^

Sănătate

Mucoasa de douching: cum se face corect?

, Editorul medical
Ultima examinare: 17.10.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Mușețel - o plantă cu proprietăți medicinale pronunțate și o gamă largă de aplicații. Luați în considerare indicațiile privind curățarea iarbă și efectul său terapeutic.

Tradus din latină, mușețel - este iarba uterină. A primit acest nume datorită eficacității sale ridicate în tratamentul bolilor ginecologice. Matricaria se utilizează în gastroenterologie, în patologiile sistemului urogenital, în procesele inflamatorii și infecțioase din organism.

Cea mai mare concentrație de compuși chimici beneficici se găsește în florile unei plante ierboase:

 • Produse de bronzat și proteine.
 • Compuși de cumarină, poliamine, bioflavonoide.
 • Acizi organici (salicilic, caprilic, isovaleric, anti-mis).
 • Acid ascorbic și acid nicotinic.
 • Compuși polizaharidici.
 • Carotene, fitosterol și alte substanțe.

Inflorescențele uscate emit aproximativ 1% uleiuri esențiale cu proprietăți pronunțate antiinflamatorii, antibacteriene și antihistaminice. Datorită acestui fapt, planta afectează delicat organismul și organele sferei genitale feminine, are un efect calmant.

O metodă de utilizare a mușețelului este seringa, adică spălarea vaginului și a organelor genitale externe cu bulion cald și perfuzii. Procedura se efectuează în scopuri terapeutice, profilactice și igienice.

Este utilă mâncarea de musetel?

Beneficiile dozei de mușețel se bazează pe proprietățile medicinale ale plantei medicinale. Remediul pe bază de plante se colectează în perioada de înflorire, în acest moment conține multe substanțe utile și importante pentru sănătate:

 • Uleiurile esențiale - au proprietăți antiseptice și antiinflamatoare.
 • Vitamine, macro și micronutrienți - sunt implicați în procesele fiziologice importante ale organismului.
 • Acizi organici - îmbunătățesc procesele metabolice, au proprietăți antibacteriene.
 • Substanțele asemănătoare hormonilor (fitosteroli, umbelliferon) - au un efect pozitiv asupra sistemului reproductiv feminin.
 • Chamazulena este o substanță biologic activă cu proprietăți antiinflamatorii și antialergice.
 • Apigenina, apiina, herniarina - au un efect spasmolitic.

Bazat pe proprietățile de mai sus ale ierbii uterine, curățarea dezinfectă, reduce inflamația, reduce reacțiile alergice. Ea are un efect analgezic, accelerează regenerarea țesuturilor deteriorate, relaxează mușchii organelor interne.

Ducarea de mușețel este eficientă în bolile infecțioase, deoarece curăță mucoasa de microorganismele patogene și restaurează microflora normală a vaginului. Tratamentele cu decocții și perfuzii pot fi utilizate pentru tratamentul complex al patologiilor inflamatorii și pentru accelerarea vindecării membranei mucoase.

trusted-source[1]

Musetelul de dans în ginecologie

Douching este o procedura pentru spalarea vaginului cu solutii si tincturi. Principala indicație pentru implementarea acesteia sunt bolile ginecologice și microflora afectată.

Nevoia de musetel pentru procedurile medicale este justificata de proprietatile sale medicinale pronuntate. Planta are efect antiinflamator, antiseptic, analgezic, sedativ, antifungic și vindecător. În ciuda gamei largi de aplicații, acesta are un minim de contraindicații și reacții adverse.

Irigarea membranei mucoase contribuie la dizolvarea și leșierea mecanică a conținutului patologic din vagin, adică reabilitarea are loc și procesele regenerative sunt accelerate.

trusted-source[2]

Proprietăți medicinale ale musetelului în ginecologie

Matricaria sau mușețelul are o compoziție chimică unică, care îi permite să fie utilizată în diverse scopuri medicale. Inflorescențele conțin vitamine, acizi organici, bioflavonoide, cumarine, fitosteroli, proteine și tanini, compuși polizaharidici și multe altele.

