Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Nicotină și dependența de nicotină

Expert medical al articolului

Neurolog, epileptolog
, Editorul medical
Ultima examinare: 06.06.2019

Tulburările psihice și comportamentale cauzate de consumul de tutun (sinonime: fumatul, dependența de tutun, dependența de nicotină, nicotinismul) sunt în mod tradițional considerate fumatul tutunului (episodic sau sistematic) și dependența de tutun în narcologia rusă.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Cauze dependența de nicotină

La începutul secolului XXI. Fumatul rămâne un fenomen destul de comun în rândul populației din toate țările lumii. În prezent, în lume există 1,1 miliarde de fumători, ceea ce reprezintă 1/3 din populația lumii de peste 15 ani. OMS prezice că până în 2020, epidemia de dependență de nicotină se va muta în țările în curs de dezvoltare, care se caracterizează printr-o lipsă de fonduri pentru finanțarea programelor de combatere a fumatului. În Rusia, 8 milioane de femei și 44 de milioane de bărbați fumează, ceea ce este de 2 ori mai mare decât țările dezvoltate din Europa de Vest și Statele Unite ale Americii.

Se știe că majoritatea oamenilor sunt atașați de fumat în copilărie și adolescență. În țările cu prevalență ridicată a fumatului, 50-70% dintre copii încearcă să fumeze. În Rusia, problema fumatului este una dintre cele mai acute. Copiii încep să fumeze în clasa 5-6. Consecințele unui debut precoce al fumatului afectează în mod negativ speranța de viață: dacă începi să fumezi la vârsta de 15 ani, speranța de viață este redusă cu 8 ani.

Dintre factorii sociali, exercițiul neregulat, atitudinea pozitivă sau indiferentă față de fumatul tutunului în familie, lipsa informațiilor despre rău, conflictele frecvente din familie au un impact semnificativ asupra prevalenței dependenței de nicotină în rândul elevilor. Următorii factori educaționali joacă un rol important în apariția dependenței de nicotină în rândul studenților: conflictele frecvente la locul de studiu, dificultățile de adaptare la studii în clasele superioare, prezența plângerilor legate de deteriorarea sănătății datorate sarcinii de studiu, numărul de subiecți neocupați (mai mult de 7). Cei mai importanți factori biologici de risc pentru dezvoltarea dependenței de nicotină în rândul elevilor sunt: fumatul pasiv, un simptom al disociei psihosomatice după al doilea eșantion de fumat, consumul frecvent de alcool și absența unei perioade episodice de fumat. Dacă o combinație de factori biologici, educaționali și sociali participă la apariția dependenței de nicotină, atunci cel mai important rol în apariția fumatului în rândul adolescenților este în principal factorii sociali.

În apariția și dezvoltarea dependenței de fumat și de nicotină a elevilor, există trei perioade critice. Prima perioadă este la vârsta de 11 ani, când numărul persoanelor cu prima experiență de fumat crește de 2,5 ori. A doua perioadă corespunde vârstei de 13 ani, este caracteristică unei creșteri semnificative (de 2 ori) a prevalenței fumatului episodic. A treia perioadă este vârsta de 15-16 ani, în timp ce prevalența fumatului sistematic depășește prevalența episodică, numărul persoanelor dependente de nicotină crește de 2 ori. Factorii care contribuie la fumat in copilarie si adolescenta, includ sexul feminin, familia dezorganizată, lipsa de intenție să-și continue studiile după liceu, un sentiment de înstrăinare de școală și valorile sale, utilizarea frecventă de alcool, lipsa de cunoștințe sau înțelegere a riscului de sănătate, prezența a cel puțin un părinte de fumat, permisiunea părinților de a fuma, suma de bani de buzunar, vizitarea discotecii.

Formarea și formarea dependenței de nicotină are loc pe fundalul acțiunii a doi factori principali - sociali și biologici. Factorul social este urmărit sub forma tradițiilor fumatului și factorul biologic se reflectă în reactivitatea individuală inițială a organismului la inhalarea fumului de tutun. Interacțiunea factorilor "externi" și "interni" formează, în cele din urmă, dezvoltarea dependenței de fumat. Există factori de risc de trei grade. Factorul principal al rangului I este o predispoziție ereditară de a fuma tutunul. În același timp, ei găsesc nepotismul fumatului, fumatul pasiv, o atitudine indiferentă sau pozitivă față de mirosul de fum de tutun. Factorii de risc din clasa a II-a includ un simptom al disocierii psihosomatice, manifestat în stadiul primelor teste de fumat. Factorii III rang includ sol premorbid. Consumul de tutun include toți cei trei factori de risc pentru apariția fumatului în favoarea unui mediu micro-social cu tradițiile fumatului.

Motivația pentru fumat în majoritatea adolescenților se formează după cum urmează: curiozitatea, exemplul adulților și prietenilor, bucuria, teama de a fi depășite, dorința de a ține pasul cu colegii, de a se afirma, de a sprijini compania "fără să aibă nimic de făcut" sau "doar așa.

trusted-source[5]

Rău de fumat

Numeroase studii au demonstrat că fumatul provoacă daune ireparabile sănătății publice. Consecințele medicale ale consumului de tutun includ boli ale sistemului cardiovascular și respirator, ale tractului digestiv și ale neoplasmelor maligne cu localizare diferită. Fumatul de țigară rămâne una dintre cauzele dominante ale morții. Din cauzele legate de fumat, în Rusia, până la 300 mii de persoane mor prematur în fiecare an. Consecințele de sănătate ale fumatului de către țesutul cardiovascular se caracterizează prin leziuni ale arterelor coronare (angina, infarct miocardic), aortei (anevrism aortic), vaselor cerebrale și vaselor periferice. Nicotina determină vasospasm sistemic, crește coagularea sângelui datorită activării trombocitelor. Majoritatea fumătorilor din tutun printre bolile sistemului respirator întâlnesc bronșită cronică, o prevalență ridicată a formelor acute și cronice de pneumonie, emfizem. Boli ale tractului digestiv, considerate ca consecințe ale consumului de tutun, sunt reprezentate de gastrită acută, ulcer gastric și ulcer duodenal, cu recăderi frecvente. Nicotina acționează ca un factor aterogen, conducând la dezvoltarea de neoplasme maligne. Potrivit diferitor cercetători, în 70-90% din cazuri, cancerul pulmonar se dezvoltă ca rezultat al fumatului de tutun. Cota de decese din cauza tumorilor maligne cauzate de fumat este destul de mare. Este demn de remarcat faptul că rata mortalității femeilor din cauza cancerului pulmonar din cauza fumatului este mai mare decât cea a cancerului de sân. În rândul fumătorilor de tutun, se înregistrează o proporție semnificativă de tumori maligne ale cavității bucale, faringelui, esofagului, traheei și laringelui. Posibile deteriorări ale rinichilor, ureterelor, vezicii urinare, colului uterin. Aproximativ 25% din cancerele gastrice și pancreatice sunt asociate cu consumul de tutun. O consecință medicală gravă a consumului de tutun este fumatul pasiv. Membrii non-fumători ai familiilor fumătorilor prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar, boli cardiovasculare, copiii sub 2 ani sunt susceptibili la boli respiratorii. Datele privind pericolele fumatului pasiv, care cresc riscul de îmbolnăvire la persoanele sănătoase, au condus la interzicerea fumatului în locurile publice.

