^

Sănătate

Rapid test HIV: precizie, instruire

, Editorul medical
Ultima examinare: 19.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Un test rapid (spot) sau rapid HIV poate fi efectuat în afara laboratoarelor specializate, nu necesită echipament și rezultatele devin cunoscute după maximum 30 de minute. Cu toate acestea, unii experți sunt sceptici în legătură cu această metodă de diagnosticare, menționând fiabilitatea și acuratețea discutabilă a testului HIV rapid.

Indicatii pentru testarea rapida a infectiei cu HIV si unde sa o faca

În primul rând, indicațiile pentru testarea rapidă a infecției HIV, care pot detecta o infecție la domiciliu, includ cazuri asociate cu un risc crescut de infecție:

  • după transfuzia de sânge urgentă (neplanificată);
  • cu violență sexuală sau cu contact sexual cu un posibil purtător al virusului;
  • când lucrătorul medical contactează sângele unui pacient cu SIDA (în timpul manipulărilor de diagnosticare sau intervențiilor chirurgicale).

Necesitatea acestui test se întâmplă dacă pacientul se plânge de o pierdere semnificativă în greutate sau de o afecțiune febrilă de lungă durată (iar medicul curant descoperă ganglioni limfatici extinse).

Important!

Pentru a trece teste, inclusiv teste rapide, probabil nu mai devreme de 3 luni de la presupusa infecție. Testele repetate se efectuează la fiecare 3 luni timp de 1 an.

Testarea rapidă rapidă este utilizată atunci când această analiză nu este disponibilă din cauza lipsei de laboratoare specializate.

În plus, un test rapid HIV este folosit pentru a examina grupurile cu risc, pentru a efectua supravegherea în rândul anumitor populații cu o probabilitate crescută de infectare cu virusul. În acest caz, precum și la contactarea unuia dintre centrele de prevenire a SIDA, se efectuează gratuit un test HIV explicit.

Unde pot lua un test expres pentru HIV? 

Pentru definirea virusului imunodeficienței și a anticorpului există laboratoare specializate pentru diagnosticarea infecției HIV care au dreptul de a efectua aceste studii și acreditare adecvată.

Rapid test HIV în farmacii

Puteți cumpăra un test expres pentru HIV în farmacii, care de cele mai multe ori oferă:

  • testul cito HIV 1/2 (Pharmasco), Vikia HIV 1/2 (BioMerieux) - testul imunocromatografic rapid (icha) care detectează prezența anticorpilor la tipurile HIV 1 și 2 în sânge, ser și plasmă;
  • Testarea rapidă a HIV pentru saliva - Testul rapid al anticorpilor OraQuick HIV-1/2 sau testul rapid OraQuick Advance HIV (sensibilitate peste 94%); producător - OraSure Technologies (SUA). Mulți numesc testul acasă rapid HIV, deoarece pentru întâlnirea nu trebuie să se ia sânge dintr-o venă (așa cum se face în laborator) sau degetul mare (prin perforarea lui lanțetă - cum ar fi în timpul testului Cito HIV 1/2), ca biomaterial Pentru a verifica prezența / absența virusului, servește saliva;
  • Teste rapide pentru HIV Abon Biopharm - Abon HIV 1/2/0 Tri-Line Rapid Test (producător - Abon Biopharm Hangzhou Co., China).

Pregătirea specială pentru o astfel de testare rapidă nu este necesară, dar modul de utilizare a testului rapid HIV este explicat în detaliu în instrucțiunile pas cu pas care însoțesc setul de test special, care trebuie urmat exact.

Rapid teste HIV 4 Generation - de exemplu, OnSite HIV Ag / Ab Rapid Test (CTK Biotech Inc.) sau HIV-1 2 Ag / Ab Combo Rapid Test / - kituri de diagnostic pentru analiza combinată a serului imun, plasmă sau sânge integral la antigenul HIV-1 p24, precum și anticorpi (IgG, IgM, IgA) la HIV din ambele tipuri. Până în prezent, recenziile medicilor pentru acest tip de teste rapide sunt contradictorii și, judecând după toate, rezultatele lor diferă adesea de datele studiilor de laborator.

Este posibil să credem că testele expres pentru HIV?

În acest sens, apare o întrebare naturală cu privire la valoarea diagnosticului rezultatelor studiilor de evaluare efectuate cu ajutorul sistemelor de diagnosticare pentru detectarea rapidă a virusului imunodeficienței.

Conform informațiilor producătorilor, fiabilitatea și precizia testului HIV rapid se determină la nivelul de 99-99,5%. Dar, potrivit cercetărilor, acest indicator poate fi mult mai mic.

În prezent, rezultatele cele mai fiabile ale testului HIV rapid sunt date de testele imunochromatografice. Când un indicator este vizualizat pe indicator - cel de control, testul rapid pentru HIV este negativ. Rezultat reactiv, adică testul rapid HIV este pozitiv (atunci când afișajul două benzi - feroase și non-control), toți experții considerate preliminare și trebuie să fie retestate - cercetare în laborator, în cazul în care alte metode mai precise aplicabile, cum ar fi imunoblot .

Dacă testarea nu a fost efectuată corect, indicatorul poate afișa o singură bandă (fără control), care poate fi considerată o eroare. Apoi se recomandă ca testarea să fie efectuată a doua oară de un set nou. Una dintre opțiunile de confirmare a rezultatelor reactive este efectuarea imediată a unui al doilea test rapid al unui alt producător. Dacă al doilea test nu este reactiv, se poate presupune că persoana nu este infectată. Dar când al doilea test este, de asemenea, pozitiv, este probabil să apară o infecție.

Ar trebui să se sublinieze din nou că toate rezultatele pozitive ale testelor rapide de evaluare - mai ales dacă se utilizează un test rapid pentru HIV OraQuick - ar trebui confirmate (sau respinse) de testele de sânge într-un laborator specializat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.