Proprietățile medicinale ale mușețelului și posibilitatea utilizării sale în ginecologie se datorează interacțiunii dintre componentele active ale plantei. Principalele proprietăți terapeutice și profilactice ale Matricaria includ:

 • antibacterian
 • Antiinflamator
 • antispasmodic
 • vasodilatator
 • Durere de durere
 • sedativ
 • sweatshop
 • coleretic
 • hemostatice

Datorită gamei largi de proprietăți medicinale, multe forme diferite de preparate se fac pe baza plantei. Medicamentele sunt folosite ca antispastice pentru mușchii netezi, reduc tonul vaselor de sânge, au efect anti-depresiv și sedativ ușor.

Indicații pentru procedură

Căderea de musetel este o procedură terapeutică și profilactică, de aceea trebuie efectuată numai din motive medicale:

 • Candidoza (aftere).
 • Eroziunea colului uterin.
 • Tulburări ale ciclului menstrual.
 • Inflamația vezicii urinare.
 • Încălcări ale microflorei vaginale.
 • Procese inflamatorii cronice.

În ciuda unei game largi de proprietăți terapeutice, procedurile cu remedii pe bază de plante sunt contraindicate în procesele inflamatorii acute la nivelul organelor genitale, în timpul sarcinii și în timpul menstruației, în perioada după avort și naștere (primele 3-4 săptămâni).

 • Când durere

Afterul sau candidoza este o boală fungică cu afectarea mucoasei vaginale. Se ridică din cauza ciupercilor ca drojdii Candida. Cel mai adesea se dezvoltă pe fundalul unui sistem imunitar slăbit, cu procese inflamatorii în organism, prin luarea anumitor medicamente, boli infecțioase și insuficiență de igienă personală.

Caracteristica principală a aftoasă este o descărcare brută, cu un miros neplăcut. Pe fondul lor, există o mâncărime puternică, arsuri, înroșirea și iritarea mucoasei, umflarea. În același timp, candidoza nu este transmisă sexual, dar schimbările frecvente ale partenerilor sexuali pot provoca boli.

Tratamentul cuprinzător implică irigarea vaginului cu diferite soluții. Mămăliga este excelentă în acest scop.

 • Planta conține chamazulenă și mitricină, care reduc inflamația și accelerează regenerarea țesuturilor deteriorate.
 • Planta poate fi utilizată sub formă de decoctări și perfuzii pentru spălare, băi și duș.
 • Îndepărtarea mușchiului pentru aftere este considerată cea mai eficientă metodă terapeutică. 2-3 proceduri sunt suficiente pentru a îmbunătăți semnificativ starea dureroasă.

Pentru a prepara soluția, luați 2 linguri de ierburi pe litru de apă clocotită. Mijloacele insistă să se răcească și apoi se filtrează. Procedura se efectuează cel mai bine în baie în poziție în sus sau în ghemuit. Trebuie avut în vedere că lichidul introdus în vagin se va scurge, leșind flora patogenă. Imediat după procedură, trebuie să vă așezați timp de 20-30 de minute. Dusarea poate fi efectuată numai în funcție de indicațiile medicale, deoarece musetelul are numeroase restricții de utilizat.

 • Cu inflamație

Există multe cauze ale inflamației organelor genitale feminine. Adesea, aceasta este supraîncălzirea corpului, complicații după stres sever și exerciții fizice, obiceiuri proaste sau infecții cu transmitere sexuală, reacții alergice la produse de igienă intimă.

Indiferent de cauza, pacientului i se prescrie un tratament complex pentru a preveni ca inflamatia sa devina cronica. Terapia include efecte locale asupra leziunii. În aceste scopuri, organele genitale vaginale și externe sunt spălate cu soluții speciale.

Proceduri deosebit de populare cu infuzii și decoctări de mușețel. Planta are proprietăți antiinflamatorii și analgezice, contribuie la restabilirea țesuturilor deteriorate și îmbunătățește imunitatea locală.

 • Cu secreții

Matricaria are o gamă largă de aplicații în tratamentul bolilor ginecologice. Dozarea cu o soluție bazată pe remedii pe bază de plante este prescrisă pentru a elimina secrețiile patologice și pentru a atenua simptomele dureroase.

Spălarea vaginului ajută la evacuarea brânzeturilor în timpul bolii, inflamației, bolilor infecțioase. Planta ajută la restabilirea microflorei normale a vaginului și suprimă infecția bacteriană.

