^

Sănătate

A
A
A

Părul gri la copii

 
, Editorul medical
Ultima examinare: 28.09.2022
 
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Poate un copil să aibă părul gri? Da, ei pot.

De ce apar și ce înseamnă? Aceasta înseamnă că în foliculii de păr nivelul de pigment de melanină, care colorează părul, este redus sau complet absent.

Tot în medicină există și termenul de „polioză”, care înseamnă zone de păr decolorat pe linia de creștere a acestora în frunte, pe sprâncene și/sau gene, precum și pete de păr gri în alte locuri ale scalpului. Polioza poate fi observată chiar și la nou-născuți.

Motive pentru care un copil are părul gri

Cauzele unui simptom, cum ar fi părul gri la un copil, sunt hipopigmentarea focală sau difuză (depigmentarea) a părului sau  hipomelanoza .

Această condiție se poate datora:

 • vitiligo ; [1]
 • albinism la copii  sau piebaldism (albinism incomplet); [2]
 • Hipomelanoza Ito, o boală neurodermatologică rară asociată cu anomalii cromozomiale X, care se manifestă prin deformări ale scheletului, tulburări oftalmice (nistagmus, strabism, cataractă) și abateri de la sistemul nervos central (inteligență și retard motor); [3]
 • boala Recklinghausen sau  neurofibromatoza ereditară tip  I; [4], [5]
 • scleroza tuberoasă  - o boală genetică cu un tip de moștenire autozomal dominant, în care un copil are o șuviță de păr gri și pete hipopigmentate pe piele la naștere; [6]
 • sindromul Chediak-Higashi  (Chedyak-Higashi); [7]
 • Sindromul Vogt-Koyanagi (sau boala Vogt-Koyanagi-Harada) cu inflamație a irisului și a coroidei, probleme de auz și simptome neurologice severe; [8]
 • asociat cu mutații genetice ereditare sindromul Grizzelli, care are trei forme și diverse simptome non-pigmentare, neurologice și imune; [9]
 • Boala Graves sau  hipertiroidismul la copii ,  [10] precum și boala Hashimoto sau  tiroidita autoimună .

Cu sindromul Waardenburg, părul gri la un nou-născut (de-a lungul frunții) nu este singurul semn de patologie, iar copiii pot avea heterocromie irisului (ochi de diferite culori); hipertelorism (punte lată a nasului) și sinofriză (sprincene unite); hipoacuzie neurosenzorială, convulsii, formațiuni tumorale. Prevalența acestui sindrom în populație este estimată la un caz la 42-50 de mii de persoane, iar în școlile pentru surzi, potrivit unor rapoarte, un copil din 30 are sindromul Waardenburg. [11]În același timp, dacă un nou-născut are obstrucție intestinală sau constipație de la naștere (aganglioză congenitală a intestinului gros sau boala Hirschsprung), atunci este diagnosticat sindromul Waardenburg-Shah. [12]Și atunci când este combinat cu hipoplazia mușchilor membrelor și contracturile articulare - sindromul Kline-Waardenburg. [13]

Factori de risc

Printre factorii de risc pentru deteriorarea sintezei melaninei, experții notează:

 • malnutriție și/sau malnutriție proteico-energetică;
 • lipsa cianocobalaminei - vitamina B12 - cu dezvoltarea anemiei pernicioase (destul de comună cu veganismul), precum și deficitul acestei vitamine și acid folic (vitamina B9) în timpul sarcinii la mamă, ducând la anemie megaloblastică la copil;
 • deficiență de cupru în organism;
 • probleme cu glanda tiroidă;
 • insuficiență suprarenală;
 • expunerea cronică la metale grele (plumb).

Patogeneza

Celulele producătoare de melanină - melanocitele - sunt formate din celulele neuroectodermului crestei neurale a embrionului (melanoblaste), care se răspândesc în țesuturi și se transformă în continuare. Melanocitele sunt prezente nu numai în piele și foliculii de păr, ci și în alte țesuturi ale corpului (în mucoasa creierului și în inimă, în coroida ochilor și urechea internă).

Producția de melanină în firul de păr (melanogeneză foliculară) prin oxidarea L-tirozinei nu are loc constant, ca în epidermă, ci ciclic, în funcție de  faza de creștere a părului . La începutul anagenului, melanocitele se înmulțesc, se maturizează până la sfârșitul acestei etape, iar apoi, în perioada catagenului, suferă apoptoză (mor). Și întreg acest proces depinde de o serie de factori și este reglat de multe enzime, proteine structurale și de reglare etc.