Efectele semnificative sunt cauzate de produsele de fumat pe corpul feminin. La femeile care fumează, se observă infertilitatea, sângerările vaginale, tulburările circulatorii în zona placentei, sarcina ectopică se dezvoltă mai des. Numărul avorturilor spontane crește de 5 ori comparativ cu femeile care nu fumează. Există un risc mai mare de naștere prematură (copii prematuri), de întârziere sau de abrupție placentară (naștere). Consecințele expunerii la făt includ încetinirea creșterii fătului (o scădere în înălțime și greutate la naștere); risc crescut de anomalii congenitale, probabilitatea de moarte subită a unui nou-născut crește de 2,5 ori; posibilele consecințe care afectează dezvoltarea ulterioară a copilului (retard mental, abateri comportamentale).

trusted-source[6]

Patogeneza

Un țigară conține, în medie, 0,5 mg nicotină (tutun ingredient activ Nicotină -.. Surfactant (substanțe psihoactive) stimularea acțiunii având proprietăți narcogens este dependenta, dependenta si dependenta de nicotina Efectele fiziologice includ vasoconstricției periferice, creșterea frecvenței cardiace și de sânge. Presiune, creșterea motilității intestinale, tremor, creșterea eliberării de catecolamine (norepinefrină și epinefrină) scăderea globală a metabolismului Nicotina stimulează centrul hipotalamic p plăcere în legătură cu ea apariția dependenței de tutun. Efect euforic într-o anumită măsură, similar cu acțiunea de cocaină. După stimulare a creierului există o scădere semnificativă, până la depresie, te face să doriți să crească doza de nicotină. Un astfel de mecanism în două faze este caracteristic pentru toate stimulente narcotice, în primul rând interesant apoi deprimant.

Nicotina este ușor absorbită prin piele, membranele mucoase și suprafața pulmonară. În calea pulmonară de administrare, efectul asupra SNC apare deja după 7 s. Fiecare strângere are un efect de armare separat. Astfel, dacă aveți 10 pufere pe țigară și când fumați un pachet de țigări pe zi, obiceiul de fumat are aproximativ 200 de întăriri pe zi. Un anumit timp, situația, ritualul de pregătire pentru fumat atunci când se repetă este asociat condițional-reflexiv cu efectul nicotinei.

În timp, există semne de toleranță, manifestate prin slăbirea senzațiilor subiective cu utilizarea repetată a nicotinei. Fumătorii raportează de obicei că prima țigară dimineața după abstinența nocturnă are efectul cel mai pronunțat de revigorare asupra lor. Când o persoană începe să fumeze din nou după o anumită perioadă de abstinență, se restabilește sensibilitatea la acțiunea nicotinei și poate chiar să simtă greață dacă revine imediat la doza anterioară. Fumătorii pentru prima dată pot dezvolta greață chiar și cu o concentrație scăzută de nicotină în sânge, în timp ce fumătorii cu experiență prezintă greață când concentrația de nicotină depășește nivelul obișnuit.

Argumentarea negativă este asociată cu o ușurare pe care un individ o simte în legătură cu încetarea unui sentiment neplăcut. În unele cazuri, dependența de nicotină este fumată pentru a evita simptomele de sevraj, deoarece o necesitate imperioasă de fumat poate apărea atunci când nivelul de nicotină din sânge scade. Unii fumători se trezesc chiar în mijlocul nopții, pentru a fuma o țigară, care ar putea ameliora simptomele de sevraj care se produc pe fundalul unor niveluri scăzute de nicotină din sânge și întrerupe somnul. Dacă nivelul de nicotină din sânge este menținut în mod artificial prin perfuzie intravenoasă lentă, numărul de țigări afumate și numărul de bufeuri sunt reduse. Astfel, oamenii pot fuma pentru a menține efectul de întărire a nicotinei sau pentru a evita senzațiile dureroase asociate cu retragerea nicotinei sau, mai probabil, datorită unei combinații a acestor cauze.

Adesea există o combinație de stare depresivă (datorată distimiei sau alte tulburări afective) cu dependența de nicotină, dar rămâne neclar dacă depresia predispune la apariția fumatului sau apare ca urmare a dependenței de nicotină. Potrivit unor rapoarte, adolescenții cu simptome depresive devin adesea dependenți de nicotină. Depresia creste semnificativ in timpul perioadei de abstinenta de la fumat - aceasta se numeste una dintre cauzele recidivei. Asocierea fumatului cu depresia este indicată de capacitatea de a inhiba activitatea monoaminooxidazei (MAO-B) în componenta non-nicotină a fumului de tutun. Gradul de inhibare a activității enzimatice este mai mic decât cel al antidepresivelor - inhibitorilor MAO, dar poate fi suficient să provoace un efect antidepresiv (și posibil antiparkinzian). Astfel, fumătorii cu un comportament depresiv se pot simți mai bine atunci când fumează, ceea ce face dificilă renunțarea.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Simptome dependența de nicotină

trusted-source[18]

F17. Intoxicare acută cu nicotină

Simptomele care apar din otrăvirea cu nicotină: greață, vărsături, salivare excesivă și dureri abdominale; tahicardie și hipertensiune (debut precoce al simptomelor); bradicardia și hipotensiunea (manifestarea târzie), tahipneea (simptom precoce) sau depresia respiratorie (manifestare târzie); crampe; confuzie și impuls (manifestarea târzie); midriază; convulsii și comă (manifestarea ulterioară).

În procesul de fumat sistematic al tutunului, se formează treptat o boală - dependența de tutun, care are propriile caracteristici clinice, dinamica dezvoltării, etapele și complicațiile.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24]

(F 17.2) Imaginea clinică a dependenței de nicotină

Este prezentată de sindroame ale reactivității modificate a organismului față de acțiunea nicotinei (modificarea toleranței, dispariția reacțiilor protectoare observate în timpul primelor probe de tutun, schimbarea formei de consum), pofta patologică pentru tutunul de fumat, sindromul de abstinență, sindromul de schimbare a personalității.