Această procedură nu poate fi efectuată pentru a accelera eliminarea fluxului menstrual rezidual. De asemenea, ar trebui să se țină seama de faptul că spumele frecvente diluează secrețiile vaginale și pot cauza o încălcare a pH-ului vaginului.

 • Cu eroziune

Eroziunea este o încălcare a stratului epitelial al vaginului sau colului uterin. Cel mai adesea este o complicație a tulburărilor hormonale din organism, avortul, bolile infecțioase și inflamatorii ale sistemului reproducător feminin.

Dusul cu mușețel în timpul eroziunii permite oprirea procesului inflamator și accelerarea recuperării țesuturilor deteriorate. Infuzia pentru spălare se prepară la o viteză de 2 linguri de ierburi pe litru de apă clocotită. Soluția este perfuzată timp de 30-40 de minute, se filtrează prin mai multe straturi de tifon și duș. Pentru procedură, este mai bine să utilizați cana Esmarkh. Durata tratamentului nu trebuie să depășească 10 zile. Înroșirea mai îndelungată poate provoca o încălcare a microflorei vaginale.

Tratarea termică sau eronată a eroziunii creează un mediu favorabil pentru reproducerea agenților patogeni care pot intra în uter și ovare, provocând consecințe grave pentru sănătatea femeilor.

 • Cu lunar

În timpul perioadei de menstruație activă, corpul feminin este vulnerabil la flora și bacteriile patogene. Dozarea în timpul menstruației este contraindicată, deoarece chiar și apa obișnuită poate provoca o infecție pentru a intra în cavitatea uterină și provoca un proces inflamator acut. Spălarea vaginului cu soluție de musetel este interzisă ca o curățare suplimentară a resturilor menstruale.

 • Cu colită

Colpita este o boală ginecologică obișnuită care este cea mai frecventă la femeile de vârstă reproductivă. Se produce datorită diverselor agenți patogeni, infecții virale. Cauza bolii poate fi traumatisme la nivelul vaginului, afectarea circulației sanguine în zona pelviană, modificări hormonale, deficit de vitamine și minerale, precum și mulți alți factori.

La început, colpita are loc în formă acută. Se manifestă prin descărcări neobișnuite, dureri abdominale, senzație de arsură în timpul urinării și alte simptome. Dacă boala are o formă cronică, atunci intensitatea secrețiilor patologice se adaptează ciclului menstrual, iar mâncărimea și arderea apar în mod continuu.

Căderea de musetel este una dintre metodele cele mai eficiente și, în același timp, simple de tratament. Spălarea vaginului și a organelor genitale externe ușurează uscarea, arderea și umflarea. Proprietățile anestezice antiinflamatorii și locale ale plantei îmbunătățesc starea de bine a pacientului. Soluția pentru proceduri se prepară la o viteză de 2 linguri de flori pe litru de apă clocotită. Pe lângă duș, băile pot fi făcute cu soluție Matricaria.

 • Cu hemoroizi

Hemoroizii sunt o boală proctologică în care apar inflamații și vene hemoroide varicoase în rect. Din acest motiv, nodurile externe și interne se formează în jurul anusului, ceea ce provoacă dureri de intensitate variabilă și sângerare.

Tratamentul hemoroizilor cu dungi de mușețel se poate efectua în toate stadiile bolii, dar este cel mai eficient în stadiu incipient. Soluția pentru plante este folosită pentru băi sedentare, spălare, ingestie, clisme, loțiuni și comprese.

Beneficiile mușețelului în tratamentul hemoroizilor:

 • Acțiune antispasmică și antiseptică.
 • Elimină procesele inflamatorii.
 • Îndepărtează mâncărimea, durerea și arsurile.
 • Opreste sangerarea.
 • Promovează vindecarea microfragurilor hemoragice.

Pentru prepararea unei soluții terapeutice utilizând rețeta standard: 2 linguri de ierburi pe litru de apă clocotită. Procedurile se efectuează cel mai bine la culcare. Soluția trebuie să fie confortabilă pentru temperatura corpului. Durata tratamentului și numărul de spălări sunt determinate de medicul curant, dar, de regulă, acesta nu depășește 7 ore pe curs.

