^

Sănătate

A
A
A

Sindromul hemofagocitar la copii: primar, secundar

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

O boală rară și complexă - sindromul hemofagocitar, se numește limfogistiocitoză hemofagocitară. Această boală gravă este asociată cu apariția unei deficiențe a multor organe ca urmare a activării necontrolate a componentei efectoare a sistemului imunitar celular.

În cazul sindromului hemofagocitar există o creștere puternică a funcționalității limfocitelor T și a macrofagelor toxice, ceea ce duce la dezvoltarea numeroaselor citokine antiinflamatorii. La rândul său, acest proces implică o reacție inflamatorie sistemică intensă și o întrerupere pe scară largă a funcției multor organe.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Cauze sindromul hemofagocitar

Sindromul hemofagocitar este mai frecvent primar - adică, ereditar ca urmare a tulburărilor genetice în activitatea macrofagelor.

Sindromul hemofagocitar secundar este, de asemenea, numit dobândit: este asociat cu diferite patologii infecțioase, procese tumorale, boli autoimune, tulburări metabolice congenitale.

În versiunea clasică a tipului ereditar al copiilor cu sindromul hematofagic sunt adesea plasate pentru tratament în unitatea de terapie intensiva, sau ATI în spitale infecțioase, diagnosticarea complicațiilor septice sau o infecție generalizată fetale. Diagnostic direct Sindromul hemofagocitic adesea stabilit după moarte.

Cu toate acestea, la prima vedere comune, bolile infecțioase de origine virală sau microbiană pot provoca o astfel de complicație ca un sindrom hemofagocitos care pune viața în pericol.

Sindromul hemofagocitar la adulți este aproape întotdeauna secundar în majoritatea cazurilor: cel mai adesea patologia se dezvoltă pe fondul bolilor limfoproliferative și infecțiilor cronice VEB.

Sindromul hemofagocitar la copii poate fi atât primar, cât și secundar - datorită bolilor infecțioase transferate (varicelă, meningoencefalită etc.).

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Simptome sindromul hemofagocitar

Semnele sindromului au fost descrise pentru prima dată la mijlocul secolului trecut. Au fost identificate următoarele simptome caracteristice:

 • febră stabilă;
 • o scădere a nivelului de substanțe hematopoietice;
 • o creștere a dimensiunii ficatului și a splinei;
 • sindromul hemoragic expresiv.

Pacientii pot observa fenomenul de insuficienta hepatica, niveluri ridicate de feritina și transaminazina, o imagine clară a unei tulburări neurologice ale SNC funcționale niveluri, ridicat de trigliceride în ser, accelerat de coagulare a sângelui, și coagulopatie.

Adesea, bolnavii afectează ganglionii limfatici, erupțiile cutanate, îngălbenirea sclerei, a pielii și a membranelor mucoase, precum și umflarea.

Parenchimul splinei, capilarele sinusoidale hepatice, sinusuri, ganglionii limfatici, măduva osoasă și sistemul nervos central caracterizat prin infiltrarea difuză a activității macrofagelor pe fondul simptomelor hemofagocitic. Țesutul limfoid este epuizat. În studiul ficatului, există leziuni tipice formei cronice a inflamației persistente.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Formulare

Există două forme clinice dificil de diferențiat la început.

 1. Limfhistiocitoza hemofagocitară primară, care este o patologie autosomală recesivă, a cărei dezvoltare are o importanță primară mutația genei perforin.
 2. Forma secundară de limfoizotiocitoză hemofagocitară, care se dezvoltă ca urmare a activității imune excesive a lanțului de fagocite mononucleare.

trusted-source[14], [15]

Complicații și consecințe

 • Aderarea la infecție cu intoxicație ulterioară. Această complicație se caracterizează prin pierderea treptată a funcției organelor și sistemelor principale, febra, epuizarea pacientului.
 • Degenerarea malignă a celulelor. De obicei, malignitatea este dezvoltarea de limfom, leucemie și alte boli maligne.
 • Psihologiile autoimune - un fel de reacție agresivă a imunității proprii a pacientului.
 • Scaderea persistenta a imunitatii cu dezvoltarea starii de imunodeficienta.
 • Lipsa funcției renale și hepatice.
 • Sângerări interne, hemoragie.
 • Moartea pacientului din cauza disfuncției totale a organelor sau a complicațiilor septice.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Diagnostice sindromul hemofagocitar

Dacă antecedentele familiale nu sunt împovărate, atunci determinarea sindromului hemofagocitar primar sau secundar este foarte dificilă. Pentru a face un diagnostic corect, este necesar să se efectueze o diferențiere histologică a hemofagocitozei.

