^

Sănătate

Proteină totală din sânge

, Editorul medical
Ultima examinare: 20.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Concentrația proteinei totale din ser depinde în principal de sinteza și descompunerea celor două fracțiuni albuminice principale, albuminei și globulinelor. Rolurile fiziologice ale proteinelor din sânge sunt numeroase, cele principale fiind după cum urmează:

 • susține presiunea coloid-oncotică, menținând volumul sângelui, legând apa și ținând-o, fără a lăsa să părăsească fluxul sanguin;
 • să participe la procesele de coagulare a sângelui;
 • menține consistența pH-ului sângelui, formând unul dintre sistemele tampon ale sângelui;
 • conectarea cu un număr de substanțe (colesterol, bilirubin, etc.), precum și cu medicamente, acestea sunt livrate în țesuturi;

Valorile de referință (normă) ale concentrației proteinei totale în ser sunt de 65-85 g / l.

 • menținerea nivelurilor normale de cationi din sânge prin formarea de compuși cu ei undialyzed (de exemplu, 40-50% calciu seric datorită proteinelor, o parte semnificativă a elementelor din fier, cupru, magneziu și alte urme sunt de asemenea asociate cu proteinele);
 • joacă un rol crucial în procesele imune;
 • servesc drept rezervă de aminoacizi;
 • (hormoni, enzime și alte substanțe proteice biologic active).

Cauzele creșterii și scăderii proteinei totale din sânge

Sinteza proteinelor plasmatice se efectuează în principal în celulele hepatice și în sistemul reticuloendotelial. Concentrația redusă de proteine din sânge numită hipoproteinemie, crescută - hiperproteinemie.

Hipoproteinemia apare datorită:

 • administrarea inadecvată de proteine (cu foamete prelungită sau cu respectarea prelungită a unei diete fără proteine);
 • creșterea pierderilor de proteine (cu diferite afecțiuni ale rinichilor, pierderi de sânge, arsuri, neoplasme, diabet, ascite);
 • încălcarea sintezei proteinelor în organism la deficiență a funcției hepatice (hepatita, ciroza, leziuni toxice), tratamentul prelungit cu glucocorticosteroizi, malabsorbția (enterite, enterocolite, pancreatită);
 • o combinație a diferiților factori enumerați mai sus.

Hiperproteinemia se dezvoltă adesea ca o consecință a deshidratării ca urmare a pierderii unei părți a fluidului intravascular. Acest lucru se întâmplă cu leziuni grave, arsuri extinse, holeră. În infecțiile acute, concentrația proteinei totale crește adesea datorită deshidratării și creșterii simultane a sintezei proteinelor de fază acută. În infecțiile cronice, conținutul total de proteine din sânge poate crește ca urmare a activării proceselor imunologice și a formării Ig crescute. Hiperproteinemia apare atunci când paraproteinele apar în proteinele patologice de sânge produse în număr mare în mielom, cu boala Waldenström.

Concentrația totală a proteinei poate fi influențată de poziția corpului și de activitatea fizică. Activitatea fizică activă și schimbarea poziției corpului de la orizontală la verticală mărește conținutul de proteine cu 10%.

Determinarea concentrației totale de proteine permite evaluarea severității tulburării metabolismului proteic la un pacient și prescrierea unei terapii adecvate.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.