Înainte de a utiliza musetelul ar trebui să ia în considerare contraindicațiile sale. Planta este interzisă pentru neoplasme în intestinele oricărei etiologii, tendința la diaree, sarcină și alăptare, intoleranță individuală.

 • Cu cistita

Cistita este o inflamație a vezicii urinare. Boala se datorează penetrării microorganismelor patogene din rinichi, vagin, uretra și a altor organe în sistemul urinar. Datorită caracteristicilor anatomice ale structurii uretrei, femeile sunt mai des confruntate cu această boală.

Drumul de musetel este inclus in tratamentul complex al cistitei. Decortele pe bază de plante au proprietăți antiinflamatoare antiseptice și pronunțate. Pentru prepararea sa, luați 2 linguri de materii prime uscate pe litru de apă clocotită. Înainte de utilizare, perfuzia răcită este filtrată prin mai multe straturi de tifon. Pentru a spori proprietatile antibacteriene ale solutiei, puteti adauga o lingura de flori de calendula.

Pentru procedura adecvată, temperatura corpului lichid este confortabilă. O singură spălare durează aproximativ 5-15 minute. Este mai bine să pregătiți soluția ori de câte ori o nouă, fără a părăsi data viitoare. În ciuda tuturor proprietăților vindecătoare ale Matricaria, acesta nu poate fi utilizat ca monoterapie pentru cistita. Pentru a accelera recuperarea pacienților prescrise antibacteriene și preparate multivitamine, fizioterapie termică.

 • Din endometrita

Endometrita este o leziune inflamatorie a stratului de suprafață al endometrului, mucoasa interioară a cavității uterine. Ea continuă în formă acută sau cronică. Se produce datorită scăderii apărării imune a organismului și pătrunderii infecției în organele genitale interne. Leziunile la naștere, deteriorarea mucoasei vaginale, igiena intimă, utilizarea prelungită a dispozitivului intrauterin, tampoanele vaginale și mult mai mult contribuie la dezvoltarea bolii.

Tratamentul bolii este complex. Metodele suplimentare de tratament includ spălarea vaginului cu soluții terapeutice. Musetelul are proprietăți antiinflamatorii și analgezice, ajută la spălarea florei patogene din organism.

Dusarea cu endometrita elimină leucoreea vaginală și secreția de sutură-purulente din uter. Îndepărtează mâncărimea și arderea în regiunea perineală, accelerează vindecarea țesuturilor și membranelor mucoase deteriorate.

Preparare

Dusarea este o spălare terapeutică și profilactică a vaginului. Procedura este inclusă în tratamentul complex al aftoasă, colită, endometrită și alte boli ginecologice. Ca lichid pentru spălare utilizând diferite soluții medicinale, decoctări pe bază de plante și perfuzii. Mai ales decoct de musetel / infuzie popular.

Pentru ca dușul să aducă efectul terapeutic dorit, este necesar să se pregătească corespunzător pentru el. Pregătirea include:

 • Sterilizarea unui vârf de plastic dintr-o cană Esmarkh sau altă seringă.
 • Soluția trebuie să fie confortabilă pentru temperatura corpului, deoarece lichidul prea fierbinte sau rece poate deteriora grav mucoasa vaginală și poate întrerupe microflora.
 • Primirea unei posturi confortabile (situată în baie sau ghemuit) pentru introducerea fluidului.
 • Se recomandă întârzierea soluției inserate în vagin cu 10-15 minute.
 • După procedură, trebuie să vă așezați timp de 20-30 de minute.

Toate uneltele folosite pentru dus, sunt mijloace de igienă, nu pot fi transferate în folosirea altor persoane sau folosite pentru clisme. Încălcarea regulilor de pregătire pentru procedură poate provoca infecții și agravarea proceselor inflamatorii.

Tehnică mușcătură de mușețel

Spălarea vaginului și a organelor genitale externe cu soluție de musetel este utilizată pentru a elimina procesele inflamatorii și infecțioase. De asemenea, curățarea este prescrisă ca o metodă terapeutică auxiliară pentru patologiile ginecologice.