În cazul în care primele mostre ale fumatului se manifestă în mod normal, efectele toxice ale fumului de tutun asupra organismului ca un întreg - este în curs de dezvoltare o reacție psihosomatică: o scădere a tensiunii arteriale, sincopă, tahicardie, senzație de greață, amețeală slăbiciune, musculare dureroase, vărsături, senzație de eșec, inspirație, tristețe, anxietate, frica de moarte ( reacția de protecție a corpului). Persoanele care au suferit o formă similară de răspuns, de regulă, nu mai fumează. În alte reacții corporale, fumul de tutun este împărțit (un simptom al disocierii psihosomatice). Se confruntă cu o ușoară amețeli, calm, un sentiment de confort mental, simultan combinate cu slăbiciune musculară, greață și vărsături. Simptomul disocierii psihosomatice, alături de tradițiile mediului micro-social, contribuie la fumatul tutunului în astfel de persoane.

Atunci când se utilizează tutun, se observă o creștere a toleranței în dinamica bolii și schimbarea acesteia pe parcursul zilei. După o zi de fumat timp de 6-8 ore, rezistența la efectele tutunului dispare în dimineața următoare. Acesta este motivul pentru mulți fumători descriu efectul puternic al primei țigări. Cu fiecare toleranță ulterioară a țigaretelor fumate crește.

Tulburarea de bază care caracterizează dependența de tutun este o atracție patologică pentru fumatul tutunului, în timp ce abținerea de la fumat cauzează un complex de tulburări psihosomatice. Pentru majoritatea oamenilor, sindromul poftei patologice apare după câțiva ani de la debutul fumatului sistematic. În alte cazuri, dependența de tutun nu apare la persoanele care fumează sistematic, se formează obiceiul de fumat. Sindromul de atracție patologică la fumatul tutunului este un complex de simptome psihopatologice, incluzând componente ideologice, vegetative-vasculare și psihologice.

Prezența unei memorii mentale, figurative sau mentale-figurative, o viziune, o dorință de a fuma tutunul, percepută de către pacienți, este caracteristică unei componente ideodermice. Gândurile de fumat devin dureros de obsesiv, stimulând căutarea produselor din tutun.

Componenta vegetative- vascular se manifestă sub forma unor simptome individuale tranzitorii: tuse, sete, uscăciune a gurii, durere în diferite locații, amețeli, degete tremor arme, hiperhidroză, instabilitatea tensiunii arteriale, dischinezie gastrointestinale întinse.

Componenta mentală este exprimată tulburări astenice și afective. Atunci când se abțin de la fumat, reacțiile asenice psihogenice apar cu oboseală tranzitorie, epuizare, agitație, slăbiciune iritabilă, tulburări de somn, apetit, scăderea performanței, deteriorarea sănătății. Subdepresia astenică sau de anxietate este caracteristică tulburărilor afective. Pacienții se plâng de depresie, slăbiciune, lacrimă, iritabilitate, anxietate, anxietate. Exprimările manifestate ale sindromului dorinței patologice pentru tutunul de fumat pot fi reprezentate de tulburări iluzorii și halucinatorii sub forma unui sentiment de gust și miros de fum de tutun.

Sindromul de atracție patologică la tutunul de fumat în dezvoltare trece prin mai multe etape (inițială, formare, finală). La etapa inițială, care durează până la o lună, se observă un simptom al disocierii psihosomatice. Formată în timpul primelor teste ale fumatului de tutun și manifestată în diferite direcții de forme mentale și somatice de răspuns la efectul toxic al fumului de tutun. Etapa de formare durează până la 2-3 ani, caracterizată prin formarea sindromului unei dorințe patologice de a fuma tutunul cu disactivalizarea simultană a simptomului de disociere psihosomatică. În stadiul final, dominarea în manifestările clinice ale bolii sindromului unei dorințe patologice pentru fumatul tutunului determină comportamentul unui individ, care vizează găsirea unui produs din tutun și fumatul acestuia (apare în 3-4-lea an de fumat sistematic).

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30]

(P17.3) Renunțarea la utilizarea nicotinei

Aceasta provoacă dezvoltarea sindromului de abstinență (AS, sindrom de deprivare), manifestările sale ajungând la un vârf în 24-28 de ore de la ultimul fumat. Acestea includ: anxietate, tulburări de somn, iritabilitate, intoleranță, dorința copleșitoare de a fuma, concentrație insuportabilă, somnolență, creșterea poftei de mâncare și dureri de cap. Intensitatea simptomelor scade după 2 săptămâni. Unele simptome (creșterea poftei de mâncare, dificultate de concentrare) pot să rămână timp de câteva luni.

Există două tipuri de dependență de nicotină: periodice și permanente. Pentru tipul periodic al cursului, există perioade de lumină în timpul zilei, când pacienții uită să fumeze timp de 30-40 de minute. Intensitatea tutunului de fumat cu un tip periodic de fumat - fumat 15-30 de bucăți de produse din tutun. Tipul constant de flux este caracterizat de prezența unei dorințe constante pentru tutunul de fumat, în ciuda activităților în desfășurare. Cu acest tip de pacient afumat în timpul zilei de la 30 la 60 de bucăți de produse din tutun.

Imaginea clinică a sindromului poftei patologice pentru fumatul tutunului, tipurile de evoluție a bolii determină principalele forme ale dependenței de nicotină descrise în literatură: ideologică, psihosomatică și disociată.

Pentru forma ideant, este caracteristică o combinație între ideator și componentă vegetativo-vasculară în structura sindromului dorinței patologice pentru fumatul tutun la indivizi cu trăsături schizoide în premorbid. Ideatornoy formează caracterizată prin: vârstă timpurie a primelor mostre de tutun de fumat (10-12 ani), lipsa de scenă fumat ocazional, nevoia viitoare rapid pentru un fumat sistematic, a depășit treptat toleranța inițială este de 8-10 ori, cu debut tardiv al fumatului in timpul zilei (1 prin 4 ore după trezire), o conștientizare timpurie a fumatului, un tip periodic al bolii, posibilitatea de auto-încetare a fumatului pe o perioadă de 2-3 luni până la 1 an.

În forma psihosomatică a dependenței de nicotină, se remarcă o combinație între ideator, component vegetativ-vascular și mental în structura sindromului unei dorințe patologice pentru tutunul de fumat la persoanele cu trăsături epileptoide și premorbid. Pentru această formă se caracterizează printr-o vârstă relativ târziu eșantion fumat prima (13-18 ani), lipsa de scena fumat ocazional, varsta tarziu la debutul fumatului regulate, creșterea rapidă a toleranței în exces de 15-25 de ori mai mare decât zakurivanie originală, dimineața devreme (imediat după trezire pe stomacul gol), o conștientizare târzie a fumatului, un tip constant al cursului bolii, încercări nereușite de auto-încetare a fumatului.

