și IgA. Pe suprafața proteinei A s-au identificat mai multe situsuri capabile de legare la o regiune a lanțului polipeptidic al imunoglobulinei localizate la interfața dintre domeniile CH2 și CH3. Această proprietate a găsit o aplicare largă în reacția de coaglutinare: stafilococi, încărcați cu anticorpi specifici, în care centrele active rămân libere, reacționează cu un antigen pentru a da o reacție rapidă de aglutinare.

Interacțiunea dintre proteina A și imunoglobuline conduce la încălcări ale funcțiilor complementului și ale sistemelor fagocitare în corpul pacientului. Are proprietăți antigenice, este un alergen puternic și induce reproducerea limfocitelor T și B. Rolul său în patogeneza bolilor stafilococice nu a fost încă clarificat pe deplin.

Tulpinile de S. Aureus diferă în sensibilitatea la fagul stafilococ. Pentru tastarea lui S. Aureus, se utilizează un set internațional de 23 de fagi moderați, care sunt împărțiți în patru grupe:

 • 1 grup - fagi 29.52, 52A, 79, 80;
 • 2 grup - fagi 3a, 3C, 55, 71;
 • Grupa 3 - fagi 6, 42E, 47, 53, 54, 75, 77, 83A, 84, 85;
 • Grupa 4 - fagi 94, 95, 96;
 • grupuri exterioare - fag 81.

Raportul dintre stafilococi și fagi este specific: una și aceeași tulpină poate fi lizată fie de un fag, fie simultan de mai mulți. Dar, deoarece sensibilitatea lor la fagi este un semn relativ stabil, fagotiparea stafilococilor are o semnificație epidemiologică importantă. Dezavantajul acestei metode este ca nu mai mult de 65-70% din S. Aureus poate fi tastat. În ultimii ani s-au obținut și seturi de fagi specifici pentru tipizarea S. Epidermidis.

trusted-source[25], [26], [27]

Diagnosticul de laborator al infecțiilor stafilococice

Metoda principală este bacteriologică; Au fost dezvoltate și introduse reacții serologice. Dacă este necesar (cu intoxicație), recurgeți la un eșantion biologic. Materialul pentru examenul bacteriologic sunt sânge, puroi, mucus de la gât, nas, secrețiile plăgilor, spută (cu pneumonie stafilococică), excrementele (cu colita stafilococică), în cazul intoxicațiilor alimentare - vomei, fecale, spălături gastrice, produse suspecte. Materialul inoculat pe agar de sânge (hemoliza) pe ser lactat (lactic vitelin-sare) agar (creșterea inhibată de bacterii străine datorită NaCl, mai bine identificate și pigment Lecithinase). Cultura Vydelennz'yu identificate prin caractere specifice, se determină în prezența caracteristicilor de bază și a factorilor de patogenitate (pigment de aur, de fermentație manitol, hemoliză, plazmokoagulaza), verificate cu atentie sensibilitatea la antibiotice, dacă este necesar, o lizotipia. Dintre testele serologice pentru diagnosticul bolilor septice și IPM TPHA utilizate, în special pentru detectarea anticorpilor la antigene teicoic acide sau vidospetsi-Cally.

Pentru determinarea enterotoxigenicității stafilococilor sunt utilizate trei metode:

 • serologic - cu ajutorul serurilor antitoxice specifice în reacția de precipitare din gel, se detectează un enterotoxin și se stabilește tipul acestuia;
 • infiltrarea biologică - intravenoasă a filtratului de culturi de stafilococi bovine la pisici într-o doză de 2-3 ml pe 1 kg de greutate. Toxinele provoacă vărsături și diaree la pisici;
 • Metoda bacteriologic indirectă - selectarea aureus suspecte produs din culturi pure și determinarea factorilor săi de patogenitate (formarea enterotoxine se corelează cu prezența altor factori de patogenitate, în special ARN-azei).

Cea mai simplă și mai sensibilă este metoda serologică de detectare a enterotoxinei.

Tratamentul infecțiilor stafilococice

Pentru tratamentul bolilor stafilococice, se folosesc în principal antibiotice beta-lactamice, la care trebuie determinată mai întâi sensibilitatea. În cazul infecțiilor stafilococice severe sau cronice efect pozitiv este terapia specifică - autovaccin aplicare, imunoglobulina protivostafilokokkovogo toxoid (uman), plasma antistaphylococcal.

Profilaxia specifică a infecțiilor stafilococice

Pentru a crea imunitate artificială împotriva infecțiilor stafilococice se utilizează toxoid stafilococice (lichid și tabletați), dar creează doar imunitate antitoxică împotriva stafilococilor lizată în principal bacteriofagilor grupa I. Utilizarea vaccinurilor din stafilococi sau antigeni uciși dă naștere la anticorpi deși antimicrobiene, ci numai împotriva celor serovarkantov din care este fabricat vaccinul. Problema găsirii unui vaccin puternic imunogen, eficient împotriva multor tipuri de stafilococi patogeni, este una dintre cele mai importante probleme ale microbiologiei moderne.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.