Producția de melanină și transferul acesteia de la melanocite la keratinocite ale foliculilor de păr depind nu numai de prezența precursorilor săi (5,6-dihidroxiindoli, L-dopachinonă, DOPA-crom), ci și de mulți factori auto și endocrini. Cercetătorii au ajuns la concluzia că melanocitele foliculare – în comparație cu melanocitele pielii – sunt mai sensibile la efectele peroxizilor și radicalilor liberi, adică sunt mai ușor deteriorate de stresul oxidativ.

Astfel, mutațiile genei tirozinazei (TYR), un catalizator enzimatic care conține cupru pentru sinteza melaninei din aminoacidul tirozină, duc la formarea minimă a melaninei sau la absența acesteia în toate formele de albinism. Precum și mutații ale genelor enzimelor TYRP1 și TYRP2, care sunt participanți importanți la melanogeneză care reglează activitatea tirozinazei, proliferarea melanocitelor și stabilitatea structurii melanozomilor lor.

În scleroza tuberoasă (care apare la un copil din 6 mii de copii), patogeneza este asociată cu o mutație ereditară sau sporadică a genelor pentru proteinele hamartină și tuberina (TSC1 și TSC2), care reglează creșterea și proliferarea celulelor (inclusiv melanocite).

Se crede că sindromul multisistem Vogt-Koyanagi este rezultatul unui răspuns autoimun anormal la celulele care conțin melanină din orice țesut al corpului.

Și într-o astfel de boală de organ precum sindromul Waardenburg, mecanismul de dezvoltare a stării patologice este înrădăcinat în mutații ale genelor EDN3, EDNRB, MITF, PAX3, SNAI2 și SOX10, care sunt direct legate de formarea melanocitelor.

Vezi și:  Caracteristicile anatomice și fiziologice ale pielii și anexelor sale .

Consecințe și complicații

În sine, părul gri la copii nu poate provoca complicații sau produce efecte negative asupra sănătății.

Cu toate acestea, apariția unui astfel de simptom precum părul decolorat la un copil poate fi combinată cu alte semne ale anumitor boli și stări patologice (enumerate mai sus) care prezintă un risc grav.

Diagnosticare

Pentru a determina cauza depigmentării părului, este necesar un istoric complet (inclusiv istoric familial).

Se efectuează un test general de sânge și hormoni tiroidieni.

Examinarea unei zone a pielii cu păr depigmentat se efectuează folosind o lampă Wood, precum și prin  dermatoscopie .

Pe baza evaluării și comparării tuturor semnelor clinice, se realizează diagnosticul diferențial.

Ce să faci, tratament

Dacă terapia PUVA este utilizată în tratamentul vitiligo, atunci hipomelanoza lui Ito este încercată să fie tratată cu injecții de glucocorticosteroizi, deoarece pur și simplu nu există agenți etiotropi pentru tratamentul patologiilor de acest tip sau albinismului.

În sindroamele cu leziuni oftalmice sau neurologice se folosesc agenți simptomatici corespunzători. Dar ce să faci în caz de încălcare a sintezei melaninei?

Dacă se identifică o lipsă de vitamina B12, se prescriu suplimente cu această vitamină. Cu deficit de cupru se recomanda introducerea in alimentatia copilului de cereale integrale, leguminoase, ficat de vita, peste de mare, oua, rosii, banane, caise, nuci, seminte de floarea soarelui si dovlecei.

Medicii recomandă, de asemenea, să luați preparate de ginkgo biloba timp de două până la trei luni, despre care se spune că favorizează repigmentarea.

Puteți folosi un tonic pentru păr format din suc de morcovi, ulei de susan și pudră de semințe de schinduf; faceți măști de păr cu gel de aloe vera (care conțin antioxidanți, vitaminele B12 și B9, zinc și cupru).

Prevenirea

Modalități specifice de reglare a melanogenezei nu au fost încă găsite, prin urmare, nu există măsuri de prevenire a patologiilor congenitale ale sintezei melaninei în foliculii de păr.

Deși cercetătorii susțin că antioxidanții contribuie la creșterea sintezei melaninei: vitaminele A, C și E, precum și compușii biologic activi conținuti în verdețuri, fructe de pădure și fructe de culoare închisă și legume viu colorate.

Prognoza

Cel mai probabil, părul gri al unui copil va fi „semnul” lui pe viață: acesta este prognosticul medical pentru tulburările de pigmentare focale sau difuze determinate genetic și sindroamele orfane.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.