Forma disociată a dependenței de nicotină se distinge prin prezența în structură a sindromului de poftă patologică, care nu este perceput la nivel idețional, dorința de a fuma tutunul. Manifestarea sa este senzatii vitale vitale interne nediferentiate care apar in timpul pauzelor lungi de fumat. Acestea sunt situate în diferite zone ale corpului :. În zona pancreasului, limbii, gâtului, trahee, plămâni, spate, omoplat și alte formă disociată specific debut precoce al fumatului (primul test in 8-9 ani), tipul periodică a bolii, o etapă scurtă de fumat ocazional fumatul pe stomacul gol. Particularitatea acestei forme ar trebui să fie considerată toleranță la "pâlpâire". Un pacient poate fuma 2-3 țigări într-o singură zi fără a avea nevoie de mai mult, dar în alte zile fumează 18-20 de țigări. În comparație cu alte forme de dependență de nicotină, este revelată conștientizarea cea mai recentă a dorinței pentru tutun, care apare în structura sindromului de retragere. În procesul de auto-încetare a tutunului de fumat, remisiile pot dura de la 5 zile la 2-3 luni. Forma disociată se caracterizează prin prezența unui sindrom de întrerupere temporară (poate fi calificat ca o actualizare a dorinței patologice pentru tutun).

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36]

Dependență combinată

Fumatul este foarte frecvent în rândul persoanelor dependente de alcool, cocaină sau heroină. Deoarece nicotina este o substanță legală, multe programe de tratament al dependenței în trecut au ignorat dependența de nicotină și s-au concentrat în principal pe alcool sau droguri ilegale. În ultimii ani, spitalele au început să lupte împotriva fumatului, determinând pacienții spitalizați să renunțe la fumat cu plasturi de nicotină. Această măsură poate fi o oportunitate excelentă de a începe tratamentul dependenței de nicotină, chiar dacă aceasta necesită corectarea simultană a altor forme de dependență. Aceleași principii pot fi aplicate pacienților aflați în tratament ambulatoriu pentru dependența de anumite substanțe. Dependența de nicotină, care are un efect distructiv, nu trebuie ignorată. Tratamentul poate fi început cu corectarea celor mai acute probleme, dar atenția pacienților trebuie acordată dependenței de nicotină, corectându-l cu ajutorul combinației de remedii de mai sus.

Abuzul de droguri din nas

În ultimii ani, în rândul copiilor și adolescenților care trăiesc în Asia Centrală, Kazahstan, în unele regiuni ale Rusiei, utilizarea nasei a devenit larg răspândită - amestecuri de frunze de tutun zdrobite, var și cenușă în apă sau ulei vegetal. În funcție de tehnologia de preparare, există trei tipuri de nasa: pe apă din tutun și cenușă; pe apă din tutun, cenușă, var; pe ulei de tutun, cenușă, tei. Stăm în cavitatea orală sub limbă sau pe buza inferioară.

Studiile din ultimii ani, conduse de diverși experți, ne indică efectul toxic asupra multor organe și sisteme umane. Într-un experiment pe animale, sa stabilit că suntem afectați de leziuni ale stomacului și ficatului și de modificări precanceroase. Persoanele care ne consumă sunt de multe ori mai multe șanse de a suferi cancer decât cei care nu o folosesc. Dacă în rândul celor 1000 de persoane examinate care ne folosesc, au fost găsite procese preumarate ale mucoasei orale în 30,2 cazuri, apoi printre cei care nu ne folosesc această cifră a fost de 7,6.

Cele mai pronunțate modificări patologice la persoanele care ne consumă sunt observate în cavitatea bucală. în special în locurile de așezare. Dacă suntem așezați sub limbă, suntem mai predispuși la cancer la limbă; printre locuitorii din Kazahstan, unde suntem asezati pe buza inferioara, gingia inferioara este cel mai adesea afectata.

La copii și adolescenți, dependența de NASA ca substanță în stare de ebrietate începe de obicei cu curiozitate, imitație și dorința de a ține pasul cu colegii. A nocivității specială utilizării sale la copii și adolescenți este că acestea sunt noi de stabilire sub limba în secret de la adulți, de multe ori, atunci când circumstanțe neprevăzute l-au forțat să înghită, agraveaza efectele patologice ale NASA, datorită efectului direct asupra esofag, stomac, intestine.

Primul în viața de a stabili o nasa provoacă o senzație pronunțată de furnicături și furnicături sub limbă, secreție salivară îmbunătățită. Amestecarea cu nasom, se acumuleaza in cantitati mari, provoaca nevoia de scuipare dupa 2-3 minute. O parte din nasa este înghițită involuntar cu saliva. Starea de intoxicare acută este caracterizată prin amețeli ușoare cu intensitate crescută, palpitații și relaxare musculară ascuțită. La copii și adolescenți, când încearcă să se ridice, obiectele din jur încep să se rotească, "pământul iese din picioarele lor". Pe fondul amețelii crescute, apare greață, apoi vărsăturile, care nu aduc ușurință, aproximativ 2 ore vă simțiți rău: îngrijorat de slăbiciune generală, amețeli, greață, acest lucru face necesar să rămâneți în poziție orizontală. Amintirile neplăcute despre acest lucru persistă timp de 6-7 zile.

Unii dintre copiii și adolescenții care au manifestările cele mai pronunțate de intoxicație în timpul primei utilizări a nasa nu recurg la aceasta mai târziu. Alții, având informațiile altora despre faptul că în timpul metodelor ulterioare de senzații forțate nu sunt respectate, ci. Dimpotrivă, se produce o stare plăcută, continuă să se folosească. În astfel de cazuri, după 2-3 doze, imaginea clinică a intoxicației se modifică. Dispariția reacției protectoare a greaței, a vărsăturilor, a salivării crescute este caracteristică. Există o ușoară euforie, slăbiciune, un sentiment de confort, vigoarea, un val de putere. Bea deveni vorbar, sociabil. Condiția descrisă continuă timp de 30 de minute. În următoarele 2-3 luni, frecvența de a primi NASA crește de la 2-3 ori pe săptămână la 7-10 pe zi. În acest stadiu, numărul de nasa folosit la un moment dat crește, o nevoie apare mai lungă (15-20 minute) pentru a se menține în gură pentru a prelungi starea de intoxicare.