Tehnica procedurii constă în următoarele etape:

 • Pregătește o cană Esmarkh sau o seringă de 1,5-2 litri.
 • Introduceți soluția pregătită în seringă și puneți vârful sterilizat.
 • Luați o poziție confortabilă. Clătirea se face cel mai bine în timp ce se află în baie, deoarece lichidul injectat va curge.
 • Folosind o mână, mișcați buzele labiilor în afară, iar cu cealaltă, desfaceți aerul din seringă și introduceți vârful în vagin.
 • Treceți încet în soluție și păstrați-l în interior timp de 10-15 minute.
 • După procedură, trebuie să luați o poziție orizontală timp de 20-30 de minute.

Una dintre cele mai frecvente și periculoase greșeli în timpul irigării vaginului este introducerea unei soluții sub presiune. Fluxul de lichide prea rapid poate afecta membrana mucoasă, ceea ce va agrava starea dureroasă și va cauza o răspândire suplimentară a florei patogene.

Cum se face musetelul de douching?

Căderea de mătase, ca orice altă procedură de tratament și profilaxie, are propriile reguli și caracteristici pentru:

 • Fluidul de spălare trebuie să fie la temperatura camerei. Soluția prea caldă sau rece poate deteriora mucoasa vaginală.
 • Soluția trebuie să curgă liber în vagin. Un jet puternic nu numai că afectează membrana mucoasă, ci și penetrează cavitatea uterină, periculoasă cu inflamarea organelor genitale interne.
 • Înainte de a utiliza seringa, vârful său este spălat și dezinfectat temeinic. După fiecare procedură, un balon sau o pere în care soluția a fost spălată. Respectarea regulilor de asepsie reduce riscul de infecție.
 • Seringă mai bine situată în baie. Dacă procedura este efectuată într-un spital, pacientul este situat pe un scaun ginecologic. Fluidul injectat este turnat independent, curățând pereții vaginului din flora și secrețiile patogene.

Durata tratamentului depinde de indicarea punerii sale în aplicare. De regulă, cursul nu depășește 7-10 zile. Proceduri de preferință efectuate înainte de culcare. Durata fiecărei spălări nu trebuie să depășească 15 minute.

Îndepărtați mușețelul în timpul sarcinii

Soluția de mușețel are proprietăți antiseptice, analgezice și antiinflamatorii. Dusarea se face în conformitate cu indicații stricte. De regulă, acestea sunt prescrise pentru a curăța mucoasa vaginală de agenții patogeni și pentru a accelera procesul de recuperare a bolilor infecțioase și inflamatorii.

Dushing în timpul sarcinii are propriile sale caracteristici:

 • În timpul procedurii există riscul deteriorării membranei amniotice și a infecției embrionului.
 • Există posibilitatea dezvoltării de infecții vaginale, candidoză, vaginoză bacteriană.
 • În timpul sarcinii crește numărul vaselor din căptușeala interioară a uterului, astfel încât în timpul spălării vaginului există riscul de intrare a aerului în uter prin canalul cervical.
 • Procedurile timpurii pot provoca avort spontan.

Durata tratamentului și numărul de proceduri determinate de medicul curant. Spălarea se face în fiecare zi sau de 3-4 ori pe săptămână, înainte de a merge la culcare. Pentru procedură se prepară un decoct după următoarea rețetă: 1 lingură de ierburi se toarnă cu un litru de apă clocotită și se lasă să se răcească. După întindere, lichidul este încălzit la o temperatură confortabilă și duș.

Contraindicații la procedură

Căderea de musetel, ca orice altă procedură de tratament și profilaxie, are anumite contraindicații, luați-le în considerare:

 • Sarcina.
 • Perioada precoce și postoperatorie precoce.
 • Menstruația.
 • Endometrioza uterului.
 • Procese inflamatorii acute ale sistemului urogenital feminin (endometrita, șiexitita).
 • Reacții alergice.
 • Vârsta de peste 40 de ani.

Dusarea este interzisă pentru curățarea vaginului din secrețiile naturale. Procedura este contraindicată înainte de o vizită la ginecolog, deoarece există riscul de a primi teste inexacte. De asemenea, nu vă puteți spăla, adică fără numirea ginecologului participant.

trusted-source[3], [4], [5]

Consecințele după procedură

Una dintre consecințele dușului frecvent este riscul unei încălcări a pH-ului vaginului și a reacțiilor alergice. Soluția medicinală spală lubrifiantul natural și irită membrana mucoasă. Aceasta poate provoca modificări ale acidității vaginului și inhibarea microflorei naturale, ceea ce duce la reproducerea necontrolată a florei patogene.