Multe boli sunt dificil de determinat folosind doar informațiile obținute din biopsii tisulare: ganglioni limfatici, ficat și măduvă osoasă.

Efectuarea studiilor imunologice care ne permit să vedem funcția inhibată a structurilor de celule NK și creșterea conținutului receptorului interleukinei-2 nu poate servi drept bază pentru diagnosticare. În plus, sunt luate în considerare caracteristicile imaginii clinice, deteriorarea și perturbarea sistemului nervos central și modificările compoziției sângelui pacientului.

Punctul final al diagnosticului este datele analizei genetice moleculare.

trusted-source[20], [21]

Diagnostic diferentiat

Diferențierea bolii este extrem de dificilă, abordarea fiind determinată în funcție de vârsta pacientului. În pediatrie este important să se detecteze cât mai curând posibil formele genetice ale sindromului hemofagocitar, analizând toți factorii posibili care pot indica o varietate ereditară de patologie.

Deci, dezvoltarea rapidă a sindromului în primele 12 luni de viață cu un istoric familial necomplicat este tipică pentru forma primară a sindromului hemofagocitar. Expresia observată a perforin în structurile celulelor NK prin metoda fluorocitometrie de flux si studii genetice moleculare ale perforin ajuta la stabilirea diagnosticului corect în aproximativ 30% din cazurile de sindrom hemofagocitic ereditar. Afecțiunea simultană a bolii pe fundalul albinismului este detectată cu astfel de sindroame:

Dacă moștenirea are un tip legat de X, adică atunci când boala se dezvoltă la bărbații apropiați de-a lungul liniei mamei, atunci cel mai probabil este prezența unui sindrom limfoproliferativ autoimun.

În sindromul hemofagocitar secundar, principalul lucru este de a detecta în timp util tumorile maligne, care sunt adesea cauzele sindromului la vârsta adultă.

Cine să contactați?

Tratament sindromul hemofagocitar

Tratamentul pentru sindromul hemofagocitar este destul de complicat: succesul unui astfel de tratament depinde în mare măsură de vârsta pacientului și de cât de rapid a fost descoperită boala.

Schemele terapeutice pentru sindromul hemofagocitar implică utilizarea medicamentelor glucocortico-steroidice (dexametazonă), citostatice (Etoposidă, Ciclosporină A). Medicamentele citotoxice sunt prescrise pentru a suprima efectul proinflamator al fagocitelor cu transplant alogenic al celulelor stem.

Un regim de tratament unic utilizat pentru sindromul hemofagocitar nu a fost încă determinat. Tratamentul etiotropic este considerat insuficient pentru combaterea sindromului, iar utilizarea imunosupresoarelor poate afecta negativ cursul procesului viral-bacterian.

Se recomandă injectarea de doze mari de imunoglobulină, pe baza cantității de 1-2 mg pe kilogram din greutatea pacientului pe zi.

Plasmoforeza poate fi prescrisă ca parte a unui tratament patogenetic pentru monitorizarea hipercitokinemiei.

Baza tratamentului este splenectomia și transplantarea măduvei osoase donatoare.

Profilaxie

Experții în prezent nu dispun de informații clare despre metodele de prevenire a sindromului hemofagocitar primar, deoarece cauzele acestei patologii nu sunt pe deplin înțelese.

În ceea ce privește sindromul hemofagocitar secundar, măsurile preventive pot fi după cum urmează:

 • tratamentul competent și la timp al infecțiilor virale și microbiene;
 • tratamentul calificat al patologiilor autoimune sub supravegherea unui specialist medical al profilului reumatologic.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Prognoză

Prognosticul sindromului hemofagocitar este considerat extrem de nefavorabil, ceea ce se poate observa din informațiile statistice: șase decese în șapte cazuri. Durata maximă de supraviețuire în acest moment este de doi ani.

Sindromul hemofagian este considerat o boală foarte complexă și insidioasă, care astăzi "concurează" cu excepția infecției cu virusul imunodeficienței, iar frecvența consecințelor depășește chiar și HIV.

trusted-source[30], [31]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.