Recepționarea sistematică a NASA contribuie la formarea sindromului de poftă patologică, manifestat printr-o scădere a dispoziției, iritabilitate, irascibilitate, deteriorarea eficienței. Gândurile despre Nasa interferează cu focalizarea, îngreunează efectuarea unei activități familiare. La 2-3 zile după întreruperea utilizării de la nasa (din diverse motive), apar semne de sindrom de întrerupere: dureri de cap, amețeli, senzație de slăbiciune, transpirații, palpitații, pierderea poftei de mâncare, iritabilitate, insomnie. Condiția descrisă este însoțită de o atracție pronunțată pentru a primi NASA și durează până la 2-3 zile. În acest stadiu, utilizarea sistematică a NASA este cauzată nu numai de dorința de a provoca o stare de intoxicare, ci și de necesitatea de a opri simptomele de retragere descrise mai sus. Formarea unei stări de abstinență este însoțită de o creștere suplimentară a dozei unice și zilnice. Persoanele care ne folosesc pentru o lungă perioadă de timp pot observa o scădere a toleranței față de aceasta.

Cele mai observabile tulburări mintale în utilizarea NASA la copii și adolescenți, detectarea semnelor de insuficiență cerebrală (traumatisme craniene, efecte reziduale ale neuroinfecției, anomalii de personalitate). Ele se manifestă printr-o agravare ascuțită a incompatibilității, iritabilității, conflictului, agresivității. Observă o scădere progresivă a memoriei, o slăbire a concentrației de atenție, ingeniozitate - motivele declinului performanței academice, disciplinei și ostilității în echipa școlii.

Apariția celor care prezintă semne de abuz comun al substanțelor este destul de caracteristică: pielea este neplăcută cu o nuanță de pământ și arată mai în vârstă decât anii săi. Ei observă mai des bolile cronice ale organelor digestive.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41]

Ce te deranjează?

Etape

  1. (F17.2.1) Etapa inițială - fumatul este sistematic, numărul de țigări consumate este în continuă creștere (schimbare în toleranță). Fumatorii simt o eficiență sporită, o bună stare de bine, o stare de confort (semne de atracție patologică). În această etapă a bolii, disparitățile manifestă disocierea psihosomatică, absența semnelor de schimbări somatice și mentale. Durata etapei variază în decurs de 3-5 ani.
  2. (F17.2.2) Etapa cronică - toleranța continuă să crească (până la 30-40 de țigări pe zi), apoi devine stabilă. Dorința de fum apare atunci când apare o schimbare a situației externe, după o ușoară încărcare fizică sau intelectuală, când apare un nou interlocutor, schimbând subiectul conversației etc. Explicarea sindromului unei înclinații patologice la tutunul de fumat este agravată, se formează simptomele sindromului de abstinență. Pacienții în cauză cu privire la tuse dimineata, sentimente neplăcute și inima, fluctuații ale tensiunii arteriale, arsuri la stomac, greață, senzație de disconfort general, stare depresivă, tulburări de somn, iritabilitate, scăderea performanței, o dorință permanentă și durabilă pentru a continua fumat, inclusiv pe timp de noapte. Durata acestei etape a dependenței de nicotină este individuală, în medie între 6 și 15 ani sau mai mult.
  3. (F17.2.3) Etapa târzie - Fumatul devine automat, non-stop. Fără discriminare și fără cauze. Tipul și varietatea de țigări pentru fumători nu joacă nici un rol. Nu confort atunci când fumează. Există o greutate constantă în cap, cefalee, pierderea și pierderea apetitului, tulburări de memorie și performanță. În acest stadiu, fumătorii devin letargici, apatici, în același timp ușor iritați, "își pierd temperamentul". Fenomenele maladiei somatice și neurologice cresc și se intensifică. Patologia organelor respiratorii, a tractului gastrointestinal, a sistemului cardiovascular, a sistemului nervos central este exprimată în mod clar. Pielea și mucoasele vizibile ale fumătorului dobândesc o anumită nuanță icterică.

Etapele dependenței de nicotină sunt dezvoltate individual și depind de mulți factori: timpul de debut al consumului de tutun, tipul și varietatea acestuia, vârsta, sexul, sănătatea, rezistența la intoxicația cu nicotină.

Fiecare fumător încearcă să renunțe la tutun pe cont propriu. Durata decalajelor luminoase și remisiilor spontane este complet diferită, în funcție de mulți factori. Defecțiunile apar, de obicei, ca urmare a diferitelor influențe externe, circumstanțe situaționale, schimbări de dispoziție.

Numai o parte nesemnificativă a pacienților cu dependență de nicotină este capabilă să renunțe la fumat pe cont propriu, restul necesită asistență medicală. Remisiile scurte, recidivele frecvente caracteristice acestei boli fac dificilă rezolvarea problemei fumatului în rândul populației.

(F17.7) Un studiu comparativ al manifestărilor clinice ale remisiilor terapeutice și spontane la pacienții cu dependență de nicotină a arătat: apariția remisiilor trece prin trei etape - formarea, formarea și stabilizarea. Fiecare dintre etape are caracteristici clinice și un interval de timp de existență. Principalele tipuri de remisiune sunt asimptomatice, reziduale cu simptome asemănătoare neuronilor și hipertimice, fără simptome de poftă pentru fumat.

Tip de remisie asimptomatică - nu există simptome reziduale de dependență de nicotină. Acest tip este caracteristic remisiilor spontane, precum și forma ideator de dependență de nicotină în timpul remisiunii terapeutice. Acest tip este cel mai rezistent la recăderi, care sunt absente la auto-încetarea fumatului și la remisiile terapeutice observate la pacienții cu o formă de ideator de dependență de nicotină, sunt rareori văzuți pe fondul psihogeniei.

Tipul remisiv rezidual este caracterizat de abstinența completă de la tutunul de fumat, există o simptomatologie reziduală a unei înclinații patologice la tutunul de fumat sub formă de amintiri spontane sau asociate spontane sau asociative și idei despre tutunul de fumat în timpul zilei sau noaptea, în somn, visuri. Tipul rezidual între remisiile terapeutice este caracteristic formei disociate și psihosomatice a dependenței de nicotină. În forma disociată a dependenței de nicotină, simptomele nevrozate în remisie se manifestă prin mentalitate, distragere a atenției, distracție, oboseală și schimbări de dispoziție în timpul zilei. În cazul remisiei reziduale cu simptome asemănătoare nevrozei, se observă instabilitatea acesteia. Apariția unei colorări delicate a experiențelor este însoțită de o exacerbare a simptomelor unei dorințe patologice de a fuma tutunul. Situațiile stresante, intoxicația cu alcool, de asemenea, duc la exacerbarea simptomelor dependenței de nicotină. Recidivarea reluării fumatului în tipul remisiei reziduale apare destul de des.