Efecte posibile ale tratamentului:

 • Femeile care spală regulat vaginul au mai multe șanse de a experimenta boli prin căile de transmisie.
 • O procedură efectuată imediat după actul sexual poate duce la o sarcină ectopică, care reprezintă un pericol pentru sănătatea reproducerii.
 • Tratamentul în trimestrul al doilea și al treilea poate duce la scăderea greutății nou-născutului.
 • Creste posibilitatea dezvoltarii amnionitei in perioadele ulterioare si in perioada prenatala.
 • Există, de asemenea, un risc de infectare prin canalul cervical în cavitate, ovare și trompe uterine.

Pe baza acestui lucru, dușul nu este o metodă terapeutică și profilactică sigură și trebuie efectuată numai după cum este prescris de un medic.

trusted-source[6]

Alocare după duș cu musetel

Multe femei notează că, după spălarea vaginului cu o soluție de musetel medicinal, apare descărcarea de gestiune. Caracterul lor depinde de indicatiile pentru dus. Cel mai adesea este o secreție mucoasă transparentă sau gălbuie care nu aparține patologiei.

O atenție deosebită trebuie acordată descărcării sângerării, a cărei apariție poate indica o procedură necorespunzătoare și o traumă a mucoasei cu un jet puternic de vârf de soluție sau seringă. Există, de asemenea, un risc de infecție în tuburile uterine, urmate de infecție.

Dacă descărcarea este însoțită de durere în abdomenul inferior, o deteriorare accentuată a sănătății, mâncărime și exacerbarea procesului inflamator / infecțios, spălarea trebuie întreruptă și consultați un ginecolog. Medicul va efectua un examen pentru a determina cauzele stării de boală și va prescrie metode alternative de tratament.

trusted-source[7]

Complicații după procedură

Potrivit cercetărilor, spargerea necontrolată este similară cu abuzul de medicamente antibacteriene.

Efectele complicațiilor post-procesare se manifestă prin diferite boli ginecologice:

 • Vaginită bacteriană.
 • Salpingita.
 • Endometrita.
 • Endometrioza.
 • Reacții alergice.

Dusul poate afecta colul uterin și vezica urinară și poate irita mucoasa vaginală. Pentru a reduce riscul apariției complicațiilor, spălarea trebuie efectuată numai din motive medicale, respectând toate regulile de tratament.

trusted-source[8], [9]

Aveți grijă după procedură

Spălarea vaginului și a organelor genitale externe cu soluția de musetel are propriile caracteristici. Pentru ca tratamentul să fie nu numai eficace, ci și sigur, ar trebui să urmați regulile de pregătire pentru spumă și să faceți grijă după procedură.

 • Spălarea se efectuează cu ajutorul unei seringi cu un volum de 0,5-1 l. Pentru o irigare eficientă a țesuturilor vaginale, trebuie să luați o poză așezată sau culcată în baie.
 • Vârful este inserat ușor în vagin și soluția este turnată cu o mișcare ușoară. O femeie trebuie să fie cât mai relaxată posibil, deoarece există riscul de rănire a membranei mucoase. Într-o procedură, nu introduceți mai mult de un litru de medicament.
 • După duș, trebuie să vă așezați timp de 20-30 de minute, astfel că procedura se face cel mai bine la culcare. De asemenea, nu fi inutil să folosiți plăcuțe sanitare, deoarece poate fi o ușoară descărcare.

Odată cu implementarea tuturor recomandărilor medicale și utilizarea corectă a soluției de musetel, riscul de complicații este minim.

Opinii

Potrivit numeroaselor recenzii, dușul de mușețel este cu adevărat eficient în tratamentul bolilor ginecologice. Planta are un efect antiinflamator și analgezic, ameliorează mâncărimea și iritația. Spălarea ajută la curățarea membranei mucoase a florei patogene, care accelerează recuperarea de la afine și alte patologii. Matricaria promovează regenerarea țesuturilor și membranelor mucoase deteriorate, îmbunătățește imunitatea locală.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.