^

Sănătate

Mastita preventiva

, Editorul medical
Ultima examinare: 23.11.2021
Fact-checked
х

Tot conținutul iLive este revizuit din punct de vedere medical sau verificat pentru a vă asigura cât mai multă precizie de fapt.

Avem linii directoare de aprovizionare stricte și legătura numai cu site-uri cu reputație media, instituții de cercetare academică și, ori de câte ori este posibil, studii medicale revizuite de experți. Rețineți că numerele din paranteze ([1], [2], etc.) sunt link-uri clickabile la aceste studii.

Dacă considerați că oricare dintre conținuturile noastre este inexactă, depășită sau îndoielnică, selectați-o și apăsați pe Ctrl + Enter.

Prevenirea mastitei este o măsură pe care o femeie o ia pentru a evita complicațiile în timpul alimentației ca o leziune infecțioasă a glandei mamare. Mastita este o boală infecțioasă cu inflamație a interstițiului glandei mamare, care se caracterizează printr-o încălcare a funcției normale a alăptării. Acest lucru este însoțit de măsuri forțate de a transfera copilul la alimentația artificială, ceea ce nu este optim pentru creșterea normală și dezvoltarea sănătoasă. Prin urmare, cunoașterea măsurilor de prevenire a acestei patologii este foarte importantă pentru prevenirea bolii.

Prevenirea mastitei postpartum

Mastita postpartum este un proces de inflamație a interstițiului și a ductului glandei mamare care are loc în perioada postpartum și are propriile caracteristici de flux. În această perioadă, simptomele de mastită pot fi foarte pronunțate și procesul este de obicei purulent. În perioada postpartum uterul începe să se contractă treptat și să ajungă la forma originală, iar glandele mamare încep să funcționeze. Foarte des în această perioadă în spitalul de maternitate la femei există mastita postpartum, care este asociată cu multe cauze. În primul rând, conductele de lapte încep să producă lapte, a cărui cantitate poate fi mai mare decât este necesară în primele zile ale capacelor copilului și se produce stagnarea acestuia. Tehnica de hrănire incorectă cauzează formarea de fisuri, care reprezintă poarta de acces la infecție, astfel încât apare o infecție secundară. Acesta este modul în care se dezvoltă mastita postpartum. Foarte des, o astfel de mastită este dificil de corectat, ceea ce poate provoca, de asemenea, inflamație în uter, nediagnosticată. De aceea, involuția insuficientă a uterului în perioada postpartum sau apariția complicațiilor septice postpartum poate provoca mastita postpartum.

Din aceste motive principale, măsurile de prevenire a mastitei postpartum apar:

 1. instruirea în buna tehnică a alăptării în primul rând;
 2. monitorizarea atentă a uterului la începutul și sfârșitul perioadei postpartum și monitorizarea stării generale a femeii cu prevenirea complicațiilor infecțioase;
 3. aplicarea timpurie a copilului la sân în sala ancestrală, în absența contraindicațiilor;
 4. Exprimarea laptelui la excedentul său în primele zile ale vieții unui copil pentru a preveni stagnarea;
 5. prevenirea hipotermiei și a situațiilor stresante în scopul prevenirii tulburărilor de control hormonal în procesul de lactogeneză.

Toate aceste reguli sunt necesare nu numai pentru bunăstarea unei femei și prevenirea mastitei, ci și pentru ca laptele matern să devină un aliment constant, accesibil pentru copil, pentru a asigura dezvoltarea, creșterea și protecția normală.

Prevenirea mastitei de lactație

Matitele de lactație se dezvoltă mai des decât toate celelalte specii, datorită faptului că regulile alăptării adecvate nu sunt cunoscute de toată lumea și nu toate mamele le aderă. Alăptarea adevărată contribuie nu numai la alimentația și creșterea copilului, ci și la procesul ulterior al lactogenezei. Hrănirea unui nou-născut trebuie făcută la voia lui, fără pauze de noapte. Intervalul dintre hrănire nu trebuie să depășească trei ore. Acest interval influențează nu numai copilul, ci și secreția de lapte. În timpul nopții, sub acțiunea hormonilor hipofizari sunt formate în laptele matern, și sub influența alimentărilor pe timp de noapte amplificat hormonul oxitocină de ieșire, care este la rândul său , influențează fibra musculară apare și se mută lactației normale lactate în mișcări de lapte. Acest proces este normal, dar există cazuri când nu este suficient lapte, iar copilul este hrănit cu formula. În același timp, procesul normal de formare și alocare a laptelui nu are loc și acest lucru contribuie la întreruperea lactogenezei. Apoi, există diferite stări patologice sub formă de lactostază sau în caz de infecție, există inflamație a glandei mamare - mastita. Prin urmare, este important să cunoaștem principiile de bază ale alăptării adecvate.

Întreținerea preventivă a unei mastite la alimentarea toracală:

 1. hrănirea copilului pentru nevoia sa, dar de cel puțin opt ori pe zi;
 2. Excluderea utilizării altor amestecuri, sticle, mamelon în absența indicațiilor, care exclude factorii din partea copilului în dezvoltarea stagnării și a mastitei ulterioare;
 3. piept de toaletă corespunzătoare înainte de fiecare hrănire - nu se spală, nu vyterat piept inainte de fiecare hranire, trebuie doar să aveți duș de zi cu zi - reduce șansele de macerare și crăparea mamelonului. De asemenea, înainte și după fiecare hrănire, mamelonul trebuie să fie șters cu o picătură de lapte;
 4. dieta corectă și odihnă a mamei care alăptează împiedică lactostaza și mastita;
 5. tehnica corectă de hrănire a unui copil;
 6. evitând subrăcirea;
 7. corectarea în timp util a lactostazelor și toaletei la apariția fisurilor de mamelon;
 8. la formarea fenomenului unei crize de lactație fiziologică, trebuie să puneți copilul mai frecvent la sân.

Prevenirea lactostazei și a mastitei trebuie să fie acțiuni intenționate, deoarece lactostaza întărită prematur poate fi cauza mastitei. Prin urmare, odată cu apariția focarelor de stagnare a laptelui, este important să se utilizeze masajul terapeutic, fizioterapia și îngrijirea adecvată a sânilor.

Profilaxia mastitei în timpul alăptării este o sarcină foarte importantă pentru fiecare mamă tânără, deoarece sănătatea nu numai a ei, ci și a copilului ei depinde de ea. Măsurile preventive nu sunt atât de complexe cum se pare la prima vedere, și cu condiția ca bebelușul și molia de sân să fie hrănite corespunzător, această boală poate fi complet evitată.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.