Tipul de remisie hipertimiu se caracterizează prin starea de spirit sporită în absența dorinței de nicotină. Observați treptat tulburările afective. Acest tip este caracteristic numai formei disociate a dependenței de nicotină în remismele terapeutice.

După cum se poate observa, tipurile de remisiune sunt determinate de forma clinică a dependenței de nicotină și a trăsăturilor de personalitate premorbidă. Imaginea clinică a tipurilor de criterii de prognostic de remisiune a duratei sale. Prognosticul cel mai favorabil (durata cea mai lungă și cel mai mic număr de recăderi) sunt asimptomatice. Mai puțin favorabil este tipul rezidual cu simptome asemănătoare neuronilor, iar tipul nefavorabil este tipul hipromatic al cursului de remisiune.

În structura tulburărilor psihice la pacienții cu dependență de nicotină, locul principal este ocupat de tulburări generale neurologice (astenice), care sunt mai pronunțate decât în rândul nefumătorilor. Fumatul în fumat în stadiile incipiente ale dezvoltării dependenței de nicotină este însoțit de tulburări afective, care acționează ca factori care contribuie la menținerea și agravarea dependenței de nicotină.

Recent, datorită interesului crescând al cercetătorilor în problema condițiilor comorbide în psihiatrie și narcologie, sa studiat interacțiunea bolilor cinice, a fumatului cu tutun și a dependenței de nicotină. Principalele caracteristici ale dependenței de fumat și de nicotina - durata fumatului, vârsta primului test și începerea fumatului regulat, motivele, gradul de dependență de nicotină, manifestările clinice ale dependenței de tutun (au diferențe la pacienții cu tulburări psihice de diferite registre în funcție de fenomenologia tulburărilor existente). Tulburările afective, comorbide cu dependența de nicotină, au câteva trăsături clinice: nivelul non-psihotic al manifestărilor, intensitatea scăzută, natura pâlpâitoare a cursului, progresia scăzută. Pentru prima dată, tulburările afective sunt diagnosticate numai atunci când solicită asistență medicală pentru întreruperea fumatului. Aceste tulburări nu sunt considerate o consecință a dependenței de nicotină sau a cauzei sale, ele apar pe fundalul unei dependențe de nicotină deja formate și în prezența unui pământ premorbid nefavorabil. Factorii psihologici declanșează de obicei dezvoltarea afecțiunilor afective, devenind factorul determinant în motivul încetării. Printre pacienții cu patologie neurotică se află forma dependenței de nicotină cu un grad moderat de dependență de nicotină, iar pentru pacienții cu schizofrenie este caracteristică o formă psihosomatică cu grad ridicat de dependență. Tipul de accentuare (excitabil, ciclotomic, emotiv, exaltat și demonstrativ) este atribuit factorilor de risc crescut de fumat și de formare a dependenței de nicotină la pacienții cu tulburări neurotice. Eliminarea dependenței de nicotină îmbunătățește evoluția tulburărilor neurotice, dar exacerbează manifestările schizofreniei.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Diagnostice dependența de nicotină

Următoarele sunt semnele de diagnosticare a intoxicației acute datorate consumului de tutun (intoxicație acută cu nicotină) (F17.0). Trebuie să îndeplinească criteriile generale de intoxicație acută (F1 *.0). În imaginea clinică, comportamentul disfuncțional sau tulburările de percepție sunt neapărat fixate. Acest lucru este evidențiat de cel puțin unul dintre semne: insomnie; vise fantastice; tulburare de dispoziție; derealizare; încălcarea funcționării personale. În plus, este detectat cel puțin unul dintre următoarele simptome: greață sau vărsături, transpirații, tahicardie, aritmii cardiace.

Diagnosticul sindromului de întrerupere (F17.3) se bazează pe următoarele simptome:

  • respectarea criteriilor generale pentru sindromul de întrerupere (F1 *.3);
  • în imaginea clinică, se observă oricare două manifestări: o dorință puternică de a utiliza tutun (sau alți agenți care conțin nicotină); senzație de rău sau slab; anxietate; starea disforică; iritabilitate sau anxietate; insomnie; apetit crescut; tuse pronunțată; ulcerarea mucoasei orale; scăderea concentrației și atenției.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56], [57]

Ce trebuie să examinăm?

Cine să contactați?

Tratament dependența de nicotină

Problema tratării dependenței de nicotină nu și-a pierdut relevanța până în prezent. Peste 120 de metode cunoscute de tratare a dependenței de nicotină, dintre care sunt utilizate pe scară largă în jurul 40. Principalele metode de tratare a dependenței de nicotină includ de obicei diferite variante de reflexoterapie, forme sugestive psihoterapie, formare auditive, terapie comportamentală, terapia de substituție cu ajutorul nicotinei (spray nazal, inhalator, plasture trans dermic, gumă de mestecat), etc.

Nu există metode radicale pentru tratarea dependenței de nicotină. Toate metodele de tratare a dependenței de nicotină din arsenalul unui narcolog sunt grupate după cum urmează: terapia comportamentală; terapie de substituție; terapie cu medicamente: terapie non-medicament.

trusted-source[58], [59], [60], [61], [62]

Terapia comportamentală pentru dependența de nicotină

Terapia comportamentală include activități desfășurate în unele țări pentru a dezvolta strategii comportamentale menite să mențină un stil de viață sănătos (educație fizică și sport, alimentație rațională, alternarea optimă a muncii și odihnei, eliminarea obiceiurilor proaste). Promovarea unui stil de viață sănătos înseamnă, în primul rând, stoparea fumatului, care devine o necesitate umană vitală. Alte activități ar trebui efectuate în instituțiile de învățământ, în instituțiile de sănătate, în presa scrisă și în mijloacele electronice. Există multe abordări ale terapiei comportamentale. Cei care doresc să renunțe la fumat ar trebui să utilizeze anumite reguli.) Reduceți consumul zilnic de țigări conform unui anumit tipar; măriți intervalul dintre țigările afumate; începe fumatul nu este ca o marcă de țigări.

Manifestările clinice ale dependenței de nicotină ne permit să oferim câteva tehnici de terapie comportamentală. Se știe că acțiunile, de obicei însoțite de fumat, provoacă o dorință pronunțată de a fuma. De aceea este necesar să se evite acțiunile legate de fumat, să se dezvolte obiceiurile de înlocuire (folosind guma de mestecat, bomboane, băuturi minerale, sucuri etc.). Fumatul după masă, de regulă, mărește plăcerea. În acest sens, este recomandabil să alegeți modalități alternative de a vă bucura (urmăriți filmele preferate, ascultând muzică, citiți ficțiune). Destul de des, recidivele de fumat apar în spiritele mari. Fumătorii trebuie să se adapteze și să se gândească la comportamentul lor în situații care provoacă emoții pozitive (excitare plăcută, anticipare a întâlnirii, așteptare), în care există un risc crescut de reluare a fumatului (seara cu prietenii, colegii, vizitarea unei cafenele, restaurant, excursii de pescuit, și altele). O dorință puternică de a fuma poate să apară într-o stare de stres psiho-emoțional. Evident, recidivele apar atunci când fumătorii se confruntă cu tristețe, tristețe, deznădejde, neliniștiți și iritați. În astfel de cazuri, aceștia trebuie să ia medicamente psihotrope (tranchilizante, antidepresive) și să folosească și metode comportamentale pentru a depăși emoțiile negative (auto-hipnoza într-o stare de relaxare, căutând sprijin din partea specialiștilor). Creșterea în greutate corporală observată în abstinența de la consumul de tutun este unul dintre principalele motive pentru recaderea fumatului. Un rol important aici este acordat organizării unei alimentații, exerciții fizice și sportive adecvate.

trusted-source[63], [64]

Metoda Express Hypnosistractive

Printre abordările non-farmacologice pentru tratarea dependenței de nicotină se utilizează metoda rapidă hipnosisuturgică. În transfecția hipnotică se petrec sugestii cu setări terapeutice. Acestea inspiră apariția obligatorie a unor consecințe grave asupra sănătății cu fumatul ulterior; posibilitatea de smith prematur; dispariția efectelor fumatului, promovarea sănătății în renunțarea la fumat. Cu ajutorul sugestii, ele elimină o atracție patologică pentru fumat, produc indiferență, indiferență și aversiune față de tutun. Formați un stereotip al comportamentului pacientului în societate cu refuzul fumatului în orice situație, chiar și atunci când este expus la factorii stresanți care provoacă atracție. Consolidați instalarea proprie a pacientului pentru a renunța la fumat.

Printre metodele de psihoterapie a fumatului de tutun, psihoterapia de stres în conformitate cu A.R. Dovzhenko. Atunci când este expus la un pacient, această terapie include un sistem de armare pozitivă ca un mecanism universal de auto-reglementare și auto-control al funcțiilor corpului.

Terapia de substituție a dependenței de nicotină

Ca terapie de substituție pentru dependența de nicotină, sunt utilizate pe scară largă preparate speciale care conțin nicotină. Efectul nicotinei este imitat ca urmare a utilizării gumei de mestecat cu nicotină și nicotină în soluție. Guma de mestecat cu nicotină nu trebuie considerată ca un panaceu. Utilizarea sa are un efect asupra complexului de măsuri medicale, sociale și de altă natură în lupta împotriva tutunului de fumat.

Medicamentele care conțin nicotină, provoacă efecte, pentru a ajunge la fumat: menținerea unei dispoziții și performanțe bune, autocontrol în situații stresante etc. Potrivit studiilor clinice, nicoretul medicamentului afectează simptomele sindromului de abstinență a nicotinei - disfuncția seară, iritabilitatea, anxietatea, incapacitatea de a se concentra. Reduce numărul plângerilor somatice.

Studiile au demonstrat că tratamentul dependenței de nicotină cu utilizarea unui plasture de nicotină este mult mai eficace în comparație cu tratamentul cu placebo. O doză ridicată de nicotină din plasture (25 mg) este preferabilă unei doze mici (15 mg). Abordarea transdermică a terapiei de substituție cu nicotină se realizează prin utilizarea unui număr mare de medicamente: Habitrol, Nikodermar, Prostep și trei tipuri de nicotrol, care conțin 7, 14, 21 mg nicotină, cu o durată de absorbție de 16 sau 24 de ore.

Îmbunătățirea eficienței terapiei cu tutun se poate realiza prin utilizarea combinată a gumei de mestecat cu nicotină și a sistemului transdermic care eliberează nicotină, asigurând un flux constant și stabil de nicotină în organism. Pacientul cu guma de mestecat foloseste ocazional, dupa cum este necesar. Terapia combinată se efectuează secvențial. În acest caz, pacientul folosește mai întâi un plasture de nicotină mini și apoi utilizează periodic guma de mestecat pentru a menține remisia pe termen lung.

Aerosolul cu nicotină facilitează abținerea de la fumat, dar numai în primele zile de utilizare a acestuia. Utilizați inhalatoare de nicotină sub forma unui tub de plastic cu o capsulă de nicotină pentru a lua nicotină prin gură. Pe zi utilizați 4-10 inhalări. Inhalările cu nicotină sunt utile pentru a renunța la fumat pentru o perioadă scurtă de timp.

O nevoie pronunțată de fumat cu sindrom de întrerupere este cauza unor încercări nereușite de a renunța la fumat. De aceea, o înlocuire adecvată a nicotinei în timpul sindromului de abstinență acută vă permite să depășiți dorința de a fuma. Pentru a face acest lucru, utilizați preparatele de nicotină de mai sus. Indicațiile pentru utilizarea lor sunt dependența pronunțată de nicotină (consumând mai mult de 20 de țigări zilnic, fumatul primei țigări în 30 de minute după trezire, încercări nereușite de a renunța la fumat: atracția puternică față de țigări în prima săptămână a sindromului). Terapia de substituție cu nicotină poate fi, de asemenea, prescrisă la pacienții cu motivație susținută de renunțare la fumat. Atunci când se utilizează terapia de substituție, reducerea cantității obișnuite de țigări este redusă, iar dacă opriți fumatul la un moment dat, sindromul de abstinență este atenuat. Un curs lung de terapie de substituție (2-3 luni) nu rezolvă problema încetării tutunului. Trebuie reamintit faptul că, prin contraindicații somatice (infarct miocardic, hipertensiune arterială, hiperfuncționare tiroidiană, diabet zaharat, boli renale și hepatice), administrarea de plasturi nicotină și guma de nicotină nu este practică. Supradozajul cu nicotină nu este exclus în cazul continuării fumatului, precum și al efectelor secundare și al complicațiilor asociate cu farmacoterapia (slăbiciune, dureri de cap, amețeală, hipersalivare, greață, vărsături, diaree).

Pentru a dezvolta un reflex condiționat negativ pentru fumat, preparatele emetice sunt utilizate în combinație cu fumatul. Vorbim despre apomorfină, emetină, tanin, soluții de azotat de argint, sulfat de cupru pentru clătirea gurii. Utilizarea lor în tutunul de fumat este însoțită de senzații modificate în organism: gustul neobișnuit al fumului de tutun, amețeli, uscăciunea gurii, greața și vărsăturile.

trusted-source[65], [66], [67], [68], [69], [70]

Slăbirea atracției

În 1997, FDA a aprobat utilizarea bupropionului ca mijloc de reducere a dorinței de nicotină. Înregistrarea unei noi indicații pentru utilizarea medicamentului, care a fost deja utilizată ca antidepresiv, sa bazat pe rezultatele testelor dublu-orb, care au demonstrat capacitatea bupropionului de a reduce pofta și de a facilita toleranța la retragerea nicotinei. În conformitate cu regimul recomandat, bupropionul este început cu o săptămână înainte de încetarea intenționată a fumatului. În primele trei zile, administrați 150 mg o dată pe zi, apoi de două ori pe zi. După prima săptămână, în plus față de ameliorarea simptomelor de întrerupere se prescrie un plasture de nicotină, iar bupropionul este combinat cu terapia comportamentală pentru a reduce riscul de recurență. Cu toate acestea, studiile privind eficacitatea pe termen lung a acestei terapii asociate nu au fost efectuate.

Studiile arată că atunci când renunțăm la fumat cu un plasture sau cu guma de mestecat cu nicotină, abstinența confirmată după 12 luni a fost observată în 20% din cazuri. Acestea sunt rate mai scăzute de vindecare decât în cazul altor opțiuni de dependență. Eficiența redusă se datorează parțial necesității de a obține abstinența completă. Dacă un fost fumător "se descompune" și încearcă să fumeze "puțin", atunci de obicei se întoarce rapid la nivelul anterior de dependență. Astfel, criteriul succesului nu poate fi decât abstinența completă. Utilizarea combinată a terapiei comportamentale și a medicamentelor poate fi direcția cea mai promițătoare.

Reflexologie și dependența de nicotină

În ultimii ani, reflexoterapia și modificările sale (electroreflexoterapia) au fost utilizate pe scară largă în tratamentul dependenței de nicotină. Aceste metode sunt, în multe privințe, superioare terapiei medicamentoase tradiționale.

Metoda de electropunctură pe punctele biologic active (corporale și auriculare) este nedureroasă, nu provoacă infecții ale pielii, nu dă complicații, nu necesită mult timp (3-4 proceduri pe curs). În timpul procedurii, pacienții pierd dorința de a fuma, sunt manifestări ale retragerii nicotinei. După terminarea cursului tratamentului, când încearcă să fumeze, pacienții dezvoltă o aversiune față de mirosul și gustul tutunului, iar dorința de a dispărea. Pacienții nu mai fumează. Reflexologia auriculară este cea mai eficientă metodă de tratare a dependenței de nicotină.

trusted-source[71], [72]

Tratamentul combinat al dependenței de nicotină

Sa constatat că, datorită dependenței de nicotină, o combinație a următoarelor metode de tratament este foarte eficientă: acupunctura sau electropunctura pentru a scăpa de dependența fizică; o sesiune (în mod ideal un curs) de psihoterapie individuală pentru ajustarea mentală la o viață nouă, o nouă soluție la problemele asociate cu experiențele emoționale: includerea în grup a sprijinului reciproc pentru formarea unui nou stil de viață; abstinenta de la fumat pentru un timp suficient (prevenirea recidivei).

O tehnică complexă cu utilizarea acupuncturii combinată cu hipnosuggia dezactivează rapid și eficient pofta de nicotină, acesta este un moment important pentru mulți pacienți care sunt înființați pentru a scăpa de dependența de nicotină la un moment dat. Această abordare vă permite să eliminați simptomele funcționale care provoacă pofta de fumat.

Acupunctura se desfășoară conform metodei clasice "Antitabak", dezvoltată de francezul Nogier, folosind n puncte principale auriculare. Sarcina sesiunii de hipnoterapie verbală este de a realiza o stare superioară de veghe. În formulele utilizate, sugestia ia în considerare nu numai motivația pacientului de a renunța la fumat, ci și ideea lui despre motivele de poftă de mâncare pentru tutun. În timpul sesiunii, a cărei durată este de aproximativ 30 de minute, opriți atracția patologică a tutunului. Sesiunile repetate se efectuează zilnic, cu includerea suplimentară a punctelor corporale de impact, care măresc impactul acelor prin răsucirea acestora.

Se știe că încetarea fumatului provoacă disocierea hormon-mediator, afectează starea de confort psihic și fizic al unei persoane. Utilizarea modificărilor reflexoterapiei însoțește normalizarea stării funcționale a sistemului simpaticadrenal. De aceea, utilizarea metodelor de expunere la laser cu efecte puternice de stimulare și normalizare contribuie la recuperarea rapidă a disfuncției hormonale-mediator care apare în tratamentul dependenței de nicotină (sindromul de întrerupere).

La dezvoltarea secțiunii medicale a proiectului național anti-fumat, trebuie să luați în considerare:

  • tratamentul dependenței de nicotină necesită cunoștințe și abilități speciale și ar trebui să fie concentrat în cadrul disciplinei clinice - narcologie;
  • punerea în aplicare a secțiunilor individuale de programe terapeutice pentru renunțarea la fumat, specialiștii în tratamentul drogurilor pot atrage specialiști non-medicali (psihologi, sociologi, educatori etc.);
  • Tratamentul consecințelor somatice ale fumatului este o problemă interdisciplinară, soluția sa trebuie implementată prin integrarea cu dependența diverselor specialități clinice (cardiologie, oncologie, pulmonologie, toxicologie etc.);
  • implementarea secțiunii medicale a proiectului național de combatere a fumatului necesită crearea centrelor de tratament ambulatoriu pentru dependența de nicotină, paturile de spitalizare pentru tratamentul formelor severe de dependență de nicotină.

trusted-source[73], [74], [75]

Prognoză

Fumatorii care caută ajutor se dovedesc a fi cei mai rezistenți din punct de vedere terapeutic. Eficacitatea programelor de tratament în aceste cazuri nu depășește 20%. În același timp, 95% dintre cei care au renunțat la fumat nu au primit îngrijiri medicale. Factorii prognostic nefavorabili consideră adaptarea socială nesatisfăcătoare, sexul feminin, consumul ridicat de tutun înainte de începerea tratamentului și manifestările pronunțate ale dependenței de nicotină.

trusted-source[76], [77]


Portalul iLive nu oferă consultanță medicală, diagnosticare sau tratament.
Informațiile publicate pe portal sunt doar de referință și nu ar trebui utilizate fără consultarea unui specialist.
Citiți cu atenție regulile și politicile ale site-ului. De asemenea, puteți să contactați-ne!

Copyright © 2011 - 2019 iLive. Toate drepturile rezervate.